Από τη Νέα Υόρκη αρχίζει το νήμα των εξελίξεων στο Κυπριακό. «Κόμπος» οι προσεγγίσεις των δύο μερών

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Επίσημη πρώτη για σημαντικές εξελίξεις στο Κυπριακό – Δύο μέτωπα στη Νέα Υόρκη – Τα ξημερώματα η συζήτηση στο Συμβουλίου Ασφαλείας για ΟΥΝΦΙΚΥΠ – Αρχίζει επαφές στον ΟΗΕ και η προσωπική απεσταλμένη – Αναλλοίωτες οι θέσεις των Χριστοδουλίδη και Τατάρ για τη συνέχιση της διαδικασίας

Το απόγευμα (ώρα Νέας Υόρκης) τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα συζητήσουν το περιεχόμενο των εκθέσεων του Αντόνιο Γκουτέρες για την Ειρηνευτική Αποστολή και τις Καλές Υπηρεσίες. Αφού ενημερωθούν για την κατάσταση από τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΟΗΕ στην Κύπρο, οι δεκαπέντε θα συζητήσουν τις εξελίξεις ενόψει της ψηφοφορίας στις 30 Ιανουαρίου για την χρονιαία ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Με τη σημερινή συζήτηση ξεκινά ουσιαστικά το νήμα των εξελίξεων στο Κυπριακό για το 2024, το οποίο άνοιξε προ μερικών ημερών με την ανακοίνωση του διορισμού της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ. Η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ βρίσκεται επίσης στην Νέα Υόρκη, όπου θα έχει σειρά επαφών με τον επικεφαλής και την ομάδα που χειρίζεται το Κυπριακό στο διεθνή Οργανισμό.

Η ατζέντα των επαφών της περιλαμβάνει συναντήσεις με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΟΗΕ στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ, τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα για Ευρώπη – Κεντρική Ασία –  Αμερική Μίροσλαβ Γιέτζια και την αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα αρμόδια για Πολιτικές και Ειρηνευτικές Υποθέσεις Ρόζμαρι Ντι Κάρλο. Ωστόσο ξεχωρίζει το ραντεβού που θα έχει με τον Αντόνιο Γκουτέρες, από τον οποίο θα ενημερωθεί για το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η αποστολή της.

Η Κουεγιάρ θα λάβει προφορικά οδηγίες καθώς -ως γνωστόν- ο διορισμός της περιλαμβάνει μόνο ένα γενικό πλαίσιο. Δηλαδή ότι διορίζεται σε θέση “προσωπικής απεσταλμένης” που αναλαμβάνει ρόλο καλών υπηρεσιών για να αναζητήσει κοινό έδαφος για την πορεία προς τα εμπρός και να συμβουλεύσει τον Γενικό Γραμματέα για το Κυπριακό. Οι γενικόλογοι όροι προέκυψαν μετά από απαίτηση της τουρκικής πλευράς, η οποία αρνήθηκε να δώσει τη συγκατάθεση της για οποιαδήποτε αναφορά παραπέμπει στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Πρώτη φορά στην Κύπρο

Η πρώτη επίσκεψη της απεσταλμένης στην Κύπρο θα γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες και θα έχει αναγνωριστικό χαρακτήρα. Εκτός απροόπτου θα δει χωριστά τους δύο ηγέτες, για να γνωριστεί μαζί τους και να ακούσει τις θέσεις τους για το ζητούμενο της επανέναρξης των συνομιλιών. Σε εκείνη τη φάση αναμένεται να ξεκαθαρίσει το κατά πόσον η Κουεγιάρ έχει στη διάθεση της αυστηρό χρονοδιάγραμμα έξι μηνών (όπως ζήτησε η τουρκοκυπριακή πλευρά) και εάν θα εγκατασταθεί στην Κύπρο για μεγάλο χρονικό διάστημα (όπως ζήτησε η ελληνοκυπριακή πλευρά).

Έπειτα, σε συνεννόηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα της. Εάν κριθεί αναγκαίο θα προγραμματιστούν επισκέψεις στο τρίγωνο Αθήνα – Άγκυρα – Λονδίνο, καθώς επίσης και στις Βρυξέλλες.

Προετοιμάζονται

Ενόψει της άφιξης της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, τα δύο μέρη στην Κύπρο προετοιμάζονται πυρετωδώς για να παρουσιάσουν τις προσεγγίσεις τους. Παρουσιάσεις που, όπως όλα δείχνουν, δεν θα κρύβουν εκπλήξεις.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιχειρηματολογήσει υπέρ της συνέχισης της διαδικασίας στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, από το σημείο όπου διακόπηκε στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί ως μονόδρομο την επανέναρξη των συνομιλιών για αναζήτηση λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Κάτι που θεωρεί ως κατεπείγουσα ανάγκη δεδομένου του επικίνδυνου περιβάλλοντος που δημιουργεί ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και οι τουρκικές προσπάθειες για τη δημιουργία τετελεσμένων επί του εδάφους.

Όμως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έχει αντίθετη άποψη και καθοδηγούμενος από την Άγκυρα σκοπεύει να επιμείνει μέχρι τέλους στην πρόταξη για διασφάλιση της κυριαρχικής ισότητας πριν από οποιοδήποτε άλλο βήμα. Ο Ερσίν Τατάρ θέλει αρχική συμφωνία για δύο κράτη και στη συνέχεια τη διεξαγωγή συνομιλιών για να καθοριστεί η μεταξύ τους σχέση. Επίσης ζητά τη διατήρηση των τουρκικών εγγυήσεων και την παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων στο πληγωμένο νησί μας.

Δύο γραμμές που δεν συναντιούνται πουθενά, όσο και να προσπαθήσει η προσωπική απεσταλμένη. Συνεπώς για να υπάρξει πρόοδος θα πρέπει μία από τις δύο πλευρές να αλλάξει θέση και στάση. Πράγμα φαινομενικά ακατόρθωτο, αν πάρουμε ως δεδομένα όσα διαμηνύουν δημοσίως οι δύο ηγέτες.

cyprustimes.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα