Αποκαθήλωσε τη “σιδηρά κυρία” του υπουργείου ο Δένδιας

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Αποκαθηλώθηκε πριν λίγες ημέρες η διευθύντρια της Νομικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών Μάνια Τελαλιάν μετά από μία θυελλώδη συνάντηση με τον υπουργό Νίκο Δένδια. Ας σημειωθεί ότι η Μάνια Τελαλιάν δεν ήταν μόνο “βασίλισσα” της Νομικής Υπηρεσίας, αλλά και “σιδηρά κυρία” του υπουργείου. Εκτός του ότι εκ της θέσεώς της ήταν ανώτατη σύμβουλος του εκάστοτε υπουργού Εξωτερικών, συμμετείχε με κυρίαρχο ρόλο και σε συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό, καθώς και σε κρίσιμες για τα εθνικά συμφέροντα διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Μάνια Τελαλιάν ήταν ο βασικός υπηρεσιακός παράγοντας που εμπόδιζε όλο το προηγούμενο διάστημα την κατάθεση στον ΟΗΕ συντεταγμένων για τα εξωτερικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Κι αυτό, παρότι η Τουρκία είχε καταθέσει συντεταγμένες. Δεν άλλαξε στάση, όμως, ούτε όταν το περασμένο φθινόπωρο το καθεστώς Ερντογάν υπέγραψε με την κυβέρνηση Σαράτζ τη γνωστή συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, με βάση την οποία και οι δύο πλευρές σφετερίζονται την υφαλοκρηπίδα της Κρήτης και των άλλων νησιών.

Το επιχείρημα της Μάνιας Τελαλιάν, το οποίο είχαν υιοθετήσει αρκετοί υψηλόβαθμοι διπλωμάτες είναι ότι η κατάθεση συντεταγμένων συνιστά μονομερή οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ. Ως εκ τούτου είναι πράξη αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο και η Ελλάδα δεν πρέπει να κάνει κάτι τέτοιο. Κυρίως λόγω φοβικού συνδρόμου, είχαμε φθάσει στο σημείο η ελληνική εξωτερική πολιτική να υποκαθίσταται από νομικισμούς.

Εκτός αυτού, όμως, το επιχείρημά της είναι προβληματικό και στο αμιγώς νομικό επίπεδο, με την έννοια ότι την άποψή της αυτή αμφισβητούν πολλοί καθηγητές Διεθνούς Δικαίου. Ας σημειωθεί ότι η ίδια έχει ειδικότητα στο Δίκαιο των Διεθνών Οργανισμών (είχε διαπρέψει όταν η Ελλάδα είχε αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ) και όχι στο Δίκαιο της Θάλασσας.

Είναι αξιοσημείωτο ότι εδώ και χρόνια η Μάνια Τελαλιάν είχε φθάσει να υπερβαίνει τον ρόλο της –ως νομική σύμβουλος– και να υπαγορεύει πολιτική. Το είχε καταφέρει αφενός λόγω της ισχυρής της προσωπικότητας, αφετέρου λόγω της στενής σχέσης της με ανώτατους διπλωμάτες, μεταξύ των οποίων και η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου (πρώην διπλωματική σύμβουλο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και σημερινή πρέσβειρα στην Ουάσιγκτον).

για την συνέχεια https://slpress.gr/ethnika/apokathilothike-i-quot-sidira-kyria-quot-toy-ypoyrgeioy-exoterikon/

spot_img

9 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Είναι ντροπή για το πολιτικό σύστημα να διαχέει αυτές τις πληροφορίες και ιδίως ότι μία κρατική λειτουργός ,όσο κακή και αν είναι ,μπλόκαρε τις κυβερνήσεις από το να επιτελέσουν το εθνικό τους καθήκον. Αν πράγματι αυτό συνέβαινε τότε η μομφή πέφτει στους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες που την κρατούσαν στην καρέκλα της.

  • Έτσι είναι ,όπως πολύ σωστά επισημαίνετε γιαυτήν την ανώτερη κρατικό λειτουργό -που είχε διαπρέψει – και κατά τον κ.Λυγερό- όταν η Ελλάδα μας είχε αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ-και είναι ατυχές ,η, αναληθές ότι αυτή ”κρατούσε” τον εκάστοτε υπουργό Εξωτερικών -(και μαζί την κυβέρνηση)-να ασκήσει την εξωτερική της πολιτική,εκτός αν ”για να περπατήσουν”διάφορα θέματα απητείτο η σύμφωνη γνώμη και η συνυπογραφή της .
   Κατακριτέα είναι πάντως ,αν με την επίμονη ‘άρνησή της καθυστερούσαν θέματα στην εξωτερική μας πολιτική ,ενώ θα μπορούσε να παραιτηθεί και να ”καταγγείλει”.
   Ενδιαφέρον έχει να μάθουμε ποιά ήταν η θέση της και η νομική συμβουλή της στην μη υπογραφή και από τον Σκοπιανό Πρόεδρο της Συμφωνίας των Πρεσπών.
   ”Κάθε αρνί από το πόδι του κρέμεται”.

  • Φαίνεται πως το “πολιτικό σύστημα” (= Δένδιας) δεν το θεωρεί και τόσο ντροπή, διότι εξακολουθεί να παραμένει στην θέση του, ενώ σε οποιοδήποτε ευνομούμενο κράτος θα είχε παραιτηθεί. Είναι επίσης ντροπή για τον πρωθυπουργό, που εξακολουθεί να κρατά στην καρέκλα του έναν ανίκανο υπουργό, που δεν ελέγχει το υπουργείο του, αλλά δεν έχει και ίχνος ντροπής κι ευασιθησίας, για να παραιτηθεί. Αυτά έχουν εκλείψει από την μεταπολιτευτική Ελλάδα.

   Η ζημιά που έκανε η εν λόγω κυρία στην χώρα είναι τεράστια, αλλά οι πολιτικοί μας ελάχιστοι, για να αναλάβουν τις ευθύνες των.

  • Μικρό συμπλήρωμα: Ασφαλώς δεν μπορεί κανείς να περιμένει τέτοιες ευαισθησίες από μία κυβέρνηση, που παρά το ότι το περασμένο φθινόπωρο το καθεστώς Ερντογάν υπέγραψε με την κυβέρνηση Σαράτζ τη γνωστή συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, με βάση την οποία και οι δύο πλευρές σφετερίζονται την υφαλοκρηπίδα της Κρήτης και των άλλων νησιών, εξακολουθεί να διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με την κυβέρνηση τής Τρίπολης (Σαράτζ), αντί να τις έχει πάραυτα διακόψει και αποκαταστήσει διπλωματικές σχέσεις με την κυβέρνηση Χαφτάρ. Κοιμόνται όρθιοι, ή είναι πουλημένοι;

   • από «τά μυστικά τού βάλτου»*(κείμενο πού διατρέχει τό διαδίκτυο· κείμενον εκτενές…)·
    όλντ ίζ μπάτ γκούντ ίζ, πού λ. ό λ.,
    π.χ.:

    «Η πατρίδα μας είναι στο βάλτο. Όλοι είμαστε στο βάλτο.
    Η ελληνική κοινωνία, και όχι μόνον,
    είναι χωμένη σε έναν βρωμερό και σκοτεινιασμένο βάλτο. Μέχρι το λαιμό.
    Έναν βάλτο με πολλά μυστικά…»,

    από τήν ιστοσελίδα τού Αναρμοδίου(…για να μην ΞΕΧΝΑΩ ότι
    αρνούνται στον πολίτη την βασική του αρμοδιότητα:
    το κυβερνάν, το νομοθετείν και το δικάζειν,
    με ΠΡΟΣΧΗΜΑ την ΤΕΧΝΙΚΗ του αναρμοδιότητα.) Θρακός,
    νά: https://anarmodios.wordpress.com/2010/11/24/1-2/

    *
    κι επί τή ευκαιρία:
    ΣΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΒΑΛΤΟΥ – Π. Δέλτα, PDF
    Nikos Vandoros

    https://www.academia.edu/38065415/ΣΤΑ_ΜΥΣΤΙΚΑ_ΤΟΥ_ΒΑΛΤΟΥ_-_Π._Δέλτα

 2. Την κυβέρνηση του κ.Σάρατζ αναγνωρίζει η Ευρωπαική Ένωση ,το ΝΑΤΟ κλπ -μάλλον γιατί ελέγχει την πρωτεύουσα της Λιβύης- ,οπότε η Ελλάδα μας ως μέλος αυτών των Ενώσεων-Συμμαχιών δεν μπορεί να ”ξεφύγει από το μαντρί (και ξέρουμε τι παθαίνουν όσοι φεύγουν από το μαντρί)”.
  Σημασία έχει πάντως ότι όλοι οι εταίροι και σύμμαχοί μας δεν αναγνωρίζουν το υπογραφέν ”Τουρκολυβικό μνημόνιο”, που σίγουρα θα μείνει στα χαρτιά ,μέχρι να υπογραφεί άλλο με την Ελλάδα από τον ”στρατηλάτη” κ.Χαφτάρ ,που είναι θέμα χρόνου να φθάσει στην πρωτεύουσα Τρίπολη και να καταργήσει τον κ.Σάρατζ.
  Νόμιζα ότι θα επιμέναμε και άλλοι για να μάθουμε για την στάση αυτής της κυρίας όσον αφορά στις ”εμφανείς”νομικές ελλείψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών και ποιές ήταν οι σχέσεις της με τον επί 4,5 χρόνια ΥΠΕΞ κ.Κοτζιά,αλλά καθώς φαίνεται πολλοί από εμάς είναι της απόψεως ”περασμένα ,ξεχασμένα” ,,η, ΄΄περσινά ξινά σταφύλια” .
  Σε κάθε περίπτωση η παρούσα η κυβέρνηση μπορεί να καθυστερεί-όποιος βιάζεται σκοντάφτει” ,αλλά σίγουρα ούτε κοιμάται ,ούτε είναι πληρωμένη.
  Για την προηγούμενη δεν ”παίρνω όρκο” μετά την μήνυση του κ.Καμμένου εναντίον του κ.Κοτζιά.

  • “όποιος βιάζεται σκοντάφτει” Είσαι πολύτιμος στην παρούσα φάση, διότι οι μαλακίες που γράφεις σκοτώνουν και κοροναϊό, τον οποίο δεν μπορείς να γράψεις σωστά, διότι προφανώς δεν ξέρεις να βάζεις διαλυτικά. Ή κάνω λάθος;

   Αν δεν ήσουν μπουνταλάς, θα καταλάβαινες ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Όποιος ΔΕΝ βιάζεται σκοντάφτει, κι εμείς ήδη σκοντάψαμε επειδή το ΥΠΕΞ είτε κοιμάται όρθιο, είτε είναι πουλημένο. Με τι φόντα και προσόντα, με ποια αρμοδιότητα ή αναρμοδιότητα, με ποια γνώση ή έγνοια, με ποια υπευθυνότητα ή ανευθυνότητα, τού λόγου σου μάς διαβεβαιώνεις “αλλά σίγουρα ούτε κοιμάται ,ούτε είναι πληρωμένη”; Ποιος είσαι εσύ;

   Οι άλλοι, όποιοι κι αν είναι αυτοί, μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Η ελληνική κυβέρνηση, αν ήταν όντως ελληνική, έπρεπε να είχε ήδη κάνει αυτό που συμφέρει στην χώρα μας, όπως κάνουν όλα τα σοβαρά κράτη και όχι να εξακολουθεί να υποστηρίζει τον Τούρκο Σαράτζ και να μην στέλνει τις απαιτούμενες συντεταγμένες, ώστε να μην χάσομε τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο. Αλλά αφού πρώτα οι άλλοι πούλησαν την Μακεδονία, ΄τωρα τούτοι πουλούν το Αιγαίο, για να ολοκληρωθεί το σχέδιο. Και ύστερα κατηγορείς τον Γεωργιάδη, που αναδεικνύει θέματα, τα οποία το ΥΠΕΞ προσπαθεί να σκεπάσει.

   • Είχα στοιχηματίσει ότι δεν θα θυμόσασταν μετρά από ένα μήνα περίπου την αντιπαράθεση με πρωτόγονα συναισθήματα του μίσους ,του υπερβολικού εγωισμού και της ”στριμωγμένης γάτας” και δεν θα μου γράφατε υβριστικές λέξεις και φράσεις .
    Έχασα το στοίχημα .Να είστε καλά.

    • Δεν είναι ανάγκη να γράφεις, αν δεν έχεις κάτι να απαντήσεις. Δεν ξέρω για ποιαν αντιπαράθεση “μετρά από ένα μήνα περίπου” μιλάς, αλλά συνεχίζεις να γράφεις αρλούμπες, μη έχοντας να απαντήσεις κάτι ουσιαστικό επί τού σχολίου μου.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,639ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
17,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα