Βούλγαρος ΥΠΑΜ: Επιφυλακτικός για την ανάπτυξη «ξένων» νατοϊκών στρατευμάτων

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Πριν από τέσσερις ημέρες, ο πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ ανακοίνωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη να δεχθεί στρατεύματα από χώρες εταίρους του ΝΑΤΟ, αλλά στο πλαίσιο μιας κοινής ομάδας μάχης τάγματος με βουλγαρικά στρατεύματα. [EPA-EFE/VASSIL DONEV.   

Πριν από τέσσερις ημέρες, ο πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ ανακοίνωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη να δεχθεί στρατεύματα από χώρες εταίρους του ΝΑΤΟ, αλλά στο πλαίσιο μιας κοινής ομάδας μάχης τάγματος με βουλγαρικά στρατεύματα.

Αυτό αποτελεί μέρος της επίσημης βουλγαρικής θέσης για την κρίση στην Ουκρανία, η οποία υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση.

Ο Πέτκοφ δήλωσε επίσης ότι η αμυντική στρατηγική της Βουλγαρίας θα οικοδομηθεί και θα επικεντρωθεί στον βουλγαρικό στρατό, αλλά δεν είπε ότι η Βουλγαρία δεν θα δεχθεί ξένα στρατεύματα και ότι η χώρα επιθυμεί να διοικήσει η ίδια το τάγμα.

Είπε ότι η Βουλγαρία συνεχίζει να πιέζει για μια διπλωματική λύση στην κρίση στην Ουκρανία και παραμένει ένας πιστός και προβλέψιμος εταίρος στη Συμμαχία.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει στρατιωτική παρουσία στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία, με εξαίρεση 206 Αμερικανούς στρατιωτικούς με αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό. Η Βουλγαρία, βέβαια, να σημειωθεί ότι έχει ξεχωριστή συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα.

«Η Βουλγαρία είναι κυρίαρχο κράτος και οι αποφάσεις λαμβάνονται στη Σόφια σύμφωνα με το βουλγαρικό εθνικό συμφέρον. Η απόφαση της βουλγαρικής κυβέρνησης είναι να αναπτυχθούν βουλγαρικά στρατεύματα στο βουλγαρικό έδαφος» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Στέφαν Γιανέβ.

Η Βουλγαρία ελπίζει σε ένα ευνοϊκό σενάριο της κρίσης μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, εξήγησε ο Γιάνεφ, ο οποίος πριν από ένα μήνα είχε εκφράσει την προσωπική του άποψη ότι είναι κατά της ανάπτυξης στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο βουλγαρικό έδαφος.

Τώρα επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ανάγκη να αναπτυχθούν πρόσθετες δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Υπενθύμισε, ωστόσο, ότι το πιο ευνοϊκό σενάριο είναι να λειτουργήσει η διπλωματία στην Ουκρανία και η κρίση να μην μετατραπεί σε στρατιωτική. Παράλληλα ,εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι οι βουλγαρικές δυνάμεις συχνά δεν θεωρούνται μέρος του ΝΑΤΟ.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 30.000 στρατιώτες στον βουλγαρικό στρατό.

Krassen Nikolov | EURACTIV.bg

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα