Ο πρόεδρος του κόμματος της Αλβανίας «Μακεδονική Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση (MAEI), Βασίλ Στεργιόφσκι, ανακοίνωσε ότι στις Βρυξέλλες είχε συνάντηση με τον ευρωβουλευτή της Ομάδας των Πρασίνων, François Alfonsi, «ένα βασικό πρόσωπο στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και έναν σεβαστό συμπρόεδρο της Διακομματικής Ομάδας για τις Μειονότητες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

«Η συζήτησή μας επικεντρώθηκε στην τρέχουσα κατάσταση της σλαβομακεδονικής μειονότητας στην Αλβανία. Είχα την τιμή να του παρουσιάσω την ειδική έκθεση που ετοίμασε το κόμμα «Μακεδονική Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση», σχετικά με την πρόσφατη απογραφή στην Αλβανία, που έγινε τον Οκτώβριο του 2023 και την παρέμβαση της Βουλγαρίας κατά την απογραφή.

Η συνάντηση είναι ένα σημαντικό βήμα προς την οικοδόμηση αμοιβαίας κατανόησης», έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook.

Προσθέτει ότι συζήτησαν επίσης διάφορους τρόπους συνεργασίας και υποστήριξης, με επίκεντρο την προώθηση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και την εκπροσώπηση τους στην Ευρώπη.

Ο Στεργιόφσκι, ο οποίος ηγείται της αντιπροσωπείας του κόμματος, συναντήθηκε επίσης με την ευρωβουλευτή Άννα Μιράντα.

«Είχα την τιμή να συναντήσω την ευρωβουλευτή Ana Miranda, του Εθνικιστικού Μπλοκ της Γαλικίας… Είναι εξαιρετική υπέρμαχος των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η υποστήριξή της και η δέσμευσή της σε αυτόν τον σκοπό είναι πραγματικά εμπνευσμένη, επεσήμανε ο Στεργιόφσκι.

Χθες μίλησε στη Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας, EFA, στις Βρυξέλλες, όπου το MAEI έγινε ομόφωνα δεκτό ως πλήρες μέλος.

Προηγουμένως, η αντιπροσωπεία είχε συνάντηση με εκπροσώπους του Συμβουλίου της Ευρώπης και της συμβουλευτικής επιτροπής της Σύμβασης Πλαισίου για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων στο Στρασβούργο, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο των Σκοπίων.

Βρυξέλλες: Το σλαβομακεδονικό κόμμα της Αλβανίας έγινε πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας