Yeni Safak: Γιατί ο ρόλος της Αθήνας ως «πληρεξούσιου» των ΗΠΑ απειλεί άμεσα την Τουρκία

- Advertisement -

NEDRET ERSANEL, ΤΕΤΑΡΤΗ 10:43, 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022

ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ: Η Yeni Safak είναι το Μέσο Ενημέρωσης στην Τουρκία που εκφράζει καλύτερα απο όλα τις μύχιες σκέψεις του τούρκου προέδρου. Το άρθρο που ακολουθεί αποκαλύπτει τους προβληματισμούς της σημερινής τουρκικής πολιτικής ηγεσίας. Οι υπογραμμίσεις είναι των “Ανιχνεύσεων”.

Το απροσδόκητο ξέσπασμα της Αθήνας κατά της Τουρκίας έγινε πρωτοσέλιδο παγκοσμίως. Ενώ όλοι προσπαθούσαν να καταλάβουν τους λόγους που κρύβονται πίσω απο αυτήν την στάση, έθεσα το εξής ερώτημα σε αυτή τη στήλη: «ποιος στηρίζει την Αθήνα;» Σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει οριστεί να ενεργεί ως «πληρεξούσιος» εδώ.

Το Proxy ήταν ήδη ένας δημοφιλής όρος που χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει αυτό που συνέβη και ταίριαζε καλά στην Ελλάδα. Τότε αυτό είναι το μόνο που υπάρχει. Είναι λάθος επίθετο; Όχι πραγματικά. Είναι όμως 100% ακριβές; Λοιπόν, υπάρχουν περισσότερα σε αυτό.

Εφόσον η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να αντισταθεί στην Τουρκία χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ, και στην πραγματικότητα, «μπορεί να πάει σε πόλεμο μόνο αν το απαιτήσουν οι ΗΠΑ», τότε πρέπει να καταλάβουμε τι θέλουν οι ΗΠΑ από εμάς.

Έγραψα προηγουμένως: «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι [η τρέχουσα κατάσταση] είναι διαφορετική όσον αφορά την πιθανή κλιμάκωση σε πόλεμο μεταξύ των παραδοσιακών κρίσεων Αθήνας-Άγκυρας που αντιμετωπίστηκαν στο παρελθόν.

Το ξέσπασμα του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ενθαρρύνεται από την υποστήριξη των ΗΠΑ, την επιχείρηση στη Συρία και τις ελληνικές εκλογές, αλλά κυρίως, υπάρχει ακόμη και ένα νεύμα στα «σύνορα της Δύσης»!

***

Το βλέπουμε κάθε μέρα. Η πρότασή τους είναι ότι για να ξεπεράσει η Τουρκία την κρίση με την Ελλάδα, να λύσει το ζήτημα Σουηδίας-Φινλανδίας πρέπει να διατηρήσει ακόμη στενότερους δεσμούς με τις ΗΠΑ και την ΕΕ!

Το ποτέ σε κάποιους ανθρώπους.

Η διατήρηση στενότερων δεσμών με τη Δύση, όπως κάναμε κάποτε στο παρελθόν, μοιάζει σαν να «κολλάμε στις παλιές συνήθειες» και δεν υπάρχει πλέον μοντέλο ούτε ρεαλιστικός στόχος που να υποστηρίζει αυτού του είδους την προσέγγιση.

Ας υποθέσουμε ότι κάναμε ακριβώς αυτό – που θα ήταν σαν να κρατάμε αραιό τον αέρα – τι θα συνέβαινε; Θα μας δεχτούν στην ΕΕ; Όχι. Το λένε και οι ίδιοι. Θα είναι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ όπως στα «παλιά»; Δεν είναι πιθανό. Το έχουν πει και οι ίδιοι.

Τι τότε?

Ακόμα κι αν υπήρχε έστω και «ένας υπαινιγμός μιας πιθανότητας», θα εξακολουθούσαν να υπάρχουν άλλα προκλητικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν: Θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την τρομοκρατία; Θα εκδώσουν τους προδότες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και της Τρομοκρατικής Οργάνωσης Φετουλάχ (FETÖ); Θα μπορέσουν να αποδεχτούν τη συνεργασία της Τουρκίας με «άλλες χώρες»; Θα δημιουργήσουν δίκαιες και ισότιμες σχέσεις μαζί μας;

Ένας «πληρεξούσιος» σημαίνει τη χρησιμοποίηση μιας χώρας ως «εργαλείου» για να βλάψει μια άλλη χώρα. Αυτό φαίνεται στο παράδειγμα της Ελλάδας; Ναί. Αλλά υπάρχουν περισσότερα σε αυτό.

Μας δείχνει επίσης πού βρίσκεται η Τουρκία σε σχέση με τη Δύση.

Είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε την αλήθεια, και είναι απλό: «Πού βρισκόμαστε; Μέσα ή έξω από τον «κύκλο»;

Από αυτή την άποψη, η Ελλάδα, η Αλεξανδρούπολη, αποτελεί απειλή. Όχι επειδή αποθηκεύουν όπλα εκεί, αλλά επειδή οι ΗΠΑ βρίσκονται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

«Τα πάντα γύρω απο αυτούς είναι ψέματα. Η Δύση δεν μπορεί να είναι αξιόπιστη. Οι πολιτικές τους δεν είναι αξιόπιστες. Χάνουμε τον χρόνο μας ακόμη και στην ΕΕ από το 1963. Είναι ανέντιμοι».

Πήρα αυτό το απόσπασμα από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επειδή είναι η πιο πρόσφατη περιγραφή του για τη Δύση (6 Ιουνίου). Υπάρχουν πολλές άλλες πιο σκληρές δηλώσεις.

Εάν πιστεύετε ότι αυτή είναι η συνήθης δήλωση ενός πολιτικού ηγέτη προς το εκλογικό του σώμα, κάνετε λάθος.

Αυτό πιστεύουν οι αξιωματούχοι, τα ινστιτούτα, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας (MGK), τα κυβερνητικά μυαλά και τελικά η πλειοψηφία του κοινού. Η Δύση δεν είναι διαφορετική. Έτσι, «φτιάχνουν» τα σύνορα.

Ωστόσο, στην αντιπολίτευση εξακολουθούν να επιμένουν ότι «η απόσυρση (σσ: εννοεί απο τη Δύση) δεν θα λειτουργήσει». Σαν να μιλάει κανείς για αποχώρηση, ή διακοπή όλων των σχέσεων με τη Δύση. Η Τουρκία έχει πολλούς δρόμους που μπορεί να ακολουθήσει: Ρωσία, Κίνα, ειδικά Ευρασία, Τουρκικές Δημοκρατίες, Μέση Ανατολή, Αφρική και Βαλκάνια – όχι μεμονωμένα, αλλά όλα μαζί.

Ο πρόεδρος είπε: «Θα δούμε την Ευρασία να γίνεται η κόρη του ματιού του κόσμου την επόμενη περίοδο».

Η πραγματικότητα έχει τελειώσει να ανακατευθύνεται ξανά προς τη Δύση από οποιαδήποτε κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, οι όποιες επενδύσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης στην Τουρκία θα παραμείνουν αναπάντητες στις επερχόμενες εκλογές.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΗΠΑ-ΚΙΝΑΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ!

Γιατί οι ανώτατες στρατιωτικές αρχές δύο υπερδυνάμεων χωρών να συναντώνται μόνες τους; Αν έχετε τέτοια περιέργεια, θα είχατε επίσης παρατηρήσει ότι οι υπουργοί Άμυνας της Κίνας και των ΗΠΑ συναντήθηκαν επίσης στη Σιγκαπούρη.

Καθώς η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ πλησιάζει γρήγορα, με άλλα λόγια, μια τέτοια συνάντηση είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα καθώς «η Κίνα βρίσκεται στο μπλοκ κοπής » ενώ εγκαθίσταται στη νέα «στρατηγική περιοχή».

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά τη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι θα υπερασπιστεί την Ταϊβάν σε περίπτωση που η Κίνα της επιτεθεί.

Η Κίνα ανησυχεί ότι ο πόλεμος της Ουκρανίας θα χρησιμεύσει ως «παράδειγμα» για την Ταϊβάν, την ομόλογό της στον Ειρηνικό. Καθώς έχει γίνει τάση να δημιουργηθούν δεσμοί μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, Τουρκίας και Ελλάδας, το Πεκίνο ανησυχεί ότι μπορεί να υπάρχει ομοιότητα μεταξύ Κίνας, Ταϊβάν και Η.Π.Α. Ανησυχεί ότι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και οι δυτικοί σύμμαχοι σε αυτή την περιοχή θα δείξουν την ίδια υποστήριξη που παρείχαν στην Ουκρανία και την Ελλάδα.

Οι ΗΠΑ φέρνουν επίσης την Ταϊβάν εναντίον της Κίνας ως απάντηση στη φιλορωσική θέση του Πεκίνου στην κρίση της Ουκρανίας. Παρέχουν οι ΗΠΑ όπλα στην Ταϊβάν; Ναι. Λέγεται ότι θα αντιδράσουν στρατιωτικά σε οποιαδήποτε επέμβαση στην Ταϊβάν; Ναι. Τότε δεν υπάρχει τίποτα άλλο να πούμε.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν σχετικά με την Ταϊβάν: «Το status quo πρέπει να προστατευθεί, θα συνεχίσουμε να παρέχουμε όπλα για αμυντικούς σκοπούς, θα αντισταθούμε σε οποιαδήποτε απόπειρα ισχύος που απειλεί την ασφάλεια της Ταϊβάν, αλλά είμαστε πιστοί στην πολιτική της «Μίας Κίνας». ” Τι αστείο. Αυτό απλώς δείχνει πόσο διπρόσωπες είναι πραγματικά οι ΗΠΑ.

Στη συνάντηση, οι ΗΠΑ επέκριναν την οικονομική στήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία επίσης. Σε απάντηση, το Πεκίνο είπε ότι δεν παρείχε στρατιωτική υποστήριξη.

Επιπλέον, το Πεκίνο είπε: «Αποφύγετε οποιαδήποτε ενέργεια που θα προκαλέσει αστάθεια στην Κίνα και την Ταϊβάν. Θα αγωνιστούμε για την κυριαρχία μας με όποιο τίμημα. Αυτή είναι η μόνη επιλογή για την Κίνα. Κανείς δεν μπορεί να χωρίσει την Ταϊβάν από την Κίνα». Δεν υπάρχει τίποτα άλλο να ειπωθεί επ’ αυτού.

yenisafak.com

 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Σημαντικό κείμενο που πρέπει να κρατηθεί στο αρχείο και αν εκφράζει -και στο ελάχιστο ακόμη- τις επίσημες τουρκικές απόψεις, μας ισχυροποιεί στην παγκόσμιο σκακιέρα ως βραχίονα της Δυτικής πολιτικής ,αρκεί να μην ”ενθουσιασθούμε” και να κινηθούμε προς ”ανατολάς” -όπως το 1919 στην Σμύρνη μόνοι χωρίς τις πολεμικές δυνάμεις των Συμμάχων του Ελευθερίου Βενιζέλου ,που αφού μας έστειλαν εκεί μας εγκατέλειψαν αυθωρεί και συνέβαλαν στην καταστροφή του Ελληνισμού των 20 αιώνων της Ανατολής- .
    ΝΑΙ ανήκουμε στην Δύση και δεν είμαστε γεωργραφικώς και πολιτιστικώς Ασία, αλλά να προσέχουμε να μη γίνουμε και ”Ιφιγένεια ”τους ,για γεωπολιτκούς σκοπούς .
    Αυτό μάλλον συνιστούσαν οι πολυδυσφημισμένοι αντίπαλοι του Βενιζέλου από το 1915 και εκ του αποτελέσματος του 1922 είχαν δίκηο .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα