Αρμενία: Έξαλλοι διαδηλωτές για την προδοσία προσπαθούν να σπάσουν την πύλη του Κοινοβουλίου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Φωνάζοντας για την παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας, Νικόλ Πασινιάν, έξαλλοι διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν την πύλη του κοινοβουλίου στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, Ερεβάν, μετά την ανακοίνωση ότι η κυβέρνηση προτίθεται να υπογράψει συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν αναγνωρίζοντας την κυριαρχία του σε εδάφη στο Αρτσάχ.

Δύο διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης μπροστά από τα κτίρια του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης της Αρμενίας. Αφορμή ήταν οι υποτιθέμενες δηλώσεις του Αρμένιου πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν ότι ήταν έτοιμος να πάρει δύσκολες αποφάσεις και να υπογράψει σχετικά έγγραφα για χάρη της μακροπρόθεσμης ειρήνης στην Αρμενία.

Ωστόσο, ο Πασινιάν έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα, αρνούμενος αυτές τις πληροφορίες:

«Αγαπητοί συμπατριώτες, σας προτρέπω να μην υποκύψετε στη χειραγώγηση. Ούτε ένα έγγραφο δεν έχει υπογραφεί ούτε ετοιμάζεται για υπογραφή. Πρόκειται για μια πληροφοριακή δολιοφθορά που κατευθύνεται από εχθρικές εξωτερικές δυνάμεις προκειμένου να σπάσει η αντίσταση της χώρας», αυτό αναφέρει το Sputnik. Αρμενία .

Οι διαδηλωτές κοντά στο κοινοβούλιο καλούν τον κόσμο να βγει στους δρόμους και να συμμετάσχει μαζί τους. Φωνάζουν: «Νικόλ είσαι προδότης», όπως αναφέρει το news Armenia (news.am)

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι συγκεντρωμένοι μπροστά από το Υπουργικό Συμβούλιο δηλώνουν ότι η ενέργεια είναι αυθόρμητη. Πολίτες βγήκαν έξω ζητώντας την παραίτηση του αρχηγού της αρμενικής κυβέρνησης.

Το βράδυ της Τρίτης, το Ερεβάν  κατηγόρησε το  Αζερμπαϊτζάν ότι επιτέθηκε σε πόλεις της Αρμενίας, συμπεριλαμβανομένων των Γκόρις, Σοτκ και Τζερμούκ, χρησιμοποιώντας πυροβολικό και φορητά όπλα.

Σε απάντηση, το Αζερμπαϊτζάν  κατηγόρησε την  Αρμενία για μεγάλης κλίμακας δολιοφθορά στα σύνορα. Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, ως αποτέλεσμα «επείγουσας λήψης μέτρων από τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν για την άμεση αποτροπή αυτών των πράξεων, σημειώθηκε σύγκρουση».

https://www.echedoros-a.gr

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Το περιστατικό της περασμένης Τρίτης κατά το οποίο σκοτώθηκαν εκατέρωθεν 100 άτομα είναι ένα από τα συνεχόμενα περιστατικά .
  (βλ.https://www.theguardian.com/world/2022/sep/13/deadly-clashes-erupt-in-disputed-territory-between-azerbaijan-and-armenia)

  Στην πραγματικότητα η εκεχειρία που υπογράφηκε στις 8.11.2020 ως συνέπεια των συγκρούσεων στο Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) με την διαμεσολάβηση της Ρωσίας -στρατιωτικές μονάδες της οποίας εγκαταστάθηκαν έκτοτε στον διάδρομο Λατσιν-, έσβησε ένα κάρβουνο κι άναψε ολόκληρη φωτιά στο δάσος !
  Πυροδοτώντας αυτήν την φορά πλέον έναν ευθέως εν εξελίξει διακρατικό πόλεμο μεταξύ Αρμενιας- Αζερμπαϊτζάν που κινδυνεύει να γενικευτεί λαμβάνοντας ανεξέλεγκτες πλέον διαστάσεις , που ήδη φέρνουν την Ρωσία προ σοβαρών διλημμάτων.

  Διότι ενώ το σχέδιο από το 2016 του Αλεξάντερ Ντουγκιν να παραδοθούν στους Αζέρους 5 (τελικά μετά τον πόλεμο του 2020 παραδόθηκαν συνολικά 7) περιοχές πέριξ του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) που είχαν καταληφθεί από τους Αρμένιους , σε αντάλλαγμα ώστε να ενταχθεί το Αζερμπαϊτζάν ως μόνιμο μέλος του Στρατιωτικού Συμφώνου της Τασκένδης (SCTO) – πράγμα για το οποίο,ας μην γελιομαστε, προκειμένου να εξυπηρετηθεί έκανε τα “στραβά μάτια” ο Πασινιαν, προσφέροντας ελάχιστη υποστήριξη στο Αρτσάχ που πολέμησε ουσιαστικά μόνο του- , τελικά το κερδισμένο κι υποβοηθούμενο από την Τουρκία , Αζερμπαϊτζάν έγινε πιο επιθετικό.

  Χωρίς να γίνεται καν συζήτηση εκ μέρους του περί ένταξης του Αζερμπαϊτζάν στο SCTO, επιχειρεί πλέον να καταλάβει εδάφη της Αρμενίας , που θα το βοηθησουν να παρακάμψει ακόμα και τις παραταγμένες στο διάδρομο που Λατσιν Ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις και να ανοίξει μόνο του διαδρόμους διασύνδεσης του με το Ναχιτσεβαν και την Τουρκία.

  Αν δει κάποιος τον χάρτη θα διαπιστώσει αφενός ότι οι πόλεις Τζερμουκ, Γκορις και Καπαν , βρίσκονται καθαρά εντός Αρμενικών εδαφών , σε απόσταση από τα σύνορα της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν κι εντοπίζονται στο Νότιο τμήμα της Αρμενίας που συνορεύει με το Ναχιτσεβαν ,το οποίο συνορεύει με Τουρκία.
  Θα αντιληφθεί επίσης και τον βαθμό διείσδυσης των Αζέρων στα Αρμένικα εδάφη και το σχέδιο που εξυπηρετεί η διείσδυση αυτή.

  Από αυτή την άποψη και σύμφωνα με τις εξελίξεις το σχέδιο Ντουγκιν αποδείχθηκε εντελώς αποτυχημένο.

  Αυτή την στιγμή η Ρωσία , αργά ή γρήγορα θα πρέπει να ενεργοποιήσει το Αμυντικό Σύμφωνο Στρατιωτικής Συνεργασίας της Τασκένδης (δηλαδή το στα πρότυπα του ΝΑΤΟ ρωσικό αμυντικό σύμφωνο στην περιοχή) προκειμένου να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας- μόνιμο κράτος μέλος της Αμυντικής Συμμαχίας της Τασκένδης.

  Ειδάλλως η περαιτέρω απουσία ανάλογης κίνησης της Ρωσίας αποδυναμώνει και στην ουσία ακυρώνει στην πράξη, καθιστώντας το κενό γράμμα νόμου, το Σύμφωνο της Τασκένδης και την Ρωσία ανίκανη να υπερασπιστεί τα όσα εγγυάται στα μάτια όλων των υπολοίπων μονίμων μελών και υποψηφίων μελών του SCTO.

  Πράγμα ,που με την σειρά του, συνεπάγεται την υποχώρηση της Ρωσίας και τον εκτοπισμό της από ηγετική δύναμη των πρώην σοβιετιών της Κεντρικής Ασίας, αλλά και την παράλληλη ραγδαία αύξηση του Τουρκικού ελέγχου στην διαδρομή των υδρογονανθράκων που ξεκινούν από Μπακού-Κασπια και καταλήγουν στο ΒΔ Μπουργκάς και στο ΝΔ Σεϊχάν της Τουρκίας.

  Συγχρόνως αφού η Τουρκία αποκτήσει τον πιθανό έλεγχο της συγκεκριμένης περιοχής, που απολήγει στην Κασπία, της δίνεται πλέον η δυνατότητα να ολοκληρώσει τον παντουρκικο της όραμα, με την έτι περαιτέρω διείσδυση της στα τουρκμενικά κράτη της Κεντρικής Ασίας. (Τουρκμενιστάν, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν και Κιργιζια)..
  Το συγκεκριμένο δε Τουρκικό εγχείρημα ,κατά πως δείχνουν τα πράγματα υποστηρίζεται δεόντως κι έμπρακτα από την Κίνα, ήδη απροκάλυπτα από το 2017.

  Συμπέρασμα :
  Οι σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας βασίζονται σε μια λυκοφιλία. Ως εδώ νομίζω δεν είπα κάτι καινούργιο) .
  Αυτή η λυκοφιλία όμως δεν πρόκειται να διαρκέσει για πολύ.
  Ενδέχεται δε να λάβει απρόσμενες διαστάσεις για την ίδια την Τουρκία , επηρεάζοντας ταυτόχρονα κι όλη την αρχιτεκτονική της ευρύτερης περιοχής (συμπεριλαμβανομένης και της Γεωργίας).

  Κατά την ταπεινή μου άποψη οι κινήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία το υποδηλώνουν ξεκάθαρα.
  Μην μείνουμε έκπληκτοι εάν μετά την Ουκρανία η Ρωσία περιλάβει την Τουρκία.

  Πεποίθηση μου είναι ότι η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται να περάσει την Τουρκία υπό την επιρροή της
  Υποθέτω ότι οι κινήσεις που γίνονται ως τώρα εκ μέρους Τουρκίας και στοχεύουν στην πλήρη αποδυνάμωση της , δεν επιτρέπουν στην Ρωσία να διακατέχεται από αντίστοιχες φρεναπάτες.
  Σκοπό της έχει πριν επιτεθεί να αποδυναμώσει την Τουρκία από συμμάχους και το κάνει μια χαρά αυτό (βλέπε το πλέον πρόσφατο: από 7.8.2022 πρόκληση Ρωσίας για συμμετοχή της Τουρκίας στην από 25/16.9.2022 Συνδιάσκεψη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης) , διεισδύοντας συγχρόνως η ίδια μέσα στην Τουρκία …
  Κι έχει έναν πολύ βάσιμο λόγο για να επιτεθεί.
  Είναι ο ίδιος που ώθησε κάποτε την Τουρκία να προσφύγει και να ενταχθεί ως μέλος του ΝΑΤΟ.
  Μόνο που τώρα, που φανέρωσε το αληθινό της πρόσωπο, δεν ξέρω εάν πλέον θα τύχει της ίδιας υποστήριξης
  .
  Κι επί των ιματισμών έβαλον κλήρον, που λένε..Για ενα τέτοιο πράγμα το βλέπω. Κάτι ανάλογο με την Ουκρανία…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
32,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα