ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στο θέμα που έχει προκύψει με την αδυναμία να κατατεθεί στην ελληνική Βουλή ενιαίο κείμενο με τις αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων αναφέρθηκε  και ο σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ, Γιώργος Γεραπετρίτης, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Αθηνών.

«Οι βουλευτές καλούνται να νομοθετήσουν  εν κενώ, χωρίς να ξέρουν ποιες αλλαγές έχει κάνει στο Σύνταγμά της  η γειτονική χώρα. Είμαστε μπροστά στο πρωτοφανές γεγονός οι βουλευτές να νομοθετούν υπό αίρεση, ενώ την ίδια στιγμή δεν υπάρχει καμία δέσμευση της γείτονος ως προς την ενσωμάτωση των αλλαγών που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών».

Ο κ. Γεραπετρίτης μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για τη ρηματική διακοίνωση που έστειλε το υπουργείο εξωτερικών των Σκοπίων τόνισε πως  με αυτή επί της  ουσίας  ανατρέπεται η συμφωνία των Πρεσπών και  πως το ελληνικό  ΥΠΕΞ θα έπρεπε ήδη να την έχει στείλει πίσω με έντονη διαμαρτυρία «μόνο και μόνο γιατί εστάλη με τη σφραγίδα  της Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Μάλιστα τόνισε ότι το βασικό πρόβλημα  είναι πως οι αλλαγές στο Σύνταγμα της γείτονος θα γίνουν «υπό την αίρεση πως  θα κυρωθεί από την   ελληνική βουλή  όχι μόνο η συμφωνία των Πρεσπών  αλλά  και το Πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ» κάτι που δεν ίσχυε στο αρχικό κείμενο της συμφωνίας των Πρεσπών, αφού υπήρχε η αναφορά στο αρθρο 4 παράγραφος 5 ότι «Τα Σκόπια θα έπρεπε να έχουν ολοκληρώσει τις συνταγματικές τροποποιήσεις in toto μέχρι το τέλος του 2018».