Βαθιά ανησυχία για μη καταβολή αποζημιώσεων από Τουρκία: Ψήφισμα Συμβουλίου Ευρώπης

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

«Βαθιά ανησυχία» εκφράζει η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει καταβάλει τις αποζημιώσεις που επιδίκασε το 2014 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) σε συγγενείς αγνοουμένων και εγκλωβισμένους που ζουν στην Καρπασία, συνολικού ύψους 90 εκ. ευρώ, στο πλαίσιο της 4ης Διακρατικής Προσφυγής.

Σε ενδιάμεσο ψήφισμα, που υιοθετήθηκε την Πέμπτη και δημοσιοποιήθηκε σήμερα από το ΣτΕ, τα κράτη μέλη σημειώνουν ότι η καθυστέρηση στην εκπλήρωση αυτής της υποχρέωσης δεν στερεί μόνο από τα θύματα τις αποζημιώσεις, αλλά αποτελεί επίσης «κατάφωρη ασέβεια» προς τις πρόνοιες της Σύμβασης.

Η Επιτροπή Υπουργών επαναβεβαιώνει εξάλλου «με αποφασιστικό τρόπο» την επιμονή της για την άνευ όρων υποχρέωση καταβολής των αποζημιώσεων που επιδίκασε το ΕΔΑΔ.

Καλεί παράλληλα τις τουρκικές αρχές να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους και να καταβάλουν τις αποζημιώσεις, μαζί με τον οφειλόμενο τόκο χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

Σύμφωνα με το ενδιάμεσο ψήφισμα, η Επιτροπή Υπουργών θα επανέλθει εκ νέου στο ζήτημα κατά την επόμενη εξέταση του βαθμού συμμόρφωσης της Τουρκίας με την απόφαση της 4ης Διακρατικής.

Σε ξεχωριστή απόφασή της, η Επιτροπή Υπουργών αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην «επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας» που λειτουργεί στα κατεχόμενα και ζητά από τις τουρκικές αρχές να παραθέσουν στατιστικά στοιχεία για τη λειτουργία της «επιτροπής». Συγκεκριμένα, αναμένουν στοιχεία για τον αριθμό των υποθέσεων που εκκρεμούν ενώπιόν της, το χρονικό διάστημα  που εκκρεμούν, τον αριθμό των αποζημιώσεων που αποφασίστηκαν, καθώς και το συνολικό ποσό και τον αριθμό των υποθέσεων στις οποίες καταβλήθηκαν πλήρως οι αποζημιώσεις. Ζητά επίσης στοιχεία για τα κεφάλαια και το προσωπικό που έχει στη διάθεσή της η «επιτροπή».

Τα κράτη μέλη ζητούν τις πληροφορίες αυτές μέχρι τις 30 Ιουνίου 2022 το αργότερο, ώστε να επανέλθουν εκ νέου στο ζήτημα των περιουσιακών δικαιωμάτων των εκτοπισμένων Ε/κ κατά τη συνεδρίαση του σώματος, τον Σεπτέμβριο του 2022.

Με ξεχωριστή τους απόφαση, οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι αποφάσισαν εξάλλου να προχωρήσουν με το κλείσιμο των υποθέσεων Αλεξάνδρου και Τύμβιος, από την ομαδική προσφυγή «Ξενίδη-Αρέστη».

Σημειώνεται ότι οι αιτητές προχώρησαν σε φιλικό διακανονισμό, μέσω απόφασης της «επιτροπής ακίνητης ιδιοκτησίας» για την καταβολή ενός ποσού και στις δύο περιπτώσεις, καθώς και για την ανταλλαγή περιουσίας στην υπόθεση «Τύμβιου» και για αποκατάσταση περιουσίας στην υπόθεση «Αλεξάνδρου».

Στην απόφαση της Επιτροπής Υπουργών αναφέρεται τέλος ότι το ζήτημα των ατομικών μέτρων επιλύθηκε και στις δύο περιπτώσεις, ενώ η επιτήρηση για τα γενικά μέτρα συνεχίζεται στο πλαίσιο της υπόθεσης «Κύπρος εναντίον Τουρκίας».

File Photo: Το Συμβούλιο της Ευρώπης – ΚΥΠΕ

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Αντώνης Γκιλδάκης/ΗΦ
Λευκωσία, Κύπρος

Βαθιά ανησυχία για μη καταβολή αποζημιώσεων από Τουρκία: Ψήφισμα Συμβουλίου Ευρώπης

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Φαντάζομαι ότι πάνω απ’ όλους ανησυχεί η Γερμανία, η οποία έχει καταβάλει όλες τις οφειλές/αποζημιώσεις της και δεν χρωστά ούτε ένα πράσινο φύλλο…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,641ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
17,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα