“ΓΑΜΨΟ ΞΙΦΟΣ”: ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΤΌΧΟΙ ΤΗς ΑΓΚΥΡΑΣ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Γράφει ο Λάζαρος Καμπουρίδης, Αντιστράτηγος ε.α.

Οι στρατηγικοί στόχοι της Άγκυρας με την Επιχείρηση «Γαμψό Ξίφος» σε Συρία και Ιράκ

 Η βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη στις 13 Νοεμβρίου, προκάλεσε πολλά ερωτηματικά σχετικά με τους κύκλους που σχεδίασαν και πραγματοποίησαν την ενέργεια αυτή, ενώ ταυτόχρονα προσέδωσε πολλούς «άσσους στο μανίκι» του Τούρκου Προέδρου στο δρόμο προς τις εκλογές.

Τα ερωτηματικά που προκύπτουν έχουν σχέση με τους δράστες, καθώς η Άγκυρα φρόντισε πολύ βιαστικά να φορτώσει την ενέργεια στο παρακλάδι του ΡΚΚ στη Συρία, YPG (Μονάδες Λαϊκής Άμυνας), το οποίο την αρνήθηκε, ενώ ταυτόχρονα αποκαλύφθηκε ότι αυτοί (δράστες) όχι μόνο ήταν σε επαφή με στελέχη του τουρκικού Εθνικιστικού Κόμματος (ΜΗΡ) αλλά συνδέονται και με τον ακραίο ισλαμισμό στη Συρία.

Ο πραγματικά κερδισμένος από την βομβιστική επίθεση είναι ο Ερντογάν, αφού βρήκε την κατάλληλη δικαιολογία που ζητούσε για την πραγματοποίηση της αεροπορικής επιχείρησης (20 Νοεμβρίου)  με την επωνυμία «Pençe Kılıç – Γαμψό Ξίφος»  εναντίον κουρδικών στόχων στο Ιράκ (ΡΚΚ) και κυρίως στη Συρία (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις  – SDF) και ιδιαίτερα εναντίον κατοικημένων τόπων, υποδομών, κέντρων διοίκησης, καταφυγίων, εγκαταστάσεων πετρελαίων κλπ.

Από τουρκικής πλευράς έγινε γνωστό ότι, στο πλαίσιο των τουρκικών αεροπορικών βομβαρδισμών στο Ιράκ και στη Συρία επλήγησαν 471 στόχοι και εξουδετερώθηκαν 254 «τρομοκράτες», ενώ αναφέρθηκαν παράλληλα και 18 θύματα στρατιωτικοί του συριακού Στρατού Ξηράς. Για την επιχείρηση χρησιμοποιήθηκαν 50 αεροσκάφη F-16 από τις αεροπορικές βάσεις της Μαλάτειας και του Ντιγιαρμπακίρ καθώς και 20 Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (ΜΕΑ) για προσβολή και κατάδειξη στόχων αντίστοιχα. Ο Τούρκος Πρόεδρος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί και χερσαία επιχείρηση, ενώ δήλωσε ότι, για την επιχείρηση δεν υπήρξε καμία επαφή ούτε με τον Μπάϊντεν αλλά ούτε και με τον Πούτιν.

Εάν ληφθεί υπόψη η προηγούμενη δήλωση του Τούρκου Προέδρου, φαίνεται ότι τα τουρκικά αεροσκάφη δεν χρησιμοποίησαν τον Εναέριο Χώρο (Ε.Χ.) της Συρίας η διαχείριση του οποίου έχει δοθεί από τον Άσαντ στις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Ρωσία και ΗΠΑ απέφυγαν σκληρή κριτική εναντίον της Άγκυρας. Ο Διευθυντής Στρατηγικής Επικοινωνίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τ. Κίρμπι, δήλωσε την 22 Νοεμβρίου ότι, η Τουρκία συνεχίζει να υποφέρει από την τρομοκρατική απειλή, ιδίως στα νότια σύνορά της και έχουν κάθε δικαίωμα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και τους πολίτες τους. Την ίδια μέρα, ο Α. Λαυρέντιεφ, Ρώσος απεσταλμένος του Πούτιν στη Συρία, κάλεσε την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση, Εντύπωση πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι, δεν υπήρξε από πλευράς Άσσαντ καμία επίσημη ανακοίνωση αποδοκιμασίας της επιχείρησης αυτής.

Τον περασμένο Ιούλιο, πραγματοποιήθηκε στην Τεχεράνη στo πλαίσιο της «Διαδικασίας της Αστάνα», η 7η Διάσκεψη των Προέδρων Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν, για το μέλλον της Συρίας. Μετά τη συνάντηση εντύπωση προκάλεσε η αλλαγή στάσης του Ερντογάν, εμφανιζόμενος θετικός στην έναρξη διαπραγματεύσεων με τον Άσαντ σε υψηλό επίπεδο, ενώ έγινε γνωστό ότι, τους 3 ηγέτες απασχόλησε και το θέμα της αποπομπής του αμερικανικού παράγοντα από τη Συρία.

Συμπερασματικά με την αεροπορική επιχείρηση «Pençe Kılıç – Γαμψό Ξίφος», η Άγκυρα:

Προκαλεί συσπείρωση στην εθνικιστική βάση ψηφοφόρων υπέρ της κυβέρνησης, καθώς η Τουρκία οδεύει προς τις εκλογές και τα ποσοστά του Ερντογάν βαίνουν μεν αυξανόμενα αλλά με πολύ χαμηλό ρυθμό, προκαλώντας ανησυχία στον ίδιο και στο κόμμα του.

Δημιούργησε τις προϋποθέσεις ώστε να πραγματοποιήσει και χερσαία επιχείρηση στη Βόρεια Συρία, η εκτέλεση της οποίας θα εξαρτηθεί από τις αντιδράσεις ΗΠΑ, Ρωσίας και Ιράν.

Ερημοποιεί περιοχές στις οποίες αργότερα θα μετεγκατασταθούν Σύριοι πρόσφυγες προερχόμενοι από την Τουρκία με σκοπό την αλλαγή της δημογραφικής εικόνας αυτών.

Στοχοποίησε για πρώτη φορά περιοχές εκμετάλλευσης πετρελαίων στην βορειοανατολική Συρία οι οποίες ελέγχονταν από τους Κούρδους της περιοχής.

Προσθέτει νίκες και αποκτά ερείσματα τα οποία θα χρησιμοποιήσει στις μετά τις εκλογές (Ιούνιος 2023) διαπραγματεύσεις με τον Άσαντ

Επιχειρεί να απομονώσει τους Κούρδους της Συρίας και να διακόψει κάθε μορφή συνδιαλλαγής αυτών με το συριακό καθεστώς.

Επιδιώκει να προκαλέσει ρήγμα στις σχέσεις των ΗΠΑ με τους Κούρδους της Συρίας (PYD/YPG) και τους Άραβες συμμάχους τους (SDF), αποστερώντας τους κάθε πολιτικό και επιχειρησιακό στήριγμα, ώστε η κουρδική πλευρά να στερείται ερεισμάτων και να αποτελεί μελλοντικά εύκολο στόχο στις τουρκικές ορέξεις.

*Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, κάτοχος MBA από το Nottinngham Trend University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995-1999, Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα την περίοδο 2013-2017. Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο / 2022.

πηγή: Εφημερίδα “Μακεδονία”.

 

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο John Kirby δεν δήλωσε στις 22 Νοεμβρίου, όπως αναφέρεται ότι
  “η Τουρκία συνεχίζει να υποφέρει από την τρομοκρατική απειλή, ιδίως στα νότια σύνορά της και έχουν κάθε δικαίωμα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και τους πολίτες τους”

  Αυτό που δήλωσε σύμφωνα με το Anadolu
  https://www.aa.com.tr/en/politics/turkiye-certainly-has-right-to-defend-itself-against-terror-threats-says-white-house-/2745432
  που ήταν το μοναδικό μέσο που δημοσίευσε την είδηση κι όλοι οι υπόλοιποι εδώ στην Ελλάδα την αναπαρηγαν ήτα ότι “η Τουρκία συνεχίζει να υποφέρει από μια ΝΌΜΙΜΗ τρομοκρατική απειλη στο Νότο της…,”
  Χρησιμοποιήθηκε το επίθετο A LEGITIMATE terrorist threat.. που μεταφράζεται ως “νόμιμη τρομοκρατική απειλη”

  Υπάρχει τεράστια νοηματική διαφορά ανάμεσα σε μια τρομοκρατική απειλη και μια ΝΟΜΙΜΗ τρομοκρατική απειλή.
  Πόσες ΝΟΜΙΜΕΣ τρομοκρατικές απειλές γνωρίζουμε???

  Και ο Kirby δεν περιορίστηκε στις δηλώσεις του μόνο στην πρώτη παράγραφο που επιλέγουμε να προτάξουμε από το δημοσίευμα του Anadolu , αλλά συνέχισε τις δηλώσεις του, που στο σύνολό τους νοηματικά , δεν μας δίνουν μόνον το νόημα που εμείς επιλέγουμε-αγνωστο γιατί- να προτάξουμε.
  Συγκεκριμένα η ακριβής μετάφραση των δηλώσεων Kirby όπως δημοσιεύτηκαν στο Anadolu και προκύπτουν από την πιο πάνω ιστοσελίδα που έδωσα , έχει ως ακολούθως :

  “Η Τουρκία συνεχίζει να υφίσταται μια νόμιμη τρομοκρατική απειλή, ιδιαίτερα στον νότο της. Έχουν σίγουρα κάθε δικαίωμα να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους και τους πολίτες τους”, είπε ο συντονιστής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για τις στρατηγικές επικοινωνίες, Τζον Κίρμπι, στους δημοσιογράφους.

  Είπε ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για διασυνοριακές επιχειρήσεις, οι οποίες είπε ότι θα επηρεάσουν τον αγώνα κατά της τρομοκρατικής ομάδας Daesh/ISIS που διεξάγεται από μια άλλη τρομοκρατική οργάνωση, το PKK/YPG.

  Οι επιχειρήσεις «μπορεί να αναγκάσουν μια αντίδραση από ορισμένους από τους εταίρους μας των SDF, η οποία θα περιόριζε την ικανότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα κατά του ISIS», πρόσθεσε ο Κίρμπι.”

  Αυτά επιμένω να τα γράφω, γιατί παρερμηνείες δηλώσεων είναι ικανές να λειτουργήσουν αποπροσανατολιστικα και να μας οδηγήσουν σε λάθος συμπεράσματα πάνω στα οποία ενδέχεται να στηριχθούν τυχόν λάθος στάσεις μας και λάθος αποφάσεις.

  Δεν είμαστε στα βαθιά υπόγεια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ , ούτε μπορούμε να αντλούμε συμπεράσματα με βάση τις επιλογές των ΗΠΑ το 2019 (β’ επίθεση Τουρκίας στα κουρδικά εδάφη) επί Προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ.
  Τα πράγματα από το 2019 έχουν αλλάξει για την Τουρκία δραματικά όσον αφορά την αντιμετώπιση των ΗΠΑ.
  Ειχαν επιβληθεί κυρώσεις στην Τουρκία βάσει του νόμου CAATSA το 2019 ?
  Υπήρχε στις ΗΠΑ ένας Πρόεδρος που αρνούνταν συστηματικά να δει τον Ερντογάν και περιορίζονταν στα αναγκαία και τυπικά ?
  Υπήρχαν το 2019 τόσες πολλές φωνές στις ΗΠΑ που στρέφονταν εναντίον της Τουρκίας ???
  Είχαν καταδικάσει το 2019 οι ΗΠΑ την Τουρκία για γενοκτονίες ?

  Ας μην βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα λοιπόν .
  Ας περιμένουμε τις εξελίξεις.
  Τι λόγο θα είχε να μεταφέρουμε την Τουρκική προπαγάνδα , δεν το καταλαβαίνω.

  Το δεδομένο που έχουμε είναι ότι επί μία βδομάδα, παρά τις απειλές της για χερσαία εισβολή η Τουρκία περιορίζεται σε βομβαρδισμούς από το έδαφος της κι επιθέσεις με drones
  ..
  Το μόνο λογικό συμπέρασμα που βγαίνει με βάση το γεγονός ότι δεν υλοποιεί ,προς το παρόν τις απειλές της για χερσαία εισβολή είναι ότι η Τουρκία δεν έλαβε πράσινο φως από κανέναν μέχρι τώρα για αυτήν .

  Προσωπική μου άποψη είναι ότι στόχος της Τουρκίας είναι η επανάκτηση του ελέγχου των πετρελαίων της Μοσούλης (Ιράκ) και του ενεργειακού διαδρόμου Μ4 της Συρίας που συνδέει τους αγωγούς της Μοσούλης με την Ανατολική Μεσόγειο.
  Η Μοσούλη ανήκε στην πάλαι ποτέ Οθωμανική αυτοκρατορία , όπως και τα εδάφη που διέρχεται ο Μ4 . Ο Μ4 ξεκινά από την Μεσόγειο , διέρχεται όλη την Βόρεια Συρία κι όταν φτάσει στα σύνορα του Ιράκ μετατρέπεται σε αυτοκινητόδρομο “1” που σε απόσταση 20-30χιλ καταλήγει στην Μοσούλη.
  Η Τουρκία είχε προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (την δεκαετία του ’70 ,αν θυμάμαι καλά) για την ανάκτηση της Μοσούλης , όμως η προσφυγη-αιτηδη της απορρίφθηκε.
  Την Μοσούλη την έχασε στα 1923 ο Μουσταφά Κεμάλ και δεν συμπεριλήφθηκε στην Τουρκική επικράτεια με την Συνθήκη της Λωζάνης.

  Τα νεοοθωμανικα όνειρα του Ερντογάν σε συνδυασμό με τα ενεργειακά ελλείμματα της Τουρκίας , αλλά και την ματαιοδοξία του να αναδειχθεί ως ο νέος Ατατουρκ (ο πατερπολης των Τούρκων δηλαδή) προσπερνώντας τον Κεμάλ, τον ωθούν στο κυνήγι της Μοσούλης και των ενεργειακών μεταφορικών της δρόμων.
  Χάσαμε, Κομπανι που χτυπά ο Ερντογάν είναι περιοχές ακριβώς πάνω και πλησίον του Μ4 .

  Δυστυχώς οι περιοχές αυτές ήταν ανέκαθεν Κουρδικές . Ο Ερντογάν χτύπα τους Κούρδους, χρησιμοποίησε το Ισλαμικό Κράτος – DAESH/ ISIS για να αποκτήσει τον έλεγχο των ενεργειακών δρόμων και των πηγών της Μοσούλης και για να το κάνει πρέπει να εντοπιστούν οι Κούρδοι από εκεί.
  Τελευταία γίνεται όλο και πιο προκλητικός κι αυτονομείται .
  Γιατί στην προσπάθεια του αυτή αντίπαλοι του είναι τόσο η Ρωσία, όσο και οι ΗΠΑ που κι αυτές επιδιώκουν τον έλεγχο της Μοσούλης και των ενεργειακών διαδρομών της προς Μεσόγειο. Αλλά με πιο ήπια μέσα και με διαφορετικές μεθόδους από τις βάρβαρες του Ερντογάν.
  Η Ρωσία παραπέμπει τους Κούρδους στον Άσαντ , τον οποίο ελέγχει και προσδοκά ότι κατά αυτόν τον τρόπο θα ελέγξει μέσω αυτού και τις ενεργειακές κουρδικές περιοχές.
  Κι η ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί στους Κούρδους την δημιουργία Κουρδιστάν , που προσδοκά να συμπεριλάβει και το νότο της Τουρκίας.

  Λέτε αυτοί οι δύο να αφήσουν στον Ερντογάν τα περιθώρια να ελέγξει αυτός το παιχνίδι παίρνοντας την Μοσούλη και τους ενεργειακούς της δρόμους ως έπαθλο ?
  Κομματάκι δυσκολο το βρίσκω !

  Πιστεύουμε ότι.εαν η Τουρκία αποσπάσει την Μοσούλη και τους διαδρόμους της ότι θα αρκεστεί σε αυτά κι ότι κατόπιν δεν θα στρέψει (ενδυναμωμενη πλέον ) τις ορέξεις της εις βάρος μας?
  Αν το πιστεύουμε το βρίσκω αφελές.

  Δεν έχουν τυχαία οι Κούρδοι για τον Ερντογάν προτεραιότητα έναντι ημών…

 2. Διόρθωση :
  ΧΆΛΑΣΑΚΑ, Κομπανι που χτυπά ο Ερντογάν είναι περιοχές ακριβώς πάνω και πλησίον του αυτοκινητόδρομου Μ4 .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
31,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα