ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
του Παντελή Σαββίδη
Τίποτε στην πολιτική και στην διπλωματία δεν γίνεται χωρίς κάτι να κρύβεται απο πίσω.
Τα όσα δηλώθηκαν επισήμως ως δεσμεύσεις απέναντι στην Τουρκία για να άρει το βέτο της στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, στον ελληνικό δημόσιο λόγο ερμηνεύθηκαν ως λεκτικές παραχωρήσεις στον Ερντογάν για να έχει να επιδείξει κάτι στο εσωτερικό της χώρας του.
Λες και η Άγκυρα είναι Αθήνα. Αυτά τα κάνουν οι δικοί μας κυβερνήτες, όχι ο Ερντογάν.
Η υπόθεση που άνοιξε με την δήλωση Ερντογάν να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας δεν είναι αθώα. Κάτι παίζεται στο παρασκήνιο. Τι παίζεται;
Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, η ΕΕ, δηλαδή η Επιτροπή, με την συναίνεση και παραίνεση κάποιων κρατών μελών ετοιμάζεται να παραχωρήσει ειδική σχέση στην Τουρκια και αυτό είναι ό,τι χειρότερο για τα ελληνικά συμφέροντα.
Το σενάριο το διακινούν εδώ και χρόνια οι Γερμανοί με τους Γαλλους
Γερμανία και Γαλλία ταυτίζονται μαζί με τους υπόλοιπους βόρειους στη χορήγηση ειδικής σχέσης, που εξυπηρετεί τα εμπορικά και οικονομικά τους συμφέροντα χωρίς λύση στο κυπριακό, σεβασμό ανθρώπινων δικαιωμάτων κλπ.
Και έτσι δημιουργούν και την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων, με τον σκληρό πυρήνα και τις περιφερειακες χωρες.
Καμία εμβάθυνση και η διεύρυνση που επιχειρείται οδηγεί σε μια κοινότητα της αγοράς και όχι σε πολιτική ενωση.
Η ειδική σχέση με την Τουρκία αφαιρεί την υποχρέωση για κοινοτικά κονδύλια στη Γεωργία και άλλους τομεις ( παλιά μεσογειακά προγράμματα κλπ) και θα δώσει στην Άγκυρα, θέση στο τραπέζι των αποφάσεων!!!
Με την ειδική σχέση δεν χρειάζεται να αναγνωρίσει η Τουρκία την Κύπρο, ούτε να ανοίξει τα λιμάνια της στα πλοία υπο κυπριακής σημαία, όπως έχει αποφασισθεί απο το 2004.
Γι αυτό η ελληνική θέση πρέπει να είναι: όχι ειδική σχέση στην Τουρκία. Πλήρης ένταξη.
Η πλήρης ένταξη, αν γίνει, θα έχουμε να κάνουμε με μια διαφορετική Τουρκία απο τη σημερινή. Αλλα δεν θα γίνει. Γιατί δεν την θέλουν ούτε οι χώρες της Ε.Ε. ούτε η Τουρκία. Η ειδική σχέση είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί για την Ελλάδα.
spot_img

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Σωστό άρθρο. Ούτε η Τουρκία θέλει την πλήρη ένταξη. Θέλει την τελωνειακή και την βίζα. Τα άλλα δεν την ενδιαφέρουν.
    Η Ελλάδα θα υποχωρήσει γιατί έχει χρέος 350 δις και έχει ανάγκη την ΕΕ και κυρίως τη Γερμανία.
    Η Κύπρος δεν μπορεί να αντισταθεί, είναι μικρό κράτος.

  2. Οπωσδήποτε η ειδική σχέση είναι εκ τού πονηρού και είναι ό,τι χειρότερο για την χώρα μας και την Κύπρο. Αντί τής πλήρους εντάξεως, υπάρχει και το βέτο στην ειδική σχέση. Ελλάς και Κύπρος το έχουν προφανώς λησμονήσει και γι αυτό δεν τις λαμβάνει κανείς στα σοβαρά, ούτε και τις σέβεται. Ο Καντ έλεγε ότι “όταν κάνεις τον εαυτό σου σκουλήκι, δεν πρέπει να παραπονείσαι ότι σε πατούν οι άλλοι”.

  3. Συμφωνώ με την εκτίμηση ότι η ειδική σχέση δεν εξυπηρετεί εκ πρώτης όψεως τα εθνικά μας συμφέροντα, ούτε όμως και η ενταξιακή πορεία δεν φαίνεται να αποτρέπει την τουρκία να υπηρετεί τα δικά της.
    Δυστυχώς για άλλη μια φορά πρέπει να τονισθεί, ότι στην διεθνή διπλωματία οι νομικιστές προσεγγίσεις δεν είναι σε θέση να φέρουν αποτελέσματα από μόνες των. Οφείλουμε δηλαδή κι εδώ να εκφράσουμε εθνικά μας συμφέροντα, κατανοητά για τα άλλα κράτη, τα οποία οφείλουν να ληφθούν υπόψη κατά την διαμόρφωση μιας τέτοιας ειδικής σχέσης με την τουρκία. Και όταν λέω “κατανοητά εθνικά συμφέροντα” δεν μιλάω ούτε για την ιστορία, ούτε για τα αναδρομικά των συντάξεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα