Γαλλικά exit polls: Πρώτος ο Μακρόν 23,7% -Δεύτερη η Λεπέν με 21,7%

Print Friendly, PDF & Email
spot_img
ΣΤΙΣ 9 Η ΠΡΩΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

Γαλλικά exit polls: Πρώτος ο Μακρόν 23,7% -Δεύτερη η Λεπέν με 21,7%

Σύμφωνα με τα πρώτα exit polls οδεύουμε σε μάχη μεταξύ Μακρόν και Λεπέν στο β’ γύρο την άλλη Κυριακή 7 Μαΐου.

Στο exit poll της Ipsos η εκτίμηση είναι:

 • Εμανουέλ Μακρόν: 23,7 %
 • Μαρίν Λεπέν: 21,7 %
 • Φρανσουά Φιγιόν: 19,5 %
 • Ζαν-Λουκ Μελανσόν: 19,5 %

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Sofres, η βραδιά εξελίσσεται σε θρίλερ ως προς την πρωτιά, αφού Μακρόν και Λεπέν έρχονται ισόπαλοι με 23% και Φιγιόν με Μελανσόν ισοψηφούν με 19%.

Δείτε live από το France2 όλες τις εξελίξεις (Κάντε κλικ στην εικόνα για να δείτε live)

Τα μεγάλα γαλλικά ΜΜΕ προειδοποιούν ότι, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα μπορούν να προβλέψουν με βεβαιότητα τα ποσοστά των υποψηφίων και τους δύο επικρατέστερους για πρόκριση στον β’ γύρο.

Στις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδος η συμμετοχή ήταν στο 69,42%, λίγο κάτω απο την αντίστοιχη των εκλογών του 2012 (70,59):

To exit poll στις 19:00 από το βελγικό ΜΜΕ L’Echo

 • Μακρόν 24%
 • Λεπέν 22%
 • Φιγιόν 20,5%
 • Μελανσόν 18%

Οι Βέλγοι έβγαλαν τα πρώτα exit polls

Το βελγικό σάιτ L’Echo αναφέρει ότι σύμφωνα με τρεις γαλλικές εταιρείες μετρήσεων ο Εμμανουέλ Μακρόν είναι πρώτος.

Το Ινστιτούτο Harris δίνει πρώτον τον Μακρόν με 24-25%, πολύ μπροστά από την Λεπέν, τον Φιγιόν και τον Μελανσόν οι οποίοι διαγκωνίζονται για την δεύτερη θέση με ποσοστό γύρω στο 20%.

Το Ινστιτούτο Ifop φέρει επίσης πρώτο τον Εμμανουέλ Μακρόν και δεύτερη την Μαρίν Λεπέν. Η τρίτη θέση παίζεται μεταξύ Μελανσόν και Φιγιόν.

Τέλος, το ινστιτούτο Opinionway δίνει νικητές τον Εμμανουέλ Μακρόν και την Μαρίν Λεπέν, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις.

Τα ποσοστά του βελγικού RTBF

Το κρατικό δίκτυο του Βελγίου RTBF – που επίσης δεν δεσμεύεται από τη γαλλική νομοθεσία – αναφέρει στις 18:00 ώρα Ελλάδος ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν προηγείται, σύμφωνα με διάφορα exit polls και οι τρεις άλλοι υποψήφιοι, Λεπέν, Φιγιόν, Μελανσόν δίνουν μάχη για την δεύτερη θέση.

«Σύμφωνα με πολλές εταιρείες δημοσκοπήσεων και εκτιμήσεων που έχει το RTBF στη διάθεσή του, ο Εμμανουέλ Μακρόν είναι πρώτος με ποσοστό γύρω στο 24%.

Η Μαρίν Λεπέν, ο Φρανσουά Φιγιόν και ο Ζαν Λυκ Μελανσόν ακολουθούν μεταξύ 18%-20% των ψήφων. Αυτοί οι τρεις υποψήφιοι βρίσκονται σε ένα «μαντήλι τσέπης», γράφει το βελγικό Μέσο.

Το μεσημέρι της Κυριακής, το ίδιο βελγικό μέσο έδωσε το πρώτο exit poll για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.

Σύμφωνα με το RTBF:

Εμανουέλ Μακρόν 24%,

Μαρίν Λεπέν 22%.

Φρανσουά Φιγιόν 20,5%

Ζαν Λυκ Μελανσόν 18%.

Εξάλλου, σύμφωνα με το έγκυρο βελγικό σάιτ La Libre.be ο Μακρόν και η Λεπέν θα είναι το δίδυμο για τον δεύτερο γύρο. Ο Φρανσουά Φιγιόν θα είναι τρίτος.
Τα γαλλικά exit polls θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 20:00 ώρα Γαλλίας.

Εξαλλος ο γαλλικός Τύπος με τις διαρροές των Βέλγων

Η εφημερίδα Liberation, σε άρθρο γνώμης, καταγγέλλει τον βελγικό Τύπο γιατί δημοσιεύει exit polls. Γράφει χαρακτηριστικά:

«Οπως το περιμέναμε: ο βελγικός Τύπος δημοσιεύει exit polls. Αλλά επειδή αυτές οι μετρήσεις δεν έχουν πηγή και η Liberation δεν μπορεί να εγγυηθεί την εγκυρότητά τους, σας συνιστούμε να τα λάβετε υπόψιν με μεγάλη προσοχή. Σας υπενθυμίζουμε ότι οι μεγάλες εταιρείες δημοσκοπήσεων (BVA, Elabe, Harris Interactive, Ifop, Ipsos, Kantar, Odoxa, OpinionWay, Viavoice) δεσμεύτηκαν ότι δεν θα πραγματοποιήσουν exit polls την Κυριακή 23 Απριλίου.

«Το συμπέρασμα είναι ότι κάθε αναφορά σε τέτοια exit polls μπορεί να προέρχεται από φήμες και καμία αξιοπιστία δεν μπορεί να τους δοθεί», αναφέρει ανακοίνωση του Συνδέσμου δημοσκοπήσεων».

RTBF: Πρώτος ο Μακρόν και στις ΗΠΑ

Το ίδιο βελγικό μίντια RTBF, αναφέρει ότι οι Γάλλοι που ζουν στην βόρεια Αμερική και στον Καναδά (με εξαίρεση το Μόντρεαλ), ψήφισαν:

 • Μακρόν 45,35%,
 • Φιγιόν 25,33%),
 • Μελανσόν 14,05%

Tο υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας κάνει πλάκα

«Είναι η ημέρα σήμερα! Εχετε ως τις 19:00 ή ως τις 20:00 ανάλογα με τις πόλεις για να ψηφίσετε στις προεδρικές», έγραψε το υπουργείο Εσωτερικών στο Twitter, ανεβάζοντας μια φωτογραφία του Τούρκου κρεοπώλη Nusret Gökçe, σταρ του Instagram, προσπαθώντας, έτσι, να παρακινήσει τους γάλλους ψηφοφόρους να πάνε να ψηφίσουν.

Σωματική έρευνα σε δημοσιογράφους που μπαίνουν σε γραφεία υποψηφίων προέδρων

Πολύ αυστηρά είναι τα μέτρα ασφαλείας ακόμη και για τους γάλλους δημοσιογράφους που έχουν επιφορτιστεί να παρακολουθήσουν τα αποτελέσματα στα κεντρικά γραφεία των υποψηφίων, το βράδυ της Κυριακής.

Σωματική έρευνα πριν την είσοδο στο γραφείο του Μακρόν:

Αυστηρά μέτρα για την είσοδο στο γραφείο του Φιγιόν:

Σάλος με την σύλληψη φωτογράφου σε δράση των Femen

Ο φωτογράφος του πρακτορείου Hans Lucas, Jacob Khrist, ο οποίος κάλυπτε την δράση των Femen εναντίον της Μαρίν Λεπέν, στην πόλη Hénin-Beaumont, το πρωί της Κυριακής, συνελήφθη, αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Στο Facebook, το πρακτορείο του δημοσιογράφου καταγγέλλει την σύλληψή του «η οποία έγινε ενόσω ασκούσε το επάγγελμά του».

«Απαράδεκτο! Την ημέρα των εκλογών, ο επαγγελματίας φωτογράφος Jacob Khrist συνελήφθη με βίαιο τρόπο στο Hénin-Beaumont ενόσω ασκούσε το επάγγελμά του».

Το παράδοξο είναι ότι το πρακτορείο δεν έχει νέα από τον φωτογράφο, από εκείνη την ώρα. «Στο αστυνομικό τμήμα του Lens που διέταξε την σύλληψη επικρατεί απόλυτο μπλακ άουτ. Μετά από πολλά τηλεφωνήματα, είναι αδύνατο να μάθουμε νέα του», προσθέτει το πρακτορείο.

Οι Femen, φορώντας μάσκες της Λεπέν, προσπάθησαν να την εμποδίσουν να ψηφίσει, το πρωί της Κυριακής, στην εκλογική της περιφέρεια, αλλά συνελήφθησαν.

Απίστευτοι Γάλλοι: Εχουν και ψηφοδέλτια για τυφλούς

Η πρακτική δεν είναι γενικευμένη σε όλα τα εκλογικά κέντρα αλλά έγινε δοκιμαστικά στο 15ο διαμέρισμα του Παρισιού: ψηφοδέλτια με τη μέθοδο Μπράιγ για άτομα χωρίς όραση.

Ψηφίζουν ως τις 19:00 ή ως τις 20:00

Τα 66.546 εκλογικά κέντρα στην μητροπολιτική Γαλλία τα οποία άνοιξαν το πρωί της Κυριακής, στις 8 η ώρα, θα κλείσουν στις 19:00 ή και στις 20:00 σε ορισμένες μεγάλες πόλεις.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για το δίδυμο των νικητών του πρώτου γύρου θα γίνουν γνωστές γύρω στις 21:00 το βράδυ.

Οι Γάλλοι του εξωτερικού ψήφισαν μαζικά

Στον Καναδά, στο Μόντρεαλ, όπου είναι εγγεγραμμένοι 57.762 Γάλλοι ψηφοφόροι, χιλιάδες άτομα χρειάστηκε να περιμένουν ως τρεις ώρες. Το ίδιο συνέβη και στο Τορόντο. Η ψηφοφορία ήταν πιο εύκολη στην Οτάβα και στο Βανκούβερ. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Λονδίνο, όπου είναι εγγεγραμμένοι 72.000 ψηφοφόροι, πριν ακόμη ανοίξουν οι κάλπες, εκατοντάδες άτομα έκαναν ουρές. Μεγάλες ουρές παρατηρήθηκαν και μπροστά στην γαλλική πρεσβεία του Βερολίνου, όπου περίπου 12.000 Γάλλοι καλούνται να ψηφίσουν.

Ως τις 12:00 το μεσημέρι όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι είχαν ψηφίσει

Ο τελευταίος που έβαλε το ψηφοδέλτιο στην κάλπη ήταν ο νεοκομμουνιστής Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο οποίος ψήφισε στο 10ο διαμέρισμα του Παρισιού.

Για ποιόν ψηφίζουν οι επιχειρηματίες;

Είτε σε μικρές είτε σε μεγάλες επιχειρήσεις, οι γάλλοι επιχειρηματίες προτίμησαν να ψηφίσουν τον Φιγιόν ή τον Μακρόν.

Ο Φιγιόν έχει την στήριξη του πρώην προέδρου της AXA, Henri de Castries, του επιχειρηματία με τα διάσημα γυαλιά Alain Afflelou,του Pierre Danon, πρώην αφεντικό της Numéricable, καθώς και το αφεντικό της Total, Patrick Pouyanné, που υπήρξε διευθυντής στο γραφείο του όταν ήταν πρωθυπουργός, το 1999.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν έχει την στήριξη πολλών επιχειρήσεων start-up : Claude Bébéar, πρώην επικεφαλής της Axa, Xavier Niel (Ομιλος Iliad), Marc Simoncini (ιδρυτής της Meetic), Frédéric Mazella (Blablacar) ή Olivier Mathiot (επικεφαλής της Priceminister).

Ποιοι είναι και τι πρεσβεύουν οι 5 κύριοι υποψήφιοι

Πηγή: Γαλλικά exit polls: Πρώτος ο Μακρόν 23,7% -Δεύτερη η Λεπέν με 21,7% | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/news/332916/gallika-exit-polls-protos-o-makron-237-deyteri-i-lepen-me-217#ixzz4f67XCJIf

spot_img

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,748ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
22,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα