ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Η Συμφωνία Ελλάδας- Ιταλίας είναι σημαντική:
1.-Διότι έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία.
2.-Διότι είναι η πρώτη που υπογράφει η ελληνική κυβέρνηση μετά την εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας.
3.-Διότι ανοίγει το δρόμο και για άλλες συμφωνίες.
4.-Διότι μας καθιστά γνωστό ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα που παρέχει το Δίκαιο της Θάλασσας στην Αποκλειστική Οικονομική ζώνη είναι διαπραγματεύσιμα αν αναγνωριστούν απο τη χώρα με την οποία οριοθετείται η ΑΟΖ.
5.-Διότι η Ιταλία αναγνώρισε πως και τα νησιά έχουν θαλάσσιες ζώνες. (Υπάρχει ένα αδιευκρίνιστο κενό αν η Ιταλία αναγνώρισε ποσοστό επήρειας των νησιών ή πλήρη επήρεια αλλά, ούτως ή άλλως, η συμφωνία για την ΑΟΖ βασίστηκε στην συμφωνία χάραξης των ορίων της υφαλοκρηπίδας του 1977).
6.-Διότι γίνεται αναφορά σε δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια
7.-Διότι επελέγη η μέθοδος της μέσης γραμμής.
8.-Διότι αμφισβητείται εμπράκτως, αν υπάρξει συμφωνία και με την Αίγυπτο, το Σύμφωνο Ερντογάν- Σάρατζ.
Τα σημεία της συμφωνίας που επιδέχονται σχολιασμού είναι:
1.-Το δικαίωμα των Ιταλών ψαράδων να ψαρεύουν στην ελληνική ΑΟΖ και, κυρίως,
2.-Η διατήρηση του δικαιώματος αυτού, μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων, στην περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια.
Η συμφωνία μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες οριοθετήσεις, (Αίγυπτος, Αλβανία) ακόμη και με την Τουρκία, σε περίπτωση που η Άγκυρα αναγνωρίσει ότι τα νησιά δικαιούνται πλήρους επήρειας σε θαλάσσιες ζώνες. Αλλά αυτό δεν θα γίνει. Οι περισσότεροι αναλυτές που διαχειρίστηκαν δημόσιες υποθέσεις προτείνουν, στην περίπτωση αυτή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Αναμένουμε την ενδιαφέρουσα συνέχεια.
Το μεγάλο ερώτημα, πάντως, είναι γιατί έπρεπε ο κόμπος να φθάσει στο κτένι για να υπάρξει πρόοδος.
Προφανώς, διότι στη σημερινή συγκυρία η συμφωνία γίνεται αποδεκτή με ανακούφιση ενώ σε έναν ουδέτερο χρόνο οι προβλέψεις σχετικά με τους Ιταλούς ψαράδες θα προκαλούσαν πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση που θα τις αποδεχόταν.

spot_img

13 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Τρέχομε υπό την πίεση των γεγονότων την τελευταία στιγμή και υπογράφομε όπως-όπως, αναγκαζόμενοι να κάνομε παραχωρήσεις. Αυτά είναι τα σημεία της συμφωνίας που επιδέχονται σχολιασμού, όπως γράφετε. Τόσα χρόνια κοιμόμασταν όρθιοι. Τώρα, όπως στρώσαμε θα κοιμηθούμε.

 2. Ο σχολιασμός-και όχι η απόρριψη της Συμφωνίας από όλα τα κόμματα και τους νουνεχείς ,σε σύγκριση με την προ 2ετίας Συμφωνία των Πρεσπών-για δύο μόνο σημεία, είναι ότι καλύτερο μπορούσε να επιτευχθεί με την φίλη σύμμαχο και εταίρο Ιταλία ,με την οποίαν κατ’ουσίαν εναλλαγήκαμε στις- δύο δικές μας και μία δική τους- Αυτοκρατορίες από το 333 π.Χ μέχρι το 1453 μ.Χ.
  Δώσαμε -ας πούμε-το ”μικρό δαχτυλάκι” ,ενώ στην Συμφωνία με τους άσπονδους φίλους Σλάβους παραχωρήσαμε το χέρι μας μέχρι το ώμο.
  Το κυριώτερο όμως θα αποτελέσει υπόδειγμα και για άλλες Συμφωνίες ,πλην της Τουρκίας,γιατί αυτή μας θέλει” ανάπηρους” στην γαλάζια Πατρίδα της ,γιαυτό και μετά τον κ.Ερντογάν ”θα τυραννιόμαστε” με διαπραγματεύσεις ,η, με Χάγη ,εφόσον υπογράψει συνυποσχετικό .
  Το θέμα θα τραβήξει καμιά 10ετία τουλάχιστον .
  Να ευχόμαστε να μη έχουμε ”ομάδα διαπραγματευτών” σαν αυτήν με τα Σκόπια.

 3. ΔΥΣΚΟΛΑ ΘΑ ΞΕΧΩΡΊΖΟΥΜΕ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ,ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΣΑΥΤΑ ΜΑΛΛΟΝ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ”UNA FATSA UNA RATSA”.
  ΠΟΣΟΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΣΠΟΥΔΑΣΑΝ ,ΕΚΑΝΑΝ ΓΑΜΟΥΣ ΚΑΙ ΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ;;;

  • Γιά νά τό δηλώνουν οἱ Ἰταλοί θά ὑπάρχει κάποια ρίζα κοινή. Ἀλλά τά δικά μας ψάρια ξεχωρίζουν γιατί εἶναι ὀρθόδοξα.

 4. Αλήθεια τόσο σας ενοχλεί η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ μας;;;
  Καμιά επιστήμη σεβομένη την ενδελέχειά της δεν τα βάζει με θρηκείες και όλοι- άθεοι και άθρησκοι -δεν αμφιβάλουν για την ιστορική ύπαρξη του Χριστού και για την μοναδική διδασκαλία του για τον εξανθρωπισμό- των ”απογόνων” των χιμπατζήδων -κατά πως πιστεύουν στην εξελεγκτική θεωρία-,η οποία ακόμη περιμένει ,εδώ και 200 χρόνια κάποιο νεογνό χιμπατζή με εξωτερικά ανθρώπινα χαρακτηριστικά ,για να τον γράψει και στο νηπιαγωγείο.

     • Παληά-μπορεί και τώρα – ‘ελεγαν μερκοί-μερικές την φράση ”έλα καλέ ,το είπα γα πλάκα ,για να γελάσουμε-, οπότε μου γράψατε και το ιχθείς για να το σοβαρέψουμε.
      Μόνο που είτε με λόγια ,είτε κυρίως με γραπτά ,καλά είναι να αποφεύγοννται οι ”πλάκες”.
      Τέλος και να είστε καλά.

  • “δεν αμφιβάλουν για την ιστορική ύπαρξη του Χριστού”

   Εσύ τι ιστορικές αποδείξεις έχεις και με ποια υπευθυνότητα ή ανευθυνότητα, γνώση ή άγνοια, αρμοδιότητα ή αναρμοδιότητα αποφαίνεσαι ότι “όλοι δεν αμφιβάλλουν” [στα ελληνικά, κανείς δεν αμφιβάλλει];

 5. Γράφετε: «Το μεγάλο ερώτημα, πάντως, είναι γιατί έπρεπε ο κόμπος να φθάσει στο κτένι για να υπάρξει πρόοδος.» Σωστά, η απάντηση υπό το πρίσμα του Πολιτικού Συστήματος είναι «το πολιτικό κόστος σχετικά με τους Ιταλούς ψαράδες».

  Όμως, μετά την αποδόμηση της Δημόσιας Σφαίρας (Κομματικού Συστήματος-Λαού), το μόνο που μετράει είναι η Ιδιωτική Σφαίρα. Η απάντηση λοιπόν υπό το πρίσμα του διεθνούς Παιχνιδιού Ιδιωτικών Συμφερόντων που βρίσκονται πίσω από τους πρωθυπουργούς είναι πως κάτι άλλαξε στις πιέσεις που ασκούν στη χώρα μας οι Παίκτες.

  Πράγματι, το γερμανικό άχθος απώλεσε το αποκλειστικό του βάρος: Ο Έλληνας πρωθυπουργός διαθέτει πλέον μια ανάσα ελευθερίας κινήσεων!!!

  [Σημειώστε ότι το χαρμόσυνο νέο θα ολοκληρωθεί με έναν μικρό ανασχηματισμό της κυβέρνησης που θα την απαλλάξει από τον υπουργό-«σύμβολο» του γερμανικού βάρους].

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,741ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
24,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα