ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΑΦΕΣ ΜΗΝΥΜΑ.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Ο νέος διοικητής του Δ! Σ.Σ. Άγγελος Ιλαρίδης μιλώντας πριν λίγο καιρό στο Διδυμότειχο για τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και την Κωνσταντινούπολη είχε πει: “Δεν τελειώσαμε ακόμη, χρωστάμε, το σπαθί που τρέμουν, σιγά – σιγά βγαίνει, περιμένουμε την ώρα. Πρέπει να προετοιμαζόμαστε, να πιστεύουμε στα ιδανικά μας και την Ελληνική Σημαία».
Για πολλούς, ακόμη και στην κυβέρνηση τα λόγια του στρατηγού, ίσως, φαίνονται politically incorrect. Είναι, όμως;
 
Αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι πολιτικοί το αντιλαμβάνονται οι στρατιωτικοί. Για να αμυνθείς δεν μπορεί να βάλεις κόκκινη γραμμή την αυλή του σπιτιού σου. Γι αυτό ήταν τρομερά ατυχές το σύνθημα “δεν διεκδικούμε τίποτε, δεν παραχωρούμε τίποτε”. Αν δεν διεκδικείς, θα παραχωρήσεις, όταν έχεις γείτονα μια επιθετική και αναθεωρητική χώρα, όπως η Τουρκία.
Προσέξτε. Η Ρωσία αντιδρά ακραία, όχι όταν απειλούν την ίδια τη χώρα. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Αλλά όταν αποσταθεροποιούν ή ελέγχουν χώρες που τις θεωρεί μαξιλαράκια της.
Στο λογική αυτή και η δήλωση του στρατηγού. Ο στρατηγός το προσδιόρισε με όρους στρατιωτικούς. Οι πολιτικοί ας το εξειδικεύσουν με όρους πολιτικούς. Η αλλαγή του δόγματος σε ολοκληρωτικό πόλεμο και όχι τοπική αντιπαράθεση είναι μια καλή αρχή. Δεν υπάρχει τοπική αντιπαράθεση και όποιος κερδίσει στιγμιαία. Θα μπει φωτιά σε όλη την περιοχή. Ας το έχουν αυτό υπόψη και ο Ερντογάν και η Μέρκελ και οι αμερικανοί.
Αν αποσταθεροποιηθεί η Ελλάδα νομίζω πως όλοι αυτοί καταλαβαίνουν πως το παιχνιδάκι τους έχει τελειώσει. Γι αυτό ας αρχίσουν να μαζεύονται. Αρκετά προκάλεσαν.
Η δήλωση του στρατηγού Ιλαρίδη, όπως και του νέου Α! ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου στην Ήπειρο, ήταν, προφανώς, γνωστές στην κυβέρνηση. Και παρά ταύτα, επελέγησαν για τις δύο κρισιμότερες θέσεις.
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως αυτό αποτελεί ένα σαφές μήνυμα.
spot_img

10 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Η ομιλία -και όχι στοχευμένη δήλωση (γιαυτό και δεν ελήφθη υπ’όψιν τότε)- του υποστρατήγου κ.Ιλαρίδη στις εκδηλώσεις για την 99η επέτειο της απελευθερώσεως-λέγε με παραχωρήσεως- της Δυτικής Θράκης μας από τους Γάλλους (Δεσπεραίκλπ),που την κατείχαν ένα χρόνο μετά την λήξη του Α΄Παγκοσμίου πολέμου την 14ην Μαίου 2019 -επί κυβερνήσεως ΤσιπροΣύριζα ,παρακαλώ -ήταν η πρέπουσα προς τους συνεπαρμένους απο εθνική έξαρση αιώνιους και επι 24ώρου βάσεως δραγάτες του Ελληνισμού εξ Ανατολών Εβρίτες.
  Δυστυχώς φτάσαμε στο σημείο να θεωρούμε μια φράση μόνο του στρτηγού ως ουράνιο μετεωρίτη, γιατί είχαμε ξεχάσει να ακούμε τέτοιες εθνεγερτικές ομιλίες απο τους ανωτάτους αξ/κούς -χρόνια τώρα οι Αριστεροπροοδευτικοί τους αποκαλούν ένστολους- από το 1981 και μετά ,όταν τους ”εμαθαν” οι πολιτικές-κυβερνητικές ηγεσίες της πρώτης και δεύτερης φοράς Αριστεράς ότι όλες τις επαναστασεις -και την Εθνικήν του 1821 τις έκανε ο λαός και οι ”μπροστάρηδές” του αριστεροί και αυτοί ”κιότεψαν” και ‘εκτοτε εσιώπησαν και όσοι δεν σιωπούσαν αποστρατεύονταν με τον βαθμόν -‘ον έφερον-απο τα 48-50 χρόνια τους και έτσι γεμίσαμε και από αποστράτους ”στρατηγούς” ,που ”δικαιώνονταν” από το Σ.τ.Επικρατείας (ως προώρως και αδίκως αποστρατευθέντες) και αυξήσαμε-οι κυβερνήτες δηλαδη- και την συνταξιοδοτική δαπάνη ,που μαζί με τόσα άλλα ”εφερε και την οικονομική κρίση του 2009.
  Τώρα και επειδή ”φωνάζει” ο κ.Ερντογάν και ξαναέχουμε κυβέρνηση μη Αριστερή θα ”ανεχθουν” οι αριστερροπροοδευτικο’ι και τέτοιες πατριωτικες φράσεις από την τρισχιλιετη ένδοξη ιστορία μας.

 2. Κόψε κάτι ρε Παντελή που θα πάρουμε και την Πόλη. Άμα ήταν τόσο εύκολο θα την είχαμε πάρει ήδη, υπάρχουν και στην Ελλάδα πολλοί βλαμμένοι τύπου Ερντογάν.
  Καταλαβαίνω ότι αυτός ο ιδιόμορφος πόλεμος νεύρων της Τουρκίας έχει αρχίσει να πιάνει τόπο και φοβάμαι ότι εξαιτίας του θα κάνουμε καμιά βλακεία. Μου κάνει εντύπωση για παράδειγμα ότι ο πρωθυπουργός έχει πει επανειλημμένως -δήθεν αποτρεπτικά- ότι άμα στείλουν γεωτρύπανο στην Κρήτη θα τους βυθίσουμε.
  Μα σε τέτοιες περιπτώσεις το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού είναι καθοριστικό. Ειδικά στις ναυμαχίες απ’ ότι ξέρω το θέμα είναι ποιος θα πατήσει πρώτος το κουμπί, μέχρι ν’ αντιδράσει ο άλλος θα έχει γίνει σκόνη. Είναι δυνατόν να δημιουργείται τέτοια πίεση γι’ άμεση αντίδραση σχεδόν με τηλεοπτικούς όρους. Κινδυνεύουμε ν’ αυτοπαγιδευτούμε γιατί η Τουρκία σ’ αυτήν την φάση έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Αν ήταν σοβαρός ο διοικητής θα έπρεπε να πει ότι θ’ απαντήσουμε στον χρόνο και με τον τρόπο που θα βολεύει εμάς.
  Πέντε χρόνια μετά που λέει ο λόγος χωρίς καμία προειδοποίηση.
  Η προετοιμασία και η διαθέσεις μίας χώρας να υπερασπιστεί τον εαυτό της δεν φαίνονται από τα λόγια και τις φανφάρες σε χοροεσπερίδες αλλά από τις έμπρακτες κινήσεις, για παράδειγμα την εκτέλεση ενός μεγάλου εξοπλιστικού προγράμματος, την ανασύνταξη της αμυντικής βιομηχανίας και τις αλλαγές στο στράτευμα.
  Να είσαι σίγουρος πως τότε θα το λάβουν πολύ καλύτερα το μήνυμα οι Τούρκοι.
  Επίσης η χρήση της λέξης ολοκληρωτικός (πόλεμος) είναι άστοχη, παραπέμπει σε άλλες εποχές. Καλύτερα γενικευμένος.

 3. Δεν καταλαβαίνετε ή δεν θέλετε να καταλάβετε. Τι λέει και τι εννοεί ο στρατηγός, τι σχολιάζουμε και τι θέλουμε να πούμε εδώ. Πάντως, δεν προτείνουμε να πάρουμε την Πόλη.

 4. Μια χαρά κατάλαβα τι είπατε εσείς κι ο στρατηγός. Ότι πρέπει να υπάρχουν αντίμετρα κι ότι ανοίγοντας την αντιπαράθεση η Τουρκία θα πρέπει να ξέρει ότι διακινδυνεύει γενικευμένη σύρραξη, το ίδιο και οι σύμμαχοι. Αυτό το δόγμα της αντεπίθεσης στον Έβρο είναι παλιό. Στο σενάριο αυτό μάλιστα η Ελλάδα εξαπολύει ένα είδος αστραπιαίου πολέμου (μιας και πιάσαμε την ναζιστική ορολογία) εκμεταλλευόμενη την μορφολογία της περιοχής και διεισδύει βαθιά στην Τουρκική επικράτεια, οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις τη φέρνουν στις παρυφές της Κωνσταντινούπολης. Όλα αυτά δεν έχουν καμία βάση. Είναι πανεύκολο να συμπεράνει κανείς ότι σ’ έναν τέτοιου είδους πόλεμο η Τουρκία θα έκανε πάρτι. Αμυντικά για την Ελλάδα ο Έβρος είναι οχυρωμένος αλλά μέχρι εκεί, θα μπορούσαμε ν’ αντέξουμε δηλαδή μία επίθεση. Σε κάθε περίπτωση είμαι σίγουρος ότι όταν τ’ ακούνε αυτά οι Τούρκοι από το στόμα του διοικητή όχι απλώς δεν προβληματίζονται αλλά γελάνε. Είναι λόγια για εσωτερική κατανάλωση, ν’ ανεβάσουν το ηθικό των Ελλήνων κι υπ’ αυτήν την έννοια ίσως να μην είναι εντελώς άχρηστα, αρκεί να μην τα πιστεύουν.
  Επί της ουσίας σ’ αυτήν την περίοδο αν υπάρξει στρατιωτική αντιπαράθεση η Ελλάδα θα πρέπει να λειτουργήσει χειρουργικά και να μην υπάρξει επέκταση γιατί αν ανοίξει η πόρτα του φρενοκομείου κινδυνεύουν νησιά.
  Η Ελληνοτουρκική αντιπαράθεση πρέπει να εξετάζεται σε μεγαλύτερο ορίζοντα γιατί δεν πρόκειται να τελειώσει με το επόμενο επεισόδιο, πρόκειται περί μαραθωνίου. Ο πατριωτικός χώρος αυτήν την περίοδο ασκεί πίεση για άμεση δράση ανεξαρτήτως προϋποθέσεων επιτυχίας και στον κόσμο έχει πέραση αυτό.
  Πρέπει ν’ αναλυθούν τα δεδομένα. Η απόφαση πρέπει να είναι λογική κι όχι συναισθηματική και πρέπει να υπάρχει σχέδιο για την επόμενη μέρα, είτε τα πράγματα πάνε καλά είτε όχι.

 5. Τι δική μου θέση τη συνόψισες στην παράγραφο:
  “Η Ελληνοτουρκική αντιπαράθεση πρέπει να εξετάζεται σε μεγαλύτερο ορίζοντα γιατί δεν πρόκειται να τελειώσει με το επόμενο επεισόδιο, πρόκειται περί μαραθωνίου”.
  Επι τη ευκαιρία δύο ερωτήσεις:
  Τι κάνει η Ελλάδα σε περίπτωση που η Τουρκία αρχίσει έρευνες και γεωτρήσεις νότια της Κρήτης σε περιοχή ελληνικής ΑΟΖ (με βάση το Δ.Δ. ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ);
  Η ελληνική στάση με βάση την αρχή “δεν διεκδικούμε τίποτε, δεν παραχωρούμε τίποτε” ως τακτική- το τονίζω ως τακτική- απέτυχε. Έχετε κάτι να προτείνετε;
  Η Τουρκία κάθε μέρα προσθέτει στην ατζέντα των- υποτίθεται- διαφορών. Ποια είναι η θέση της Ελλάδας; Η απάντηση της κορασίδος “η σιωπή μου προς απάντησή σας”;
  Σε αυτά τα ερωτήματα προσπαθούμε να απαντήσουμε και εισπράττουμε τους γνωστούς χαρακτηρισμούς.Πείτε μας εναλλακτικές λύσις να εγκαταλείψουμε αυτά που ξέρουμε.
  Και κάτι τελευταίο. Όταν παραχωρήθηκαν στην Τουρκία η Ιμβρος και η Τένεδος υπήρξαν κάποιες τουρκικές δεσμεύσεις. Δεν τις τήρησε η Τουρκία. δεν έκανε τίποτε η Ελλάδα. Θα θέλατε να ήσασταν Ίμβριος και να σας εγκατέλειπε η πατρίδα σας;

  • ρωτήστε τον καλύτερα γιά τό βρετανικό διαβατήριο,
   όπως δήλωσε εδώ μέσα τό 2009 αυτός ό ελληνόφων,

   αγαπητές Ανιχνεύσεις.

 6. Στο πρώτο, δεν τίθεται θέμα αν θα γίνει αλλά πότε, η Τουρκία το έχει προαναγγείλει κι αυτοί ότι λένε το κάνουν. Τότε η Ελλάδα θα πρέπει να παρεμποδίσει αυτές τις αποστολές με δικά της πλοία και αυτό θα κάνει γιατί η κυβέρνηση φοβάται την κατακραυγή. Πιθανότατα θα γίνει και κάποιο πολεμικό επεισόδιο περιορισμένης κλίμακας. Ελπίζω μετά η Ελλάδα αντί να πάει σε διαπραγματεύσεις να εξαγγείλει και να εκτελέσει μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα με έμφαση στο ναυτικό κι αυτό θα τερματίσει κάθε προοπτική εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων κι επέκταση της Τουρκικής κυριαρχίας και προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει ν’ ασκηθεί η δημόσια πίεση. Εκεί θα κριθεί κι ο πατριωτισμός μας, στην υποστήριξη αυτού του προγράμματος με στόχο την εξισορρόπηση ισχύος. Και τα λέω εγώ αυτά περί εξοπλισμών παρότι καταλαβαίνω πως είναι στημένο το παιχνίδι, όμως σ’ αυτήν την φάση δε μπορεί να γίνει διαφορετικά.

  Έχω καταλήξει ότι είναι θετικό αυτό που συμβαίνει με την Τουρκία γιατί βγάζει την Ελληνική κοινωνία από την αφασία στην οποία έχει περιέλθει. Δέκα χρόνια οικονομική κρίση τίποτα δεν άλλαξε. Γύρισε γύρισε γύρισε η μπίλια, πήγε και κάθισε πάλι στο ίδιο σημείο μ’ ελάχιστες μεταβολές. Κατάφεραν οι κυρίαρχες ομάδες να το μαζέψουν, κατάφεραν δηλαδή να κρύψουν τις ευθύνες τους και να κρατήσουν τις θέσεις τους. Απ’ αυτό που έρχεται όμως δε θα καταφέρουν να κρυφτούν. Για να γίνει η Ελλάδα βιώσιμο κράτος πρέπει να επέλθουν κοινωνικές μεταβολές και ν’ αναδυθούν νέες δυνάμεις. Πρέπει ν’ αναστηλωθούν οι ζωές των ανθρώπων που με τη σειρά τους θα υποστηρίξουν το κράτος. Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον. Η σύγκρουση με την Τουρκία θα λειτουργήσει ευεργετικά για την εσωτερική συγκρότηση. Θα περάσουμε δύσκολα για ένα διάστημα αλλά η κατάσταση θα βελτιωθεί ουσιαστικά.

  ΥΓ. Γι’ αυτό που λες περί αντιμέτρων, αυτά θα πρέπει να είναι ρεαλιστικά και να μπορείς να τα υποστηρίξεις ειδικά στο στρατιωτικό επίπεδο αλλιώς φαντάζουν γελοία. Δε θέλω να μπω σε λεπτομέρειες γιατί εσχάτως έχει γεμίσει ο τόπος με στρατηγικούς αναλυτές αλλά είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν, ένα απ’ αυτά είναι αυτό που ανέφερες περί Ίμβρου και Τενέδου σε διπλωματικό επίπεδο. Υπάρχουν κι άλλα, αμιγώς στρατιωτικά, η κατάληψη της Κωνσταντινούπολης δεν είναι μέσα σ’ αυτά. Και κάτι ακόμα πιο σημαντικό, από την ανάπτυξη αντιμέτρων έναντι της Τουρκίας μεγαλύτερη σημασία έχει η ανάπτυξη αντιμέτρων έναντι των “συμμάχων”, ειδικά των Ευρωπαίων.

 7. Παράξενο. Όταν τα λένε άλλοι αυτά τους κατηγορούν ως εθνικιστές. Όταν τα λες εσύ σαν να μπαίνουν στην Κολυμβήθρα του Σιλωάμ.
  Πάντως, είναι μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Συμφωνώ μαζί σου σχεδόν σε όλα. Χαιρετίσματα στον κοινό μας φίλο.
  Και κάτι για την ελληνική κοινωνία που δεν διδάχθηκε απο την κρίση. Διδάχθηκε. Ήθελε να αλλάξει πολλά. Ίσως όλα. Αλλά έπεσε πάνω στην τραγωδία του Συριζα. Καλύτερα το παλιό καθεστώς παρά ο Συριζα.
  Τέλος, η αναφορά στην Πόλη γίνεται συμβολικά. Στη θέση του Ερντογάν θα παρέδιδα την Πόλη στους Έλληνες. Είκοσι εκατομμύρια Τούρκοι θα έπρεπε να διοικηθούν απο 10 εκατομμύρια Έλληνες. Τι λες; Ποιός θα κατακτούσε ποιόν;

 8. Το είπε ,έστω και σε πανηγυρική εκδήλωση ο στρατηγός πέρυσι, και το ”φχαριστήθηκαν” όσοι Έλληνες άντεξαν και τα 400-500 χρόνια της ΟθωμανοΤουρκικής σκλαβιάς και αντέχουν -xr;onia t;vra- και τα ”ουρλιάσματα” των ”γκρίζων” λύκων -που προσώρας πάντως δεν μας επιτέθηκαν-επειδή είναι αποφασισμένοι να πεθάνουν γιαυτήν την φλούδα της γης μας της Ελληνικής ,με πρώτη -έστω λεκτικώς -την σημερινή κυβέρνησή μας.
  Να θυμίσουμε την ρήση του Κανάρη ,όταν πυρπόλησε την Τουρκική ναυαρχίδα ”
  Είπα μέσα μου απόψε Κων/νε θα πεθάνεις .Και μετά ήρθαν όλα.
  Το είπε- πότε και πως (άλλοι θα έλεγαν εν τη ρύμη του λόγου του) ο στρατηγός ,Πολιτικούς και πολίτες άλλους δεν ακούσαμε να το συμμερίζονται και να ορκίζονται για αυτοπροαίρετη -σαν τον Μαρμαρωμένο -αυτοθυσία τους . ”Σημιτοποιηθήκαν” οι περισσότεροι μετά τα Ίμια ,δεν ακούμε και τα”θούρια” του Σταμάτη Σπανουδάκη.
  Και αυτό είναι σήμερα το μέγα ζητούμενο αγαπητές μας ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ , κ .ΑΦΑΝΤΕ και λοιποί συνανιχνευτές.

 9. Έχεις ακόμα φαναριώτικες φαντασιώσεις Παντελή. Πρόσεξε το αυτό γιατί οι καιροί είναι ύποπτοι. Όπως λέγεται η απόσταση ανάμεσα στον έρωτας και το μίσος είναι ελάχιστη. Μην παραξενευτείς αν δεις από κει που είμαστε σε κόντρα με τους Τούρκους να προκύψει κανένας ελληνοτουρκικός έρωτας όπως αυτός στα σίριαλ και τότε η δορυφοριοποίηση είναι αναπόφευκτη. Κρίνοντας από τις αντιστάσεις που επιδεικνύει η ελληνική αστική τάξη στην τουρκική οικονομική διείσδυση και ο ελληνικός λαός στα τούρκικα τηλεοπτικά υποπροϊόντα αναρωτιέμαι γιατί οι Τούρκοι δεν πήραν αυτόν τον δρόμο. Η απάντηση που δίνω είναι ότι οι ελίτ τους, κυρίφς η πολιτική και η στρατιωτική έχουν ανάγκη από συγκρούσεις, νομιμοποιείται η ύπαρξή τους μέσα απ’ αυτές. Με δεδομένο ότι οι δικές μας κυρίαρχες τάξεις έχουν ανάγκη από αφέντη για να υπάρξουν αν οι Τούρκοι πούλαγαν έξυπνα τον Νεοοθωμανισμό πασπαλισμένο με λίγο Χατί Χουμαγιούν και ανατολίτικο εξωτισμό θα πέφταμε στην αγκαλιά τους σαν ώριμο φρούτο. Όλες οι μεγάλες χώρες άλλωστε έχουν ανάγκη από δορυφόρους και η Ελλάδα θα ήταν τρόπαιο για την Τουρκία αν ήθελε να παίξει ρόλο παγκόσμιας δύναμης. Γι’ αυτό θεωρώ τον Νταβούτογλου πιο επικίνδυνο από τον Ερντογάν, γιατί είναι πιο έξυπνος, ξέρει ότι το παιχνίδι παίζεται και με άλλο τρόπο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα