Η μακρά κατ’ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί είχε ως αποτέλεσμα την εξαγγελία σύγκλησης νέας πενταμερούς διάσκεψης, που χρονικά τοποθετείται στις αρχές Μαρτίου. Το θέμα, όπως συναφώς πληροφορούμαστε, είχε εγείρει ο κ. Ακιντζί την περασμένη εβδομάδα στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ωστόσο ο τελευταίος δεν είχε αντιμετωπίσει θετικά το ζήτημα τούτο.

Χθες, φαίνεται πως το θέμα της σύγκλησης το συντομότερο νέας πενταμερούς συζητήθηκε ενδελεχώς στην κατ’ ιδίαν συνάντηση και προέκυψε συμφωνία. Η κίνηση αυτή έγινε παρά την αποτυχία της Γενεύης και του Μοντ Πελεράν, ενώ είναι σαφές πως με βάση τα σημερινά δεδομένα το ενδεχόμενο να επαναληφθεί η Γενεύη 1 και να αποτύχει το εγχείρημα είναι πολύ ορατό.

Τα Ηνωμένα Έθνη, πάντως, δεν αιφνιδιάστηκαν από την εξέλιξη, όπως ανέφερε πηγή του Διεθνούς Οργανισμού. Όπως και στη «Συμφωνία του Δείπνου», χθες καθορίστηκε μίνι οδικός χάρτης. Με βάση το ανακοινωθέν του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, οι Αναστασιάδης και Ακιντζί συμφώνησαν τα εξής:

Πρώτο, θα συναντώνται εβδομαδιαίως κατά τον μήνα Φεβρουάριο για αντιμετώπιση των εκκρεμούντων θεμάτων (9, 16 και 23).
Δεύτερον, οι δυο διαπραγματευτές θα συνεχίσουν τις τακτικές τους συναντήσεις.
Τρίτον, οι ηγέτες ζήτησαν από τα Ηνωμένα Έθνη να προετοιμαστούν, σε διαβούλευση με τις εγγυήτριες δυνάμεις, για τη συνέχιση της διάσκεψης για την Κύπρο σε πολιτικό επίπεδο στις αρχές Μαρτίου.Σημειώνεται συναφώς πως μετά την αποδοχή της πενταμερούς και πριν τη Γενεύη, υπήρξαν συζητήσεις, διαβήματα, παρεμβάσεις για το ποιος συγκαλεί τη διάσκεψη και ποιοι συμμετέχουν. Τώρα, με βάση τη συμφωνία, οι ηγέτες των κοινοτήτων ζητούν τη σύγκληση. Στην εικόνα ΟΗΕ και εγγυήτριες δυνάμεις, πουθενά και πάλι η Κυπριακή Δημοκρατία.

Είναι, επίσης, προφανές πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε εκ των υστέρων την ελληνική κυβέρνηση, η οποία αιφνιδιάστηκε για μια ακόμη φορά. Επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον ενημέρωσε. Όσον αφορά στο επίπεδο συμμετοχής, δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο θα είναι σε αυτό των υπουργών Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων ή σε επίπεδο Πρωθυπουργών.
Ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, αφού η ε/κ πλευρά, όπως είπε, εισέρχεται τους επόμενους μήνες σε προεκλογική περίοδο, ενώ θα γίνονται και έρευνες για φυσικό αέριο. Ο κ. Ακιντζί είπε ότι υπάρχει ένα φυσικό χρονοδιάγραμμα και ότι οι εξελίξεις δείχνουν ότι το θέμα θα ολοκληρωθεί στη διαδικασία αυτή ή θα παραμείνει σε εκκρεμότητα για πιο μετά, το νωρίτερο το 2018, μετά τις προεδρικές εκλογές «στον νότο».
Ανέφερε ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο θα έχει επαφές σε Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία.
Η διάσκεψη, είπε ο κ. Ακιντζί, δεν είναι μόνο για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Αλλά, είπε,  είναι μια διάσκεψη για την Κύπρο, που σημαίνει ότι το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα συζητηθεί σε πενταμερή συνάντηση και τα άλλα θέματα συζητούνται όταν γίνονται οι συναντήσεις των δύο πλευρών.
Δεν συζήτησαν τις τέσσερις ελευθερίες
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ερωτηθείς αν συζητήθηκε το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν έχει συζητηθεί ποσώς. Έχουμε συζητήσει για τη μεθοδολογία της παραπέρα πορείας».
Σε ερώτηση αν έχει τεθεί το θέμα των δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων, ο Πρόεδρος είπε ότι «έχω εγείρει το θέμα και κατά την προχθεσινή συνάντηση (με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ των ΗΕ) και κατά τη χθεσινή συνάντηση ότι, όσα λιγότερα λέγονται τόσο καλύτερα μπορεί να συμβάλουν στο θετικό κλίμα που θέλουμε να επικρατεί στον ενδοκυπριακό διάλογο και συνεπώς οι οποιεσδήποτε δηλώσεις γίνονται, είτε υπεραισιόδοξες είτε κατά την αντίθετη φορά, δεν συμβάλλουν σε αυτό που οι δύο κοινότητες τουλάχιστον, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων επιδιώκουν».
Τέλος, ερωτηθείς αν τον ανησυχεί η ένταση των τελευταίων ημερών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι ένας αρνητικός παράγοντας, αλλά θέλω να ελπίζω ότι θα ξεπεραστούν τα προβλήματα».
Γράφει: Κώστας Βενιζέλος
philenews.gr