Αυτή είναι η άγνωστη κόρη του Άρη Βελουχιώτη και της Ειρήνης Παππά

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ήταν καλοκαίρι του 2003, όταν η Κατερίνα Μακρυγιάννη (Ρηνούλα), ισχυριζόταν ότι είναι το νόθο (μη αναγνωρισμένο) παιδί του Άρη Βελουχιώτη και της ηθοποιού Ειρήνης Παππά.

Τότε, μάλιστα, τελευταία εμφανιζόταν εξοργισμένη για τους ισχυρισμούς αυτούς… αν και αυτή η ιστορία έχει ξεχαστεί τα τελευταία χρόνια, την υπόθεση μας τη θύμισε μια ανάρτηση στο Facebook, ο συντάκτης της οποίας αφού κάνει αναφορά σε ένα αρρωστημένο περιστατικό με πρωταγωνιστή τον Άρη Βελουχιώτη (γεννημένο ως Αθανάσιο Κλάρα), αναφέρει στη συνέχεια, με αποδεικτικά έγγραφα, ότι όντως ο Βελουχιώτης είχε συνάψει γάμο με την Ειρήνη Παππά (γεννημένη ως Ειρήνη Λελέκου).

Ειδικότερα, στην ανάρτηση στο Facebook, ο συντάκτης αναφέρει:

«Μία φορά και έναν καιρό, 1942, ο Άρης Βελουχιώτης και οι υπαρχηγοί του καπετάν Θάνος και Αχιλλέας, μπήκαν στο σπίτι του κτηματία Μαραθέα, σκότωσαν τον ίδιο, απήγαγαν τον 13χρονο γιο του και έκαψαν και έκαψαν το σπίτι, για να επιστρέψουν το παιδί ζητούσαν τη διαγραφή των χρεών όσων χρωστούσαν στον Μαραθέα, μετά βίασαν κατ’ επανάληψη το παιδί και το σκότωσαν… η ομολογία για τον κτηνώδη βιασμό και δολοφονία του ανηλίκου παιδιού του Μαραθέα (καθώς και του βιασμού του ανηλίκου παιδιού του επιστάτη του Τράκα), έγινε από τον αρχιμανδρίτη Γερμανό Δημάκο (Πατέρα Ανυπόμονο), συναγωνιστή του Κλάρα μόλις πρόσφατα το 2004 μέσα από τα απομνημονεύματα του, (σελ 364-369) προφανώς λόγω τύψεων. Γράφει ο πατήρ Ανυπόμονος για την «σκοτεινή πλευρά» του Άρη: «ο βιαστής του παιδιού ήταν ο «καπετάν φονιάς» «Αχιλλέας», (Τάσος Ελευθερίου), πρόσφυγας από την Μ. Ασία και συνένοχος στην εκτέλεση του παιδιού ο ίδιος ο Άρης…» ακολούθησε η αντίσταση και σφαγή του 5/42 και του συνταγματάρχη Ψαρρού… Μετεμφυλακά, το 1951, ο Ζούλας έγραψε σε έκθεσή του προς το ΚΚΕ ότι εκτέλεσε τον Ψαρρό για να μην υπάρχει πιθανότητα επανασύστασης του 5/42 Συντάγματος. Επιπλέον υποστήριξε ότι την απόφαση την είχε πάρει μαζί με τον Βελουχιώτη…» καταλήγει η ανάρτηση.

Μετά ήρθε ο γάμος…

Στη συνέχεια, ο ίδιος, το όνομα του οποίου δεν δημοσιεύουμε για ευνόητους λόγους, γράφει: «Ο γάμος του Άρη Βελουχιώτη με την Ειρήνη Λελέκου: Σύμφωνα με την Κατερίνα Μακρυγιάννη και το site της, ο Άρης Βελουχιώτης παντρεύτηκε την Ειρήνη Λελέκου στις 30 Δεκεμβρίου του 1944. Η ίδια η Κατερίνα Μακρυγιάννη είναι κόρη τους. Η Ειρήνη Λελέκου μετά το θάνατο του Άρη παντρεύτηκε τον Άλκη Παππά. Η Ειρήνη Λελέκου δεν είναι η άλλη απ’ την γνωστή ηθοποιό Ειρήνη Παππά… Ένας άγνωστος γάμος που δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ. Υ.Γ. η εφημερίδα ελευθεροτυπία δεν αμφισβήτησε ποτέ τα φονικά και τον γάμο Κλάρα – Παππά, αλλά το εξώγαμο παιδί, μια και η Παππά μετά την «Αντίσταση» παντρεύτηκε τον Άλκη Παππά και μπήκε στο παλάτι και το διεθνές κινηματογραφικό περιβάλλον».

Μάλιστα, παραθέτει στην ανάρτησή του και την ληξιαρχική πράξη Κλάρα – Παππά.

Η κόρη που ψάχνει δικαίωση…

Εμείς, ψάξαμε το ιστολόγιο, το οποίο επικαλείται ο προαναφερόμενος και όντως το βρήκαμε. Σε αυτό η Κατερίνα Μακρυγιάννη, έχει αναρτήσει όλα τα σχετικά έγγραφα και τον αγώνα δρόμου που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια προκειμένου να πείσει ότι είναι κόρη του Κλάρα, κατά κόσμον Άρη Βελουχιώτη. Στοιχεία με πραγματογνωμοσύνες για DNA, ένορκες καταθέσεις, δικαστικές αποφάσεις, αφιερώματα στον Άρη Βελουχιώτη αλλά και στην Ειρήνη Παππά, είναι αναρτημένα στον συγκεκριμένο ιστότοπο. Όπως προκύπτει από την ανάγνωση αυτών των στοιχείων, έγινε προσπάθεια να συγκαλυφθεί ο γάμος των Βελουχιώτη – Παππά, χωρίς ωστόσο να αποδεικνύεται κάτι επίσημα. Τα ερωτήματα βεβαίως είναι πολλά για ένα από τα θέματα που δεν έχει κανένα απολύτως «κουτσομπολίστικο» ενδιαφέρον, αλλά αποκτά διαστάσεις ιστορικής αποκατάστασης:

1) Η γυναίκα που ισχυρίζεται ότι είναι η κόρη των δύο προσώπων, είναι τρελή, έχει ψυχιατρικά προβλήματα, έχει ταυτιστεί με τους πρωταγωνιστές του συμμοριτοπόλεμου ή έχει τελικά δίκιο;

2) Γιατί μέχρι σήμερα κανείς (και δεν εξαιρούμε και το ΚΚΕ από αυτούς) δεν αποκαθιστά την αναζητούμενη βοήθεια;

3) Δεν υπάρχει κανένα συγγενικό πρόσωπο, που να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει, ισχυρισμούς και έγγραφα ντοκουμέντα;

4) Τα χαρτιά είναι πλαστά; Νομίζουμε ότι πέρασαν πολλά χρόνια για να υπάρχει μια ιστορία υπό τον φόβο του σεχταριστικού μπολσεβικισμού, στην σκιά.

Θετός πατέρας της Ρηνούλας

Το έτος 1945 τον Απρίλιο κατέβηκε ο Άρης Βελουχιώτης μαζί με την Ειρήνη Παππά από το βουνό στην πόλη των Σοφάδων και πήγαν στο γιατρό Νασιάκο για να γεννήσει η Ειρήνη. Έξω από το ιατρείο του Να­σιάκου ήταν διάφορες ομάδες και δεν μπορούσαν να περάσουν.

Ειδοποιήθηκε τότε ο Αχιλλέας Ιατρού από τον Άρη Βελουχιώτη και όλοι μαζί, δηλαδή Ιατρού, Βελουχιώτης και Ειρήνη Παππά ήρθαν στην Κυψέλη Καρδίτσας, στο σπίτι μου, γιατί η μάνα μου ήταν μαμή, για να γεννήσει εκεί η Ειρήνη.

Το βράδυ γεννήθηκε το κοριτσάκι (της ίδιας μέρας) και εκείνη τη στιγμή ο Άρης είπε στην Ειρήνη: Γεννήθηκε η Ρηνούλα μας και εμείς από τότε τη βαφτίσαμε Ρηνούλα. Αλλά μετά στο σχολείο όταν μεγάλωσε ο δάσκαλος την έγραψε Αικατερίνη.

Οι συμφωνίες μας ήταν να κρατήσουμε το παιδί, γιατί ήταν εξώγα­μο και θα μας πλήρωνε για να μπορέσουμε να το ζήσουμε, γιατί είχα άλ­λα δύο παιδιά από το γάμο μου και ήξεραν ότι είμαι φτωχός. Έτσι το παιδί μεγάλωσε στην οικογένειά μου και το αγαπήσαμε σαν δικό μας παιδί, δεν το ξεχωρίζαμε από τα άλλα και φοβόμαστε να μην μαθευτεί το μυ­στικό και πικραθεί και το ίδιο και μήπως τη χάσουμε.

Οι συμφωνίες για χρήματα δυστυχώς δεν τηρήθηκαν. Από ότι ξέ­ρω όμως, ο Άρης ο Βελουχιώτης, που ήταν γεννημένος καπετάνιος, συ­νεπής άνθρωπος και τίμιος, έστειλε χρήματα μέσω του Άγγελου Ιατρού αλλά ουδέποτε μας τα παρέδωσε.

Άλλες δυστυχώς τότε οι καταστάσεις, ως γνωστόν ήταν δύσκολες και δεν τολμήσαμε να μιλήσουμε. Το 1948 μετέφερα το παιδί στην οικο­γενειακή μου μερίδα, το οποίο γεννήθηκε το 1945, και το ξεγέννησε η μάνα μου που ήταν μαμή. Μόλις γεννήθηκε το παιδί, το ίδιο βράδυ, ο Άρης έφυγε για το βουνό. Μετά από τρεις μέρες έφυγε και η Ειρήνη Παππά που αναφέρω είναι η μεγάλη και καταξιωμένη γνωστή ηθοποιός. Έκλαψε πολύ εκείνο το βράδυ και γύρισε μετά από ένα μήνα.

Ήταν πολύ χαρούμενη που είδε το παιδί, μας αγκάλιαζε και μας φι­λούσε όλους. Μάθαμε ότι δεν πρόλαβε να συναντηθεί με τον Άρη, γιατί μετά από ενάμιση μήνα περίπου από τη γέννηση του παιδιού, σκοτώθη­κε ο Άρης και η Ειρήνη στη συνέχεια έφυγε με αποστολή στο εξωτερικό. Θυμάμαι σαν τώρα την Ειρήνη. Όμορφη, νταϊλιάνα, σε ένα άλογο καλοθρεμμένο, που όλο χόρευε.

Πήραμε όλοι μας μεγάλη στεναχώρια όταν σκοτώθηκε ο Άρης. Τα χρή­ματα που αναφέρω παραπάνω τα οποία έστειλε ο Άρης στον Ιατρού για να μας τα δώσει, ήταν ένα μήνα περίπου μετά τη γέννηση του παιδιού και είμαι βέβαιος ότι αν ζούσε θα τηρούσε τη συμφωνία του και δεν θα δυ­σκολευόμασταν να αναθρέψουμε το παιδί.

Το λάθος μου ήταν ότι έβλεπα την Ρηνούλα μας να μεγαλώνει και να κλίνει ιδεολογικά προς την Αριστερά κι εγώ σαν αγράμματος επέλεξα να την παντρέψω, νομίζοντας ότι θα την αποτρέψω από την ιδεολογία της, δίνοντάς της για σύζυγο έναν ακροδεξιό.

Δεν την άφησα να κάνει μόνη της τις επιλογές της και αυτό με βαραίνει.

Θέλω μόνο να την παρακαλέσω να με συγχωρέσει και να της πω ότι αυτό το έκανα, δηλαδή, το έκρυψα τόσο καιρό από φόβο.

Επιστρέφοντας η Ρηνούλα μια μέρα από τη Θεσσαλονίκη της είπε ο πατέρας της: Όλοι κορίτσι μου δυσκολεύουν την έρευνά σου, έχεις δι­καίωμα να αγωνιστείς για τους φυσικούς σου γονείς. Είναι ιστορικό το θέμα. Πρόσεξε. Κινδυνεύει η ζωή σου.

‘Βόμβα’: Αυτή είναι η άγνωστη κόρη του Άρη Βελουχιώτη και της Ειρήνης Παππά (φωτο)

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
32,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα