Γιατί παρεμβαίνει η Γαλλία;

13/8/20 | 0 | 0 | 408 εμφανίσεις

Πηγή :  Michaël Bloch, «Εντάσεις στη Μεσόγειο: τι συμβαίνει μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Γαλλίας;» (Tensions en Méditerranée : que se passe-t-il entre la Grèce, la Turquie et la France?), Journal du Dimanche, 13-8-2020.

Για την ελεύθερη μετάφραση, επεξεργασία και απεικόνιση,

Αλκης Καλλιαντζίδης

Αντιμέτωπη με τους ελιγμούς της Τουρκίας, η Γαλλία ενίσχυσε προσωρινά τη στρατιωτική της παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο με την αποστολή δύο αεροπλάνων και δύο πολεμικών πλοίων. «Σκοπός αυτής της στρατιωτικής παρουσίας είναι η ενίσχυση της αυτόνομης αξιολόγησης της κατάστασης και η επιβεβαίωση της προσκόλλησης της Γαλλίας στην ελεύθερη κυκλοφορία, στην ασφάλεια της θαλάσσιας ναυσιπλοΐας στη Μεσόγειο και στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου», ανέφερε την Πέμπτη το Υπουργείο των Ενόπλων Δυνάμεων. «Στην ανατολική Μεσόγειο, αφού καθιερώσει μια ισορροπία δυνάμεων, είναι επείγον να ξεκινήσει διάλογος μεταξύ της Τουρκίας και των άλλων δυνάμεων που εμπλέκονται στις ενέργειές της. Ο λόγος πρέπει τώρα να δοθεί στους διπλωμάτες», λέει ο πρώην πρέσβης Gérard Araud .

Για αρκετούς μήνες, οι εντάσεις ήταν υψηλές μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας, ιδίως στα ζητήματα της Λιβύης και της Συρίας. Την Πέμπτη, ο Ερντογάν επιτέθηκε και πάλι στον Εμμανουήλ Μακρόν. Τον κατηγόρησε για «αποικιακούς» στόχους στο Λίβανο και χαρακτήρισε την πρόσφατη επίσκεψή του στη Βηρυτό «θέαμα». Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε επίσης χωρίς να ονομάσει τη «χώρα που δεν έχει ακτές στην ανατολική Μεσόγειο», καλώντας την «να μην πιστέψει ότι είναι μεγαλύτερη από ό,τι πραγματικά είναι». «Ευχαριστώ τον Πρόεδρο Μακρόν για την αλληλεγγύη του. Ο Εμμανουήλ Μακρόν είναι αληθινός φίλος της Ελλάδας, αλλά και ένθερμος υπερασπιστής των ευρωπαϊκών αξιών και του διεθνούς δικαίου», από την πλευρά του, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    23/9/20 | (3 σχόλια)
    Η επίσκεψη του Μητσοτάκη στην Καρδίτσα, ανεξαρτήτως της κινητοποίησης ή μη των αγανακτισμένων του Συριζα, δείχνει πως το πολιτικό σκηνικό είναι, ακόμη, ρευστό. Τα πολιτικά αισθήματα του κόσμου αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή. Η σημερινή πολιτική κυριαρχία του Μητσοτάκη ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας