Β. Μακεδονία: Η νέα πρόεδρος αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία» στην ορκωμοσία της -Αποχώρησε η Ελληνίδα πρέσβης

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ορκίστηκε, το μεσημέρι, πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής.

Η Σιλιάνοφσκα, κατά την ορκωμοσία αποκάλεσε τη χώρα ως «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο απήγγειλε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Γιόβαν Μίτρεσκι, καλώντας την Σιλιάνοφσκα να το επαναλάβει, η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία»

.Αποχώρησε η Ελληνίδα πρέσβης από την ορκωμοσία
Η πρέσβης της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, Σοφία Φιλιππίδου, η οποία είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση της Βουλής για την ορκωμοσία της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, αποχώρησε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι η τελευταία αποκάλεσε κατά την ορκωμοσία της τη χώρα ως «Μακεδονία», παραβιάζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η 71χρονη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα εξελέγη πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη την Τετάρτη 8 Μαϊου, ως υποψήφια του VMRO-DPMNE, επικρατώντας, με ποσοστό 65%, του μέχρι σήμερα προέδρου της χώρας, Στέβο Πεντάροφσκι.

Παράλληλα με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών διεξήχθησαν στη χώρα και οι βουλευτικές εκλογές, στις οποίες το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE κατήγαγε μεγάλη νίκη, καταλαμβάνοντας 58 εκ των 120 εδρών της Βουλής.

Το κόμμα αυτό ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τον συνασπισμό των αντιπολιτευόμενων αλβανικών κομμάτων «Αξίζει» για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Το μήνυμα Μητσοτάκη
Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή του συνέντευξη στον Aplha ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε σαφές μήνυμα στη νέα πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας λέγοντας πως «θα έχουμε ζητήματα αν όσα ακούστηκαν προεκλογικά, ακουστούν και μετεκλογικά».

ΥΠΕΞ: Κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη νέα Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας

«Η πράξη αυτή παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το Σύνταγμα της γείτονος χώρας, το οποίο έχει εναρμονιστεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις», τονίζει το Υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του για το γεγονός ότι κατά τη σημερινή ορκωμοσία της στη Βουλή και παρά το γεγονός ότι στο επίσημο κείμενο του όρκου που της υπαγορεύθηκε η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία», η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, κυρία Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, επέλεξε να αποκαλέσει τη χώρα της “Μακεδονία”.

«Η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει ως αντιπολίτευση κατά την κύρωση της συμφωνίας, τη σεβάστηκε ως επικυρωθείσα διεθνή συνθήκη που υπερέχει κάθε άλλης διάταξης νόμου», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Υπογραμμίζεται δε πως «η Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτό, δηλώνει κατηγορηματικά ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς σχέσεις της με τη Βόρεια Μακεδονία καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία της τελευταίας εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και κυρίως από τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας».

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Υψίστης σημασίας ο πλήρης σεβασμός της Συμφωνίας των Πρεσπών

“Προκειμένου η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, είναι υψίστης σημασίας η χώρα να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών” ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ.

spot_img

17 ΣΧΟΛΙΑ

  1. H αποχώρηση τής πρέσβειρας ήταν επιβεβλημένη, οι δε δηλώσεις Κούλη έπεα πτερόεντα, αν δεν τα δω να εφαρμόζονται στην πράξη. Η μέχρι σήμερα ανεκτικότητά του, ή μάλλον αδιαφορία, στο ζήτημα των παραβιάσεων, αποθράσυνε τούς Σκοπιανούς, οι οποίοι, ως φαίνεται, ποτέ δεν είχαν στα σοβαρά πάρει το νέο τους όνομα.

  2. Η δική μου εκτίμηση είναι, ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα πρέπει να θεωρηθεί τουλάχιστο ισάξια με το πραξικόπημα της χούντας κατά του Μακαρίου.

    Εάν η γειτονική χώρα, πλέον ως μέλος του ΝΑΤΟ, αλλάξει την συνταγματική της ονομασίας οφείλουν να δημοσιευθούν κατά σειρά:

    1. τα ονόματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας η οποία υπέγραψε την συμφωνία, συμπερλιαμβανομένων των βουλευτών των ΑΝΕΛ

    2. τα ονόματα των βουλευτών τρίτων κομμάτων οι οποίοι ψήφισαν την συμφωνία, όταν ο Καμμένος και οι βουλευτές του, αυτογελοιοποιούμενοι, καμώνονταν πως δεν συμφωνούν με την συμφωνία αλλά αρνούνταν υπόπτως να ρήξουν την κυβέρνηση πριν την υπογράψει

    Για να προλάβω τον ΣΑΝ:

    το κυβερνών κόμμα αποκάλεσε την συμφωνία των Πρεσπών εθνικά “επιζήμια” και όχι προδοτική.

    Γενικότερα δεν αρκεί να απαιτήσουμε από την παρούσα κυβέρνηση την μονομερή καταγγελία της συμφωνίας και την διακοπή των ενταξακών διαπραγματεύσεων.

    Ένας από τους βασικότερους συμμάχους μας, η Γαλλία, φαίνεται ότι έχει ισχυρά ερείσματα στην γειτονική χώρα. Αυτό οφείλουμε να το έχουμε υπόψη μας.
    Προβλέπεται να ασκηθούν πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί τις τελευταίες εξελίξεις. Για να μπορέσει η τελευταία να διαχειριστεί αυτή την δυσμενή εξέλιξη θα απαιτηθεί η στήριξη του ελληνικού λαού (εκτός φυσικά των αριστερών για τους οποίους το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του, η Ελλάδα τελειώνει στην Λαμία και οι “μετανάστες λιάζονται στις πλατείες”). Θα πρέπει η ελληνική κοινωνία να είναι έτοιμη για θυσίες και όχι, όπως την τελευταία φορά να αποδεχθεί την συμφωνία με αντίτιμο να ανέβουν οι συντάξεις και τα επιδόματα.

    • α) Δεν μπορούν ν’ αλλάξουν ονομασία στο ΝΑΤΟ, χωρίς την συγκατάθεση τής Ελλάδος, η οποία μπορεί να προβάλει βέτο.

      β) Ο Μητσοτάκης υπεσχέθη να επιβλέπει την πιστή τήρηση τής συμφωνίας και τόσον καιρό ούτε ακούει, ούτε βλέπει τίποτε. Όλοι είναι οι ίδιοι σαλτιμπάγκοι.

  3. Αγαπητοί φίλοι-ιδιαιτέρως κ. Λούμπεν-οι εξελίξεις στα Σκόπια ακύρωσαν στην πράξη την Συμφωνία των Πρεσπών και ασχέτως εάν δεν έχουμε ακόμη δηλώσεις των κ.κ. Τσίπρα, Καμμένου και Κοτζιά τους πίκραναν και αυτούς και όλους τους Έλληνες, κυρίως της Βορείου Ελλάδος που ζουν με τον καημό -και όχι μόνο- των Σλάβων για την Μακεδονία και την Θράκης μας, που τις ορέγονταν από το 1870 .
    Όλοι μας πρέπει να αισθανόμαστε υπερήφανοι για τις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού μας κ. Μητσοτάκη , οι οποίες μαζί με τις δηλώσεις των δύο Προέδρων της Ευρωπαϊκής Ενώσεως σίγουρα θα ανησυχήσουν την νέα ηγεσία των Σκοπίων , που μας θύμισε την εποχή Γκρουέφσκι , την οποίαν και τότε -2008- την ”ξαπέστειλε” στο Βουκουρέστι ο πρώτος Έλλην πρωθυπουργός που επανέφερε στις εθνικές διαστάσεις του το θέμα μετά το 1992 , γιατί είχε μεσολαβήσει το 1995 και ο προάγγελος των Πρεσπών Ενδιάμεση Συμφωνία , βάσει της οποίας ο Γκρουέφσκι ”μας πήγε ”στο Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο μας ”μάλωσε” κιόλας.
    Σημασία έχει ότι μας δόθηκε επισήμως η ευκαιρία να προετοιμαζόμαστε και για καταγγελία της Συμφωνίας ,εφόσον δεν θελήσουν να συνέλθουν οι Αλβανοσλάβοι βόρειοι γείτονές μας.
    Υ.Γ Εκτιμώ πως η Ν.Δ ”θα ανεβάσει” περισσότερο το θέμα ενόψει των Ευρωεκλογών , ότι ο Κασσελάκειος Σύριζα που συνιστά -παρά την χθεσινή εξέλιξη-να προηγηθεί η δική μας συμμόρφωση προς την Συμφωνία των Πρεσπών με την ψήφιση των εκκρεμών τριών Μνημονίων-θα υποστεί μεγάλη ήττα στην Βόρειο Ελλάδα και ότι δεν αποκλείεται να παραιτηθεί η εκλεγείσα Προέδρος της ”Μακεδονίας” της ,ενόψει και των Αμερικανικών εκλογών , λόγω και της πίεσης των Ελληνοαμερικανών στην κυβέρνηση Μπαϊντενόπουλου.
    Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΘΑ ΞΑΝΑΘΥΜΗΘΕΙ ΤΟ ”Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ” .
    -Να σταματήσουμε να είμαστε ηττοπαθείς. Μας ταλαιπωρεί και εμάς η ακρίβεια ,αλλά έξω πάμε καλά ,καλύτερα από άλλες φορές.

  4. ᾿΄Αν δέν θυμόμαστε τήν ἱστορία μας, ἄν δέν θυμόμαστε ὅτι ὁ Μέγας ᾿Αλέξανδρος γεννήθηκε στήν Μακεδονία τῶν ῾Ελλήνων ἀπό τόν βασιλιά Φίλιππο τόν Β´ καί ὅτι ὀνομάσθηκε Μέγας γιά τό ἔργο του, πού δέν φαίνεται νά ἐρευνοῦν στήν σύγχρονη ῾Ελλάδα, τότε κάποιοι μπορεῖ νά ´φτιάχνουν ´ ἱστορίες φανταστικές πού κάποια στιγμή θά καταρρεύσουν.

    • O M. Αλέξανδρος δεν γεννήθηκε στην Μακεδονία “των Ελλήνων”, αλλά απλώς στην Μακεδονία, η οποία κατοικούνταν από Έλληνες και ήταν ελληνική. Δεν υπήρχε Μακεδονία “άλλων”, όπως δεν υπήρχε άλλη Αρκαδία, Αττική, Κρήτη κλπ.

        • “ἄν δέν θυμόμαστε ὅτι ὁ Μέγας ᾿Αλέξανδρος γεννήθηκε στήν Μακεδονία τῶν ῾Ελλήνων”

          Προφανώς, λάθος κατάλαβε την παραπάνω φράση. Όλα καλά.

          • Για να είμαι ειλικρινής, νομίζω ότι αυτό το “Μακεδονία των Ελλήνων” μπερδεύει, αλλά αφού συμφωνούμε, και πώς να μην συμφωνούσαμε, άλλωστε, όλα καλά.

  5. Κυρία , κύριε- και κύριοι αναγνώστες το ”έστιν ούν Ελλάς και η Μακεδονία” δεν ελέχθη στην αρχαιότητα και ο Φίλιππος-Αλέξανδρος δεν ένωσαν σε κράτος όλες τις περιοχές και τους Έλληνες, -πλην της Κρήτης ,αλλά με συμμετοχή στην εκστρατεία προς Ανατολάς αρκετών Κρητών με πρώτο τον ναύαρχο Νέαρχο -και ως σύνολο Ελλήνων δεν πήγαν τους Έλληνες μέχρι τους Ινδούς ;;;.
    ”Μη διυλίζουμε τον κώνωπα” .

    • Ἐγώ ἔγραψα γιά τόν Μέγα Ἀλέξανδρο τόν γιό τοῦ Φιλίππου Β´.
      Τί σημαίνει ΄ο Φίλιππος-Αλέξανδρος ένωσαν ΄;

      • Τί έκαναν -δεν ένωσαν- στο Πανελλήνιο Συνέδριο το 338/337 στην Κόρινθο ο Βασιλεύς της Μακεδονίας Φίλιππος και ο μαθητής του Αριστοτέλη υιός του Αλέξανδρος ,που μετά τον θάνατο του πατέρα του Φιλίππου ηγήθηκε όλων των Ελλήνων πλην των Λακεδαιμονίων στην προς ανατολάς εκστρατεία μας ;;;.
        Οι κάποιας ηλικίας τα μάθαμε στο Δημοτικό αυτά.

        • «ο Βασιλεύς της Μακεδονίας Φίλιππος και ο υιός του Αλέξανδρος, μαθητής του Αριστοτέλη»
          πρῶτα τό ζῆν καί μετά τό εὖ ζῆν.
          Εἶναι γνωστό ὅτι ὑπῆρχαν τά κοινά «τό ἑλληνικόν ἐόν ὅμαιμόν τε καί ὁμόγλωσσον, καί θεῶν ἱδρύματά τε κοινά καί θυσίαι ἤθεά τε ὁμότροπα», ἡ διάδοση τοῦ πολιτισμοῦ ἦταν τό σημαντικό.

          • Χωρίς τους Φίλιππο και Μέγα Αλέξανδρο ακόμη θα πολεμούσαν μεταξύ τους οι όμαιμοι, ομόγλωσσοι οι κάτω
            του Ολύμπου Έλληνες , που με επικεφαλής τον τοπικιστή Αθηναίοι Δημοσθένη αποκαλούσαν τους Μακεδόνες βάρβαρους, παρ’ ότι είχαν τον μοναδικό Αριστοτέλη και έβλεπαν στα θέατρα τον Ευριπίδη και το κυριότερο είχαν συναίσθηση του ενιαίου ελληνισμού, που τον ένωσαν τον πήγαν στην Ασία και την Αφρική και με την ελληνιστική γλώσσα συνέβαλαν τα μέγιστα στην διάδοση του Χριστιανισμού. Οι Μακεδόνες ήταν αυτό που υποστηρίζω ο τυφλοπόντικας της Παγκοσμίου Ιστορίας, που βγήκε από τα κατάβαθα της ελληνικής γης το 338 π. Χ και την οποίαν Ιστορία επηρέαζαν συνεχώς μέχρι το 1453 μ. Χ όταν ”έπεσε” η Βασιλεύουσα μας Κωνσταντινούπολη.

        • Δέν βγῆκε ἀπό τά κατάβαθα τῆς Ἑλληνικῆς γῆς, σάν νά μήν ὑπῆρχε τίποτα. Σάν νά σᾶς πῶ ὅτι ἐσεῖς ὑπάρχετε χωρίς τόν παππού, τόν προπάππου σας, τό γενεαλογικό δένδρο σας ὁλόκληρο. ῾Ο ῾Ελληνικός κόσμος εἶχε ἀναπτύξει πολιτισμό σέ ὅλες τίς πόλεις, χωρίς τίποτα παρόμοιο γύρω του. Ναούς, θέατρα, ἀσκληπιεῖα, φιλοσοφία, ἰατρική, παιδεία, τέχνες, τρόπους παραγωγῆς, ἐπιστῆμες, ναυσιπλοΐα κλπ. Δέν πῆγαν τόν Ἑλληνισμό στήν ᾿Ασία, τόν πολιτισμό πῆγαν πού συνέχισε ἐκεῖ κατά τήν ῾Ελληνιστική περίοδο. Καί οἱ Τοῦρκοι μᾶς κατέκτησαν καί δέν ἔφεραν τίποτα ὡς πολιτισμό. Δέν διαβάζεται ἡ ῾Ελληνική ἱστορία σάν νά διαβάζεις τό ἀλφάβητο ἀπό τή μέση, ἄν δέν τό γνωρίζεις ὁλόκληρο δέν μπορεῖς νά ἀρθρώσεις σκέψη και λόγο. Στήν Δύση ὁ πολιτισμός αὐτός διαδόθηκε ἀπό τούς Ρωμαίους, μέ τήν ἐπιρροή κυρίως τοῦ ἀρχαίου κλασσικοῦ ῾Ελληνικοῦ πολιτισμοῦ. Τό Βυζάντιο, πού ἀφορᾶ τόν ᾿Ορθόδοξο ῾Ελληνισμό διαχρονικά, δηλαδή ἀπό τήν ἀρχή μέ ὅλη τήν συνέχειά του, δέν μπορεῖ νά κατανοηθεῖ ἀπό τήν Δύση. ῾Ο Χριστιανισμός εἶναι ὀργανικά δεμένος μέ τόν ῾Ελληνισμό, ἡ ῾Ελληνική γλώσσα μποροῦσε νά ἀποδόσει τά βαθύτατα νοήματα, τά τελετουργικά εἶχαν σχέση μέ τά μυστήρια, μέ τό θεῖο ἀρχαῖο θέατρο, μέ τήν ᾿Εκκλησία τοῦ Δήμου. ῾Ο ῾Ελληνισμός δέν εἶναι ταμπέλες, εἶναι οὐσία, εἶναι ἕνα δένδρο μέ κλαδιά καί καρπούς, πού δέν καρποφορεῖ χωρίς τό δένδρο. Καί δέν ”έπεσε” ἡ Κωσταντινούπολη, ὁ Βασιλιάς μας εἶναι πάντα ἐκεῖ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα