Μάρτιος 9, 2024. Ελλάδα.
Ο Αμπντούλ Χαμίντ αλ Ντμπεϊμπά, ο απερχόμενος Πρωθυπουργός, αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, που αντιπροσωπεύονται από το τέλος της νομιμότητάς του και την αυξανόμενη πίεση πάνω του να παραδώσει την εξουσία ειρηνικά ή να καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα εγκαταλείψει την έδρα της κυβέρνησής του στην οδό Al-Sikka στην πρωτεύουσα Τρίπολη και αν θα επιλέξει ειρηνική έξοδο ή θα καταφύγει στη βία σε μια προσπάθεια να παραμείνει στην εξουσία, γράφει λιβυκό δημοσίευμα.
Ο αλ Ντμπεϊμπά διέπραξε πολλά λάθη, τα οποία του προκάλεσαν εχθρότητα με όλα τα μέρη.
Ποια είναι αυτά:
Ο Μασούντ Μπουατζίλα παραδόθηκε στην Αμερική
Παραβιάζοντας τους νόμους της Λιβύης, η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά παρέδωσε τον Λίβυο πολίτη, Μασούντ Μπουατζίλα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την κατηγορία της συμμετοχής στη βομβιστική επίθεση με αεροπλάνο της Pan America το 1988 στο Λόκερμπι, στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά το κλείσιμο της υπόθεσης και την καταβολή αποζημιώσεων, γεγονός που έφερε τον Ντμπεϊμπά σε δυσάρεστη θέση ενώπιον του λιβυκού λαού.
Συνάντηση της Ναζλά Μανγκούς με τον Ισραηλινό Υπουργό Εξωτερικών
Η συνάντηση της Ναζλά Μανγκούς, της τότε Υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά, με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στην πολιτική σκηνή της Λιβύης και πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις που απορρίπτουν την ομαλοποίηση και έφτασαν στο σημείο να κάψουν το σπίτι του Ντμπεϊμπά για να εκτονώσουν αυτόν τον θυμό.
Υπογραφή Θαλάσσιας συμφωνίας με την Τουρκία
Παρά την απόρριψη της Βουλής των Αντιπροσώπων, η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά υπέγραψε θαλάσσια συμφωνία με την Τουρκία με στόχο την εκμετάλλευση της θαλάσσιας προστασίας και των φυσικών πόρων σε αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές, η οποία πυροδότησε διεθνή και τοπική διαμάχη σχετικά με την εγκυρότητα αυτής της συμφωνίας και τον αντίκτυπό της στις περιφερειακές σχέσεις.
Η σύγκρουσή του με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης, αλ Σιντίκ αλ Καμπίρ
Η κρίση κλιμακώθηκε μεταξύ του Ντμπεϊμπά και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης, αλ Σιντίκ αλ Καμπίρ, σχετικά με την κατανομή των οικονομικών πόρων και τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού, που επηρέασε τη σταθερότητα της λιβυκής οικονομίας και η χρηματοπιστωτική κρίση κλιμακώθηκε.
Η κρίση χρηματοδότησης και ο αντίκτυπός της στη σχέση του με τις πολιτοφυλακές
Η σχέση του Ντμπεϊμπά με τις ένοπλες πολιτοφυλακές καταστράφηκε ως αποτέλεσμα της κρίσης χρηματοδότησης και της αδυναμίας του να πληρώσει μισθούς και να ανταποκριθεί στις οικονομικές απαιτήσεις τους, γεγονός που αύξησε τις εσωτερικές εντάσεις και την πίεση για να βρει γρήγορες λύσεις σε αυτό το πρόβλημα.
Η σύγκρουσή του με τη Βουλή των Αντιπροσώπων και η απόσυρση της εμπιστοσύνης από αυτόν
Η κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς αποσύρθηκε η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του, λόγω της λήξης της θητείας της κυβέρνησης και της αδυναμίας της να επιλύσει τις εσωτερικές κρίσεις και να επιτύχει σταθερότητα.
Η διαμάχη του με το Προεδρικό Συμβούλιο και ο αγώνας εξουσίας
Ο αλ Ντμπεϊμπά έγινε αντικείμενο κλιμακούμενης σύγκρουσης με το Προεδρικό Συμβούλιο λόγω του ανταγωνισμού για εξουσίες, που αντανακλά πολιτικές εντάσεις και εσωτερικές συγκρούσεις στην κυβέρνηση.
Η θέση της Δύσης και των Ηνωμένων Εθνών
Η Δύση και τα Ηνωμένα Έθνη φαίνεται να προτιμούν μια ειρηνική έξοδο και τη δημοκρατική μετάβαση στη Λιβύη, και αυτό φαίνεται στις δηλώσεις τους που υποστηρίζουν την πολιτική διαδικασία και την ειρηνική παράδοση της εξουσίας.
Διαθέσιμες επιλογές για την «αρκούδα»
Η απερχόμενη κυβέρνηση Ντμπεϊμπά αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις στον καθορισμό της μοίρας της και πρέπει να λάβει σοφές αποφάσεις που είναι προς το συμφέρον του λιβυκού λαού και συμβάλλουν στην επίτευξη σταθερότητας και ειρήνης στη χώρα. Είναι σημαντικό ο Ντμπεϊμπά να επιλέξει την ειρηνική επιλογή, να αποφύγει τη βία και να εργαστεί για την παράδοση της εξουσίας με ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο.
Πιθανά σενάρια για την έξοδο του Αμπντούλ Χαμίντ αλ Ντμπεϊμπά από την εξουσία
Παραίτηση
Ο αλ Ντμπεϊμπά θα μπορούσε να επιλέξει να παραιτηθεί ειρηνικά και να παραδώσει την εξουσία σε άλλο κόμμα, είτε μια νέα προσωρινή κυβέρνηση είτε ένα νέο υπουργικό συμβούλιο.
Δημόσια πίεση και διαμαρτυρίες
Η λαϊκή πίεση και οι αυξανόμενες διαμαρτυρίες κατά της κυβέρνησης του αλ Ντμπεϊμπά μπορεί να τον οδηγήσουν σε αναγκασμό να παραιτηθεί από την εξουσία και αυτό το σενάριο μπορεί να συνοδεύεται από το ξέσπασμα βίας και αναταραχής στη χώρα.
Εξωτερική παρέμβαση
Εάν κλιμακωθούν οι εσωτερικές συγκρούσεις και η πολιτική κατάσταση γίνει πιο περίπλοκη, γειτονικές χώρες ή περιφερειακές δυνάμεις μπορεί να παρέμβουν για να διευκολύνουν την έξοδο του αλ Ντμπεϊμπά από την εξουσία και να επιλύσουν την πολιτική κατάσταση.
Πραξικόπημα πολιτοφυλακής
Ορισμένα ένοπλα στοιχεία μπορεί να επιχειρήσουν να κάνουν πραξικόπημα για να απομακρύνουν τον Ντμπεϊμπά από την εξουσία και αυτό το σενάριο θα μπορούσε να οδηγήσει στο ξέσπασμα ενός νέου εμφυλίου πολέμου στη χώρα.
Δίκη και αγχόνη
Ο αλ Ντμπεϊμπά μπορεί να πέσει και να δικαστεί για τα εγκλήματά του κατά του λιβυκού λαού και τότε το θέμα μπορεί να φτάσει στην αγχόνη.
Ο αλ Ντμπεϊμπά αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις στον καθορισμό της μοίρας και του μέλλοντός του, και το σενάριο που θα συμβεί θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, όπως η αλληλεπίδραση μεταξύ διαφορετικών πολιτικών δυνάμεων, η διεθνής πίεση και η έκταση της προθυμίας του αλ Ντμπεϊμπά να εγκαταλείψει την εξουσία ειρηνικά.
akhbarlibya24
—