Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ονόμασε τη Δευτέρα τον στρατηγό εν αποστρατεία Τζον Αμπιζάιντ νέο πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία, μια θέση που μέχρι τώρα παρέμενε κενή επί των ημερών του στην εξουσία. Ο Αμπιζάιντ, 67 ετών, είναι ο πρώην επικεφαλής του μεικτού διοικητηρίου των αμερικανικών δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή. Ο στρατηγός τεσσάρων αστέρων ε.α., που έχει λιβανέζικη καταγωγή, μιλάει αραβικά και υπηρέτησε 34 χρόνια στον αμερικανικό στρατό.

Όταν ήταν μεταπτυχιακός φοιτητής στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ο Αμπιζάιντ είχε εντυπωσιάσει τους καθηγητές με ένα υπόμνημα που έγραψε για τη Σαουδική Αραβία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αφήσει κενές πολλές θέσεις στην αμερικανική κυβέρνηση και στην αμερικανική διπλωματία, αλλά η απουσία αμερικανού πρεσβευτή στο Ριάντ ήρθε στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια της διπλωματικής κρίσης ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το σουνιτικό βασίλειο, παραδοσιακό σύμμαχο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, εξαιτίας του φόνου του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Ο Κασόγκι, συνεργάτης της εφημερίδας The Washington Post, δολοφονήθηκε μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη τη 2α Οκτωβρίου. Αφού αρχικά διαβεβαίωσε ότι ο δημοσιογράφος είχε αποχωρήσει από το προξενείο, κατόπιν το Ριάντ υποστήριξε ότι σκοτώθηκε κατά λάθος κατά τη διάρκεια ενός καυγά, πριν τελικά να παραδεχθεί ότι εκτελέστηκε σε μια επιχείρηση «χωρίς την έγκριση» του παλατιού. Η υπόθεση προκαλεί ένταση στη σχέση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ουαχαμπιτική μοναρχία, με την αμερικανική κυβέρνηση να πιέζει το Ριάντ να διαλευκάνει το έγκλημα αυτό.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο είπε την Κυριακή στον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ότι η Ουάσινγκτον θα «απαιτήσει να λογοδοτήσουν όλοι όσοι εμπλέκονται στον φόνο του Τζαμάλ Κασόγκι». Αυτή η προειδοποίηση έγινε δύο ημέρες αφότου ανακοινώθηκε ότι διακόπτονται οι ανεφοδιασμοί στον αέρα από τους Αμερικανούς των μαχητικών αεροσκαφών της συμμαχίας υπό σαουδαραβική διοίκηση η οποία έχει επέμβει από το 2015 στον πόλεμο στην Υεμένη, όπου μάχεται εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι, οι οποίοι θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν.

Ο διορισμός του στρατηγού ε.α. Αμπιζάιντ μένει πάντως να επικυρωθεί από την αμερικανική Γερουσία. Μετά την αποστρατεία του, το 2017, ο Αμπιζάιντ είχε κρίνει ότι θα ήταν «δυνατό να ζήσουμε με ένα πυρηνικό Ιράν», υπενθυμίζοντας ότι οι ΗΠΑ συμβίωσαν για δεκαετίες με τη Σοβιετική Ένωση και την Κίνα, αντιπάλους τους που διέθεταν πυρηνικά όπλα. Ο πρόεδρος Τραμπ αντιθέτως είναι υποστηρικτής μιας πολύ σκληρής γραμμής έναντι της Τεχεράνης, του μεγάλου αντιπάλου της Σαουδικής Αραβίας στη Μέση Ανατολή.

Από

Militaire News