Από τον Ρουσώ στον καταναγκαστικό εμβολιασμό

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

της Ευμορφίας Δημητρακοπούλου

Ο θάνατος έξι ανθρώπων που εμβολιάστηκαν με το πειραματικό σκεύασμα της Phizer και γνωστοποιήθηκε με αδικαιολόγητη καθυστέρηση, μάλλον δεν συγκινεί τις εποπτεύουσες αρχές και τις κυβερνήσεις διεθνώς. Στην Βρετανία 50 νοσοκομεία έχουν ήδη εφοδιαστεί με το εμβόλιο της εταιρείας και η 90χρονη Margaret Keenan εμβολιάστηκε την Δευτέρα το πρωί. Την Τρίτη η Ιατρική Ρυθμιστική Αρχή του Ην. Βασιλείου προειδοποίησε τα άτομα με σοβαρές αλλεργίες να μην εμβολιαστούν με το σκεύασμα της Phizer, έπειτα από ανεπιθύμητες παρενέργειες στο προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Σύμφωνα με αναφορά του αμερικανικού FDA δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις για το πόσο ασφαλές είναι για παιδιά, εγκύους και θηλάζουσες.* Οι Ρώσοι ενημερώνουν ότι το εμβόλιο sputnik είναι ακατάλληλο για ηλικίες άνω των 60, για ομάδες υψηλού κινδύνου και όσους πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα. Τζίφος… Τα εμβόλια για τον covid-19 δεν εγγυώνται όσα υπόσχονται. Όμως, τυχόν αποκλεισμοί, απαγορεύσεις και νομοθετικές ρυθμίσεις για όσους αρνηθούν τον εμβολιασμό, μάλλον θα αυξήσει την καχυποψία και την άρνηση. Το να αποκρύψουν τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα είναι επίσης δύσκολο. Ο εσπευσμένος ή επιβαλλόμενος εμβολιασμός θα ενισχύσει τις μπαρούφες κάθε ψεκασμένου που μιλά για έλεγχο του πληθυσμού, τσιπάκια και βλακών που αναρωτιούνται “από που θα κολλήσεις τον ιό αν κατέβεις σε διαδήλωση συντεταγμένα;”

Πως χαρακτηρίζεται η πρακτική της Σουηδίας, που αρνούμενη να λάβει μέτρα, για χάρη της οικονομίας, θυσιάζει τους πλέον ευάλωτους; Ομαδική γενοκτονία. Σε όλο τον πλανήτη οι φαινομενικά υγιείς και πνευματικά ασταθείς νομίζουν ότι ο ιός δεν τους αφορά. Πολύ σύντομα, οι υγιείς 20ηδες, 30ηδες, 40ηδες θα γίνουν μεσήλικες και υπερήλικες. Τότε θα έρθει η σειρά τους. Κάποιοι νεαρότεροι θα τους θυσιάσουν για την δική τους ευημερία, διότι δεν υπάρχει ανοσία στον ιό και στην ανοησία.

Ο Ζ.Ζ. Ρουσσώ κατέγραψε την διάσταση μεταξύ προσωπικού και συλλογικού συμφέροντος. Τα ιδεολογήματα του στο Κοινωνικό Συμβόλαιο έγιναν το ευαγγέλιο της βίας και του απολυταρχισμού: «όσοι ενεργούν ατομικά πρέπει να υποστούν την βίαιη υποταγή στην θέληση των άλλων. Θεωρούσε το άτομο δέσμιο προσωπικών εγωιστικών επιθυμιών, που έπρεπε να εξουδετερωθεί, «εξαναγκαζόμενο από το  σύνολο…».* Ο Μάρξ, που απλώς παράφρασε κάποιες προτάσεις του Ρουσσώ στο κομμουνιστικό μανιφέστο, τον επικαλέστηκε, για να στηρίξει την υποταγή του ατομικού στο γενικό συμφέρον δια της βίας. Σήμερα, οι θαυμαστές τους θα δεχθούν τέτοιους καταναγκασμούς; Κατά τον Μάρξ εκείνο που διαχωρίζει τους ανθρώπους από τα ζώα δεν είναι ότι σκέφτονται, αλλά ότι παράγουν! Οι ηγεσίες σε Γερμανία, Κίνα, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, κ.α. δεν απέχουν από αυτό το σκεπτικό. Καθολικός εμβολιασμός για το κοινό καλό. Το δίλλημα τους έγκειται στην αδυναμία  τους να στηρίξουν τις οικονομίες έτι περαιτέρω. Λογικό. Τα λεφτά δεν φυτρώνουν. Όμως, το δίλλημα είναι των πολιτών. Προτιμούν τον εγκλεισμό, ζωή στο όριο της επιβίωσης για άγνωστο χρόνο ή την προοπτική του απευκταίου; Βεβαίως ένας με επίγνωση του Είναι του, που δεν περιφέρει απλώς την ύπαρξη του, δεν έχει τέτοια διλλήματα.

Ευμορφία Δημητρακοπούλου

 

 

 

* https://www.ft.com/content/239c768f-9f0d-46d4-8e86-f6944914003f

* Jean-Jacques Rousseau, The Social Contract and other later political writings, Cambridge University Press, 1997, book 1, chapter 7,

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα