Αρχηγός Ισραηλινού Στρατού: Καμιά παρέμβαση στο στρατό, είτε απο αριστερά, είτε απο δεξιά.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
του Γαβριήλ Χαρίτου*
Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού, υποστράτηγος Αβίβ Κοχάβι, δηλώνει ότι “δεν θα επιτρέψει σε κανέναν πολιτικό, είτε από την Δεξιά είτε από την Αριστερά, να παρεμβαίνει στην λειτουργία του στρατεύματος”.
Πρόκειται για μια σπάνια (ίσως την μοναδική κατά την τελευταία 30ετία) δήλωση εν ενεργεία ισραηλινού στρατιωτικού που θίγει ένα τόσο ευαίσθητο θέμα – ενόψει της τοποθέτησης του Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ηγέτη του ακροδεξιού εθνοθρησκευτικού κόμματος “Εβραϊκή Ισχύς”, στην θέση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως, δεδομένου ότι βάσει της σχετικής συμφωνίας που επετεύχθη με το Λικούντ και τον Βενιαμίν Νετανιάχου, πρόκειται να αλλάξει το οργανόγραμμα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και συγκεκριμένα η απ’ευθείας υπαγωγή του σώματος της Συνοριοφυλακής (με περιοχή ευθύνης την Δυτική Όχθη) στον νέο Υπουργό.
Η σημερινή παρέμβαση του Κοχάβι συμπληρώνει τις επικρίσεις που εξέφρασαν ήδη ο νυν Υπουργός Άμυνας, Μπένι Γκαντς, ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Γιαΐρ Λαπίντ, λοιποί ηγέτες της αριστερής αντιπολίτευσης και πολλά ΜΜΕ της χώρας κατά των διευρυμένων αρμοδιοτήτων που θα έχει ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ εφόσον αναλάβει το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως.
Ανταπαντώντας, ο Νετανιάχου κάλεσε τους πολιτικους να απέχουν από κάθε ανάμιξη σε ζητήματα που άπτονται του στρατού, ενώ ο Μπεν-Γκβιρ επιμένει ότι “η επιχειρησιακή τακτική των ενόπλων δυνάμεων θα πρέπει να αλλάξει”.
Για τα ισραηλινά δεδομένα, πρόκειται ίσως για την μεγαλύτερη απόσταση που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες μεταξύ πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας – ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο στο εγχώριο πολιτικό σύστημα.

Ο Γαβριήλ Χαρίτος  Δουλεύει στην εταιρεία Hellenic Foundation for European & Foreign Policy (ELIAMEP)  είναι Visiting Professor στην εταιρεία Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών – Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Adjunct Lecturer στην εταιρεία Ben-Gurion University of the Negev

30/11/2022

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα