JOHN J. MEARSHEIMER: Γενοκτονία στη Γάζα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

JOHN J. MEARSHEIMER

4 Ιανουαρίου 2024

Γράφω για να τονίσω ένα πραγματικά σημαντικό έγγραφο που θα πρέπει να κυκλοφορήσει ευρέως και να διαβαστεί προσεκτικά από οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για τον συνεχιζόμενο πόλεμο της Γάζας.

Συγκεκριμένα, αναφέρομαι στην «αναφορά» 84 σελίδων που κατέθεσε η Νότια Αφρική στο Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) στις 29 Δεκεμβρίου 2023, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι διέπραξε γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα.1 Υποστηρίζει ότι οι ενέργειες του Ισραήλ από τότε που που ξεκίνησε ο πόλεμος στις 7 Οκτωβρίου 2023 «προορίζονται να επιφέρουν την καταστροφή ενός σημαντικού τμήματος της παλαιστινιακής εθνικής, φυλετικής και εθνοτικής ομάδας… στη Λωρίδα της Γάζας». (1) Η κατηγορία αυτή εντάσσεται σαφώς στον ορισμό της γενοκτονίας στη Σύμβαση της Γενεύης, την οποία έχει υπογράψει το Ισραήλ.

Η αναφορά είναι μια υπέροχη περιγραφή του τι κάνει το Ισραήλ στη Γάζα. Είναι περιεκτική, καλογραμμένη, τεκμηριωμένη και διεξοδικά τεκμηριωμένη. Έχει τρία κύρια στοιχεία.

Πρώτον, περιγράφει λεπτομερώς τη φρίκη που έχει επιφέρει ο Ισραηλινός Στρατός στους Παλαιστίνιους από τις 7 Οκτωβρίου 2023 και εξηγεί γιατί τους επιφυλάσσει πολύ περισσότερους θανάτους και καταστροφή.

Δεύτερον, παρέχει ένα ουσιαστικό σύνολο αποδεικτικών στοιχείων που δείχνουν ότι οι Ισραηλινοί ηγέτες έχουν πρόθεση γενοκτονίας εναντίον των Παλαιστινίων. (59-69) Πράγματι, τα σχόλια των Ισραηλινών ηγετών –όλα σχολαστικά τεκμηριωμένα– είναι συγκλονιστικά. Θυμάται κανείς πώς οι Ναζί μιλούσαν για την αντιμετώπιση των Εβραίων όταν διαβάζει πώς οι Ισραηλινοί σε «θέσεις ύψιστης ευθύνης» μιλούν για την αντιμετώπιση των Παλαιστινίων. (59) Ουσιαστικά, το έγγραφο υποστηρίζει ότι οι ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις προθέσεων των ηγετών του, καθιστούν σαφές ότι η ισραηλινή πολιτική «υπολογίζεται ότι θα επιφέρει τη φυσική καταστροφή των Παλαιστινίων στη Γάζα». (39).

Τρίτον, το έγγραφο καταφέρνει να θέσει τον πόλεμο της Γάζας σε ένα ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο, καθιστώντας σαφές ότι το Ισραήλ αντιμετωπίζει τους Παλαιστίνιους στη Γάζα σαν ζώα σε κλουβιά για πολλά χρόνια. Παραθέτει αποσπάσματα από πολλές εκθέσεις του ΟΗΕ που περιγράφουν λεπτομερώς τη σκληρή μεταχείριση του Ισραήλ προς τους Παλαιστινίους. Εν ολίγοις, η αναφορά καθιστά σαφές ότι αυτό που έκαναν οι Ισραηλινοί στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου είναι μια πιο ακραία εκδοχή αυτού που έκαναν πολύ πριν από τις 7 Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολλά από τα γεγονότα που περιγράφονται στο έγγραφο της Νοτίου Αφρικής έχουν αναφερθεί προηγουμένως στα μέσα ενημέρωσης. Αυτό που κάνει την αναφορά τόσο σημαντική, ωστόσο, είναι ότι συγκεντρώνει όλα αυτά τα γεγονότα σε ένα μέρος και παρέχει μια γενική και πλήρως υποστηριζόμενη περιγραφή της ισραηλινής γενοκτονίας. Με άλλα λόγια, παρέχει τη μεγάλη εικόνα χωρίς να παραμελεί τις λεπτομέρειες.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η ισραηλινή κυβέρνηση χαρακτήρισε τις κατηγορίες «συκοφαντία αίματος» που «δεν έχει καμία πραγματική και δικαστική βάση». Επιπλέον, το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι «η Νότια Αφρική συνεργάζεται με μια τρομοκρατική ομάδα που ζητά την καταστροφή του κράτους του Ισραήλ».3 Μια προσεκτική ανάγνωση του εγγράφου, ωστόσο, καθιστά σαφές ότι δεν υπάρχει βάση για αυτούς τους ισχυρισμούς. Στην πραγματικότητα, είναι δύσκολο να δούμε πώς το Ισραήλ θα μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό του με ορθολογικό-νομικό τρόπο όταν ξεκινήσουν οι διαδικασίες. Άλλωστε, τα ωμά γεγονότα είναι δύσκολο να αμφισβητηθούν.

Επιτρέψτε μου να προσφέρω μερικές επιπλέον παρατηρήσεις σχετικά με τις καταγγελίες της Νότιας Αφρικής.

Πρώτον, το έγγραφο τονίζει ότι η γενοκτονία διαφέρει από άλλα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, αν και «υπάρχει συχνά στενή σύνδεση μεταξύ όλων αυτών των πράξεων». (1) Για παράδειγμα, η στόχευση αμάχου πληθυσμού για να κερδιθεί ένας πόλεμος –όπως συνέβη όταν η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες βομβάρδισαν γερμανικές και ιαπωνικές πόλεις στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο– είναι έγκλημα πολέμου, αλλά όχι γενοκτονία. Η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν προσπαθούσαν να καταστρέψουν «ένα σημαντικό μέρος» ή το σύνολο των ανθρώπων σε αυτές τις στοχευόμενες πολιτείες. Η εθνοκάθαρση που στηρίζεται στην επιλεκτική βία είναι επίσης έγκλημα πολέμου, αν και δεν είναι επίσης γενοκτονία, μια ενέργεια που ο Omer Bartov, ο γεννημένος στο Ισραήλ ειδικός στο Ολοκαύτωμα, αποκαλεί «το έγκλημα όλων των εγκλημάτων».

Για την ιστορία, πίστευα ότι το Ισραήλ ήταν ένοχο σοβαρών εγκλημάτων πολέμου –αλλά όχι γενοκτονίας– κατά τους δύο πρώτους μήνες του πολέμου, παρόλο που υπήρχαν αυξανόμενες ενδείξεις για αυτό που ο Μπάρτοφ αποκάλεσε «γενοκτονική πρόθεση» εκ μέρους των Ισραηλινών ηγετών.5 Αλλά μου έγινε σαφές μετά τη λήξη της εκεχειρίας στις 24-30 Νοεμβρίου 2023 και το Ισραήλ επέστρεψε στην επίθεση, ότι οι Ισραηλινοί ηγέτες στην πραγματικότητα επιδίωκαν να καταστρέψουν σωματικά ένα σημαντικό μέρος του παλαιστινιακού πληθυσμού της Γάζας.

Δεύτερον, παρόλο που η αναφορά της Νότιας Αφρικής επικεντρώνεται στο Ισραήλ, έχει τεράστιες επιπτώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά στον Πρόεδρο Μπάιντεν και τους κύριους συνεργάτες του. Γιατί; Επειδή δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διοίκηση του Μπάιντεν συνεργάζεται στη γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ, η οποία είναι επίσης μια ποινική πράξη σύμφωνα με τη σύμβαση γενοκτονίας. Παρά την παραδοχή του ότι το Ισραήλ ασχολείται με “αδιάκριτους βομβαρδισμούς”, ο Πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι “δεν πρόκειται να κάνουμε κάτι άλλο εκτός από την προστασία του Ισραήλ. Ούτε ένα πράγμα».6 Υπήρξε πιστός στον λόγο του, φτάνοντας στο σημείο να παρακάμψει το Κογκρέσο δύο φορές για να στείλει γρήγορα επιπλέον οπλισμό στο Ισραήλ. Αφήνοντας κατά μέρος τις νομικές συνέπειες της συμπεριφοράς του, το όνομα του Μπάιντεν – και το όνομα της Αμερικής – θα συσχετιστεί για πάντα με αυτό που είναι πιθανό να γίνει μια από τις περιπτώσεις εγχειριδίων απόπειρας γενοκτονίας.

Τρίτον, ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα έβλεπα την ημέρα που το Ισραήλ, μια χώρα γεμάτη με επιζώντες του Ολοκαυτώματος και τους απογόνους τους, θα αντιμετώπιζε σοβαρή κατηγορία γενοκτονίας. Ανεξάρτητα από το πώς παίζει αυτή η υπόθεση στο ICJ (Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο) – και εδώ γνωρίζω πλήρως τους ελιγμούς που οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ θα χρησιμοποιήσουν για να αποφύγουν μια δίκαιη δίκη – στο μέλλον το Ισραήλ θα θεωρηθεί ευρέως υπεύθυνο για μια από τις κανονικές περιπτώσεις γενοκτονίας.

Τέταρτον, το έγγραφο της Νότιας Αφρικής υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι αυτή η γενοκτονία θα τελειώσει σύντομα, εκτός αν το ICJ παρέμβει με επιτυχία. Αναφέρει δύο φορές τα λόγια του ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu στις 25 Δεκεμβρίου 2023 για να τα τονίσει με δυναμικό τρόπο: «Δεν σταματάμε, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε και εμβαθύνουμε τις μάχες τις επόμενες ημέρες και αυτό θα πάρει πολύ χρόνο δεν είναι κοντά το τέλος του». (8, 82) Ας ελπίσουμε ότι η Νότια Αφρική και το IJC θα σταματήσουν τις μάχες, αλλά στην τελική ανάλυση η δύναμη των διεθνών δικαστηρίων να εξαναγκάσουν χώρες όπως το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Τέλος, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια φιλελεύθερη δημοκρατία με διανοούμενους, συντάκτες εφημερίδων, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, ειδήμονες και μελετητές, οι οποίοι συνήθως διακηρύσσουν τη βαθιά δέσμευσή τους στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο. Τείνουν να είναι ιδιαίτερα καταγγελτικοί όταν χώρες διαπράττουν εγκλήματα πολέμου, ειδικά εάν εμπλέκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες ή οποιοσδήποτε από τους συμμάχους τους. Στην περίπτωση της γενοκτονίας που διαπράττει το Ισραήλ, ωστόσο, οι περισσότεροι απο το φιλελεύθερο mainstream έχουν πει λίγα πράγματα για τις άγριες ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα ή τη γενοκτονική ρητορική των ηγετών του. Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή θα εξηγήσουν την ενοχλητική σιωπή τους. Ανεξάρτητα από αυτό, η ιστορία δεν θα είναι ευγενική με αυτούς, καθώς δεν είπαν σχεδόν μια λέξη, ενώ η χώρα τους ήταν συνεργάτης σε ένα φρικτό έγκλημα, που διαπράχθηκε υπο τα όμματα όλων.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
28,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα