Βεν. Καρακωστάνογου: ο κυνισμός του Ερντογάν αποδομεί την Διακήρυξη των Αθηνών

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Δρ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου


Στις 20 Μαρτίου ’24 ο Τούρκος Πρόεδρος αποκαθήλωσε, για όσους διατηρούσαν ψευδαισθήσεις, την πολυδιαφημισθείσα “Συμφωνία Φιλίας και Καλής Γειτονίας των Αθηνών” της 7/12/2023, με την οποία τέθηκε ένα μορατόριουμ στις ελληνοτουρκικές διενέξεις, ώστε να δρομολογηθεί ένας διάλογος, σε πολλά επίπεδα, μεταξύ των δύο χωρών. Έτσι, ξεκινώντας από την εντατικοποίηση των οικονομικών-εμπορικών δοσοληψιών και κάποια Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, να επιχειρηθεί επίλυση των εκκρεμών διαφορών θαλάσσιων οριοθετήσεων ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδων (Ελληνική άποψη) ή των αναθεωρητικών-επεκτατικών διεκδικήσεων νησιών, θαλάσσιας κυριαρχίας (χωρικής θάλασσας), εθνικού εναέριου χώρου και θαλασσίων ζωνών κυριαρχικών οικονομικών δικαιωμάτων και περιοχών εναέριας και θαλάσσιας δικαιοδοσίας (δηλαδή FIR- εναέριας κυκλοφορίας και SAR – έρευνας και διάσωσης για θαλάσσια και αεροπορικά ατυχήματα )(Τουρκική άποψη).

Η δήλωση του κ. Ερντογάν αφορούσε την κατάληψη και της υπόλοιπης ελεύθερης περιοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας (δηλαδή του 63% του εδάφους της νήσου), που, όπως τόνισε ο ίδιος, έπρεπε να είχε συμβεί το 1974 (Ιούλιο-Αύγουστο), ώστε να έχει επιλυθεί διά της ένοπλης βίας του Αττίλα, τότε, το Κυπριακό ζήτημα και να μην εκκρεμεί και παράγει προβλήματα στον τουρκικό σχεδιασμό, είτε για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε για τις θαλάσσιες ζώνες και τα ενεργειακά αποθέματα υδρογονανθράκων πέριξ της Κύπρου, που σε μεγάλα τμήματα ήδη διεκδικεί ,παρανόμως ,η Τουρκία. Έτσι, η ολοκληρωτική κατάληψη της Κύπρου ήδη από το 1974 και η κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα άφηνε ελεύθερο τον τουρκικό επεκτατισμό να επιβάλει διχοτόμηση και στο Αιγαίο, προσαρτώντας, αργά η γρήγορα, και τα νησιά, τουλάχιστον, του ανατολικού τμήματος του Αρχιπελάγους, από τη Σαμοθράκη ως τη Δωδεκάνησο!!! (και βέβαια και το Καστελλόριζο).

Ο Τούρκος νεοσουλτάνος, στον οίστρο της μεγαλομανίας του, δεν σκέφτηκε ποια θα ήταν η τύχη των περισσότερων από 800.000 Ελληνοκυπρίων σε μια καθολικά τουρκική Κύπρο, ή των Ελλήνων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, που βέβαια, βλέποντας τη δεινή μοίρα (εκπατρισμό, τουρκική σκλαβιά, προσφυγιά) των συμπατριωτών τους της Κύπρου, θα εγκατέλειπαν μαζικά και συνολικά τις εστίες τους στα πανέμορφα νησιά του Αρχιπελάγους, που ο ιδρώτας και η αισθητική γενεών και γενεών Ελλήνων μετέτρεψαν σε μικρούς παραδείσους και υψηλής επισκεψιμότητας τουριστικούς προορισμούς!

Δυστυχώς κάποια μισόλογα από αρμόδια ελληνικά χείλη αποσυνέδεσαν το Κυπριακό, από την (δήθεν) ελληνοτουρκική προσέγγιση της Διακήρυξης των Αθηνών, ώστε η τελευταία να προχωρήσει (!) ανεξαρτήτως της προόδου ή μη, της ακανθώδους επίλυσης του Κυπριακού, που παρέμεινε ήδη μισόν αιώνα, στα βράχια της υποκριτικής διεθνούς διπλωματίας και “μεσολάβησης”.

Σαν να μην ήταν ο κολοφώνας της τουρκικής θηριωδίας και αυθαιρεσίας η εισβολή και κατοχή του πιο προνομιούχου 37% του εδάφους της ΚύπρουΣαν να μην ήταν ελληνική στον πληθυσμό, τον πολιτισμό και τη γλώσσα της η Κύπρος επί 4.000 χρόνια, όσο δηλαδή και η υπόλοιπη κυρίως Ελλάδα!

Η εγκληματική αυτή αποκοπή και σαλαμοποίηση του Ελληνισμού και των απαράγραπτων δικαιωμάτων του, αποτελεί τεράστιο διπλωματικό και εθνικό ατόπημα, αν εφαρμοστεί στην πράξη! Το σύνθημα:” Θράκη, Αιγαίο, Κύπρος, ένα μέτωπο και ενιαίο σύνορο άμυνας του Ελληνισμού”, που τροφοδότησε και το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα της Ελλαδικής και Κυπριακής Άμυνας πριν λίγα χρόνια, είναι κατά μείζονα λόγο επίκαιρο και αναγκαίο σήμερα, υπό το φως της μεγενθυμένης τουρκικής απειλής, με τις νέες ανυπόστατες και επιθετικές προτεραιότητες της τουρκικής εξωτερικής και στρατιωτικής πολιτικής της “Γαλάζιας Πατρίδας, του “Εθνικού τους Όρκου και των δύο ισότιμων κρατών στην Κύπρο!

Πώς λοιπόν η Ελλάδα του ΚΜητσοτάκη θα επιτύχει να βρει συμφέρουσες και νομικά δίκαιες λύσεις (κατά το διεθνές δίκαιο) στις διμερείς θαλάσσιες διαφορές και εκκρεμότητες με την Τουρκία, όταν η Μητρόπολη του Ελληνισμού καταπίνει και αδιαφορεί για την επιχειρούμενη νομιμοποίηση των ”τετελεσμένων” της κατοχής στη Βόρεια Κύπρο, (της διαβόητης ειρηνευτικής επιχείρησης του Αττίλα) και τη διεκδίκηση του μεγαλύτερου τμήματος των θαλασσίων ζωνών της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την Τουρκία;

Αυτό που κατάφερε η Τουρκία στην Κύπρο, το 1974, με αφορμή το άφρον και προδοτικό πραξικόπημα, που ήταν εν πολλοίς σχεδιασμένο και ξενοκίνητο για να επέλθει η παρούσα διχοτόμηση, επιδιώκει να το επιτύχει εδώ και δεκαετίες με την εκβιαστική πίεση που ασκεί και σε όλη τη χερσαία και θαλάσσια οριογραμμή από τον Έβρο, (τεράστια συγκέντρωση δυνάμεων και μεταναστευτική πίεση) ως τα νησιά του Αιγαιακού Αρχιπελάγους, που απαιτεί είτε τον αφοπλισμό τους, είτε την αλλαγή στην κυριαρχία τους, είτε την αποψίλωση και συρρίκνωση των νόμιμων θαλάσσιων ζωνών τους, με την απειλή του casus belli (διεθνώς παράνομου που το ανεχόμαστε από το 1995, δηλαδή τριάντα χρόνια)! Θέλει η πονηρή και πλεονέκτης” γείτων να μας εκφοβίσει και να μας λυγίσει, ώστε χωρίς να ρίξει τουφεκιά να μας αφαιρέσει απολύτως νόμιμα δικαιώματά μας στο Αρχιπέλαγος του Αιγαίου, το πρώτο παγκοσμίως ιστορικό Αρχιπέλαγος, διαχρονικά ελληνικό για 4.000 χρόνια, ώστε να στραγγαλίσει τον Ελληνισμό και να συγκυριαρχίσει σε αυτό, που για μας είναι ρίζα και διάρκεια”.

Η πρόσφατη μεγαλομανής φραστική επίθεση Ερντογάν για την κατάκτηση της υπόλοιπης ελεύθερης Κύπρου, δεν αφορά στενά το παρελθόν του 1974, αλλά προφανέστατα συνιστά ιταμή και ιμπεριαλιστική απειλή για το σήμερα και το αύριο της Μεγαλονήσου, που δεν πρέπει να περάσει στα ψιλά όπως ήδη γίνεται...τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα!

Αποτελεί, μαζί με ποικίλες άλλες τουρκικές προκλήσεις και σαφείς παραβιάσεις του πνεύματος και του γράμματος, της ,επικίνδυνης βέβαια και κατευναστικής, Διακήρυξης των Αθηνών, που έγιναν μετά την υπογραφή της και έχουν σχολιαστεί από πολλούς έγκριτους σχολιαστές, σοβαρή παραβίαση του παραπάνω κειμένου και ισχυρή απόδειξη των τουρκικών επεκτατικών προθέσεων (και όχι απλά μεγαλοστομία ενόψει των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών στην Τουρκία, όπως έσπευσε να το ερμηνεύσει Ελληνίδα πολιτικός...)!

Μια εκφοβιστική απειλή, που πρέπει να οδηγήσει αναμφίβολα στη ματαίωση της προγραμματισμένης επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στην Άγκυρα, τον Μάιο….

Και βέβαια πρέπει να καταγγελθεί από τον Έλληνα πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή του, τον Απρίλιο, στην Ουάσιγκτον με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ως σοβαρότατο πλήγμα και ανατροπή της βραχύβιας “Διακήρυξης φιλίας και καλής γειτονίας των Αθηνών” που χρησιμοποιήθηκε κυνικά από την Άγκυρα και την Ουάσινγκτον, ώστε να ανατραπούν οι αντιρρήσεις του Αμερικανικού Κογκρέσου για την πώληση ή εκσυγχρονισμό 120 συνολικά α/φ F-16 στην Τουρκία, που κανείς στην πράξη δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν κατά της Ελλάδος και της Κύπρου, για επίτευξη των επεκτατικών στόχων της Τουρκίας,όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, στο μέλλον.

speaknews.gr

spot_img

9 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μήπως να ανακαλούσαμε και τον πρέσβη μας στην Άγκυρα ,επειδή ο χωρατατζής κ. Ερντογάν μίλησε- σε Κεμαλιστές στρατιωτικούς και προ των Δημοτικών εκλογών -για το 1974, αλλά δεν κατήγγειλε την Συμφωνία Φιλίας με την Ελλάδα του 2023, κοροϊδεύοντάς τους ,όπως κάνουν όλοι οι λαϊκιστές πολιτικοί ;;;.
  Γιατί λοιπόν να καταγγείλουμε πρώτοι την Συμφωνία ;;;.
  Μήπως για να ικανοποιήσουμε τους ”Ελληναράδες” προ των Ευρωεκλογών;;;.

  • Πού βρέθηκαν οι σε Κεμαλιστές στρατιωτικοί; Ακόμη δεν έχεις πάρει χαμπάρι τι έχει γίνει στην Τουρκία τα τελευταία δέκα χρόνια, παρά το ότι σού το έχω επανειλημμένως εξηγήσει. Είναι, λοιπόν, εξεζητημένο ένα μπουνταλάς ΣΑΝ κι εσένα να το παίζει και είρων.

   • Και στην Ελλάδα μας μέχρι το 1974 πως υπήρχαν Βασιλόφρονες στρατιωτικοί ,που έκαναν και Κινήματα ;;;.
    Σας το ξανάγραψα .
    Όταν και ο κ. Ερντογάν έχει στο γραφείο του επάνω από το κεφάλι του την φωτογραφία του ΚΕΜΑΛ και αυτός είναι Κεμαλικός ,γιατί Κεμαλικό είναι και το Σύνταγμα της Τουρκίας από το 1923 ,με τον στρατό στυλοβάτη του ,που ”άμα λάχει να ούμε” κρεμάει και κανένα πολιτικό.
    Κάνετε μια σκέψη βιαστικά ,αλλά δεν σκέπτεστε το επόμενο βήμα , γιαυτό και πάντοτε σας ”παίρνω στο κατόπι”, όπως και άλλους .
    ”Να κοιτάξτε” το πρόβλημα σας και να συνηθίσετε να βασανίζετε και λίγο το μεγάλο μυαλό σας.
    Καληνύχτα.

    • Εγώ μπορώ να βασανίσω το μυαλό μου, γιατί έχω. Εσύ αδυνατείς.

     α) Η πρώτη παράγραφος δεν λέει τίποτε, διότι και τότε υπήρχαν κεμαλικοί στην Τουρκία. Σήμερα δεν υπάρχουν.

     β) Αν υπήρχαν κεμαλικοί, όπως τούς εννοείς (έχεις μείνει πίσω κάποιες δεκαετίες) θα επέτρεπαν την μαντήλα και δη στην γυναίκα τού ΠτΔ; Θα επέτρεπαν στον ΠτΔ και λοιπούς πολιτικούς να προσεύχονται δημοσίως; Θα επέτρεπαν την μετατροπή μουσείων σε τζαμιά; Με αυτές τις απλές σκέψεις, θα μπορούσες και μόνος σου να βγάλεις συμπέρασμα, αν είχες μυαλό.

     γ) Από το 1923, το σύνταγμα έχει πολλάκις αλλάξει.

     δ) Ένας ισλαμιστής (Ερντογκάν) δεν μπορεί να είναι κεμαλικός. Αυτό είναι το άκρον άωτον τής ανοησίας. Ο Ερντογάν κατηγορεί τον Κεμάλ ότι χάρισε στους Έλληνες νησιά, ότι δεν υπερασπίστηκε τα τουρκικά συμφέροντα όπως έπρεπε. Ποιος θα τολμούσε να κάμει κάτι τέτοιο 20 χρόνια πριν; Θυμήσου τι έγινε, αν ξέρεις βέβαια, με τον Ερμπακάν.

     ε) Διάβασε τι ήταν η “βαριοπούλα”.

     Τέλος, ποτέ δεν έμαθες για την ομαδική παραίτηση τής στρατιωτικής ηγεσίας στην Τουρκία;

     Έχεις χάσει συνέχειες κι εξακολουθείς να ζεις στον κόσμο που ήξερες, αλλά που δεν υπάρχει πια.

     • Και εσείς όμως γνωρίζετε -αλλά δεν το σκέφτεστε- ότι στις Δημοτικές εκλογές οι Κεμαλιστές νίκησαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας .,στις οποίες δεν φορούν τους φερετζέδες της κ. Ερντογάν .Θα τις δείτε φέτος που θα αυξηθεί ο τουρισμός από την Τουρκία στην Κρήτη και μερικές θα είναι και έξαλλες . Στις πολυκομματικές Δημοκρατίες που γίνονται εκλογές -δεν εξαιρείται η Τουρκία- όλα αλλάζουν .
      Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε από τις ιδεοληψίες σας . Δεκτό . Οι αναγνώστες ας κρίνουν το λογικό και σωστό .

     • Για τον ΣΤΡΑΤΟ μιλούσαμε, αν δεν κάνω λάθος. Εσύ δεν έχεις ιδεοληψίες μόνον, αλλά έναν αρρωστημένο εγωισμό, μέχρι σημείου γελοιοποιήσεως, να μην θέλεις να παραδεχτείς ότι κάνεις λάθος. Σού (αν)έφερα επιχειρήματα κι εσύ γράφεις άλλα αντί άλλων. Έκαμα τον κόπο να γράψω το σχόλιο όχι για σένα, αφού σε ξέρω, αλλά για κανέναν άλλον αναγνώστη, ειδικά νέο, για να μαθαίνει. Να μαθαίνει για την Τουρκία και να βλέπει πώς καταντά κανείς όταν είναι πεισματάρης ΣΑΝ γάιδαρος.-

 2. Δηλαδή -κατά εσάς- και αν ακόμη εκλεγούν στην κυβέρνηση οι Κεμαλιστές ο στρατός θα μείνει Ερντογανικός.
  Μήπως να κουνηθείτε από την θέση σας;;;.
  Υ.Γ Κάποιοι , φίλε κ. Επισκέπτη, είναι καλύτεροι από εμάς -εσείς υστερείτε καταφανώς σε επιχειρήματα γιαυτό και με βρίζετε- ας το δεχθούμε.

  • Άστοχο ερώτημα, διότι δεν προκύπτει από πουθενά ότι εγώ είπα κάτι τέτοιο. Εγώ εξήγησα -και μωρό παιδί θα το καταλάβαινε- ότι ΣΗΜΕΡΑ στην Τουρκία δεν υπάρχει πια ο παλιός κεμαλικός στρατός. Τεκμηρίωσα με παραπομπές. Αν είσαι βλάκας και δεν καταλαβαίνεις, δεν φταίω εγώ.

   Το ποιος υστερεί σε επιχειρήματα φαίνεται, όπως και το θράσσος τού ημιμαθούς.

   “Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε από τις ιδεοληψίες σας”

   Ιδεοληπτικός είναι αυτός που ισχυρίζεται ότι κάτι είναι έτσι, μόνο και μόνο επειδή αυτός έτσι νομίζει, χωρίς να μπορεί να το αποδείξη. Αυτό στην ψυχολογία ονομάζεται εμμονή, ή idée fixe και είναι χαρακτηριστικό σου, όπως και πολλών ατόμων μεγάλης ηλικίας, που δεν έχουν παρακολουθήσει τις αλλαγές.

   Αντιθέτως, εγώ σού έφερα παραδείγματα, που αδυνατείς να δεχτείς ακριβώς λόγω ιδεοληψίας.

 3. Είμαι πεισματάρης στην λογική και αυτό σας ενοχλεί .
  Έγινε πολλά χρόνια είδος εν ανεπαρκεία και γιαυτό φταίει και η Παιδεία της Αλλαγής .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα