Βραχονησίδες: Είναι η αντίδραση της Τουρκίας η αιτία για την καθυστέρηση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η Ελλάδα παραπέμπεται για καθυστέρηση υποβολής του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού – Ο ρόλος της Τουρκίας που ήδη αντέδρασε στην υποβολή του αντίστοιχου κυπριακού «χάρτη» την περασμένη Τετάρτη

Ερωτήματα προκαλεί ο λόγος που η Ελλάδα καθυστερεί την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της έναντι της Ε.Ε. για την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας σχετικά με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και το αν σχετίζεται με την ανησυχία για ενδεχόμενη αντίδραση της Τουρκίας, όπως έγινε στην περίπτωση της Κύπρου. Η Κομισιόν μάλιστα ανακοίνωσε ότι παραπέμπει την Ελλάδα για την υπόθεση αυτή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός, ειδικά για την Ελλάδα, δεν είναι μια απλή τεχνική διαδικασία, αλλά έχει βαθύτατο πολιτικό περιεχόμενο καθώς σε αυτόν θα πρέπει να καταγραφούν οι θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας και φυσικά όλοι οι νησιωτικοί σχηματισμοί ,νησίδες και βραχονησίδες.

Η οδηγία καθορίζει κοινή προσέγγιση για τα κράτη μέλη της ΕΕ όσον αφορά τον σχεδιασμό των θαλάσσιων περιοχών τους. Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός αποσκοπεί στην οργάνωση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στις θαλάσσιες περιοχές κατά τέτοιον τρόπο ώστε να επιτυγχάνονται διάφοροι οικολογικοί, οικονομικοί και κοινωνικοί στόχοι, μεταξύ των οποίων η ανάπτυξη βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας, η βιώσιμη χρήση των θαλάσσιων πόρων και η διατήρηση υγιών θαλάσσιων οικοσυστημάτων και βιοποικιλότητας.

Η προθεσμία υποβολής των θαλασσίων χωροταξικών σχεδίων έχει λήξει από τις 31 Μαρτίου του 2021…

Για την Ελλάδα αποτελεί σημαντική πρόκληση το να συντάξει τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, περιορίζοντας και αποδεχόμενη το εύρος των χωρικών υδάτων στα 6 ν.μ. ενώ είναι δεδομένο ότι θα καταγράψει στον σχεδιασμό αυτό, ο οποίος θα έχει και την ευρωπαϊκή σφραγίδα, και όλες τις νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου, πολλές από τις οποίες αμφισβητούνται από την Τουρκία.

Θεωρείται δεδομένο ότι ένας τέτοιος χάρτης θα προκαλούσε τις αντιδράσεις της Τουρκίας και έτσι υπάρχουν εύλογα ερωτήματα εάν υπάρχει κάποιος τεχνικός λόγος (για τον οποίο πάντως δεν έχει υπάρξει η οποιαδήποτε αναφορά) που η Αθήνα δεν εκπληρώνει την κοινοτική υποχρέωση ή εάν η καθυστέρηση αποσκοπεί στο να λειτουργήσει κατευναστικά σε ενδεχόμενες αντιδράσεις της Άγκυρας. Συγχρόνως όμως, όσο καθυστερεί η κατάθεση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, χάνεται η ευκαιρία να επιβεβαιωθεί ακόμη μια φορά από την Ε.Ε. ότι όλοι αυτοί οι νησιωτικοί σχηματισμοί αποτελούν ευρωπαϊκό έδαφος, ως μέρος της Ελληνικής Κυριαρχίας.

kypros_shediasmos_1
kypros_shediasmos_2
kypros_shediasmos_3

Η Κύπρος ολοκλήρωσε τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, τον οποίο ενέκρινε το κυπριακό υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη. Σε επισυναπτόμενους χάρτες καταγράφεται και η Κυπριακή ΑΟΖ όπως έχει οριοθετηθεί στις Συμφωνίες με Αίγυπτο και Ισραήλ και συγχρόνως αποτυπώνεται και η ΑΟΖ του νησιού που δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Τουρκία όχι μόνο δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή ΑΟΖ και επιχειρεί να την επικαλύψει με το εφεύρημα της Γαλάζιας Πατρίδας, αλλά επιμένει στην νομιμότητα της οριοθέτησης που η ίδια έχει κάνει με το ψευδοκράτος η οποία φυσικά δεν έχει καμιά νομική ισχύ.

Η εκπλήρωση της κοινοτικής υποχρέωσης της Κύπρου με την υποβολή του Σχεδιασμού και των χαρτών που τον συνοδεύουν ήταν αυτές που προκάλεσαν την αντίδραση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών το βράδυ της Παρασκευής.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Ονσού Κετσελί δήλωσε ότι ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός παραβιάζει τα «δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”» καθώς η Τουρκία «έχει καταχωρίσει τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της στη Μεσόγειο στα Ηνωμένα Έθνη ήδη από το 2004 και πιο πρόσφατα το 2020». Με τις επιστολές αυτές η Τουρκία θεμελίωσε ουσιαστικά την «Γαλάζια Πατρίδα».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ προειδοποιεί ότι «μονομερείς ενέργειες της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης, όσον αφορά περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας δεν θα γίνουν αποδεκτές και οι πρακτικές της Τουρκίας στο πεδίο συνεχίζονται σε αυτό το πλαίσιο» και χαρακτηρίζει την «προσπάθεια της ελληνοκυπριακής πλευράς να αξιοποιήσει την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό θεωρείται ως την τελευταία μάταιη προσπάθεια».

Ο Ο.Κετσελί επαναλαμβάνει επίσης την θέση ότι η Τουρκία έχει «νόμιμα δικαιώματα και δικαιοδοσία στις θαλάσσιες περιοχές στα δυτικά του νησιού της Κύπρου και οι Τουρκοκύπριοι έχουν νόμιμα δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές γύρω από το νησί» Και κατηγορεί την Λευκωσία ότι επιχειρεί «τετελεσμένα» που υπονομεύουν την λύση του Κυπριακού η οποία όπως λέει πρέπει να γίνει στην βάση της πραγματικότητας στο νησί» (σ.σ. των δυο κρατών).

protothema.gr
spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τελικά έχουν γίνει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΓΕΛΟΙΟΙ οι της μητσοτακικής Μαφίας. Όλα μάς τραντάζουν, όλα βοούν αποκαλύπτοντας τη βρωμιά και την ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥΣ Τόσο αίσχος, τόση χοντοπετσιά, τόση εγκληματική κτηνωδία! Ως κι οι πέτρες βοούν για την πονηριά της συγκάλυψης τρία χρόνια τώρα και της ΑΠΙΣΤΙΑΣ ΤΟΥΣ στο Έθνος και την Πατρίδα! Όλα είναι εναντίον τους, λες και ο Θεός της Ελλάδος αρνείται να συνεργήσει στην ξεδιαντροπιά τους και τους κατεβάζει τις μάσκες. ΕΜΠΡΟΣ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΝΕΘΝΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΉΡΙΟ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΖΩΑ! ΖΩΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ, ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΕΛΑΤΕ, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΞΕΜΑΓΑΡΙΣΟΥΜΕ AYTON ΤΟΝ ΤOΠΟ, ΗΓΕΤΕΣ ΕΧΟΥΜΕ! ΔΕ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ Τ Ι Π Ο Τ Α !

  2. Μπορείτε να μας απαριθμήσετε παρελθοντικές ενέργειες άλλων κυβερνήσεων διαφορετικές ; Ποιοί οι ηγέτες ;

    • Όχι, φυσικά όχι! Δεν κόπτομαι υπέρ κανενός! Όλοι τους ατροφικοί σε πατριωτικά αισθήματα και προοπτικές! Απεναντίας, μετά το μπάχαλο που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, που μάς τρέχει η Τουρκία, και τη συνεχή σωρεία αντεθνικής αφασίας του ατυχώς πρωθυπουργού μας, έχει αρχίσει και αναφαίνεται μια ελίτ της γεωστρατηγικής διανόησης σε πάρα πολλές, λίγο έως πολύ, σοβαρές ιστοσελίδες. Και οι προσκεκλημένοι τους κορυφές! Ιδού, από Άρη Καρβουνόπουλο πχ. μέχρι Γιώργο Σαχίνη και Λάμπρο Καλαρρύτη. Και φυσικά δεν είναι καθόλου οι μόνοι. Μέγας ο αριθμός τους. Προσκεκλημένοι; Ο Τεράστιος, Μέγας, Γιώργος Αϋφαντής, πρέσβυς ετ., Μανώλης Κοττάκης, Διευθυντής της Εστίας, Κύρα Αδάμ, λαμπρή, γενναία, παλαιάς κοπής, δημοσιογράφος, Γιώργος Φίλης, Γεώργιος Κ. Φίλης, Κωνσταντίνος Γρίβας, ο σεμνός, καθηγητές αμφότεροι της Γεωπολιτικής, ο επιχειρηματίας Πρόδρομος Εμφιεντζόγλου, με την αποδεδειγμένη φιλοπατρία του, στρατηγοί εν αποστρατεία, ουκ ολίγοι, με ακριβή κριτήρια, όσον αφορά την πολιτεία του ισχνότατου, τραγελαφικού, επικινδυνέστατου δήθεν πρωθυπουργού του 41%, ας μην όψεται. Ο κόσμος δυστυχώς ψήφισε με κριτήριο, δήθεν τη σταθερότητα, την ευμάρεια και την ασφάλεια. Ποιον να ψήφιζε; Τον τιποτένιο και χαμερπή, εκτός τόπου και χρόνου Τσίπρα του 15μελούς; Διάλεξε τον εν ζωή μόνον οικογενειάρχη κομματάρχη, όσο δυνατόν, πιο συγκροτημένο της κυρίαρχης πολιτικής, Οικογένειας. Ο οποίος και μάς εξαπάτησε, εψεύσθη και μάς εξαπάτησε! Όλοι την ίδια δουλειά κάνουνε. Απλώς ο διαφημιστής του ενός, μερικές φορές είναι καλύτερος από το διαφημιστή του ετέρου. Μία είναι η ουσία: Η Ελλάς χάνεται! Η ασυδοσία του 1900 και ύστερα, η απάτη, ο ξεφτιλισμός σχεδόν όλων των ανθρώπων της εξουσίας τότε, η Διχόνοια φυσικά, το εθνικό μας χαρακτηριστικό, ασκούμενο με την χαιρεκακία ενός αγαπημένου σπορ, ανέκαθεν… είναι λίγα από τα τόσα που δυστυχώς μάς χαρακτηρίζουν. Τώρα, ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝΕ, με επιστημονικά κριτήρια, εμπειρία να αναλύσουν, να αποφασίσουν και να πράξουν ό,τι δει. Εκεί, κατά την ταπεινή μου γνώμη, πρέπει να στραφεί το ενδιαφέρον μας για τον τόπο. Με πρώτην την ενημέρωση του λαού που κοιμάται, είτε επειδή τον κανακεύουν για να κοιμάται, είτε γιατί αυτοί οι ίδιοι τον κατήντησαν έτσι – εαυτούληδες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
28,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα