ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Ελευθέριου Καραγιάννη*

Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μία έντονη κινητικότητα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής με ιδιαίτερη έμφαση στις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία με προέκταση και την αποκατάσταση των πληγέντων σχέσεων μας με την Λιβύη .

Αποκορύφωμα της δραστηριότητας αυτής είναι η επίσκεψη στις 15 τρέχοντος του Υπουργού Εξωτερικών κ.Ν.Δένδια στην Άγκυρα ο οποίος συνοδεύεται από τον αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κ. Φραγκογιάννη και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Εξωτερικών και θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογο του κ. Μ. Τσαβούσογλου.

Μετά από πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς  είχε  και συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο κ. Ερντογάν πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση των δύο Υπουργών.

Από τα παραπάνω αναδύεται μία θετική εικόνα  που αντανακλά ένα κλίμα διμερών σχέσεων εξαιρετικού επιπέδου σε αναβαθμισμένο πολιτικό επίπεδο. Το ερώτημα είναι τι κρύβεται πίσω από το πολιτικό αυτό προσωπείο δεδομένου ότι ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών είχε ανακοινώσει δημόσια και με κάθε ευκαιρία ότι η συνάντηση θα γίνει εφόσον υπάρξουν οι «κατάλληλες συνθήκες» , στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις ως προς την φημολογούμενη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους ως προς το περιεχόμενο των «κατάλληλων συνθηκών» .

Εκτός από την παρουσία των τουρκικών  ερευνητικών σκαφών οι υπόλοιπες προκλήσεις στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο μας συνεχίστηκαν ασταμάτητα, τα δε ερευνητικά αποσύρθηκαν ,κατά τον Τούρκο Πρόεδρο ,όχι για να βελτιωθεί το διμερές κλίμα αλλά για συντήρηση τους και θα επανέλθουν στην «δράση» όποτε το κρίνει σκόπιμο η Άγκυρα.

Η τουρκική προκλητικότητα εναντίον της χώρας μας συνεχίστηκε ακατάπαυστα . Σταχυολογούνται δύο πρόσφατα περαστικά .

Το πρώτο αφορά την ανάρτηση στην ιστοσελίδα της τουρκικής Προεδρίας  από τον διευθυντή επικοινωνίας του τούρκου πρόεδρου ενός βίντεο που παρουσιάζει την χώρα μας ως υποστηρίζουσα την τρομοκρατία των Κούρδων αυτονομιστών του PKK . Η ανακοίνωση του Υπουργείου των εξωτερικών ανέφερε  «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά κάθε προσπάθεια σπίλωσης της εικόνας της Ελλάδας μέσω της προβολής απαράδεκτων μυθευμάτων. Ερώτημα δημιουργεί η επιλογή του χρόνου εμφάνισης τέτοιων ανυπόστατων και φαιδρών ισχυρισμών.». Λίγες ημέρες πριν την ανακοίνωση αυτή  είχε συνέλθει η σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου και στην διακήρυξη των είκοσι δύο Αραβικών χωρών μελών της 3ης Μαρτίου τρ. έτους ,που είδε το φως της δημοσιότητας,  αναφερόταν ότι « η Τουρκία χρηματοδοτεί ,οπλίζει, εκπαιδεύει και παρέχει καταφύγιο σε τρομοκρατικές ομάδες …» επίσης την καλούσαν να «αποσύρει τα στρατεύματα της και τους μισθοφόρους της από το Ιράκ, την Συρία  και την Λιβύη». Η διακήρυξη αυτή δεν συγκρατήθηκε από την ελληνική πλευρά .

Το αποκορύφωμα των εναντίον μας προκλήσεων και  απειλών κατά της Κύπρου προήλθε από τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο μία ημέρα πριν την συνάντηση των δύο Υπουργών Εξωτερικών και την ζητηθείσα δική του με τον Έλληνα ΥΠΕΞ.  Ανέφερε ,μεταξύ άλλων ,ότι η Τουρκία  έδειξε την αποφασιστικότητα της στην Ανατολική Μεσόγειο και στο θέμα των ερευνών και των γεωτρήσεων και δεν θα αφήσει κανένα να υποτιμήσει τα δικαιώματα της «Βόρειας Κύπρου» και αν είναι απαραίτητο θα επέμβουν τα δε πλοία τους είναι έτοιμα αν χρειαστούν Η  χώρα μας, κατά τον Τούρκο Πρόεδρο ,ενοχλήθηκε γιατί δεν έχει τα ίδια δικαιώματα με την Τουρκία και δεν έχει τις ίδιες δυνατότητες. Σε όλες δε τις συγκρούσεις στην Αν. Μεσόγειο  αν δεν υιοθετούσε η χώρα του ήπιο ύφος η κατάσταση θα είχε εξελιχθεί διαφορετικά…. . Προανήγγειλε  έρευνες και γεωτρήσεις από κοινού με την Λιβύη νότια της Κρήτης στις περιοχές που οριοθέτησε ΑΟΖ με την χώρα αυτή ,παραβιάζοντας κυριαρχικά μας δικαιώματα. Κατέληξε δε με το αμίμητο  «Δεν αποφεύγουμε τις συνομιλίες ,αρκεί να μάθουν να σέβονται την Τουρκία».

Μέσα από τις δηλώσεις αυτές ,μεταξύ των άλλων, προκύπτει και μία πιστοποίηση που απευθύνεται στην ελληνική πολιτική ελίτ που κυβέρνησε την χώρα  επί δεκαετίες και αφορά την «παράλειψη» να εφοδιαστεί η χώρα με τα κατάλληλα ερευνητικά πλοία ώστε να υλοποιήσει τις έρευνες στην διεκδικούμενη υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και να εμπεδώσει  στην πράξη  τα κυριαρχικά μας δικαιώματα .

Ως προς το Κυπριακό και την άτυπη συνάντηση της Πενταμερούς συν ένας, που θα συνέλθει στις  27-29  Απριλίου τ. ε στην Γενεύη .οι προβλέψεις για το αποτέλεσμα της είναι απογοητευτικές.  Ανεξάρτητα από τις θέσεις και απόψεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα της Πενταμερούς , η  χώρα μας, ως εγγυήτρια δύναμης, δεν θα έπρεπε να συμμετάσχει  στην Διάσκεψη  αυτή με την Κυπριακή Δημοκρατία  απούσα αλλά παρούσα ως Κοινότητα  και τα στρατεύματα κατοχής να παραμένουν στην Μεγαλόνησο. Χάριν πληροφόρησης ,επισημαίνω την πρόσφατη στάση  των Taliban  που είχαν κληθεί να παρακαθήσουν μαζί με την εκλεγμένη Αφγανική Κυβέρνηση σε Διάσκεψη στην Τουρκία που ζήτησε η αμερικανική κυβέρνηση ,για την επίλυση του αφγανικού προβλήματος ,που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν με την ακόλουθη δήλωση. «Το ισλαμικό Εμιράτο δεν θα συμμετάσχει σε οποιαδήποτε διάσκεψη για το μέλλον του Αφγανιστάν μέχρις ότου  αποσυρθούν όλες οι ξένες δυνάμεις από το Αφγανιστάν».

Η πραγματοποίηση της συνάντησης των δύο Υπουργών των Εξωτερικών έδωσε την ευκαιρία στον Έλληνα Υπουργό να εκφράσει ,στην κοινή συνέντευξη Τύπου ,τις Ελληνικές κόκκινες γραμμές και να στείλει ένα σαφές μήνυμα όχι μόνο στην τουρκική κοινή γνώμη  και στον διεθνή παράγοντα αλλά ιδίως  στην κοινή γνώμη της χώρας μας .

Αφορμή έλαβε ο κ. Ν. Δένδιας από αναφορά του Τούρκου ομολόγου του στην μουσουλμανική μειονότητα -τουρκική κατ΄αυτόν- και στις επακολουθήσασες παρεμβάσεις του, από έτοιμο κείμενο που συμβουλευόταν ,να αναπτύξει επιγραμματικά  όλες τις θέσεις της χώρας μας στα διμερή θέματα με αποτέλεσμα η κοινή συνέντευξη Τύπου να μετατραπεί σε αντιπαράθεση θέσεων και απόψεων που δεν συνηθίζεται στην  διεθνή πρακτική αλλά που είχε επαναληφθεί και στο παρελθόν σε διαφορετικό πλαίσιο κατά την συνάντηση στην Αθήνα του Τούρκου Προέδρου με τον Έλληνα ομόλογο του και τον τότε  Πρωθυπουργό και πάλι  κατόπιν τουρκικής προκλητικής ρητορικής .

Είναι προφανές ότι κατά την συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο Πρόεδρο και στις συνομιλίες των δύο Υπουργών  που ακολούθησαν τα λεχθέντα από τουρκικής πλευράς ήταν τόσο προκλητικά που πυροδότησαν την ανάγκη της δημοσιοποίησης των Ελληνικών απόψεων ώστε να επηρεαστεί και το ποιος φέρει την ευθύνη σε περίπτωση αποτυχίας των περαιτέρω συνομιλιών. Η κίνηση αυτή της Ελληνικής πλευράς ,αν πράγματι στόχευε και σε αυτό το θέμα ,ήταν όχι μόνο αναγκαία αλλά και επιτυχής.

Παρά την δημόσια αντιπαράθεση των δύο Υπουργών ,συμφώνησαν και οι δύο ότι θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και κατευθύνθηκαν προς το δείπνο.

Το μέλλον θα δείξει αν οι επερχόμενες συναντήσεις και συνομιλίες θα αποφέρουν καρπούς και προς όφελος ποιας πλευράς.

*Ε.Ν.Καραγιάννης

Πρέσβυς ε.τ., Διπλωματικός Σύμβουλος δύο Υπουργών Άμυνας.

15/4/2021

πηγή: “Μακεδονία” 18.04.21

 

 

 

 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα