Ας ξεκαθαρίσουμε το θέμα των F-16 (της Τουρκίας): Ακόμα και αν η Αθήνα πει “ναι”, ο κ. Μενέντεζ και η Ομογένεια θα πουν “όχι”, διότι ΔΕΝ πρέπει…

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Η δήλωση του υφυπουργού Παιδείας, καθηγητή Άγγελου Συρίγου, για το θέμα των F-16 που απαιτεί να αγοράσει η Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και ειδικά το σημείο ότι η Ελλάδα δεν θα είχε πρόβλημα να τα πάρει, δημιούργησε μία κατάσταση κρίσης με την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα.

Σημειώνω από την αρχή ότι διαφωνώ με τον κ. Συρίγο -και οι δυό μας συζητήσαμε το θέμα- αλλά αναγνωρίζω βεβαίως το δικαίωμα του να λέει και να υποστηρίζει τη γνώμη του. Αυτό απαιτεί η Δημοκρατία.

Λογικό ήταν, διότι η δήλωση έπεσε σαν «βόμβα» στην Ομογένεια, που έχει αναλάβει το βαρύ φορτίο της υποστήριξης των νομοθετών που εναντιώνονται σε αυτή την αγορά αμερικανικού πολεμικού υλικού από την κατοχική δύναμη.

Ο ισχυρισμός του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο κ. Συρίγος ήταν «λαγός» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μπέρδεψε πολύ περισσότερο τα πράγματα μέχρι να διευκρινιστεί ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν συμφωνούσε με τις δηλώσεις του κ. καθηγητή, που είναι και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

  • Για την επιβεβαίωση αυτή ενημερώθηκε το γραφείο του Προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, κ. Ρόμπερτ Μενέντεζ και οι συνεργάτες των υπολοίπων νομοθετών που έχουν ταχθεί εναντίον της πώλησης των F-16 στον Ταγίπ Ερντογάν.

Τη Δευτέρα ήρθε και η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου για να καθησυχάσει εντελώς τα ηγετικά στελέχη της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας.

Ο συνάδελφος Σπύρος Γκουτζάνης υπέβαλε την εξής ερώτηση: Κύριε Εκπρόσωπε, είναι προς όφελος της Ελλάδας η προμήθεια από την Τουρκία των αμερικανικών F-16, όπως ανέφερε ο Υφυπουργός ο κ. Άγγελος Συρίγος; Δεν είναι αυτό ένα άγγελμα προς τους Αμερικανούς γερουσιαστές, αλλά και προς τους παράγοντες της ελληνικής Ομογένειας, που εδώ και καιρό προσπαθούν ακριβώς να αποτρέψουν αυτή την πώληση προς την Τουρκία; Και, τέλος πάντων, είναι θέση αυτή και της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εξωτερικών;

Ο εκπρόσωπος απάντησε ως εξής:

«Οι θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εξωτερικών είναι γνωστές και πάγιες και ο κ. Συρίγος με δηλώσεις του έχει αποσαφηνίσει πλήρως την τοποθέτησή του».

Η δήλωση αρχικά θεωρήθηκε ως «νεύμα» αποδοχής των δηλώσεων του υφυπουργού Παιδείας. Οπότε με τον πιο επίσημο τρόπο, η Ομογένεια πληροφορήθηκε ότι η Αθήνα «στέκει» σε όσα είπε ο Πρωθυπουργός στους νομοθέτες, στις “κλειστές” συναντήσεις, όταν επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον τον περασμένο Μάϊο. Και βεβαίως ισχύει η δήλωση του στην κοινή συνεδρίαση της Βουλής και της Γερουσίας.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε στον κ. Μενέντεζ και σε όσους συνάντησε στην Ουάσιγκτον ότι η πώληση των αμερικανικών μαχητικών προς την Τουρκία δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας. Η απάντηση του γερουσιαστή ήταν ότι δεν είναι και προς το συμφέρον της Αμερικής.

  • Ας προσπαθήσουμε να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα:

Οι Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές που υποστηρίζουν την Ελλάδα και την Κύπρο, δεν είναι «ατζέντηδες» των δύο χωρών. ΟΧΙ. Δεν πληρώνονται από καμία ξένη χώρα, διότι μόνο οι ψηφοφόροι τους δικαιούνται να τους ενισχύουν οικονομικά.

Ο λόγος για τον οποίο οι ομογενείς μας έχουν επιρροή εσχάτως, είναι επειδή λαμβάνουν μέρος σε προεκλογικές συναντήσεις των νομοθετών που υποστηρίζουν την Ελλάδα και την Κύπρο και καταθέτουν τον οβολό τους για την οικονομική ενίσχυση τους. Ένας άλλος λόγος είναι οι προσωπικές σχέσεις των ομογενών μας με τους βουλευτές και τους γερουσιαστές. Και είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της οικογένειας Ζαμπά, η οποία χάρισε τον κ. Μενέντεζ στον Ελληνισμό. Αυτή η οικογένεια έχει την πρόσβαση στον γερουσιαστή.

Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι οι βασικοί χρηματοδότες των νομοθετών είναι οι Έλληνες από την Κύπρο. Πληρώνουν και για τη βοήθεια των νομοθετών στα θέματα του Αιγαίου και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Οι υπόλοιποι απουσιάζουν και κάποια στιγμή πρέπει να το δουν οι πολιτικές ηγεσίες στην Αθήνα. Όχι για να δώσει χρήματα το ελληνικό κράτος. ΟΧΙ, δεν επιτρέπεται. Αλλά για να πείσει τις ελληνικές οργανώσεις να ακολουθήσουν το παράδειγμα των κυπριακών συλλόγων και ομοσπονδιών.

Πάμε παρακάτω: Οι νομοθέτες, υποστηρίζουν τα θέματα της Ελλάδας και της Κύπρου όχι επειδή το ζητούν κάποιοι πολιτικοί στις δύο χώρες. ΟΧΙ. Ο βασικός λόγος είναι αν εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι βουλευτές και οι γερουσιαστές πιστεύουν, και το έχουν δηλώσει δημόσια, ότι η πώληση των F-16 δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Αμερικής. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ακόμα και αν ανακοινώσουν η Αθήνα και η Λευκωσία ότι δεν έχουν πρόβλημα με αυτή την αγοραπωλησία με την Τουρκία, οι νομοθέτες, αλλά και η Ομογένεια θα κλείσουν τα αυτιά και θα προχωρήσουν την προσπάθεια τους για να ΜΗΝ γίνει η πώληση.

Οι ομογενείς μας, παλεύουν για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά πρέπει να διευκρινίσουμε ότι ΔΕΝ πληρώνονται από τις δύο κυβερνήσεις. Πληρώνουν οι ίδιοι οι ομογενείς μας όλα τα έξοδα που απαιτούνται. Και τα έξοδα είναι πάρα πολλά.

Όταν ξεκίνησε η προσπάθεια της Ομογένειας για να ακυρωθεί η αγορά των αμερικανικών μαχητικών F-35 στην Τουρκία, η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το πληροφορήθηκε από τις ειδήσεις. Το γνωρίζω.

Οι ομογενείς μας δεν ενημέρωσαν, όχι επειδή δεν είχαν εμπιστοσύνη στην τότε κυβέρνηση, αλλά επειδή το θέμα δεν την αφορούσε, υπό την έννοια ότι ήταν μία υπόθεση της Ομογένειας και των νομοθετών, που υποστήριξαν την ιδέα, όπως ο γερουσιαστής Μενέντεζ, τρεις ακόμα συνάδελφοι του, και 6 βουλευτές. Αυτοί μας υποστήριξαν στην αρχή. Στο τέλος η υποστήριξη έφτασε στο 95% των νομοθετών.

Το ίδιο συνέβη και με την τωρινή προσπάθεια για τα F-16. Οι ομογενείς μας ανέλαβαν την πρωτοβουλία όχι επειδή τους το ζήτησαν η ελληνική και η κυπριακήκυβέρνηση. Το σχέδιο, και με τα F-16 και με τα F-35 είναι απλό:

  • Οι ομογενείς μας που σκέφτονται στρατηγικά, όχι όπως οι θαμώνες της Πλατείας Κολωνακίου, πιστεύουν ότι κάθε ενίσχυση της Τουρκίας, είναι ακόμα μία απειλή εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Οι ομογενείς μας είναι ακτιβιστές, αγαπούν την Ελλάδα και την Κύπρο και θα συνεχίσουν να κάνουν ότι αυτοί νομίζουν πως είναι καλό για την Πατρίδα.

Οι ομογενείς μας, π.χ., είναι κάθετα εναντίον της φιλοτουρκικής Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Η Αθήνα και η Λευκωσία υποστηρίζουν την φιλοτουρκική αυτή λύση.

Οι ομογενείς μας στην πλειοψηφία τους ήταν εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την υπέγραψε και η κυβέρνηση της Ν.Δ. την αποδέχθηκε.

Μπορώ να καταγράψω και άλλα πολλά παραδείγματα των διαφορών. Αλλά, έχει σημασία μόνο αυτό: ότι οι ομογενείς μας βρίσκονται πάντα στις επάλξεις για την Ελλάδα και την Κύπρο… Και πρέπει να τους χειροκροτήσουμε για την άδολη αγάπη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Όχι να τους λοιδορούμε. Έλεος πια.

Ας ξεκαθαρίσουμε το θέμα των F-16 (της Τουρκίας): Ακόμα και αν η Αθήνα πει “ναι”, ο κ. Μενέντεζ και η Ομογένεια θα πουν “όχι”, διότι ΔΕΝ πρέπει… (video)

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα