ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Άρχισαν οι πτωχεύσεις;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

 

του Charles Sannat

Η Galeria μοιάζει λίγο με γερμανικό αντίστοιχο των πολυκαταστημάτων Galeries Lafayette και το συγκρότημα μόλις μπήκε στη δικαστική εκκαθάριση. Επηρεάζονται έτσι οι 15.000 εργαζόμενοί της όπως και τα 92 καταστήματά της.

Περιττό να πούμε ότι αυτή η μεγάλη χρεοκοπία ανησυχεί τη Γερμανία, παρόλο που δεν είναι η μόνη δυσκολία που αντιμετωπίζει η χώρα, στην οποία οι αγρότες διαδηλώνουν μαζικά αυτή τη στιγμή με ένα απεργιακό κίνημα που φαίνεται να αυξάνεται.

Ένα άλλο σημαντικό οικονομικό πρόβλημα είναι η « η πτώση των αρχόντων της χημείας » όπως τιτλοφορείται η εφημερίδα Les Echos , η οποία εξηγεί ότι ο « ναυαρχικός τομέας της γερμανικής βιομηχανίας, η χημεία, αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου δομική κρίση. Η παραγωγή μειώθηκε κατά 11% το 2023, μετά από πτώση 10% το προηγούμενο έτος .

« Πέραν του Ρήνου, αυτός είναι αναμφίβολα ο τομέας που αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Ο τρίτος βιομηχανικός τομέας της χώρας μετά τα αυτοκίνητα και τις εργαλειομηχανές, η γερμανική χημεία αντιμετωπίζει δομική κρίση χωρίς προηγούμενο από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το τέλος των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου και οι αλλαγές στις τιμές της ενέργειας έχουν αποσταθεροποιήσει το μοντέλο της.

Σε διάστημα δύο ετών, η χημική παραγωγή μειώθηκε κατά 21% σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Χημικών Βιομηχανιών (VCI). Πέρυσι, οι παραγωγικές δυνατότητες του κλάδου χρησιμοποιήθηκαν κατά μέσο όρο 77%, ενώ για να υπάρξει μια κερδοφόρα δραστηριότητα απαιτείται ποσοστό 82% .

Σχεδόν ολόκληρο το γερμανικό μοντέλο βασίστηκε σε άφθονη και φθηνή ρωσική ενέργεια.

Ένα μοντέλο που μόλις κατέστρεψε ο πόλεμος στην Ουκρανία καθώς οι Αμερικανοί ζήτησαν από τη Γερμανία και την Ευρώπη να σταματήσουν να αγοράζουν ρωσική ενέργεια, φτάνοντας στο σημείο να ανατινάξουν τους αγωγούς φυσικού αερίου που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία για να διασφαλίσουν ότι το Βερολίνο δεν μπαίνει στον πειρασμό να οπισθοχωρήσει.

Πηγή: Insolentiae

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα