Γερμανία: Νομοσχέδιο υπέρ της ιδιωτικής χρήσης κάνναβης

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Το νέο νομοσχέδιο για την αποποινικοποίηση της ιδιωτικής χρήσης κάνναβης παρουσίασαν οι υπ. Υγείας και Γεωργίας. Νόμιμα 25 γρ. ή 3 φυτά στο σπίτι και σύσταση «κλαμπ κάνναβης».

Αυτοί είναι οι δύο βασικοί «πόλοι» του πολυαναμενόμενου νομοσχεδίου για τη νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης για ιδιωτικούς σκοπούς, που παρουσίασαν το μεσημέρι της Τετάρτης σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο ο Σοσιαλδημοκράτης υπ. Υγείας Kαρλ Λάουτερμπαχ από κοινού με τον Πράσινο υπ. Γεωργίας Τζεμ Έζντεμιρ.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, το νέο νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί για την πρώτη ανάγνωση και συζήτηση στο γερμανικό κοινοβούλιο εντός Απριλίου, ενώ τα βασικά σημεία του προέκυψαν μετά από μακρά και επίπονη -όπως διαφάνηκε και από τη συνέντευξη Τύπου- διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη από το περασμένο φθινόπωρο.

Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και προστασία των νέων

Καρλ Λάουτερμπαχ και Τζεμ Έζντεμιρ
Καρλ Λάουτερμπαχ και Τζεμ Έζντεμιρ από την κοινή συνέντευξη Τύπου στο ΒερολίνοΕικόνα: Britta Pedersen/dpa/picture alliance

Όπως τόνισε ο Γερμανός υπ. Υγείας, με το νέο νομοσχέδιο, οι στόχοι της γερμανικής συγκυβέρνησης είναι ξεκάθαροι: περισσότερη υγειονομική ασφάλεια στην κυκλοφορία και χρήση κάνναβης, καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, της διακίνησης δηλαδή κάνναβης στη μαύρη αγορά, μείωση των ποσοστών εγκληματικότητας που σχετίζεται με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών στη Γερμανία και προστασία της δημόσιας υγείας με έμφαση στη σωματική και ψυχική υγεία παιδιών και νέων.

Όπως τόνισε ο Καρλ Λάουτερμπαχ, με κάθε ευκαιρία στη συνέντευξη Τύπου, η πώληση και αγορά κάνναβης σε άτομα κάτω των 18 ετών θα συνεχίσει να απαγορεύεται ενώ αναμένεται να εντατικοποιηθούν τα σχολικά προγράμματα πρόληψης και ενημέρωσης για θέματα που σχετίζονται με την χρήση κάνναβης και τις συνέπειες της κατανάλωσης ναρκωτικών ουσιών. Βασικός στόχος του νέου νομοσχεδίου, σύμφωνα με τον Λάουτερμπαχ, δεν είναι απλώς η αποποινικοποίηση της ιδιωτικής χρήσης κάνναβης αλλά ταυτόχρονα η ελεγχόμενη διακίνησή της στη γερμανική αγορά με όρους διαφάνειας και βασικό μέλημα την προστασία της νεολαίας -που αποτελεί μέχρι σήμερα «νούμερο ένα» στόχο των ντίλερ παράνομων ναρκωτικών ουσιών.

Αν και αρχικά τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης (Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι) στις προγραμματικές τους διακηρύξεις είχαν ταχθεί υπέρ μιας πιο φιλελεύθερης πολιτικής για την αποποινικοποίηση της ιδιωτικής χρήσης κάνναβης, εντούτοις κατέληξαν στο συγκεκριμένο μοντέλο μετά από μακρά μελέτη και διαβούλευση.

Νομοσχέδιο βάσει διεθνών και ευρωπαϊκών κανόνων

Όπως επισήμανε ο υπ. Γεωργίας Τζεμ Έζντεμιρ, οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι συμβατές με όσα ορίζει το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.

Θέλησε μάλιστα να υπογραμμίσει από την πλευρά του ότι η ιδιωτική χρήση κάνναβης αποτελεί παγκοσμίως «μια κοινωνική πραγματικότητα», απέναντι στην οποία oι πολιτικοί ουσιαστικά δεν πρέπει να εθελοτυφλούν αλλά να βρουν λύσεις. Όπως αυτή που επιχειρεί να δώσει το νέο νομοσχέδιο: αποποινικοποίηση της ιδιωτικής χρήσης κάνναβης με αυστηρές προδιαγραφές για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Παρά την ικανοποίηση των κομμάτων της συγκυβέρνησης, η διαδικασία στο κοινοβούλιο αλλά και το ομοσπονδιακό συμβούλιο, όπου εκπροσωπούνται τα γερμανικά κρατίδια, αναμένεται πάντως δύσκολη διότι πολλά σημεία, όπως η ακριβής λειτουργία των σχεδιαζόμενων «κλαμπ κάνναβης» παραμένουν ακόμη ασαφή. Οι δε Χριστιανοδημοκράτες εκφράζουν ήδη σοβαρές ενστάσεις και ανησυχία ως προς την προστασία της νεολαίας από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Ποινή στον δήθεν «γιατρό της κάνναβης»

Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, Καρλσρούη
Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, ΚαρλσρούηΕικόνα: Uli Deck/dpa/picture alliance

Στο μεταξύ, το γεγονός ότι ο δρόμος για την πλήρη νομιμοποίηση της κάνναβης στη Γερμανία παραμένει ακόμη μακρύς, μάλλον επιβεβαιώνεται από τη σημερινή απόφαση του γερμανικού «Αρείου Πάγου» στην υπόθεση ενός γιατρού, ο οποίος από τον Μάρτιο του 2017 μέχρι τον Οκτώβριο του 2018 συνταγογραφούσε κάνναβη για «ιατρικούς» λόγους σε υποτιθέμενους ασθενείς τους οποίους ο ίδιος δεν είχε καν εξετάσει.

Πρόκειται για τον Ρολφ Μ., τον αποκαλούμενο και «γιατρό της κάνναβης», ο οποίος είχε προμηθεύσει κάνναβη σε 539 δήθεν «ασθενείς». Με το αζημίωτο φυσικά, καθώς χρέωνε τουλάχιστον 120 ευρώ για κάθε συνταγογράφηση. Συνολικά είχε εισπράξει 47.740 από την «εξυπηρέτηση» αυτή. Το Εφετείο του Μονάχου τον είχε καταδικάσει σε ποινή φυλάκισης 3,5 ετών, την οποία σήμερα επιβεβαίωσε και το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με έδρα στην Καρλσρούη.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα