ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΑΡΙΕΣ

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Όπως θα γνωρίζετε απο την αρχή της κρίσης του κορονοϊού καθιερώσαμε διαδικτυακή μετάδοση της εκπομπής “Ανιχνεύσεις”. Δόξα τω Θεώ, πάμε καλά. Περιμένουμε την υποστήριξή σας.
Χθές, κάναμε μια εκπομπή με δύο διακεκριμένους, παγκοσμίως, καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τους Γιώργο Καραγιαννίδη, καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ και Ιωάννη Πήτα, καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ.
Πρόκειται για τους δύο καθηγητές που βρίσκονται στον κατάλογο με τους ακαδημαϊκούς με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως.
Το θέμα της ήταν πώς οι τεχνολογικές εξελίξεις επηρεάζουν το μέλλον της ανθρωπότητας.
Είναι ανηρτημένη τόσο στο ιστολόγιο όσο και στο you tube και αξίζει να τη δείτε.
Το θέμα της σημερινής αναφοράς, όμως, είναι άλλο.
Απο τη συζήτηση προέκυψαν τα εξής απλά πράγματα τα οποία η πολιτεία πρέπει να λάβει υπόψη της.
1.-Η έννοια της ισχύος ενός κράτους έχει μεταβληθεί. Αν απουσιάζει η παράμετρος της τεχνολογίας της πληροφορικής η ισχύς είναι μειωμένη.
2.-Η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στον τομέα του πληροφοριακού εκσυγχρονισμού
3.-Υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να βάλει τις βάσεις αυτού του εκσυγχρονισμού και να βοηθήσει στην αναβάθμιση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι αξιόλογες μονάδες, όπως οι δύο καθηγητές έχουν διαμορφώσει ένα περιβάλλον ακαδημαϊκό που μπορεί να αποδώσει. Φθάνει να μην εξοβελίζεται η αριστεία.
4.-Πρέπει να αλλάξει το αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας και να αναπτυχθεί αμέσως ο τομέας της πληροφορικής.
5.-Οι χώρες που θα μείνουν πίσω στην τεχνολογία της πληροφορικής θα είναι οι παρίες του διεθνούς συστήματος.
Κυρίες και κύριοι τα πράγματα είναι σαφή. Ή, κάνουμε την στροφή ή θα σερνόμαστε.
Περιμένουμε ριζικές αλλαγές απο την πολιτεία στον τομέα αυτό.
Αφού υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό, τα υπόλοιπα είναι θέμα πολιτικής απόφασης.
Η Τουρκία έχει κάνει τις επιλογές της σ αυτήν την κατεύθυνση και τα αποτελέσματα είναι φανερά.

spot_img

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ”ΦΘΑΝΕΙ ΝΑ ΜΗ ΕΞΟΒΕΛΊΖΕΤΑΙ Η ΑΡΙΣΤΕΙΑ”
  Αν αυτό είναι προυπόθεση εκ των ουκ άνευ -που είναι για τους πολλούς ”νεοφιλελεύθερους”κατά τους σοσιαλαριστερούς ,όπως και εσείς (που την υποστηρίζετε) κ.Σαββίδη-,μόλις χθες αυτή η Αριστεία-άκουσε τα εξ αμάξης- και καταψηφίστηκε στην Βουλή από το σύνολο της Αντιπολιτεύσεως ,που εκφράζει και το 60% του ελληνικού λαού ,στον οποίον πια περιλαμβάνονται και τα 16άρικα ,μόλις συμπληρώσουν τα 16 τους χρόνια .
  Και ν ήταν λίγοι αυτοί που βγήκαν και στους δρόμους με το σύνθημα ”και αυτός ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά”.
  Υπάρχει -και αν επαρκές-το ανθρώπινο προσωπικό ,αλλά μόνο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στις άλλες δύο βαθμίδες των δημοσίων σχολείων υπάρχουν πολλά βαρίδια από την εποχή του κ.Κοντογιαννόπουλου με τον νόμο του για την εκπαίδευση το 1992.
  ΟΠΟΤΕ ,όπως και εσείς αποφαίνεσθε, ”θα σερνόμαστε”,μέχρι ν’αρθεί ένας ”κ.Μπαλτάς” να θεωρήσει ντροπή την αριστεία και να την καταργήσει.

  • “ΝΑ ΜΗ ΕΞΟΒΕΛΊΖΕΤΑΙ” Στο κείμενο διαβάζω εγώ “Φθάνει να μην εξοβελίζεται η αριστεία”. Ποιος σού δίνει το δικαίωμα να καταστρέφεις το όσον εύηχο έχει απομείνει ακόμη στην κακοποιημένη μας γλώσσα, που ο Κικέρων αποκαλούσε “γλώσσα των θεών”; Δεν είναι δικαίωμά σου, διότι δεν είναι δική σου μόνο γλώσσα. Είναι και δική μου!

   Όταν μιλάς, λες “μη ανοίγεις την πόρτα”, “με έρχεσαι”, “μη είσαι πείσμων”, “μη αφήνεις” κλπ; Έτσι μιλάς, ή μόνο στον γραπτό λόγο κάνεις συνεχώς αυτό το χονδροειδές λάθος που δημιουργεί κακόηχη και γελοία χασμωδία;

   “εκ των ουκ άνευ” => εκ των ων ουκ άνευ”, λέμε.

   Πότε θα μάθεις ελληνικά;

 2. Ας πω 1-2 κουβέντες, μια και είμαι στον τομέα της Πληροφορικής από την εποχή του MS-DOS.

  κ. Σαββίδη,

  πράγματι υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό στο κλάδο της Πληροφορικής, μόνο που αυτό μεταναστεύει σε σοβαρότερες χώρες όπως Γερμανία, Αγγλία, Ολλανδία, Κύπρο αλλά και Τσεχία (όπως ένας συνάδελφος πριν λίγα χρόνια) – γενικώς δηλ οπουδήποτε αλλού εκτός από εδώ χάμω.

  Οι λόγοι είναι κυρίως 3 και συνδέονται μεταξύ τους:

  1) Οι χαμηλές αμοιβές
  2) Οι γόνοι-τσάτσοι του συστήματος
  3) Η ανυπαρξία σύνδεσης Πανεπιστημίων & επιχειρήσεων

  Οι χαμηλές αμοιβές για ικανότατα στελέχη με πτυχία και σημαντικότατη εμπειρία, οφείλονται στο γεγονός ότι στην Ελλάδα, οι γόνοι-κολλητοί-τσάτσοι κλπ πάντα θα προωθούνται στις υψηλά αμοιβόμενες θέσεις. Αυτό δεν αφορά μόνο το κωλο-δημόσιο (όπου αυτό είναι κανόνας), αλλά και τις επιχειρήσεις μια που οι περισσότερες είναι κρατικοδίαιτες ούτως ή άλλως.

  Βλέπεις π.χ. σε πολλές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, τον IT Manager να είναι πραγματικά ουρανοκατέβατος, αλλά με τρομερά ισχυρό δόντι σε επίπεδο οικογένειας, κύκλου γενικώς, αλλά και κομμάτων. Τα κόμματα ούτως ή άλλως συνδέονται με τις επιχειρήσεις, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι ΔΑΠ/ΠΑΣΠ είναι τα καλύτερα γραφεία ευρέσεως εργασίας.

  Στη 2η μου δουλειά πάρα πολλά χρόνια πριν, ο IT Manager “καρφώθηκε” σε εκείνη τη θέση από συγγενή του (ο οποίος ήταν πολύ βαρύ όνομα εκείνη την εποχή). Η προϋπηρεσία που είχε ήταν 6 μήνες σε μια μεσαία εταιρεία Πληροφορικής, όταν εγώ και 2-3 άλλοι τότε είχαμε 3 χρόνια στη μεγαλύτερη εταιρεία Πληροφορικής και είχαμε τρέξει έργο σε Ευρωπαϊκή χώρα.

  Για το Δημόσιο, τι να πούμε τώρα; Γνωρίζω προσωπικά άνθρωπο ο οποίος αλλάζει δουλειές IT Manager σε ΔΕΚΟ ανά 3ετία/6ετία, τα τελευταία 20 χρόνια. Μετριότατος, θα έπρεπε να παίρνει 800€ και να είναι ευχαριστημένος. Αντ’ αυτού, καθαρίζει όλα αυτά τα χρόνια πάνω από 3-3.5 χιλιάρικα το μήνα καθαρά.

  Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, οι ικανοί να φεύγουν στην Ευρώπη (και πολύ καλά κάνουν) και όσοι μένουν πίσω, απλά να ψάχνουν να μπουν στο Δημόσιο. Σου λέει, από τη στιγμή που η οικογενειοκρατία καθορίζει τα πάντα, ας χωθώ κι εγώ σαν υπάλληλος στο Δημόσιο ώστε τουλάχιστον να μη μου βγαίνει το λάδι για 800€.

  Εδώ λοιπόν έχουμε το μοναδικό φαινόμενο να έχουμε δεκάδες απόφοιτους με πτυχία Πληροφορικής ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς του Δημοσίου. Σε έναν τέτοιο πριν 3-4 χρόνια, από τους 140 επιτυχόντες π.χ., οι 110-120 είχαν διδακτορικό! Εκεί όπου στις σοβαρές χώρες είτε κάνουν σοβαρή έρευνα στα Πανεπιστήμια, είτε σε επιχειρήσεις στο R&D), εδώ ψάχνουν να μπουν σαν Πληροφορικάριοι στο Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου!

  Τέλος, για την απουσία σύνδεσης αγοράς & Πανεπιστημίων, τι να πούμε τώρα; Γνωστά πράγματα. Αλλά γενικώς τι να πούμε για τα Πανεπισήμια των κομμάτων, της βρώμας, του γλυψίματος στους καθηγητές, του χαβαλέ και της κωλο-αριστεράς.

  Γι’ αυτό και οι άριστοι, φεύγουν. Όπως ένα φιλαράκι με διδακτορικό στο security, που διαπρέπει…

 3. Θλιβερές διαπιστώσεις ,αλλά υπαρκτές ,που οφείλονται στην προσπάθεια δημιουργίας από το 1981 κομματικού στρατού στο Δημόσιο για να αποτελεί την μεγάλη πηγή στις εκλογές και την ”επαναστατική” αντιπολίτευση ,όταν χαθούν οι εκλογές ,όπως το είδαμε το 1990-93 και το 2004-2009 και όλόκληρη την προηγούμενη 10ετία , πλην της 4ετίας 2015-2019,επί κ.κ. Τσίπρα και του ”βοηθού”του κ.Καρανίκα.
  Ελπίζουμε βασίμως τώρα με αυτήν την κυβέρνηση και ιδίως τον υπουργό κ .Πιερρακάκη και τον νέο νόμο του κράτους για την εκπαίδευση να σταματήσουμε να βγάζουμε υπερπληθώρα πτυχιούχων -και με πέντε βαθμό πτυχίου -και να αξιοποιηθούν όσο γίνεται περισσότεροι πληροφορικάριοι στο Δημόσιο -και όχι μόνο-τώρα μάλιστα ,που λόγω του κορωνοιού μπορεί να αφυπηρετήσουν και με εκουσία συνταξιοδότηση πολλοί και ως ευπαθείς ομάδες.
  Κάτι καλύτερο γίνεται τώρα και θα γίνει και να ευχόμαστε να έχουμε και δεύτερη 4ετία της ίδια κυβέρνηση ,για να μη έχουμε τα γνωστά ”πισωγυρίσματα”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,741ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
24,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα