Γεραπετρίτης: Θα ήθελα να προχωρήσουμε για καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία σ’ αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Χρήστος Μπόκας

Αυστηρό μήνυμα προς την Αλβανία απηύθυνε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης από την Ολομέλεια της Βουλής ξεκαθαρίζοντας πως η ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας περνά μέσα από την ανάληψη καθηκόντων του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη ο οποίος παραμένει προφυλακισμένος στις φυλακές των Τυράννων.

Παρεμβαίνοντας στην συζήτηση που διεξάγεται στο κοινοβούλιο για τον κρατικό προϋπολογισμό αναφέρθηκε στον «ηγετικό ρόλο» της Ελλάδας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων ενώ ειδικά για την Αλβανία είπε «το ζήτημα του Φρέντη Μπελέρη εξακολουθεί να είναι εμπόδιο στην ευρωπαϊκή της πορεία. Δεν είναι διμερές αλλά ανάγεται στο κράτος δικαίου, στην προστασία πολιτικών δικαιωμάτων και στην προστασία μειονοτήτων. Σε κάθε περίπτωση η Ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας περνά μέσα από την ανάληψη των καθηκόντων του Φρένη Μπελέρη ώστε να υλοποιηθεί η πολιτική βούληση των πολιτών της Χειμάρρας και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Ο υπουργός τοποθετήθηκε και για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων τονίζοντας πως πρέπει «να συνεχίσουμε την νηνεμία και το ήρεμο κλίμα χωρίς επιθετική ρητορική και αερομαχίες».

«Θέλω να τονίσω ότι η δική μας θέση είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει καλή σχέση γειτονίας με την Τουρκία όπως και με όλους τους γείτονες. Μια σχέση που θα στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο. Υπάρχουν συγκεκριμένες παράμετροι που είναι απαράβατοι: Ζητήματα κυριαρχίας δεν εντάσσονται στο διάλογο με την Τουρκία και το πιο σημαντικό είναι ότι θα πρέπει να αποτυπώνεται διαρκώς η ειλικρίνεια και των 2 μερών για να προχωρήσουμε στα βήματα. Η υπογραφή της διακήρυξης φιλίας σηματοδοτεί την νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Βήμα βήμα θα προχωρήσουμε στην σχέση μας με την γείτονα».

Ο κ. Γεραπετρίτης προχώρησε και σε «προσωπική τοποθέτηση» στο τέλος της ομιλίας του απαντώντας σε όσους ασκούν κριτική για την εξωτερική πολιτική και για την προσπάθεια επαναπροσέγγισης των ελληνοτουρκικών σχέσεων: «Η άσκηση εξωτερικής πολιτικής δεν μπορεί να στηρίζεται σε διαίσθηση ούτε σε μια πολιτική πλειοδοσία ούτε σε υπεραπλουστευμένους βερμπαλισμούς. Απαιτεί βαθειά γνώστη ιστορίας και θεσμών … Στηρίζομαι κατεξοχήν στο εξαίρετο προσωπικό του ΥΠΕΞ και στην καθημερινή μελέτη που κάνω για να ανταπεξέλθω. Η ιστορία θα μας κρίνει όλους . Θα μας κρίνει για την γενναιότητα και τη φρόνηση που θα επιδείξουνε Γενναιότητα δεν είναι να λες τα ευχάριστα αλλά να πράττεις τα ωφέλημα για την χώρα».

Γεραπετρίτης: Θα ήθελα να προχωρήσουμε για καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στην παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο

Κατά την τριτολογία του ο υπουργός εξέφρασε την επιθυμία του για παραπομπή της μοναδικής διαφοράς Ελλάδας – Τουρκίας για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης εντός της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου.

«Αισθάνομαι ότι έχει έρθει η ώρα να συζητήσουμε και για τα μείζονα. Για τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Όταν οι συνθήκες θα έχουν ωριμάσει, όταν τα μέρει θα αποδείξουν στην πράξη ειλικρινή στάση. Όταν θα έχουν εφαρμοστεί οι 15 συμφωνίες. Όταν θα υπάρχει και αποδεδειγμένη η κοινή βούληση τότε εγώ θα ήθελα να προχωρήσουμε και θα ήθελα να προχωρήσουμε κατά την διάρκεια της παρούσας κοινοβουλευτικής περιόδου. Η συζήτηση που γίνεται με την Τουρκία γίνεται για πρώτη φορά με την Ελλάδα έχει τόσο ισχυρό διπλωματικό κεφάλαιο» είπε ο υπουργός Εξωτερικών…

protothema.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
28,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα