Γιατί ο Ν. Αναστασιάδης εμφανίζεται σχεδόν ανακουφισμένος από την ταφόπλακα στον EastMed;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

iEpikaira.- [δημοσιεύτηκε 12:56, 17/01/2022 και ανανεώθηκε 14:40, 17/01/2022] Κάποιοι ίσως αναρωτιούνται γιατί ξαφνικά ο Ν. Αναστασιάδης εμφανίζεται απαθής έναντι του αμερικανικού non paper και τον τορπιλισμό του EastMed δηλώνοντας:
“Εάν το σχέδιο αυτό δεν είναι εφικτό, τότε είμαστε έτοιμοι με τους συνεργάτες μας να εξετάσουμε άλλες υπαλλακτικές επιλογές. Σε κάθε περίπτωση η μελέτη και άλλων επιλογών δεν θεωρώ ότι πλήττει τα συμφέροντα οποιουδήποτε από εμάς, φτάνει βεβαίως η λύση που θα επιλεγεί να σέβεται το διεθνές δίκαιο, κάτι το οποίο για όλους τους εμπλεκόμενους είναι εκ των ων ουκ άνευ”.
Ο λόγος είναι ότι από τον Μάιο του 2014, όταν τον επισκέφθηκε ο τότε αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, του παρουσίασε πιθανότατα τον γνωστό “προφητικό” χάρτη Μπάιντεν, οποίος παραλείπει τον αγωγό EastMed(!). Το ότι ο χάρτης γνωστοποιήθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία το επιβεβαιώνει ο ίδιος ο Έϊμος Χόκσταϊν (ο οποίος σημειωτέον όπως ανέδειξε το infognomonpolitics.gr υπερασπιζόταν τον Ερντογάν, έναντι των ρωσικών κατηγοριών κατά του Τούρκου Προέδρου για λαθρεμπόριο πετρελαίου με τον ISIS), ο επικεφαλής της ομάδας που συνέταξε τον χάρτη Μπάιντεν ο οποίος, έχοντας αναλάβει εκ νέου σημαντική θέση στο επιτελείο Μπάιντεν, μιλά ξεκάθαρα εναντίον του EastMed και υπέρ της μεταφοράς του ισραηλινού και κυπριακού φ/α διαμέσου της Κύπρου στην Τουρκία ή την μετατροπή του σε LNG όπως άλλωστε προβλέπεται στον επίμαχο χάρτη και εξηγήσαμε εκτενώς σε προηγούμενο δημοσίευμα στο iEpikaira.
Ανατρέχοντας σε δημοσιεύματα του 2014, υπενθυμίζεται ότι ανέφεραν: “Στο διμερές μέρος της επίσκεψης του κ. Μπάιντεν θα συζητηθούν η σύμπραξη των χωρών της ανατολικής Μεσογείου στην ενέργεια, για τροφοδότηση της Ευρώπης με αέριο το συντομότερο δυνατόν. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν θα συνοδεύεται στην Κύπρο από τον Έϊμος Χόκσταϊν, βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών για την ενεργειακή διπλωματία. Ο κ. Χόκσταϊν είναι ο άνθρωπος που κινείται στις χώρες της ανατολικής Μεσογείου (Ισραήλ, Κύπρος, Αίγυπτος, Λίβανος, Τουρκία, Ελλάδα) σε μια προσπάθεια να διαμορφώσει συνθήκες περιφερειακής συνεργασίας, με όχημα τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που έχουν εντοπιστεί.”
Η δημοσιογράφος Φανούλα Αργυρού έγραφε στη Σημερινή Κύπρου, (23/06/2019):
“Στο σχετικό δημοσίευμα της Μc Clatchy DC 5.6.2019, ο «αρχιτέκτονας» του χάρτη Έϊμος Χόκσταϊν (πρώην ειδικός απεσταλμένος και συντονιστής για διεθνή θέματα ενέργειας των ΗΠΑ), αποκάλυψε ότι αυτός ο περιβόητος χάρτης, με αγωγούς προς Τουρκία, σχεδιάστηκε από χαρτογράφους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και διπλωμάτες «υπό τις οδηγίες του πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν». «Μας πήρε πολύ καιρό να ετοιμαστεί… και είναι χάρη στο όραμα και ηγεσία του Τζο Μπάιντεν». Και ότι τον χάρτη τον έδειξαν στον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Ερντογάν μεταξύ 2015-2017 αλλά και στον Πρόεδρο Αναστασιάδη (δεν είπαν, όμως, πότε στον δεύτερο). «Πήρε πολύ καιρό να ετοιμαστεί…» Για να πάρει πολύ καιρό να ετοιμαστεί το όραμα του Τζο Μπάιντεν για τα μάτια του Τούρκου Προέδρου Ρ. Ερντογάν μεταξύ 2015-2017, θα πρέπει οι προετοιμασίες να ξεκίνησαν πολύ πριν το 2015. Ίσως και πριν από την αντικατάσταση της Χίλαρι Κλίντον από τον Τζον Κέρι τον Φεβρουάριο του 2013 στο Υπ. Εξωτερικών.”
Μήπως υπό αυτό το πρίσμα δύναται να εξηγηθεί και η στάση του Ν. Αναστασιάδη, ο οποίος εμφανίζεται σχεδόν ανακουφισμένος που εν τέλει υπερίσχυσε ο σχεδιασμός του χάρτη Μπάιντεν;

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα