Γαλλία,  συνέχεια της πλέον διάσημης επιστολής των στρατιωτικών: πειθαρχικές κυρώσεις για 18 ενεργούς στρατιωτικούς

30/4/21 | 0 | 0 | 222 εμφανίσεις
Δημοσιεύτηκε από τον Paul Malo στις 29 Απριλίου 2021

Ο Αρχηγός του Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων επιθυμεί τη διαγραφή και την άμεση αποστράτευση των υπογραφόντων της επιστολής που δημοσίευσε η Valeurs Actuelles που είναι ακόμα «εν ενεργεία» .

«Οι στρατοί δεν υπάρχουν για να κάνετε προεκλογική εκστρατεία» 

Μήπως άξιζε να κάνει τόσα πολλά κύματα η στήλη που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο Place d’Armes, η οποία στη συνέχεια αναρτήθηκε από την εβδομαδιαία επιθεώρηση Valeurs Actuelles; Είναι αλήθεια ότι, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας και μετά την έκκληση της Marine Le Pen η οποία κάλεσε τους στρατιωτικούς να ενταχθούν στο κίνημα της, αυτό το κείμενο έγινε υψηλά πολιτικό και σχολιάστηκε ή καταδικάστηκε τόσο από πάρα πολλούς πολιτικούς όσο και από τις ίδιες τις στρατιωτικές αρχές.
.
Αυτή η έκκληση «για μια επιστροφή στη τιμή των ηγεμόνων μας», υπογράφηκε από περίπου είκοσι στρατηγούς, περίπου εκατό ανώτερους αξιωματικούς και περισσότερους από χίλιους άλλους στρατιωτικούς. Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η LCI, τουλάχιστον το 64% των Γάλλων έχουν «ακούσει για αυτό το φόρουμ» , το 58% λέει «Υποστηρίζω τις προτάσεις των στρατιωτικών» . Μετά από αυτό το κείμενο και τη διαμάχη που προκάλεσε, η υπουργός των Ενόπλων Δυνάμεων, Φλωρεντία Παρλί, η οποία υπενθύμισε στο Twitter ότι «οι στρατοί δεν είναι εκεί για να κάνουν προεκλογική εκστρατεία, αλλά για να υπερασπιστούν τη Γαλλία» , ζήτησε πειθαρχικές κυρώσεις.
.
18 υπογράφοντες εξακολουθούν να είναι εν ενεργεία, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων αξιωματικών
.
Ο Αρχηγός Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων αντέδρασε επίσης, επιθυμώντας τη διαγραφή και την αυτόματη αποστράτευση των «εν ενέργεια» υπογραφόντων, ιδίως των είκοσι περίπου στρατηγών «δυο αστέρων» που υπογράφουν, κοντά στη συνταξιοδότηση, αλλά οι οποίοι μπορούν ακόμη να ανακληθούν εάν είναι απαραίτητο να υπηρετήσουν τη  σημαία. Μια διαδικασία τόσο σπάνια όσο και εξαιρετική στο κόρφο των ένοπλων δυνάμεων. Επειδή δεν τήρησαν το καθήκον της εφεδρείας των στρατιωτικών, αυτοί οι στρατηγοί αξιωματικοί θα έπρεπε να περάσουν ενώπιον ανώτερου στρατιωτικού συμβουλίου, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να πρέπει να υπογράψει in fine το διάταγμα διαγραφής.
.
Πέρα από τα προφίλ “2S, ο στρατηγός François Lecointre ανακοίνωσε ότι 18 υπογράφοντες που εξακολουθούν να είναι εν ενεργεία, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων αξιωματικών, θα περάσουν από την πλευρά τους από στρατιωτικό συμβούλιο και θα υπόκεινται σε «στρατιωτικές πειθαρχικές κυρώσεις», «ισχυρότερες για εκείνους της υψηλότερης κατάταξης». Το ζήτημα: η αμφισβήτηση της ουδετερότητας των στρατών, μια προσπάθεια χειραγώγησης του στρατού που θεωρεί απαράδεκτη. Ωστόσο, ο Αρχηγός Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων πιστεύει ότι ο γαλλικός στρατός είναι και παραμένει δημοκρατικός, και όχι πολιτικοποιημένος, αποκλείοντας μια απειλή πραξικοπήματος που θεωρεί ως φαντασία, καθώς και μια φερόμενη αύξηση της ριζοσπαστικοποίησης της ακραίας δεξιάς εντός του στρατού.
.
enderi
.
Μετάφραση: Κριστιάν Ακκυριά

infognomonpolitics.gr

Category: Διπλωματία, Το σχόλιο της ημέρας

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    Υπάρχουν τέσσερα ζητήματα της σημερινής επικαιρότητας τα οποία, πολύ σύντομα, θα ήθελα να σχολιάσω. 1.- Το πρώτο είναι το τέλος της εποχής Ερντογάν και η αρχή της μετα-ερντογανικής εποχής. Δεν είναι σαφές πως θα διαμορφωθεί. Πρέπει, όμως, να εξετάσουμε ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας