Τι σημαίνει το «πράσινο φως» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις φρεγάτες

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 Η χθεσινή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περί αναβάθμισης των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ αποτελεί στην πραγματικότητα την επισημοποίηση του αμερικανικού ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο πιθανό πρότζεκτ του Πολεμικού Ναυτικού.

Η χθεσινή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περί αναβάθμισης των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ αποτελεί στην πραγματικότητα την επισημοποίηση του αμερικανικού ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο πιθανό πρότζεκτ του Πολεμικού Ναυτικού.

Στην ανακοίνωση παρατίθενται μάλιστα και διάφορες τιμές. Όπως για παράδειγμα τα 2,5 δισ. αναβάθμισης των ΜΕΚΟ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό αυτό είναι δυνητικό και αναφέρεται στη πιθανότητα συνολικής αναβάθμισης και των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ του ΠΝ και όσο στον προϋπολογισμό που διαθέτει το ελληνικό κράτος γι’ αυτό το πρότζεκτ.

Υπενθυμίζεται ότι η «Κ» είχε προ ημερών ήδη προαναγγείλει την αμερικανική πρόταση για τις ΜΕΚΟ. Προς το παρόν, πάντως, και με δεδομένη την απόφαση για προώθηση των διαδικασιών για απόκτηση και νέων κορβετών, δεν είναι διόλου σαφές ότι το ΠΝ επιθυμεί την αναβάθμιση και των τεσσάρων ΜΕΚΟ. Αντιθέτως, επικρατεί μια γενικότερη άποψη για μερική αναβάθμιση των δύο και χρήση των υπολοίπων δυο είτε ως εκπαιδευτικών πλοίων, είτε για την υποστήριξη των άλλων δυο.

Επιπλέον από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εμφανίστηκε και μια καταγραφή πρότασης για την πώληση των φρεγατών MMSC στο ΠΝ. Πρόκειται – κατά πάσα πιθανότητα- για μια γραφειοκρατική διαδικασία που ήλθε με κάποια καθυστέρηση.

Και τούτο διότι το ΠΝ έχει προχωρήσει οριστικά και αμετάκλητα στην απόφαση για απόκτηση τριών Γαλλικών φρεγατών FDI. Μάλιστα το υπουργείο εθνικής άμυνας θα παρουσιάσει στη Βουλή τη συμφωνία. Επιπλέον, η σύμβαση είναι ήδη έτοιμη, έπειτα από διαπραγμάτευση σε επίπεδο ΓΕΝ και Γάλλων.

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Σημειώνεται ότι στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφέρεται πως ενέκρινε τη δυνητική πώληση των τεσσάρων φρεγατών και του εξοπλισμού τους, αξίας 6,9 δισεκ. δολαρίων. Η κίνηση έρχεται προτού συμπληρωθούν τρεις μήνες μετά την υπογραφή στο Παρίσι από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη παρόμοιας συμφωνίας, η οποία μένει να οριστικοποιηθεί.

Η Ουάσιγκτον ενέκρινε επίσης την πιθανή σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων ελληνικών φρεγατών κλάσης MEKO, εκτιμώμενης αξίας 2,5 δισ. δολαρίων.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η σύμβαση θα συναφθεί «με τον νικητή διεθνούς διαγωνισμού» του ελληνικού ΠΝ για τον εκσυγχρονισμό του υλικού του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συμφωνία που ανακοινώθηκε την 28η Σεπτεμβρίου από τους ηγέτες της Γαλλίας και της Ελλάδας δεν είναι οριστική.

“Καθημερινή

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα