Για νέα σελίδα στις σχέσεις τους μιλούν Αίγυπτος και Τουρκία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 Τα μηνύματα του Προέδρου Σίσι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Ερντογάν

Ο Πρόεδρος Abdel Fattah El-Sisi καλωσόρισε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τη συνοδευτική του αντιπροσωπεία στην πρώτη επίσκεψή του στην Αίγυπτο εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια, για να ανοίξει από κοινού μια νέα σελίδα μεταξύ των δύο χωρών με τρόπο που να εμπλουτίζει τις διμερείς σχέσεις και να τις ενισχύει στον σωστό δρόμο, τονίζοντας την υπερηφάνεια και την εκτίμησή μας για τις ιστορικές μας σχέσεις με την Τουρκία και την κληρονομιά που μοιραζόμαστε και τον πολιτισμό μας.
Σε αυτό το infographic, παρακολουθούμε τα πιο σημαντικά μηνύματα του Προέδρου Σίσι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Ερντογάν.

Καλωσορίζω τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πρώτη επίσκεψή του στην Αίγυπτο εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια.

Ας ανοίξουμε μαζί ένα νέο κεφάλαιο μεταξύ των δύο χωρών μας που θα εμπλουτίσει τη διμερή μας σχέση και θα τη βάλει στον σωστό δρόμο.
Επιβεβαιώνω την υπερηφάνεια και την εκτίμησή μας για την ιστορική μας σχέση με την Τουρκία και την πολιτισμική και πολιτιστική κληρονομιά που μοιραζόμαστε

Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τη θέση των δύο χωρών ως κέντρων βάρους στην περιοχή με τρόπο που να συμβάλλει στην επίτευξη της ειρήνης και της σταθερότητας

Οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν πολλές κοινές προκλήσεις, όπως η απειλή της τρομοκρατίας και οι οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις

Εκφράζω την περηφάνια μας για το επίπεδο συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας για την ταχεία πρόσβαση στο μεγαλύτερο δυνατό ποσό ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον λαό μας στη Λωρίδα της Γάζας. 

Η λαϊκή επικοινωνία μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας συνεχίστηκε τα τελευταία δέκα χρόνια

Η Αίγυπτος είναι σήμερα ο πρώτος εμπορικός εταίρος στην Αφρική και η Τουρκία είναι ένας από τους σημαντικότερους προορισμούς.

Μαζί, θα επιδιώξουμε να αυξήσουμε τις εμπορικές συναλλαγές στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα χρόνια και να ανοίξουμε νέους τομείς συνεργασίας

Συμφωνήσαμε για την αναγκαιότητα άμεσης κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την επίτευξη ηρεμίας στη Δυτική Όχθη, ώστε να μπορέσει να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία

Τονίσαμε την ανάγκη να ενισχυθεί η διαβούλευση μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με τον φάκελο της Λιβύης με τρόπο που θα βοηθήσει στη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών και στην ενοποίηση του στρατιωτικού κατεστημένου στη χώρα.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, τονίσαμε το κοινό μας ενδιαφέρον για συνεργασία στην Αφρική και την εργασία για τη στήριξη των αναπτυξιακών προσπαθειών της και την επίτευξη σταθερότητας και ευημερίας.

Ανυπομονώ να απαντήσω στην πρόσκληση του Προέδρου Ερντογάν να επισκεφθώ την Τουρκία τον προσεχή Απρίλιο για να συνεχίσει να εργάζεται για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς.

مصر وتركيا صفحة جديدة.. رسائل الرئيس السيسى خلال مؤتمر صحفى مع أردوغان – اليوم السابع
youm7.com

Πρόεδρος Σίσι: Ανυπομονώ να απαντήσω στην πρόσκληση του Προέδρου Ερντογάν να επισκεφθώ την Τουρκία τον ερχόμενο Απρίλιο

Ο Πρόεδρος Abdel Fattah El-Sisi δήλωσε ότι ανυπομονεί να απαντήσει στην πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να επισκεφθεί την Τουρκία τον ερχόμενο Απρίλιο.

Αυτό έγινε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου μεταξύ του προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι και του Τούρκου ομολόγου του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Ομοσπονδιακό Παλάτι.

Ο Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι είπε ότι τονίστηκε η ανάγκη για διαβούλευση μεταξύ των δύο χωρών για τον φάκελο της Λιβύης προκειμένου να βοηθηθεί η διεξαγωγή των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.

Ο Πρόεδρος Σίσι τόνισε το κοινό μας ενδιαφέρον για συνεργασία στην αφρικανική ήπειρο και εργαζόμαστε για να στηρίξουμε τις προσπάθειές της για ανάπτυξη και ευημερία.

Ο Πρόεδρος Σίσι τόνισε επίσης ότι οι χώρες της περιοχής είναι σε θέση να κατανοήσουν καλύτερα την πολυπλοκότητά της και τους τρόπους επίλυσης των διαφορών.

Στην αρχή της συνέντευξης Τύπου, ο Πρόεδρος Σίσι καλωσόρισε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πρώτη του επίσκεψη στην Αίγυπτο εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια, ώστε να μπορέσουμε να ανοίξουμε μαζί μια νέα σελίδα μεταξύ των δύο χωρών μας με τρόπο που να εμπλουτίζει τις διμερείς μας σχέσεις και να τις βάλει στο σωστό δρόμο.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε: «Έχουμε θέσει ως στόχο με τον Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι να επιτύχουμε τις εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών να φτάσουν τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια το συντομότερο δυνατό»

ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΜΕ 

Με τίτλο « δημοσιεύεται  [14.02.2024] στο κανάλι youtube κρατικού πρακτορείου Anadolu βίντεο συνέντευξης Τύπου, όπου, μ.ά., καταγράφονται οι κάτωθι δηλώσεις Τ/Προέδρου Recep Tayyip Erdoğan:

Το Anadolu, επίσημο κρατικό πρακτορείο της Τουρκίας, έχει ναρτήσει στο κανάλι του στο youtube τη συνέντευξη Σίσυ-Ερντογάν. Ο τίτλος ουδέτερος: Ο Τούρκος Πρόεδρος Erdoğan πραγματοποιεί κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Sisi»

Erdoğan: Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί εκπρόσωποι του Τύπου, σας χαιρετώ με τους πιο εγκάρδιους χαιρετισμούς μου. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που βρίσκομαι ξανά στο Κάϊρο μετά από μια μακρά περίοδο 12 ετών κατόπιν της ευγενικής πρόσκλησης του Προέδρου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο κ. Sisi και όλους τους Αιγύπτιους αδερφούς μας για τη φιλόξενη υποδοχή που έδειξαν σε μένα και την αντιπροσωπεία μου.

Προτού αναφερθώ στις λεπτομέρειες των συναντήσεών μας, θα ήθελα να εκφράσω περαστικά στους αδελφούς και τις αδελφές μου από το Erzincan για το χθεσινό ατύχημα. Δυστυχώς, χθες 9 από τους εργάτες μας θάφτηκαν κάτω από το χώμα σε μια κατολίσθηση σε ένα ιδιωτικό ορυχείο. Συνεχίζονται εντατικά οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης αυτών των 9 αδερφών μας. Έχουμε στείλει τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Υπουργό Ενέργειας στο Erzincan για να συντονίσουν τις εργασίες. Λαμβάνουμε επίσης τακτικές πληροφορίες από αυτούς. Στην περιοχή υπάρχουν 827 άτομα εξειδικευμένο προσωπικό, 339 εκ των οποίων είναι προσωπικό έρευνας και διάσωσης. Επιπλέον, 626 οχήματα 32 μηχανήματα εργασίας 97 φωτιστικοί πύργοι, 6 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 44 γεννήτριες και άλλα οχήματα με ειδικό εξοπλισμό υποστηρίζουν τις εργασίες στην περιοχή του ατυχήματος και θα συνεχίσουμε το έργο μας μέχρι να φτάσουμε στους εργαζόμενους μας. Είθε ο Θεός να προστατεύει τη χώρα μας από κάθε είδους ατυχήματα και καταστροφές.

Αξιότιμοι εκπρόσωποι του Τύπου, με την Αίγυπτο διαθέτουμε μια κοινή ιστορία και έναν κοινό πολιτισμό που συνυπάρχουν πάνω από χίλια χρόνια. Με τη δύναμη που αντλούμε από αυτή τη βαθιά ριζωμένη κληρονομιά, προσπαθούμε να ανεβάσουμε τις σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου στο επίπεδο που τους αρμόζει. Βλέπουμε ότι υπάρχει η ίδια ισχυρή βούληση και από την αιγυπτιακή πλευρά.

Μεταφέραμε το Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας μας σε επίπεδο προέδρων. Είπα στον αξιότιμο αδελφό μου ότι τον περιμένω να έρθει στην Άγκυρα με την πρώτη ευκαιρία για να πραγματοποιήσει τη συνεδρίαση του Συμβουλίου μας. Πιστεύω ότι αυτή η επίσκεψη θα αποτελέσει μια νέα καμπή στις σχέσεις μας.

Το εμπόριο και η οικονομία αποτελούν την ατμομηχανή της συνεργασίας μας. Στις σημερινές μας διαβουλεύσεις, συμφωνήσαμε να αυξήσουμε τον όγκο του εμπορίου στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύντομο χρονικό διάστημα. Είμαστε επίσης αποφασισμένοι να αυξήσουμε τις επενδύσεις μας προσεγγίζοντας τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Στις συναντήσεις μας ανταλλάξαμε ιδέες σχετικά με τα πρόσθετα βήματα που μπορούμε να κάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Ένας άλλος τομέας στον οποίο έχουμε πολύ σοβαρές προοπτικές είναι η αμυντική βιομηχανία. Η Αίγυπτος κάνει σημαντικές επενδύσεις στον αμυντικό τομέα. Πιστεύω ότι θα αναπτύξουμε κοινά έργα ενώνοντας τις δυνάμεις μας με την Αίγυπτο. Αξιολογούμε επίσης και τις προοπτικές ανάπτυξης συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Θα καταβάλουμε προσπάθειες για την περαιτέρω ενίσχυση των υφιστάμενων δεσμών στους τομείς του τουρισμού, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.

Το παράρτημα Yunus Emre στο Κάϊρο είναι το παράρτημα που προσελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για μαθήματα τουρκικών σπουδών στον κόσμο. Πέρυσι, 22.000 Αιγύπτιοι φοιτητές δήλωσαν συμμετοχή σε μαθήματα εκμάθησης της τουρκικής γλώσσας, κάτι που είναι ιδιαίτερα ευχάριστο.

Αξιότιμα μέλη του Τύπου, το ανθρώπινο δράμα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, κυρίως στη Γάζα, ήταν στην κορυφή της ατζέντας μας. Περισσότεροι από 28.000 Παλαιστίνιοι αδελφοί μας, κυρίως παιδιά και γυναίκες, μαρτύρησαν και σχεδόν 70.000 αθώοι Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν κατά τις ισραηλινές επιθέσεις. Βομβαρδίστηκαν ακόμα και τζαμιά, εκκλησίες, νοσοκομεία, σχολεία και κτίρια των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία δεν θα έπρεπε να πειραχθούν ούτε σε συνθήκες πολέμου. Η κυβέρνηση Netanyahu συνεχίζει απερίσκεπτα την πολιτική της κατοχικής σφαγής παρόλες τις αντιδράσεις. Η προτεραιότητά μας είναι η εγκαθίδρυση μιας εκεχειρίας το συντομότερο δυνατό και η ανεμπόδιστη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Μέχρι στιγμής έχουμε στείλει πάνω από 34.000 τόνους ανθρωπιστικού υλικού στην περιοχή με αεροπλάνα και πλοία από τη χώρα μας. Εδώ, θα ήθελα να αναφέρω ιδιαίτερα για την στήριξη των αιγυπτιακών αρχών στην παράδοση της βοήθειας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την αιγυπτιακή Ερυθρά Ημισέληνο, το αιγυπτιακό Υπουργείο Υγείας και Δημογραφίας και όλους τους αρμόδιους αιγυπτιακούς φορείς.

Πέρα από την ανθρωπιστική μας βοήθεια, μεταφέραμε περισσότερους από 700 Παλαιστίνιους αδερφούς μας, συμπεριλαμβανομένων και των συνοδών τους, στη χώρα μας μέσω Αιγύπτου για περίθαλψη. Οι ειδικοί μας εργάζονται για τη δημιουργία ενός νοσοκομείου πεδίου στη Γάζα. Βασιζόμαστε στην υποστήριξη των Αιγυπτίων αδελφών μας για να θέσουμε το νοσοκομείο σε λειτουργία το συντομότερο δυνατό.

Οι απόπειρες εξορίας του λαού της Γάζας από τα εδάφη του για εμάς είναι άκυρες. Η μετατροπή της Γάζας σε μια περιοχή χωρίς ανθρώπους δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή με κανέναν τρόπο. Εκτιμούμε και υποστηρίζουμε την σταθερή και αποφασιστική στάση της Αιγύπτου σε αυτό το θέμα. Η κυβέρνηση Netanyahu θα πρέπει να μείνει μακριά από το να μεταφέρει τις σφαγές της στη Ράφα, που αποτελεί το τελευταίο σημείο καταφυγίου για τους αμάχους της Γάζας. Ο ισλαμικός κόσμος, η διεθνής κοινότητα και πρωτίστως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν θα πρέπει να επιτρέψουν μια τέτοια τρέλα που θα καταλήξει σε γενοκτονία. Προκειμένου να σταματήσει η αιματοχυσία στη Γάζα, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε και να είμαστε αλληλέγγυοι με τους Αιγύπτιους αδελφούς μας. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε μαζί με την Αίγυπτο για την ανάκαμψη και την ανοικοδόμηση της Γάζας μεσοπρόθεσμα.

Αξιότιμα αδέλφια μου, στις συναντήσεις μας με τον Πρόεδρο είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε τα θέματα που αφορούν τη Λιβύη, το Σουδάν και τη Σομαλία. Υποστηρίζουμε πλήρως την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την ειρήνη αυτών των τριών αδελφών χωρών. Εμείς δεν θέλουμε ποτέ να βλέπουμε συγκρούσεις, εντάσεις και κρίσεις ούτε στην Αφρική ούτε στη Μέση Ανατολή αλλά ούτε σε άλλα μέρη της καρδιάς μας. Με αυτό το σκοπό, είμαστε αποφασισμένοι να αυξήσουμε τις επαφές μας με την Αίγυπτο σε όλα τα επίπεδα για την εγκαθίδρυση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία μου, θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά τον Πρόεδρο για την ευγενική φιλοξενία του και εύχομαι στον Αλλάχ οι συνομιλίες μας να είναι ευοίωνες για τις χώρες μας, τους λαούς μας και την περιοχή μας.

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα