Βασίλης Κόντης: Κορυτσά, Χειμάρα, Άγιοι Σαράντα: το σκληρό παιχνίδι με Ιταλούς και Αυστριακούς.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Βασίλειου Κόντη, Ομότιμου Καθηγητή Ιστορίας ΑΠΘ.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης Μητσοτακη στην Χειμάρρα σημειώνω τα παρακάτω:

Η Κορυτσά, η Χειμάρρα και οι Άγιοι Σαράντα δεν αποτέλεσαν ποτέ αντικείμενο της διεθνούς Επιτροπής που καθόρισε τα ελληνοαλβανικά σύνορα ούτε εξετάστηκε αν εκεί κατοικούσαν Αλβανοί ή Έλληνες.

Η μεν Κορυτσά αποτέλεσε κόκκινη γραμμή για τους Αυστριακούς και έπρεπε να παραχωρηθει στην Αλβανία ώστε αυτή να αποτελέσει βιώσιμο κράτος από την στιγμή που το Κόσσοβο παραχωρήθηκε στην Σερβία.

Χειμάρρα και Άγιοι Σαράντα ήταν βορειότερα από το ακρωτήριο του Στύλου, η άλλη κοκκινη γραμμή (των Ιταλών) που δεν δεχόντουσταν η Ελλάδα να έχει και τις δύο πλευρές από τα Στενά της Κέρκυρας.

Αυτό αποτελούσε εκείνη την εποχή Casus Belli για την Ιταλία.

Το αντάλλαγμα που οι δυνάμεις της Τριπλής Συμμαχίας ύστερα από την βρετανική διαμεσολάβηση έδιναν στην Ελλαδα τον Μάιο του 1913 ήταν όλα τα νησιά του Αιγαίου (και τα Δωδεκάνησα).

Δυστυχώς τα Δωδεκάνησα δεν παραχωρήθηκαν απο το 1913 στην Ελλάδα λόγω της αρχικής άρνησης του Βενιζέλου να θυσιάσει αυτές τις περιοχές της Β. Ηπείρου για τα νησιά, του ανταγωνισμού Βρετανίας-Ιταλίας που δεν επέτρεψε στην Ιταλία να κρατήσει κάποιο νησί του Αιγαίου για να το χρησιμοποιήσει σαν βάση (Ρόδος ή Αστυπάλαια) και στο ξέσπασμα του Β’ Βαλκανικού Πολέμου.

Ο Μαρκήσιος Σαν Τζουλιάνο θεωρούσε πως η Ελλάδα είχε αρχίσει να μεγαλώνει επικίνδυνα και δεν συναινούσε πλέον στην παραχώρηση των Δωδεκανήσων.

Οι Ιταλοι τελικά πέτυχαν τον στόχο τους να δοθούν στην Αλβανία Χειμάρρα και Άγιοι Σαράντα χωρίς να χάσουν τα Δωδεκάνησα.

Η Ελλάδα ως ανταλλαγμα θα έπαιρνε, τελικά, μόνο τα νησιά που είχε ήδη στην κατοχή της απο τον πρώτο βαλκανικό πόλεμο εκτός από την Ίμβρο την Τενεδο και το Καστελλόριζο.

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Τελικά πως και γιατί αρνήθηκε ο Βενιζέλος την ενσωμάτωση της απελευθερωθείσης από τον Στρατηλάτη Κωνσταντίνο Βορείου Ηπείρου, ενώ τα νησιά του Αιγαίου-πλην των Δωδεκανήσων- είχαν απελευθερωθεί από τον ναύαρχο Κουντουριώτη με το θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ επικεφαλής του Στόλου από το 1912 ;;;.
    Παρακαλούμε να επανέλθετε καθηγητά κύριε Κόντη. Θέλουμε να μάθουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα