Γιάννης Μαγκριώτης: η εύθραυστη κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Γιάννη Μαγκριώτη*

Η ρευστοποίηση του κομματικού χάρτη στις χώρες της ΕΕ, το Brexit, το φαινόμενο Τράμπ, Μπολσονάρου και πρόσφατα Μιλέι, η εκρηκτική άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων, κυβερνητικά σε πολλές χώρες, σε αναμονή σε άλλες, στέλνουν μήνυμα για την πιθανή κατάρρευση του δημοκρατικού και κοινωνικού  μοντέλου, που χτίστηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που άντεξε και νίκησε στον Ψυχρό Πόλεμο.

Τα αίτια πολλά: α). Η μετανάστευση, οι πρόσφυγες, η πανδημία, η ενεργειακή κρίση, η κλιματική κρίση, η οξύτατη και παρατεταμένη ακρίβεια, η έκρηξη των κοινωνικών ανισοτήτων, τα ατομικά δικαιώματα και η ταυτοτική κρίση των δυτικών κοινωνιών.
β). Οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες, η υποχώρηση της ηγεμονίας των ΗΠΑ και γενικότερα της Δύσης, η ανάδειξη άλλων πόλων όπως η Κίνα, οι BRICS, οι περιφερειακές δυνάμεις, που αναζητούν νέους ρόλους, μέσα από νέες συμμαχίες, ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι εμφύλιοι στην Αφρική, η σύγκρουση στην Μέση Ανατολή.

Στην Ελλάδα στις εκλογές του Μαΐου του 2012, στην κορύφωση των κινητοποιήσεων κατά των μνημονίων, της σκληρής λιτότητας και κυρίως της αβεβαιότητας, που ένιωθε η πλειοψηφία των πολιτών, για πρώτη φορά τα κόμματα δεξιά της ΝΔ αθροιστικά, ξεπερνούσαν το κεντροδεξιό κόμμα, όπως η κεντροδεξιά και τα κόμματα δεξιά της ΝΔ μαζί ξεπερνούσαν αθροιστικά, για πρώτη φορά μετά το 1974, τα κόμματα αριστερά της ΝΔ.

Όμως, το μεγαλύτερο μέρος του ρεύματος της αντισυστημικής ριζοσπαστικοποίησης της κοινωνίας, το ενσωμάτωσε ο Σύριζα και το εκτόνωσε, με την ολοκλήρωση της κυβερνητικής του θητείας.
Η μετακίνηση του δεξιά της ΝΔ, θα ήταν ίσως καταστροφική και μπορεί να δημιουργούσε μόνιμες βλάβες στο πολιτικό σύστημα, με κινδύνους για την ευρωατλαντική στρατηγική επιλογή της χώρας και τα εθνικά θέματα, το 1974 δεν είναι μακριά.

Στις εκλογές του 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπεισε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, ότι μπορεί να εγγυηθεί την ηρεμία και την σταδιακή επιστροφή σε εποχές, πριν την κρίση του 2008-2009 και της μνημονιακής συνέχειας.

Τέσσερεις κυρίως,  ήταν οι παράγοντες, που του έδωσαν και την δεύτερη τετραετία:
α). Η κρίση της πανδημίας, που μηδένισε κάθε σύγκριση των οικονομικών και κοινωνικών δεικτών, με αυτούς που παρέλαβε.

β). Ο φόβος του θανάτου από τον κορωνοιό, τον εξωτερικό εισβολέα, μείωσε κατά πολύ τις προσδοκίες της κοινωνίας.

γ). Οι πρωτόγνωροι πόροι που διατέθηκαν και διατίθενται από την ΕΕ και τον πρόσθετο δανεισμό της χώρας, για την αντιμετώπιση των κρίσεων.

δ). Η απόλυτη αδυναμία της Αξιωματικής αντιπολίτευσης και γενικά της αντιπολίτευσης, να προσφέρουν αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση.

Στις τελευταίες εκλογές, τα κόμματα δεξιά της ΝΔ, συγκέντρωσαν 13% περίπου, που σημαίνει ότι, οι απώλειες της ΝΔ καλύφθηκαν με δυνάμεις του κέντρου και της κεντροαριστεράς.

Τα προβλήματα, που ενισχύουν τα ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη, είναι ακόμη πιο μεγάλα στην χώρα μας, όμως ο φόβος των κρίσεων των προηγούμενων χρόνων και η τραγική εμπειρία της Χούντας, συγκρατούν τις αντιδράσεις της ελληνικής κοινωνίας και κυρίως αυτών που πλήττονται περισσότερο.
Ο πολυκερματισμός του πολιτικού χώρου στα δεξιά της ΝΔ, παρότι ενισχύεται, συνεχίζει να μην φαίνεται ότι την απειλεί.
Η κατάρρευση του Σύριζα-Προοδευτική Συμμαχία, η διάσπασή του, η δημιουργία νέου κόμματος και, η αδυναμία των άλλων κομμάτων να δημιουργήσουν δυναμική ανατροπής των πολιτικών συσχετισμών, επίσης της δίνει την σημερινή εύθραυστη κυριαρχία.

Μέχρι πότε, ο μεταρρυθμιστής Πρωθυπουργός, του λιγότερου κράτους, θα μπορεί με το μεγαλύτερο υπουργικό συμβούλιο, που συνεχώς μεγαλώνει, της Μεταπολίτευσης και, του μεγαλύτερου αριθμού μετακλητών, για να τους χωράει όλους, θα μπορεί να πείθει με τους προερχόμενους από την ΝΔ υπουργούς τον βασικό εκλογικό ακροατήριο της κεντροδεξιάς, με τους προερχόμενους από κόμματα δεξιά της ΝΔ, τους ακροδεξιούς ψηφοφόρους, και με τους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ, τους κεντρώους και τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους;

Η πρόσφατη μεγάλη εκλογική επιτυχία του Βιλντερς στην Ολλανδία, όπως και οι εκλογικές και δημοσκοπικές επιτυχίες, αντίστοιχων κομμάτων σε όλη την ΕΕ, δεν θα αργήσει να χτυπήσει και την πόρτα της χώρας μας.
Αν, στα αριστερά της ΝΔ δεν υπάρξει σύντομα εναλλακτική αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση, τότε, μπορεί η δυσφορία του κόσμου, αυτήν την φορά, να εκδηλωθεί κυρίως στα δεξιά της ΝΔ.
Αυτό που φαίνεται να λείπει είναι το πρόσωπο που θα ενώσει και θα εκφράσει την δυναμική αυτή.
Σε κάθε χώρα, που εμφανίστηκε και πρωταγωνιστεί πλέον, είχε και διαφορετική πολιτική προέλευση, ο Βίλντερς στην Ολλανδία προήλθε από το Κεντροδεξιό κόμμα, το αδελφό της ΝΔ.

Σε κάθε περίπτωση η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι εύθραυστη.

*Πρώην Υφυπουργός

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Η ΜΟΝΗ κομματικη ιστοσελιδα που εχει στο τιτλο της το ονομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ειναι σελιδα της Νεας δημοκρατιας Μακεδονιας..Είναι θετικό για το κοινό καλό ,ομονοια το ότι εγκρίνουν και για σχετικές ενέργειες οι ειδικοί των δυο μεγαλύτερων κομμάτων αναρτήσεις με ερωτήματα για ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΑΔΙΚΙΏΝ πριν είναι αργά, αποφυγή τραγωδιων(οικονομικών κ.αλλων.), νοσογόνων τύψεων συνείδησης,…Νεα Δημοκρατια.(Η αναρτηση στο Συριζα,Πασοκ Κιναλ ειναι στα σχολια)….Ποτε σχεδον δεν εινα αργα..Για να υπάρχει σχετικός σχεδιασμός και νομικες προτασεις από κυβέρνηση , αντιπολίτευση , πολιτες ώστε αφού.. οι αγαπητοί γείτονες μας δέχονται επίσημα εγγράφως ότι δεν έχουν σχέση με την Μακεδονία του Μ. Αλεξάνδρου… ΝΑ ΠΕΙΣΘΟΥΝ να αλλάξουν τουλαχιστο το Βόρεια σε ΝΕΑ όπως Νέα Ζηλανδία (πήρε το όνομά της από τη Ζηλανδία της Ολλανδίας) στο όνομα τους στον ΟΗΕ για να μη ΑΠΟΡΡΟΦΗΘΟΥΝ απο μια μελλοντικη δημειουργια ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ “οικονομικης περιοχης-ζωνης” αρχικα. ..Η καλυτερη αμυνα /αντοχη στην αδικια συχνα ειναι η προληπτικη επιθεση γιαυτο και ο Μ Αλεξανδρος Ο ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ επιτεθηκε στους Περσες αντι να περιμενει να αντεξει την επομενη επιθεση τους στη τοτε Ελλαδα..Το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης συνέταξε μια λίστα με τις διασημότερες προσωπικότητες της Παγκόσμιας Ιστορίας, από το 4.000 π.Χ μέχρι και το 2010 μ.Χ.
  Στην ΚΟΡΥΦΗ της παγκόσμιας λίστας της ειδικής ιστοσελίδας του πανεπιστημίου, Pantheon, βρίσκεται ο φιλόσοφος ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, ο οποίος ακολουθείται από τον δάσκαλό του Πλάτωνα….Το Αριστοτελειο Πανεπιστημειο Θεσσαλονικης επελεξε ομως ως εμβλημα του τον Αγιο Δημητριο τον πολιούχο και ΟΧΙ τον Αριστοτελη τον ΜΑΚΕΔΟΝΑ…Ισως για να δειξει οτι υπερανω ολων εναι η θρησκεια(που στη τελετη του γαμου ΔΙΔΑΣΚΕΙ τη γυναικα να φοβαται τον ανδρα ) και ΟΧΙ η επιστημη;..O Αριστοτέλης Ο ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ πέθανε το 322 π.Χ στη Χαλκίδα όπου κατέφυγε επειδή τον κυνηγούσαν οι Αθηναίοι μετά τον θάνατο του μαθητη του ,προστάτη του Αλεξάνδρου…..Ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου επιτέλους στο φώς.[https://youtu.be/5_kUzFVyKeI?t=28
  ..Το 323 π.Χ. με την είδηση του θανάτου του Μ. Αλεξάνδρου οι οπαδοί του αντιμακεδονικού κόμματος νόμισαν ότι βρήκαν την ευκαιρία να εκδικηθούν τους Μακεδόνες στο πρόσωπο του Αριστοτέλη. Το ιερατείο, με εκπρόσωπό του τον ιεροφάντη της Ελευσίνιας Δήμητρας Ευρυμέδοντα, και η σχολή του Ισοκράτη, με το Δημόφιλο, κατηγόρησαν τον Αριστοτέλη για ασέβεια (“γραφή ασεβείας”), επειδή είχε ιδρύσει βωμό στον Ερμία, είχε γράψει τον ύμνο στην Αρετή και το επίγραμμα στον ανδριάντα του Ερμία, στους Δελφούς. Ο Αριστοτέλης όμως, επειδή κατάλαβε τα πραγματικά κίνητρα και τις αληθινές προθέσεις των μηνυτών του, έφυγε για τη Χαλκίδα, προτού γίνει η δίκη του (323 π.Χ.). Εκεί έμεινε, στο σπίτι που είχε από τη μητέρα του, μαζί με τη δεύτερη συζυγο του.
  .Ο μακεδονας Αριστοτελης ειπε οτι το μετρημα ειναι αριστη διαδικασια..και εννοουσε μαλλον
  και για Κατανομη ευθυνων και μετα την λυπη για αδικες καταστασεις … Αρκετοι μετατόπισαν την ευθύνη στην αόριστη συλλογική ευθύνη που μας βαραίνει για την κρίση. Είπαν πως καταναλώναμε περισσότερα από όσα έπρεπε. Πως πηγαίναμε διακοπές και παίρναμε δάνεια.. Μεγαλη σημασια εχει νομιζω η κατανομη της ευθυνης την οποια κυριως εχουν τα ηγετικα στελεχη(πολιτικα,πνευματικα,οικονομικα κτλ) καθε κρατους,επιχειρησης,κομματος που αποφασιζουν και για την εκπαιδευση των αλλων για το πως κρινουν,καταναλωνουν,επενδυουν και αποφασιζουν για οικονομικα,πολιτικα κ.α θεματα .Οι πολιτικες διαφορες δεν ειναι συνηθως στο αν η κερδοφορια (την θελουν καπιταλιστες,αντικαπιταλιστες κτλ) ειναι επιθυμητη αλλα σε ποιους και πως θα κατανεμηθει….H Mακεδονια προβλεπεται να αναβαθμιστει οικονομικα,πολιτικα,στρατιωτικα ;
  1 ..Το όνομα Β. Μακεδονία ΔΙΝΕΙ ιδέες για ΕΙΔΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΧΕΣΗ η ΕΝΩΣΗ(εχει ηδη προταθει απο Γερμανούς μέσω του Der Spiegel ) με την γειτονική Ελληνική Μακεδονία μια περιφέρεια και ποιος και ποσο θα ενσωματώσει και οικονομικα,πολιτιστικα ποιον το κράτος του ΟΗΕ η περιφερεια η το αντίστροφο η και τα δυο…[https://www.diaforetiko.gr/i-germania-theli-anexartiti…..
  ..Εγγραφο ντοκουμένο: Ο Χίτλερ προγραμμάτιζε την ανεξαρτησία της Μακεδονίας πριν από 80 χρόνια !…………..[https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwiNw8qKy576AhU-X_EDHdt5AJMQFnoECAcQAQ&url=https%3A%2F%2Fwww.hereticalideas.gr%2F2019%2F01%2Fchitler-macedonia.html&usg=AOvVaw1k0mVX0JSLFqzzJYhbD6De]…….
  2 …Η Αμερικη φροντισε προσφατα να εξασφαλισει στρατιωτικη βαση-φιλοξενεια στην Αλεξανδρουπολη…https://www.facebook.com/MATTHAIOS.PEKKAS/posts/pfbid02c28o3zqPdj9mpbwx3LMxDUiZvWX4wyykmq5Up1kFvcQ4BvT15m5cmcbAyoeMXCoil?__cft__%5B0%5D=AZWO55PbKzF9YjhKQCAtugzwdTsL2TYUqxARPW3GPAHTB10f96FjhGJV_zcVqfnbWW-WwhbTocwmDC6JI9hgJZeRSHaF0hcvPVcP00nhhSZnKpzY28dCsv_NWooei1l9ZKTl0rBRMZbg7l3vspG91IDO&__tn__=%2CO%2CP-R

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
28,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα