Βόρεια Μακεδονία: Προκλητική δήλωση του προέδρου του VMRO -«Θα αποκαλώ τη χώρα μου όπως θέλω, αν δεν σας αρέσει, στη Χάγη»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Προκαλεί ο επικεφαλής του κόμματος VMRO στη Βόρεια Μακεδονία με τις δηλώσεις του / Φωτογραφία: AP
16/05/2024  19:04
Νέες εντάσεις προκαλεί το κόμμα του VMRO στη Βόρεια Μακεδονία σχετικά με την ονομασία.

Ο πρόεδρος του VMRO, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, προέβη σε μια πολύ προκλητική δήλωση, στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί την Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία».

Ο πρόεδρος του VMRO χαρακτήρισε τη στάση της νέας προέδρου «αξιοπρεπή» και πρόσθεσε ότι περίμενε και… συγχαρητήρια από τον νότιο γείτονα.

«Δεν περιμένω οι σχέσεις των δύο χωρών να βασίζονται σε πολιτικές επίδειξης ισχύος, περιμένουμε να έχουμε καλές και άριστες σχέσεις γειτονίας. Εκτιμώ ότι το VMRO-DPMNE και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχουν τη δική τους θέση σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, σε κανέναν μας δεν αρέσει αυτή η συμφωνία».
Ο Μιτσκόσκι πρόσθεσε ότι «σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μέρος των θεσμών, του Συντάγματος και των νόμων» και είναι δικαίωμά του το πώς θα αποκαλεί τη χώρα του δημοσίως και στα μέσα ενημέρωσης.

Βόρεια Μακεδονία: «Να σταματήσει τις απειλές η Ελλάδα, αν θέλει, ας πάει στη Χάγη»
Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι συνέχισε με μια άκρως προκλητική δήλωση.

«Περιμένω ότι η πρόεδρος Σιλιάνοφσκα θα χρησιμοποιεί το όνομα ”Μακεδονία” και τη λέξη ”μακεδονικός”, γιατί, σύμφωνα με την ερμηνεία μας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν υπάρχει καμία παραβίαση και χρησιμοποιώ αυτήν την ευκαιρία για να πω στους φίλους μας από την Ελλάδα να σταματήσουν τις απειλές, τα εμπόδια, και, αντί να γυρίζουμε πίσω, ας κοιτάξουμε το μέλλον. Αυτά είναι έγγραφα που αποτελούν μέρος του νόμου. Αν νομίζουν ότι παραβιάσαμε τη συμφωνία, τότε υπάρχει Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης, οπότε εκεί θα διασταυρώσουμε τα επιχειρήματά μας.

Δεν θα ήθελα να συμβεί αυτό, τους καλώ να έχουμε φιλικές σχέσεις, να βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Αν κάποιος περιμένει από το VMRO να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, να είστε σίγουροι ότι δεν θα το κάνουμε αυτό», τόνισε ο Μίτσκοσκι.

Γεραπετρίτης για Βόρεια Μακεδονία: «Παραχωρήσεις στα θεμελιώδη δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές»
Ξεκάθαρος στο θέμα της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ ήταν ο Γιώργος Γεραπετρίτης
16/05/2024  21:13
«Δεν υπάρχει περιθώριο για οποιαδήποτε παραχώρηση. Η Ελλάδα θα παρακολουθεί αυστηρά την κατάσταση στη Βόρεια Μακεδονία», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης από την Πράγα.

Με αφορμή τα όσα έγιναν στην ορκωμοσία της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, ο υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε για το αν μετά τις επερχόμενες ευρωεκλογές, η Βόρεια Μακεδονία θα είναι δυνατόν να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Γνωρίζουμε ότι μία από τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της προενταξιακής διαδικασίας είναι η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να τηρήσει πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία υποδεικνύει ακριβώς τη συνταγματική ονομασία της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, είναι βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσει να εφαρμόζει τη Συμφωνία. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία παραχώρηση όταν πρόκειται για την πραγματική εφαρμογή των διεθνών συμφωνιών, οι οποίες εξ ορισμού, εκ του Συντάγματος, υπερισχύουν των κοινών νόμων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
«Ζητάμε πραγματικά από την κυβέρνηση και την Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας να εφαρμόζουν πιστά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είμαστε πολύ πρόθυμοι να συζητήσουμε περαιτέρω. Αλλά, όπως ανέφερα, παραχωρήσεις στα θεμελιώδη δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές», υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης.

spot_img

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. άλλος ένας που μιλάει για “καλές σχέσεις” με την χώρα μας.
    Στην κυβέρνηση εναπόκειται να φανεί είτε ότι είναι μάγκας, είτε ότι είναι κουτοπόνηρος.

    • Ούτε μαγκιά ούτε κουτοπονηριά μια λέξη είναι -όπως και στο Βουκουρέστι- .
      Απειλείς ή λες ΒΕΤΟ. άσχετο αν μετά για όποιον πει το ΒΕΤΟ θα έρθει το νέο Βατοπαίδι και ο νέος ”Λεφτά υπάρχουν” κύριος Κασσελάκης .
      ΜΗ ΓΕΛΑΤΕ -ΜΥΑΛΟ ΕΧΕΤΕ -ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΕΤΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΛΙΓΟ – ΕΙΔΙΚΑ ΌΣΟΙ ΕΙΣΑΣΤΑΝ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΤΟ 2008.
      Ένα είναι βέβαιο η Νέα Δημοκρατία δεν θα αμαυρώσει την εικόνα της του 2008 και του 2018/19.

      • διατηρώ απέναντί σας το πλεονέκτημα, ότι δύναμαι να κρίνω πράξεις ενώ εσείς δεσμευτήκατε ήδη για το αόριστο των προθέσεων τις οποίες εκ των πραγμάτων δεν είστε σε θέση να γνωρίζετε.

        • Αν δεν πεισθήκατε -και όσοι άλλοι-ότι οι Αρχηγοί και βουλευτές αυτού του κόμματος από της ιδρύσεως του ούτε καν συζητούν και κυρίως δεν κυρώνουν στην Βουλή υποχωρήσεις σε εθνικά θέματα , τότε πάντα θα αμφιβάλλετε.
          Εάν συμβεί , το κόμμα θα διαλυθεί και δύσκολα η Ελλάς θα κρατηθεί , ιδίως στην Ευρώπη .
          Αυτό το κόμμα το 1979 μας έβαλε στην Ευρώπη ,αυτό μας κράτησε και το 2011και το 2015 και αυτό υπολογίζουν στην Ευρώπη για την 50χρονη συνεπή φιλοευρωπαϊκή και φιλοδυτική πολιτική του ασχέτως πολιτικού κόστους .
          Μια αναδρομή θα πείσει και αυτούς-κυρίως ανιστόρητους-που δεν θέλουν να το ψηφίσουν .
          Καληνύχτα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα