Γιατί η Τουρκία δεν είναι παρούσα στη συνάντηση των ΗΠΑ στην Ουκρανία;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Στις 15 Νοεμβρίου, ένας πύραυλος που έπεσε στο έδαφος της Πολωνίας-μέλους του ΝΑΤΟ αύξησε την ένταση. Το πρωί της 16ης Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε μια απρόσμενη συνάντηση στο ξενοδοχείο όπου διέμενε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν στο Μπαλί. Ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Ολλανδία, το Συμβούλιο της ΕΕ και η Επιτροπή της ΕΕ συμμετείχαν στη συνάντηση που φιλοξενήθηκε από τις ΗΠΑ, αλλά η Τουρκία δεν προσκλήθηκε. (Φωτογραφία: Twitter)

Η φετινή Σύνοδος Κορυφής των G-20, η οποία συγκεντρώνει 19 χώρες με τις μεγαλύτερες οικονομίες τόσο στον βιομηχανοποιημένο όσο και στον αναπτυσσόμενο κόσμο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πραγματοποιήθηκε στο Μπαλί στις 15-16 Νοεμβρίου, με οικοδεσπότη την Ινδονησία.

Το κύριο θέμα της συνάντησης στο Μπαλί, στην οποία συμμετείχαν όλα τα κράτη μέλη σε επίπεδο αρχηγού κράτους/κυβέρνησης, εκτός από τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, καθορίστηκε φέτος ως «Ανάκτηση μαζί-Ταχύτερη ανάκαμψη». Θέματα όπως η διεθνής χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η κλιματική αλλαγή και η αειφόρος ανάπτυξη εξετάζονται παραδοσιακά στις συνεδριάσεις της G-20. Ωστόσο, η φετινή Σύνοδος σημαδεύτηκε από ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον πολιτικών στόχων σε περισσότερες από μία πόλεις στην Ουκρανία.

Ο πύραυλος που πέφτει στην Πολωνία αυξάνει την ένταση
Το βράδυ της 15ης Νοεμβρίου, οι πύραυλοι που έπεσαν σε πολωνικό έδαφος στα ουκρανικά σύνορα, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανθρώπων, αύξησαν την ένταση. Οι πύραυλοι, οι οποίοι θεωρήθηκε ότι προέρχονταν από τη Ρωσία στο πρώτο στάδιο, προκάλεσαν εντάσεις στις Βρυξέλλες, την Ουάσιγκτον και το Μπαλί. Σε διαδοχικές δηλώσεις του Λευκού Οίκου και του ΝΑΤΟ, επιβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητα των Συμμάχων να προστατεύσουν το έδαφος του ΝΑΤΟ, τονίζοντας την πλήρη αλληλεγγύη με την Πολωνία.

Κατά τη συζήτηση για το εάν το ΝΑΤΟ θα εφαρμόσει τα άρθρα 4 και 5, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, στις ειδήσεις του που βασίζονται σε πηγές του ΝΑΤΟ, έγραψε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε ότι ο πύραυλος που συνετρίβη στην Πολωνία και σκότωσε δύο άτομα ήταν ουκρανικός πύραυλος αεράμυνας.

Παράξενη συνάντηση στο ξενοδοχείο του Μπάιντεν στο Μπαλί
Εν τω μεταξύ, το πρωί της 16ης Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε μια απρόσμενη συνάντηση στο ξενοδοχείο όπου διέμενε ο πρόεδρος Μπάιντεν στο Μπαλί. Αυτή η συνάντηση, που φαίνεται ότι έγινε βιαστικά, δημιούργησε μια σύγχυση τόσο ως προς την ποιότητά της όσο και ως προς τους συμμετέχοντες.

Η δήλωση που έκανε ο Λευκός Οίκος στο τέλος της συνάντησης τιτλοφορείται «Κοινή δήλωση των ηγετών του ΝΑΤΟ και των G-7 στο Μπαλί στο πλαίσιο των G-20». Στην πρώτη παράγραφο της κοινής δήλωσης, καταγράφεται ότι στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, οι Κάτω Χώρες, το Συμβούλιο της ΕΕ και η Επιτροπή της ΕΕ καθώς και οι ΗΠΑ. 7 από τα 19 μέλη της G-20 είναι ουσιαστικά σύμμαχοι του ΝΑΤΟ. Η Ισπανία συμμετέχει σε όλες τις Συνόδους Κορυφής των G20 ως Μόνιμος Ειδικός Προσκεκλημένος. Η Ολλανδία από την άλλη κλήθηκε στο Μπαλί από την ποσόστωση της διοργανώτριας Ινδονησίας. Από τον πίνακα αυτό γίνεται κατανοητό ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ στο Μπαλί που δεν προσκλήθηκε στη σύνοδο του Μπάιντεν.

Γιατί η Τουρκία δεν είναι παρούσα στη συνάντηση των ΗΠΑ;
Έχοντας επίγνωση αυτής της στρέβλωσης, ο ανταποκριτής του France-24 ρωτά τον Πρόεδρο Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Μπαλί εάν η πρόσκληση πολλών χωρών του ΝΑΤΟ και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν προσκλήθηκε σε αυτή τη συνάντηση υποδηλώνει διαφορά απόψεων εντός του ΝΑΤΟ.

Απαντώντας στον ανταποκριτή του France-24, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι έμαθε πως έξι χώρες του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν στο Μπαλί, δεν ρώτησε γιατί δεν ρωτήθηκαν οι 20 χώρες του ΝΑΤΟ που δεν συμμετείχαν στη συνάντηση, εκτός από την Τουρκία, ότι μπορεί να μην είχαν την ευκαιρία να τηλεφωνήσουν εκείνη τη στιγμή, ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν τεχνικές λεπτομέρειες, όπως η μάρκα του πυραύλου, και ότι το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκε, είπε ότι δεν ήταν πολύ σημαντικό, ότι προσκλαλείται ενώ συζητούνται σημαντικά θέματα.

Οι διμερείς επαφές του Προέδρου Ερντογάν
Ωστόσο, οι συναντήσεις στο Μπαλί είχαν ξεκινήσει πολύ καλά για την Τουρκία. Αν και δεν ήταν στο πρόγραμμά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν είχε διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, έστω και για 15-20 λεπτά. Στη δήλωση που έκανε ο Λευκός Οίκος μετά τη συνάντηση, ήταν αξιοσημείωτο ότι ήταν η πρώτη φορά που οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι κατά τη συνάντησή τους συζητήθηκαν παγκόσμια θέματα αλλά και περιφερειακά.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν είχε επίσης διμερείς συναντήσεις με ηγέτες κορυφαίων χωρών της ΕΕ όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία.

Την ημέρα της Συνόδου Κορυφής του Μπαλί, οι αρχηγοί των δύο ισχυρότερων οργανώσεων πληροφοριών στον κόσμο προτίμησαν να συναντηθούν στην Άγκυρα.

Αν και οι ΗΠΑ σημειώνουν αργή πρόοδο όσον αφορά τα F-16, τα θετικά μηνύματα συνεχίζουν να έρχονται.

Φαίνεται ότι ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας δυσκολεύει τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποφασίσουν πώς θα διαμορφώσουν την πολιτική τους έναντι της Τουρκίας. Η σύγχυση συνεχίζεται.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα