Γάζα: Τελεσίγραφο από τη Χαμάς στο Ισραήλ – «Δεν θα πάρετε ζωντανούς τους ομήρους»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας η Χαμάς απελευθέρωσε 105 ομήρους.

Απειλές εξαπέλυσε η Χαμάς πως αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της, τότε το Ισραήλ δεν θα πάρει «ζωντανούς τους αιχμαλώτους του χωρίς ανταλλαγή και διαπραγμάτευση και ικανοποίηση των αιτημάτων» της. Τα αιτήματα της Χαμάς είναι περίσσοτερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα αλλά και περισσότερες ανταλλαγές Παλαιστίνιων κρατουμένων από το Ισραήλ.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων που επικαλείται ισραηλινές πηγές, η Χαμάς κρατά ακόμα 137 ομήρους και 20 πτώματα ομήρων επίσης.

Ο Αμπού Ομπέιντα, εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, ισχυρίστηκε την Κυριακή ότι κανένα άλλο θύμα απαγωγής δεν θα φύγει ζωντανό από τη Γάζα, εκτός εάν το Ισραήλ συμφωνήσει με όλα τα αιτήματά του στις διαπραγματεύσεις που διακόπηκαν στις αρχές Δεκεμβρίου. Τουλάχιστον, μερικά από αυτά τα αιτήματα ήταν για περισσότερη βοήθεια για τους κατοίκους της Γάζας και την απελευθέρωση Παλαιστινίων αιχμαλώτων.

«Ούτε ο φασιστικός εχθρός και η αλαζονική ηγεσία του… ούτε οι υποστηρικτές του… μπορούν να πάρουν ζωντανούς τους αιχμαλώτους τους χωρίς ανταλλαγή και διαπραγμάτευση και ικανοποίηση των αιτημάτων της αντίστασης», είπε ο Ομπέιντα σε τηλεοπτική μετάδοση.

Το τελεσίγραφο ήρθε καθώς το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι από τους 137 ομήρους που πιστεύεται ότι εξακολουθούν να βρίσκονται υπό κράτηση στη Χαμάς, οι 20 είναι νεκροί.

Κατά την ανακωχή μιας εβδομάδας που κατέρρευσε την 1η Δεκεμβρίου, η Χαμάς απελευθέρωσε 105 ομήρους, συμπεριλαμβανομένων 80 Ισραηλινών, με αντάλλαγμα 240 Παλαιστίνιους αιχμαλώτους.

Η Χαμάς είχε προηγουμένως κατηγορήσει το Ισραήλ για δολοφονίες ομήρων κατά τη διάρκεια των ανηλεών αεροπορικών επιδρομών στη βόρεια Γάζα.

Το Ισραήλ κατηγόρησε τους ισχυρισμούς ως προπαγάνδα και την τρομοκρατική ομάδα ότι έπεσε τόσο χαμηλά που αρνήθηκε ακόμη και να παραδώσει τα πτώματα των νεκρών της. Σύμφωνα με το Τελ Αβίβ η Χαμάς προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τους νεκρούς ομήρους στις διαπραγματεύσεις, με την ελπίδα να απελευθερώσει περισσότερους Παλαιστίνιους από τις ισραηλινές φυλακές και να δει περισσότερα φορτηγά βοήθειας να φτάνουν στη Γάζα.

Μετά από σχεδόν δύο μήνες πολέμου στη βόρεια Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της επιδρομής και καταστροφής πολλών αρχηγείων, ο IDF επικεντρώνει τώρα τους βομβαρδισμούς του γύρω από το Χαν Γιουνις, τη μεγαλύτερη πόλη στο νότο.

ΠΟΥ: «Δεν υπάρχει ασφαλής τοποθεσία»

Ο άμαχος πληθυσμός στη Λωρίδα της Γάζας είναι στριμωγμένος σε περίμετρο που συρρικνώνεται ολοένα περισσότερο την ώρα που το σύστημα υγείας απειλείται να «καταρρεύσει», προειδοποίησε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ενώ ο απολογισμός των θυμάτων δεν σταματά να γίνεται ολοένα πιο βαρύς.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, η οποία βρίσκεται στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, σχεδόν 18.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον παλαιστινιακό θύλακο αφότου άρχισε η επίθεση του στρατού του Ισραήλ, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες, παιδιά και έφηβοι.

Στη Γάζα, οι βομβαρδισμοί μετατρέπουν σε συντρίμμια ολόκληρες συνοικίες κι ο πληθυσμός προσπαθεί απελπισμένα να ξεφύγει κινούμενος προς τον νότο. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 1,9 εκατ. άνθρωποι υπέστησαν βίαιο εκτοπισμό, με άλλα λόγια το 85% του πληθυσμού έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει το σπίτι του.

Ο ισραηλινός στρατός έχει διατάξει τον άμαχο πληθυσμό της Λωρίδα της Γάζας να πάει σε «ασφαλείς ζώνες» για να ξεφύγει από τις εχθροπραξίες.

«Η μονομερής δήλωση της κατοχικής δύναμης σύμφωνα με την οποία περιοχές χωρίς υποδομές, τρόφιμα, νερό, υπηρεσίες υγείας (…) είναι ‘ασφαλείς ζώνες’ δεν σημαίνει τίποτα», σχολίασε η συντονίστρια ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ στα παλαιστινιακά εδάφη, η Λιν Χέιστινγκς. Το Ισραήλ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν έχει καμιά πρόθεση να ανανεώσει τη βίζα της Καναδής, στην οποία προσάπτει πως δεν είναι «αμερόληπτη».

Χιλιάδες Γαζαίοι φεύγουν όπως μπορούν — με αυτοκίνητα, φορτηγά, κάρα, ακόμα και με τα πόδια.«Πάμε από τη μια περιοχή στην άλλη και δεν υπάρχει ασφαλής τοποθεσία», είπε με απελπισία ο Αμπού Μοχάμεντ καθ’ οδόν προς τη Ράφα.

Η πόλη στα —κλειστά— σύνορα με την Αίγυπτο έχει μεταμορφωθεί σε απέραντο καταυλισμό εκτοπισμένων, εκατοντάδες σκηνές στήθηκαν βιαστικά με ξύλα, λινάτσες και υφάσματα.

Την ώρα που όπως στηλιτεύει ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους το σύστημα υγείας στη Λωρίδα της Γάζας έχει «γονατίσει», ο διεθνής οργανισμός υιοθέτησε χθες απόφαση που ζητεί να χορηγηθεί άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια στον πολιορκημένο θύλακο.

Η ποσότητα των τροφίμων, των φαρμάκων και των καυσίμων που μπαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει εντελώς ανεπαρκής για να καλυφθούν οι ανάγκες, λέει ο ΟΗΕ, ενώ δεν διανέμονται παρά στη Ράφα.

Πλήγματα στη Συρία

Μετά την αποτυχία της προσπάθειας να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδιο απόφασης που καλούσε να κηρυχθεί άμεσα «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», αφού άσκησαν το βέτο τους οι ΗΠΑ, αναμένεται να συνεδριάσει αύριο Τρίτη η Γενική Συνέλευση για να συζητήσει την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η κατάπαυση του πυρός αυτή τη στιγμή δεν θα έκανε τίποτε άλλο πέρα από το να διαιωνίσει το πρόβλημα καθώς η Χαμάς είναι πάντα ζωντανή και σχεδιάζει να διαπράξει κι άλλες επιθέσεις όπως αυτή της 7ης Οκτωβρίου», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Ο πόλεμος έχει επίσης κλιμακώσει τη βία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου έχουν σκοτωθεί πάνω από 260 Παλαιστίνιοι από πυρά ισραηλινών στρατιωτών ή εβραίων εποίκων από την 7η Οκτωβρίου, κατά την Παλαιστινιακή Αρχή, όπως και αλλού στην ευρύτερη περιοχή, με φόντο ανησυχίες για περιφερειακή ανάφλεξη.

Η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ εξαπέλυσε τη νύχτα επιδρομές σε διάφορους τομείς προαστίων της Δαμασκού, της πρωτεύουσας της Συρίας, κατά το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στόχοι ήταν «εγκαταστάσεις της Χεζμπολά», του ένοπλου σιιτικού κινήματος του Λιβάνου.

Αν και δεν σχολίασε τα πλήγματα στα προάστια της Δαμασκού, ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, έκανε λόγο χθες Κυριακή για πυρά από τον Λίβανο εναντίον του βόρειου Ισραήλ, που «ανταπέδωσαν» δυνάμεις του, και για επιδρομές εναντίον «πυρήνα» της Χεζμπολά, συμμάχου της Χαμάς και του Ιράν, ορκισμένου εχθρού του εβραϊκού κράτους.

Οι υπηρεσίες του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξαν εξάλλου χθες Κυριακή το βράδυ πως οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και οι κυπριακές αρχές απέτρεψαν «ιρανικό» σχέδιο επίθεσης εναντίον «ισραηλινών και εβραϊκών στόχων» στην Κύπρο.

Πηγές προσκείμενες στην κυπριακή αστυνομία δήλωσαν στο AFP και στο ΚΥΠΕ πως συνελήφθησαν δυο πρόσωπα ιρανικής καταγωγής και ότι διενεργείται έρευνα για «υπόθεση τρομοκρατίας».

https://www.ieidiseis.gr/kosmos/226522/gaza-i-xamas-apeilei-na-skotosei-tous-enapomeinantes-omirous-an-den-ylopoiithoyn-ta-aitimata-tis

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
28,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα