ΑΣ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΟΙ ΧΟΡΟΙ

Print Friendly, PDF & Email
spot_img
1.- Το Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι καλό. Αλλά είναι ένα ακόμη χαρτί. Στην πράξη, τι νόημα έχει; Διότι η πράξη μας ενδιαφέρει.
2.-Στο παρασκήνιο η Βρετανία οργίασε κατά της Κύπρου. Αλλά δεν της πέρασε. Κάτι πρέπει να γίνει με την Βρετανία. Ανάλυση των ευαίσθητων πλευρών της πολιτικής της και όπου είναι δυνατόν, πλευροκόπησή της. Πρέπει να νοιώσει ότι υπάρχουμε και είμαστε αποφασισμένοι.
3.-Απο τις Ανιχνεύσεις web tv επιχειρούμε να θέσουμε την στρατιωτική διάσταση του κυπριακού. Επανενεργοποίηση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού χώρου και κατάστρωση σχεδίων επανανακατάληψης των κατεχομένων. ‘Οταν η Τουρκία σκέφτεται να δημιουργήσει βάση στα κατεχόμενα είναι τρομερό η Αθήνα ΦΟΒΑΤΑΙ να διαμορφώσει στρατιωτικά σχέδια και να έχει αεροπορική βάση στην Πάφο και ναυτική στο νησί. Όποιος φοβάται πάει σπίτι του, δεν ασχολείται με την πολιτική.
4.-Η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να εξοπλίσει την Εθνική Φρουρά και να την διατάξει με τρόπο που να παραπέμπει σε ανακατάληψη των κατεχομένων.
5.-Με παρακάλια δεν γίνεται τίποτε. Η Τουρκία δεν θα λυπηθεί ούτε την Λευκωσία ούτε την Αθήνα. Και θα τους τα πάρει όλα και θα τους ξευτελίσει. Κανείς δεν παραχωρεί κάτι που κέρδισε με πόλεμο έστω και σημαδεμένο. Πρέπει να αλλάξει η τακτική της διαπραγμάτευσης.
6.-Το περιεχόμενο της διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας που συμφωνήθηκε ως σήμερα είναι απαράδεκτο. Ας μείνει ο όρος διότι επικράτησε διεθνώς (διζωνική- δικοινοτική) και ας του δοθεί περιεχόμενο που θα παραπέμπει σε ένα ενιαίο κράτος. Επανατοποθέτηση, δηλαδή, του κυπριακού.
7.-Καμμιά συμμετοχή στις πενταμερείς. Είναι η νέα παγίδα διολίσθησης. Είναι απαράδεκτο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμμετέχει ως κοινοτάρχης.
8.-Να διαμηνυθεί, όπου δει, ότι αν πρόκειται να προωθηθεί το σχέδιο Ερντογάν είναι προτιμότερη η διχοτόμηση και η ΕΝΩΣΗ με την Ελλάδα από ένα κράτος που θα βρίσκεται υπό τουρκικό έλεγχο. Να αποζημιωθούν οι κύπριοι που θα χάσουν τις περιουσίες τους και όσοι θέλουν να πάνε να ζήσουν στις περιοχές υπό τουρκικό έλεγχο. Το κυπριακό πρέπει να ειδωθεί απο ελλαδικής πλευράς ως πρόβλημα κατοχής ελληνικού εδάφους. Η απελευθέρωση ελληνικού εδάφους έχει σχέση με την βούληση των κατοίκων του αλλά είναι, πρωτίστως, κρατική υπόθεση.
9.-Πρέπει ν ανακατευθεί η τράπουλα και να νοιώσει η διεθνής κοινότητα που αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως δεδομένη ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι.
10.-Αν δεν αναλάβει ο ΟΗΕ το Βαρώσι να γίνουν στρατιωτικές κινήσεις στο νησί που θα ανησυχήσουν την διεθνή κοινότητα.
11.-Να προωθηθεί η ρωσική θέση ότι οι εγγυήσεις είναι ένας αναχρονιστικός θεσμός.
12.-Για να εκδηλωθεί στη Βρετανία η ενόχληση της ελληνικής και ελληνοκυπριακής πλευράς να αφαιρεθεί ο βρετανικός θυρεός από το Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου και να αρχίσει συζήτηση περί προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για χαρακτηρισμό των βρετανικών βάσεων ως αποικιακού καταλοίπου.
13.-Όποιος πιστεύει πως με το να υποχωρεί και να επιδεικνύει μια υποτονική συμπεριφορά η Κύπρος και η Ελλάδα, η Τουρκία θα εγκαταλείψει τα σχέδιά της, πλανάται. Και δεν έχει καταλάβει την Τουρκία.
spot_img

8 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Λίγο-πολύ μία από τα ίδια. Αλλά εδώ θα διαφωνήσω με το 12. Η Αγγλοκρατία είναι μία περίοδος τής κυπριακής Ιστορίας, είτε μάς αρέσει, είτε όχι. Είναι ανεπίτρεπτο να καταστρέφονται τα μνημεία που την υπενθυμίζουν. Να φύγει από το κτίριο αυτό το προεδρικό μέγαρο και να εγκατασταθεί αλλού, ναι. Όχι, όμως, να ξηλώσουν τον θυρεό.

  Για τις βάσεις, ας είχαν φροντίσει να τους καταβάλλεται συγκεκριμένο ετήσιο ενοίκιο και όχι μία πενταετής βοήθεια, που κατεβλήθη μία μόνο φορά για τα έτη 1960-63(*). Έκτοτε κι επειδή οι Τ/κ απεσύρθησαν οι Άγγλοι -εντελώς αδικαιολογήτως- διέκοψαν την βοήθεια. Γιατί δεν τους πάνε δικαστικώς, όπως είχε πει ότι θα έκανε ο αείμνηστος Παπαδόπουλος, αλλά δεν πρόλαβε; Οι Άγγλοι φταίνε για την ολιγωρία των Κυπρίων; Πώς οι Μαλτέζοι απαίτησαν και πήραν ενοίκιο για την εκεί αεροναυτική βάση και όταν το αύξησαν, οι Άγγλοι τα μάζεψαν κι έφυγαν;

  (*) Πηγή.

 2. Γιορτή Δημοκρατίας, που λ ό λ (Δειμοκρατίας καλύτερα, όπου «δείμος» σημαίνει φόβος στά αρχαιοελληνικά..

  Στα «Φυλακισμένα Μνήματα», είναι θαμμένος ο Γρηγόρης Αυξεντίου, ο οποίος υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωματικός του ελληνικού στρατού και στο χωριό Ακρίτας του Κιλκίς γύρω στο 1952. Προσπάθησε να μπει στη σχολή Ευελπίδων, αλλά απορρίφθηκε λόγω… ορθογραφίας! Δεν γνώριζε την καθαρεύουσα γλώσσα. Ήξερε άλλη γλώσσα… Δεν φωτίζει με τον λόγο του, αλλά με το κορμί του. Δεν λέει λόγια εμπρηστικά, γίνεται ο ίδιος λαμπάδα. «Βγες έξω, παραδώσου να σωθείς», του φώναζαν 1000 Άγγλοι έξω από το κρησφύγετό του κοντά στη Μονή Μαχαιρά. «Μολών λαβέ» αποκρινόταν. Τον έκαψαν και έγινε ολοκαύτωμα. Οι Άγγλοι δολοφόνοι και κατακτητές, καλούν τον Πιερή Αυξεντίου – τον πατέρα του Γρηγόρη Αυξεντίου, του θρυλικού αητού του Μαχαιρά – στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας, για να αναγνωρίσει δήθεν τον νεκρό γιό του. Ήθελαν να τον δουν να λυγίζει. Ο τραγικός πατέρας δεν λύγισε. Αντικρίζει αγέρωχα το λαμπαδιασμένο λείψανο του μοναχογιού του και απαγγέλει τους παρακάτω αυτοσχέδιους στίχους, που μοσχοβολούν και κρύβουν στις φυλλωσιές τους όλες τις ηρωικές σελίδες της ελληνικής ιστορίας:

  Δεν κλαίω που σε έχασα
  που σ’ είχα για καμάρι

  Κλαίω που δεν έχω άλλο γιο
  τη θέση σου να πάρει!

  Το κράτος – σκαντζόχοιρος…
  Δημήτρης Νατσιός
  Δάσκαλος Κιλκίς

 3. “ας του δοθεί περιεχόμενο που θα παραπέμπει σε ένα ενιαίο κράτος.”

  Για πιο λόγο εννιαίο κράτος; Στην Κύπρο υπάρχουν δύο λαοί, όχι ένας. Δεν υπάρχουν “Κύπριοι” με την εθνική έννοια, δεν υπάρχει “Κυπριακό” έθνος. Ο όρος “Κύπριος” είναι τοπικός/γεωγραφικός, όχι εθνικός/εθνοτικός. Στην Κύπρο υπάρχουν δύο μεγάλα έθνη, Έλληνες και Τούρκοι, και κάποιες μικρές μειονότητες. Εθνοθρησκευτικές ή εθνικές μειονότητες όπως οι Αρμένιοι και οι Μαρωνίτες, θρησκευτικές μειονότητες όπως π.χ. οι Λατίνοι κ.α. Υπάρχει επίσης και μία ιδιαίτερη εθνοπολιτισμική ομάδα, οι Ρομά (κάποιοι από αυτούς είναι μουσουλμάνοι και κάποιοι χριστιανοί, ενταγμένοι στην τουρκοκυπριακή και την ελληνοκυπριακή κοινότητα αντίστοιχα). Γιατί θα πρέπει ντε και καλά Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ζουν μαζί; Οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να ξαναγυρίσουν ως μειονότητα σε ένα κράτος κατά βάση Ελληνοκυπρίων.

  • Στην Ελβετία πόσες εθνότητες υπάρχουν; Τρεις. Υπάρχει ελβετικό έθνος; Όχι. Στην Κύπρο δεν υπάρχουν “δύο μεγάλα έθνη”, αλλά δύο ΕΘΝΟΤΗΤΕΣ (εθνότης = τμήμα έθνους). Λαός (= κάτοικοι ενός κράτους) υπάρχει, όπως υπάρχει και ελβετικός λαός. Η Ελβετία γιατί να είναι ενιαίο κράτος; Με το Βέλγιο τι γίνεται;

   Αλή Αλ-Αυνάνι, μη πολυδιαβάζεις κοράνι, γιατί θα μπουνταλιάσεις ολότελα.

   • Στην Κύπρο υπάρχουν δύο μεγάλα έθνη, Έλληνες και Τούρκοι. Δεν υπάρχουν εθνότητες. “Κυπριακό” έθνος δεν υπάρχει. Υπήρξε Κυπριακό κράτος, όχι έθνος. Δύο διαφορετικοί λαοί, με διαφορετική γλώσσα, διαφορετική θρησκεία, διαφορετική κουλτούρα, κ.α. Δηλαδή οι Έλληνες της Αλβανίας που είναι υπήκοοι της Αλβανίας, ανήκουν στον αλβανικό λαό για παράδειγμα;

    Υ.Γ.
    Μπερδεύεις ανόμοιες καταστάσεις και πράγματα.

    • Δεν μού κάνει εντύπωση που δεν καταλαβαίνεις τίποτε. Σού έφερα δύο από τα πολλά παραδείγματα που υπάρχουν, την Ελβετία και το Βέλγιο. Λέω εγώ πουθενά ότι υπάρχει “κυπριακό έθνος”; Και ρώτησα, αν υπάρχει ελβετικό, ή βελγικό. Δεν απαντάς. Υπάρχει, όμως, ελβετικό και βελγικό κράτος. Ή κάνω λάθος;

     Μείνε στα κοράνια σου και μην πιάνεις θέματα, που αγνοείς όλως διόλου, διότι γράφεις ανοησίες.

     Λαός είναι ένα πλήθος ανθρώπων σε ορισμένο τόπο. Κατά την έννοια αυτή, οι Έλληνες τής Β. Ηπείρου θα ανήκαν στον αλβανικό λαό, αν η Β. Ήπειρός ανήκε στην Αλβανία. Αλλά είναι ανεξάρτητο κράτος υπό αλβανική κατοχή (βλέπε Πρωτόκολλο Κερκύρας 1914, που ουδέποτε εφαρμόστηκε).

     • Διαφωνώ. Οι Έλληνες είναι Έλληνες και οι Αλβανοί είναι Αλβανοί. Άλλο το έθνος και άλλο η υπηκοότητα. Και αν ακόμα έχουν αλβανική υπηκοότητα, δεν σημαίνει ότι ανήκουν στον αλβανικό λαό απαραίτητα. Σαφέστατα όμως είναι πολίτες της Αλβανίας.

      Η λεγόμενη “Βόρεια Ήπειρος” – επισήμως τέτοιο κράτος ή περιφέρεια δεν υπάρχει – δεν είναι κράτος. Υπήρξε ως τέτοιο για βραχύβιο διάστημα. Το δε Πρωτόκολλο της Κέρκυρας έχει αντικατασταθεί από άλλες συνθήκες/πρωτόκολλα. Ακόμα όμως και αν θεωρούσαμε ότι δεν έχει αντικατασταθεί/καταργηθεί, έχει περιπέσει σε αχρησία. Η δε κυβέρνηση που το υπέγραψε, κατέρρευσε ενώ ο τότε επικεφαλής της εξεδιώχθη από την Αλβανία.

      Ας δούμε μερικές πληροφορίες.

      Με το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας της 17/12/1913, οι Βόρειες περιοχές της Ηπείρου μετονομάστηκαν «Νότιος Αλβανία», οι δε Έλληνες Ηπειρώτες «Ελληνική Μειονότητα».

      Στις 9/11/1921, η Πρεσβευτική Διάσκεψη αποφάσισε την οριστική ενσωμάτωση της Β. Ηπείρου στην Αλβανία. Η απόφαση υπογράφτηκε από τους αντιπροσώπους των κυβερνήσεων Μ. Βρετανίας, Ιταλίας, Γαλλίας και Ιαπωνίας.

      Η οριστική επιδίκαση της Β. Ηπείρου στην Αλβανία, επικυρώθηκε στις 27/11/1925 με το Δεύτερο Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας, που υπογράφτηκε από τους: Στρατηγό Pietro Cazzera (Ιταλός), Συνταγματάρχη I.A. Ordioni (Γάλλος), Αντισυνταγματάρχη F. Giles (Βρετανός) και τον Έλληνα Αντισυνταγματάρχη Χρήστο Αβραμίδη.

 4. Από τη μια τα αυτονόητα, που δεν χωράνε στο κεφάλι των fake ηγετών. Από την άλλη, ο αστάθμητος ψυχολογικός παράγοντας: ένας υπερφιλόδοξος και μη κατεργασμένος πολιτισμικά άνθρωπος μετράει τις μέρες του και πλησιάζοντας το τέλος του αδιαφορεί για το “γαία πυρί μιχθήτω” και το προκαλεί…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,697ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
19,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα