«Βόμβα» από τον Σαλί Μπερίσα: Η Τουρκία «παρενέβη» στη θαλάσσια συμφωνία Αλβανίας – Ελλάδας το 2009

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα (AP Photo/Hektor Pustina)

Η Τουρκία δεν ενδιαφέρθηκε για τη συμφωνία θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, αλλά έκανε «μία πραγματικά ισχυρή παρέμβαση» όταν υπογράφηκε, σύμφωνα με τον τότε πρωθυπουργό και πρόεδρο της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα.

Υπενθυμίζεται πως το 2009, Τίρανα και Αθήνα συμφώνησαν για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας τους. Η συμφωνία, με τη μεσολάβηση του Δημοκρατικού Κόμματος του Μπερίσα, προέβλεπε την παράδοση περίπου 225 τετραγωνικών χιλιομέτρων αλβανικών χωρικών υδάτων στην Αθήνα.

Ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στα Τίρανα τον Απρίλιο του 2009, συνοδευόμενος από την τότε υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία είχε υπογράψει τη συμφωνία οριοθέτησης με τον Αλβανό ομόλογό της Λουλζίμ Μπάσα, παρουσία του τότε πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα.

«Ο εταίρος μας, η Ελλάδα, επί 30 χρόνια ήταν πολύ χρήσιμος για την Αλβανία. Υποστήριξε την πορεία της Αλβανίας προς το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη, έκανε σοβαρές επενδύσεις στη χώρα», δήλωσε ο Μπερίσα, σε συνέντευξή του στην EURACTIV.

Όπως πρόσθεσε, «η Ελλάδα υπέγραψε ότι έχει έξι ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων για τον εαυτό της. Ο Έντι Ράμα ήταν αυτός που μήνυσε τη συμφωνία στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Η Τουρκία δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για αυτή τη συμφωνία και έκανε μια ισχυρή παρέμβαση (μετά την υπογραφή)».

Η συμφωνία δεν επρόκειτο να υλοποιηθεί και το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας, με επικεφαλής τον σημερινό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο πριν επικυρωθεί η συμφωνία οριοθέτησης από τα κοινοβούλια των χωρών. Το δικαστήριο είχε κρίνει ομόφωνα τη συμφωνία άκυρη, επικαλούμενο διαδικαστικές και ουσιαστικές παραβιάσεις που αντιβαίνουν στο Σύνταγμα και το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε μία πολύ καλή συμφωνία. Μετά την ένσταση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, είπα στην (ελληνική) κυβέρνηση ότι είμαι υποχρεωμένος να σεβαστώ την απόφαση. Αλλά είπα ότι πρέπει να πάμε στη Χάγη. Στην αρχή ήταν διστακτικοί, αλλά αργότερα το αποδέχθηκαν», είπε ο Μπερίσα.

 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Γιατί ”δεν πάλαιψε ” το θέμα της ΕλληνοΑλβανικής Συμφωνίας για τις ΑΟΖ ο διάδοχος του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή κ. Γεώργιος Ανδρέα Παπανδρέου (ΓΑΠ ) , που ήταν πολιτικός φίλος του κ.Ράμα και ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς μπορούσε να τον επηρεάσει αντί του κ.Ερντογάν ;;;
    Μήπως υπερασπίστηκε τις Συμφωνίες για τους αγωγούς του φυσικού αερίου στην Θράκη;;;.
    Αλλά και τότε ”θάνατος” στην Δεξιά και στον Καραμανλισμό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα