Σας έχω νέα για την ελληνοτουρκική συμφωνία για το μεταναστευτικό. Αυτή, εάν θυμάστε που όταν ανακοινώθηκε, ο Ταγίπ Ερντογάν, έδειξε ενθουσιασμένος και ευχαρίστησε, με αυτήν την χαρακτηριστική κίνηση που κάνει κτυπώντας το χέρι του στο στήθος του, τον Πρωθυπουργό. Ίσως να είναι και η πρώτη συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες που θα αρχίσει σιγά- σιγά να υλοποιείται.

Στην Αθήνα λογαριάζουν να δώσουν ευρωπαϊκή διάσταση στη συμφωνία, αφού είμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που χορηγεί βίζα σε Τούρκους και μάλιστα 7ήμερη σε δέκα νησιά με ισχύ για ένα χρόνο.

Έτσι, όπως με πληροφορούν πρόκειται να διοργανωθεί με την έναρξη της ισχύος της συμφωνίας στις αρχές Φεβρουαρίου, εκδήλωση στο αμφιθέατρο του υπουργείου Μεταναστατευτικής Πολιτικής, αυτή τη φορά, με μια γκεστ σταρ καλεσμένη, την Ιλβα Γιόχανσεν, προσκεκλημένη του υπουργού Δημήτρη Καιρίδη. Τώρα θα μου πείτε ποια είναι η Ιλβα Γιόχανσεν;

Είναι Σουηδή, ευρωπαία επίτροπος με χαρτοφυλάκιο το Μεταναστευτικό (ή για Εσωτερικές Υποθέσεις), η οποία έως τώρα κρατούσε σκληρή στάση έναντι της χώρας μας λόγω της τραγωδίας της Πύλου. Φαίνεται όμως ότι λειτούργησε περισσότερο ως Ευρωπαία, παρά Σουηδή (τη στιγμή που η Σουηδία παραμένει ακόμα εκτός ΝΑΤΟ λόγω τουρκικού βέτο) και ενέκρινε την συμφωνία με τους Τούρκους για τη βίζα.

Στην Αθήνα αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό, θα μιλήσει στην εκδήλωση και να είστε σίγουροι ότι θα βγάλει ειδήσεις. Να σημειώσω ότι η κυρία Γιόχανσεν είχε ξαναέρθει στην Αθήνα και επισκέφθηκε τότε την Σάμο και τη Λέσβο, όπως είπε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, η Επίτροπος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ένταξη και στην προστασία των ευάλωτων πολιτών και ασυνόδευτων ανηλίκων και είχε εξάρει τότε την εισαγωγή στην Ελλάδας της μη τυπικής εκπαίδευσης προσφυγοπαίδων.

Το γεγονός ότι η συμφωνία αυτή προχωρεί με γρήγορους ρυθμούς είναι και το ταξίδι που ετοιμάζει ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης στην Τουρκία, αφού το Λιμενικό αναμένεται να παίξει πρωτεύοντα ρόλο στην διατήρηση των όρων της συμφωνίας.

Ο κ. Στυλιανίδης θα ταξιδεύσει στην γείτονα με το ελληνικό του διαβατήριο (το οποίο απέκτησε όταν πήρε με διαδικασίες εξπρές την ελληνική ιθαγένεια) και όχι με το κυπριακό το οποίο η Τουρκία δεν αναγνωρίζει.

Επιπλέον δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι πέραν των δέκα νησιών του Αιγαίου που θα ισχύσει η βίζα, άλλα τρία νησιά διεκδικούν και αυτά να συμπεριληφθούν στη λίστα με τις βίζες. Αφού μια τέτοια εξέλιξη θα ενισχύσει τον τουρισμό τους.

Γιατί η Ιλβα Γιόχανσεν έρχεται εκτάκτως στην Αθήνα;