Γιατί ο Όρμπαν ψήφισε την χρηματοδότηση της Ουκρανίας;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]   www.kalkis.eu

Ο Όρμπαν όταν κατάλαβε ότι υπάρχει κοινοτικό σχέδιο εξόδου του από την ΕΕ, αναγκάστηκε να ψηφίσει  την χρηματοδότηση της βοήθειας για την Ουκρανία

Η σημερινή έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες  καπελώθηκε από το μείζον ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων σχεδόν σε όλες τις κοινοτικές χώρες. Ελάχιστα γνωρίζει η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, ότι το κύριο θέμα της ήταν η άρση του ουγγρικού βέτο, για την οικονομική βοήθεια και τον δανεισμό της Ουκρανίας, που έθεσε ο Ορμπαν τον Δεκέμβριο.

Πράγματι, στις 15 Δεκεμβρίου 2023, η Ουγγαρία μπλόκαρε έναν νέο ποσό της Ευρωπαϊκής Ένωσης 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία. Χθες ήταν η σειρά της ΕΕ να αντεπιτεθεί. Σε ένα έγγραφο που αποκάλυψαν οι Financial Times, ανακαλύψαμε ένα σχέδιο άσκησης πίεσης στην κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν, όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος Tanguy Sanlaville στις 29-1-2024 στον ιστότοπο Marianne, με τίτλο : «Βοήθεια στην Ουκρανία : το σχέδιο της ΕΕ για την αποδυνάμωση της οικονομίας της Ουγγαρίας σε περίπτωση μπλοκαρίσματος» (Aides à l’Ukraine : ce plan de l’UE pour fragiliser l’économie de la Hongrie en cas de blocage). Προς μια πτώση των επενδύσεων στην Ουγγαρία και μια υποτίμηση στο φιορίνι της ; Σε κάθε περίπτωση, αυτό εξέταζε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε ένα έγγραφο του Συμβουλίου της ΕΕ που αποκαλύφθηκε από τους Financial Times, διαβάσαμε ένα σχέδιο με στόχο να αναγκαστεί ο Βίκτορ Όρμπαν να ψηφίσει υπέρ της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης της βοήθειας για την Ουκρανία, συνολικού ποσού 50 δισεκατομμυρίων. Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός το είχε ήδη μπλοκάρει τον περασμένο Δεκέμβριο και η Ευρωπαϊκή Ένωση φαινόταν να το έχει αποδοκιμάσει.

ΣΤΟΧΕΥΣΗ ΗΤΑΝ «ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» της ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

«Οι άλλοι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έπρεπε να δεσμευτούν δημόσια για οριστική περικοπή των κονδυλίων της ΕΕ για τη Βουδαπέστη». Αυτό φαινόταν στο έγγραφο που ανέπτυξαν οι Βρυξέλλες και αποκαλύφθηκε από τους Financial Times πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη 1-2-2024 για το ουκρανικό ζήτημα. Επιθετική στρατηγική για τα κράτη μέλη, που σκόπευαν  να πιέσουν τη Βουδαπέστη, ενώ ο Βίκτορ Όρμπαν κατηγορείται για συμπαιγνία με τη Ρωσία.

Η βρετανική οικονομική εφημερίδα επικαλέστηκε «μια στρατηγική για τη ρητή στόχευση των οικονομικών αδυναμιών της Ουγγαρίας, θέτοντας σε κίνδυνο το νόμισμά της και οδηγώντας σε υπονόμευση της εμπιστοσύνης των επενδυτών». Στο στόχαστρό της, εάν ο Βίκτορ Όρμπαν επέμενε στην άρνησή του να μην υποστηρίξει τη βοήθεια προς την Ουκρανία, οι «θέσεις εργασίας και η ανάπτυξη» στην Ουγγαρία. Οι «οικονομικές ευπάθειες» της Ουγγαρίας εντοπίζονται ξεκάθαρα στο έγγραφο, το οποίο αναφέρεται σε «πολύ υψηλό δημόσιο έλλειμμα», «πολύ υψηλό πληθωρισμό», στο αδύναμο νόμισμα και στο ποσοστό του ΑΕΠ της που καταβάλλεται ετησίως στην αποπληρωμή του υψηλού χρέους της.

Η ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΑΡΝΙΟΤΑΝ ΝΑ εκΦΟΒΙΣΤΕΙ…

Janos Boka

Από την άλλη πλευρά, η Βουδαπέστη δεν σκόπευε να λυγίσει υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε επαφή με τους Financial Times, ο Ούγγρος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γιάνος Μπόκα δήλωσε ότι δεν γνώριζε την «οικονομική απειλή», αλλά διαβεβαίωσε ότι η Ουγγαρία «δεν υποκύπτει στην πίεση»: «Η Ουγγαρία δεν κάνει καμία σύνδεση μεταξύ της υποστήριξης προς την Ουκρανία και την πρόσβασή της στα ευρωπαϊκά κονδύλια». Και ο υπουργός επιβεβαίωσε την επιθυμία της Ουγγαρίας να «συμμετάσχει εποικοδομητικά στις διαπραγματεύσεις» σχετικά με την Ουκρανία. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Le Monde στις 18 Ιανουαρίου, ο Γιάνος Μπόκα ζήτησε τη δημιουργία ενός Ταμείου που θα προορίζεται για την Ουκρανία που θα προικοδοτείτε από τα κράτη μέλη, ή θα αποφασίζεται ομόφωνα ετησίως από τα 27 κράτη της Ένωσης η χρηματοδότηση της τελευταίας.

…ΑΛΛΑ ΤΕΛΙΚΑ ΕΚΦΟΒΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ

Παρά ταύτα, μπορεί κάλλιστα αυτή η ευρωπαϊκή πίεση να είχε και είχε αποτέλεσμα. Ο Γιάνος Μπόκα ανέφερε στους Financial Times ότι η Βουδαπέστη είχε στείλει μια νέα πρόταση στις Βρυξέλλες το Σάββατο 27 Ιανουαρίου. Η ουγγρική κυβέρνηση δήλωσε ότι είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ για να χρηματοδοτήσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία, ακόμη και να καταφύγει στην έκδοση κοινού χρέους για να το κάνει αυτό, υπό την προϋπόθεση όμως ότι η Βουδαπέστη θα έχει τη δυνατότητα να αλλάξει γνώμη αργότερα. Μια άλλη Τουρκία, δηλαδή. Ενας άλλος Ερντογάν.

«Η πολιτική πίεση στην Ουγγαρία ήταν ισχυρή και συνεχής», σχολίασε ο Ούγγρος υπουργός, αλλά επιβεβαίωσε ότι αυτό δεν επηρέασε τις διαπραγματεύσεις που διεξήγαγε η Βουδαπέστη. «Έπρεπε να κάνουμε ένα βήμα προς αυτούς», παραδέχθηκε ο Γιάνος Μπόκα, «αλλά ελπίζουμε ότι και οι άλλοι παίκτες θα είναι το ίδιο ευέλικτοι». Ο Βίκτορ Όρμπαν είχε προσφερθεί να υποστηρίξει το σχέδιο βοήθειας για την Ουκρανία με αντάλλαγμα ένα ετήσιο δικαίωμα αρνησικυρίας σε αυτήν τη χρηματοδότηση, αλλά τα κράτη μέλη είχαν αρνηθεί, φοβούμενα ένα ουγγρικό μπλοκάρισμα κάθε χρόνο για τη λήψη νέων παραχωρήσεων. Τελικά, η αρνησικυρία της Ουγγαρίας δεν πέρασε.

Μάλιστα σύμφωνα με το χθεσινό (1-2-2024) ρεπορτάζ των Jean Quatremer και Nelly Didelot, στην ηλεκτρονική έκδοση της Libération, η Ουγγαρία απειλήθηκε με έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν επέμενε  στα παιχνίδια της, στο κείμενο με τίτλο : « Βοήθεια στην Ουκρανία: η Ένωση δείχνει στην Ουγγαρία την πόρτα της εξόδου» (Aide à l’Ukraine : l’Union montre la porte de sortie à la Hongrie).Και τούτο ενεργοποιώντας εκ νέου τη διαδικασία του άρθρου 7 της Συνθήκης της ΕΕ που δρομολογήθηκε το 2018 κατά της Ουγγαρίας από την Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο για τον μη σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών, την οποία πάγωσαν τότε τα κράτη-μέλη. Θα μπορούσε να οδηγήσει στη στέρηση του δικαιώματος ψήφου της Ουγγαρίας, εάν οι 26 αποφάσιζαν κάτι τέτοιο ομόφωνα. Σίγουρα η Σλοβακία θα μπορούσε να την βοηθήσει, αλλά και αυτή δεν έχει το βάρος της Πολωνίας που μέχρι πρότινος τη στήριζε, και βρίσκεται επίσης σε κατάσταση οικονομικής εξάρτησης από την Ένωση. Το ότι δείχθηκε η πόρτα της εξόδου στη Βουδαπέστη δείχνει την ένταση της κρίσης που διέρχεται η ΕΕ και το επικίνδυνο παιχνίδι που παίζει ο Όρμπαν για ένα αβέβαιο κέρδος του.

Τι Ερντογάν, τι Ορμπαν, δηλαδή.

spot_img

10 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Και τώρα τι θα απογίνουν οι υπερήφανοι -για την μέχρι τώρα πατριωτική στάση του κ. Όρμπαν – Έλληνες , που είναι οι ίδιοι , που ήταν υπερήφανοι για τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου, που θα έδιωχνε τις Αμερικανικές Βάσεις του θανάτου και θα έκανε δημοψήφισμα για την έξοδό μας από την ΕΟΚ το 1981-83 και του κ. Τσίπρα , που ”θα χόρευε στο ταψί” τους εταίρους μας το 2015;;;.
    ΑΧ ΕΛΛΑΣ,ΕΛΛΑΣ ΠΟΣΑ ”ΨΩΝΙΑ” ΓΕΝΝΑΣ.

    • Ας ηταν ο Ερντογαν στη ΕΕ και σού έλεγα εγώ για τον Ευρωπαϊκό Ολοκληρωτισμό. Τωρα ο φυσιοκράτης Ορμπάν όσο μπορεί αντιστέκεται στους μαφιοζικους εκβιασμούς της κλίκας των Βρυξελλών. Ένας εναντίων όλων. Όσο για τους Έλληνες το ερώτημα είναι τι θα απογίνουν η Έλληνες που έχουν αντικαταστήσει το ΟΧΙ με το ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ. Μα μετανάστες στη ίδια τους τη χωρα, και θα τους αρεσει.

      • Δεν ασχολήθηκα με την προσωπικότητα του κ. Όρμπαν , ο οποίος σημειωτέον εκλέγεται με ποσοστά άνω του 50% (αυτό μετράει πολύ στις αποφάσεις του), δεν έχει σοβαρή αντιπολίτευση και να είστε -είμαστε βέβαιοι ότι εξυπηρετεί και άγνωστα σε εμάς διεθνή συμφέροντα .
        ΠΑΝΤΩΣ ΠΡΟΧΘΕΣ ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΟΧΙ ΣΤΑΣ 50 ΔΙΣ.ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ.
        Υ.Γ Οι αριστεροπροοδευτικοί μας -και όχι μόνον- δεν αντέχουν τον ”φασίστα” Μητσοτάκη . Με τον Όρμπαν θα είχαμε δεύτερο Πολυτεχνείο .
        Να το συνυπολογίζουν και αυτό όσοι τον υπολήπτονται .

  2. Ας ηταν ο Ερντογαν στη ΕΕ και σού έλεγα εγώ για τον Ευρωπαϊκό Ολοκληρωτισμό. Τωρα ο φυσιοκράτης Ορμπάν όσο μπορεί αντιστέκεται στους μαφιοζικους εκβιασμούς της κλίκας των Βρυξελλών. Ένας εναντίων όλων.

  3. Ο πραγματικός χαρακτήρας της ΕΕ: Εκβιάζει με οικονομικό στραγγαλισμό την Ουγγαρία

    Η συνήθης τακτική τού ιερατείου των Βρυξελλών, στο οποίο εντούτοις ο Όρμπαν έχει αντισταθεί πολλάκις, προτάσσοντας το συμφέρον τής χωρας και τού λαού του.

    – Είναι η μόνη χώρα τής ΕΕ που δεν έχει πάρει ούτε έναν λαθρομετανάστη, παρά τις απειλές κι εκβιασμούς τόσων χρόνων.

    – Αρνείται την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία τής Ουγγαρίας, την οποία π.χ. η Ελλάδα προθύμως επιτρέπει, λέγοντας ότι τα παιδιά τής χώρας του θ’ ανατραφούν από τούς γονείς των, όπως αυτοί επιθυμούν.

    – Δέχτηκε και δέχεται τεράστιες πιέσεις να επιτρέψει τις παρελάσεις ομοφυλοφίλων, αλλά δενενδίδει.

    – Αρνήθηκε στο ΝΑΤΟ να στείλει όπλα στην Ουκρανία, λέγοντας ότι υπάρει ουγγρική μειονότητα στην Ρωσσία, η οποία κινδύνευε να πληρώσει τα σπασμένα.

    Δεν συνεχίζω, διότι δεν υπάρχει λόγος. Εμείς, που έχομε τον πλεόν εθελόδουλο και οσφυοκάμπτη πρωθυπουργό, που ενεργεί βάσει των όσων τον διατάξουν και με το παραπάνω, για να φανεί αρεστός, θα έπρεπε, αν ήμασταν άνθρωποι σοβαροί, υπερήφανοι και πατριώτες, να τιμούμε κι εκτιμούμε την στάση τού Ούγγρου πρωθυπουργού και όχι να κοκορευόμαστε για τα χάλια των κυβερνήσεών μας, που αφοπλίζουν την χώρα, για να γίνονται αρεστοί στ’ αφεντικά.

  4. Παρότι τον ”εξευτελίζουν” τον όντως δυνατό στον λαό κ. Όρμπαν , δεν διανοείται αυτός να αναγγείλει -όπως ο Ανδρέας μας-και να κάνει δημοψήφισμα εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση τη δική του και τη δική μας , όπως ο κ. Τσίπρας .
    Και οι δύο οι δικοί μας -ιδίως ο κ. Τσίπρας- συγκρατούν τους εταίρους μας από τραγικά πολιτικά σφάλματα για τους λαούς τους .
    Οι ευρωπαίοι ξεκαθάρισαν και στον Ανδρέα μας και στον Αλέξη μας και στον Ούγγρο Όρμπαν -και θα ξεκαθαρίσουν αργότερα σε όποιον άλλο λαϊκιστή ευρωπαίο εκλεγμένο ηγέτη -ότι σε ένα Υπερεθνικό και Πολυεθνικό Οργανισμό ή θα ”κινείσαι στο στρωμένο εδώ και 67 χρόνια χαλί” ή αλλιώς δεν σε θέλουμε στο σπίτι μας .
    Και ο δυστυχής κ. Όρμπαν συμμορφώθηκε και με αυτή του την ”παλικαρίσια ”συμμόρφωση του μπορεί να έχει το τέλος του δικού μας Τσίπρα.
    ΟΥΤΕ ΟΙ ΟΥΓΓΡΟΙ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΖΑΜΠΑ ΜΑΓΚΕΣ, ΑΔΕΡΦΙΑ .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα