Βέτο από τον πρόεδρο της Πολωνίας στο νόμο-«θηλιά» στη Δικαιοσύνη

24/7/17 | 0 | 0 | 377 εμφανίσεις

Κίνηση-έκπληξη

Βέτο από τον πρόεδρο της Πολωνίας στο νόμο-«θηλιά» στη Δικαιοσύνη
O πρόεδρος Αντρέι Ντούντα

Mε μια μάλλον απροσδόκητη κίνηση, ο πρόεδρος της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει βέτο στη νομοθεσία της κυβέρνησης για τη Δικαιοσύνη, η οποία έχει προκαλέσει σφοδρό κύμα αντιδράσεων, τόσο στη Βαρσοβία όσο και στις Βρυξέλλες.

Ο Αντρέι Ντούντα παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια της οποίας έκανε τις ανακοινώσεις του. Είχε προηγηθεί η κύρωση της νομοθεσίας από τη Γερουσία και το μόνο που απέμενε ήταν η υπογραφή του Προέδρου, ο οποίος μάλιστα προέρχεται από το κυβερνών κόμμα.

«Αποφάσισα να στείλω τη νομοθεσία πίσω στη Βουλή, πράγμα που σημαίνει ότι θα ασκήσω βέτο» είπε χαρακτηριστικά.

Το βέτο αφορά, τόσο στο νόμο για το Συνταγματικό Δικαστήριο, όσο και για το Εθνικό Συμβούλιο επιλογής των δικαστών.

Η συνδυαστική αυτή νομοθεσία έδινε ουσιαστικά στην κυβέρνηση και στη Βουλή (που σήμερα ελέγχει) να ελέγχουν κάθε δικαστή και εισαγγελέα στη χώρα.

Το δεξιό, συντηρητικό και ευρωσκεπτικιστικό PiS ελέγχει την πολιτική στη Βαρσοβία -ο πρόεδρός του Γιάροσλαβ Καζίνσκι μπορεί να μην έχει, τυπικά, καμία κυβερνητική θέση (πρωθυπουργός είναι η έμπιστή του Μπεάτα Σίντλο) αλλά θεωρείται ουσιαστικά ότι ο ίδιος «λύνει και δένει».

Στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ -που προέρχεται από κόμμα που βρίσκεται στην αντιπολίτευση- επανέλαβε τη δυσαρέσκειά του απέναντι στις εξελίξεις και κάλεσε τον Ντούντα, σε συζήτηση για «την πολιτική κρίση στην Πολωνία», όπως την χαρακτήρισε.

Ο Τουσκ είπε ότι «η ΕΕ δεν είναι μόνο λεφτά και διαδικασίες, είναι πρωτίστως αξίες και υψηλών προδιαγραφών πολιτική ζωή». «Για αυτό και υπάρχει ένα κύμα κριτικής της κυβέρνησης στην Ευρώπη και σε ολόκληρη τη Δύση» προσέθεσε.

Ο μόνος που στάθηκε σύμμαχος στο πλευρό της Βαρσοβίας ήταν ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν.

Πάντως, μετά τις ανακοινώσεις του προέδρου Ντούντα, το πολωνικό νόμισμα ζλότι σημείωνε άνοδο σε σχέση με το ευρώ.

(Φωτογραφία:  Reuters )

Newsroom ΔΟΛ

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    4/12/20 | (0 σχόλια)
    της Sylvie Kauffmann (*) Η τελευταία επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στην Ευρώπη χρονολογείται από τον Φεβρουάριο του 2019. Στη Διάσκεψη του Μονάχου για την ασφάλεια, ο αντιπρόεδρος Πενς τα έψελνε στους ευρωπαίους ηγέτες, καλώντας τους να αποσυρθούν, όπως και ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας