Στις ιδιαίτερα υψηλές τιμές των τουριστικών προορισμών στην Ελλάδα εστιάζει ο γερμανικός τύπος. Δημοσιεύματα για τους ελιγμούς Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.
«Ακριβή Ελλάδα: Για πολλούς ντόπιους οι διακοπές έχουν γίνει απλησίαστες» είναι ο τίτλος σε ανταπόκριση του δημοσιογραφικού δικτύου RND (Redaktionsnetzwerk Deutschland), που δημοσιεύεται σε πολλές γερμανικές εφημερίδες. Το ρεπορτάζ αρχίζει με ένα παράδειγμα: «Με καθαρό μηνιαίο εισόδημα 1.800 ευρώ η οικογένεια της Ελένης και του Γιώργου Κοντογιώργη ανήκουν στον μέσο όρο στην Ελλάδα. Ο 30χρονος οικογενειάρχης είναι αστυνομικός, η 31χρονη σύζυγός του εργάζεται με μειωμένο ωράριο σε νηπιαγωγείο, στο οποίο πηγαίνουν και οι κόρες του ζευγαριού, τριών και πέντε ετών. Κανονικά ήθελαν να πάνε διακοπές τον Αύγουστο στην Πάρο για 14 μέρες, όπως έκαναν και τα προηγούμενα τρία χρόνια. ‘Αλλά τελικά το ακυρώσαμε’, λέει η Ελένη. Το ξενοδοχείο τους έχει αυξήσει τις τιμές κατά 25% σε σχέση με πέρσι». Αντί για την Πάρο, «έκλεισαν παραθαλάσσιο ξενοδοχείο στο Ντουμπάι με 95 ευρώ το βράδυ. Για μία οικογένεια τεσσάρων ατόμων τα αεροπορικά εισιτήρια θα στοιχίσουν περίπου 2.000 ευρώ, αλλά όπως λέει ο Γιώργος Κοντογιώργης, ‘συνολικά οι διακοπές στα Εμιράτα θα μας έρθουν φθηνότερα από τις Κυκλάδες’».
Η ανταπόκριση από την Αθήνα επισημαίνει ότι «σύμφωνα με ετκτιμήσεις της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Mabrian, οι τιμές των πεντάστερων ξενοδοχείων στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί φέτος κατά 110% σε σύγκριση με το έτος 2019, προ κρίσης. Για ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων η αύξηση ανέρχεται στο 63%, για τριών αστέρων στο 19%. Τον Μάιο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα έφτασε στο 11,3%, το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 30 ετών. Τα πάντα ακριβαίνουν, από το ξενοδοχείο μέχρι το φαγητό στην ταβέρνα και το ποτό στο μπιτς-μπαρ ή το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο. Σε αυτά προστίθενται οι υψηλές τιμές της βενζίνης. Στα ελληνικά νησιά, σε πολλά πρατήρια, ένα λίτρο βενζίνης σούπερ στοιχίζει πάνω από 2,70 ευρώ».
Νίκη ή υποχώρηση Ερντογάν;
Οι εφημερίδες της Τετάρτης δεν έχουν προλάβει να καλύψουν πλήρως τις διαβουλεύσεις της Μαδρίτης και τους ελιγμούς Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ωστόσο δεν λείπουν οι πρώτες αναφορές. «Ο Ερντογάν παίρνει αυτό που θέλει» είναι ο τίτλος σε ανάλυση της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) για το «κοινό υπόμνημα» που υπέγραψαν Τουρκία, Σουηδία και Φινλανδία. «Το υπόμνημα στο οποίο συμφώνησαν οι τρεις χώρες», αναφέρει ο απεσταλμένος της εφημερίδας στη Μαδρίτη, εκπληρώνει όλες τις προϋποθέσεις που η Άγκυρα έθετε στη Σουηδία και τη Φινλανδία. Οι χώρες αυτές αναφέρουν ρητώς το PKK ως ‘τρομοκρατική οργάνωση’ και υπόσχονται να καταπολεμήσουν τις δραστηριότητές του, ακόμη και τις ομάδες και τα δίκτυα που έχουν συμμαχήσει μαζί του. Κατά την τουρκική άποψη η δέσμευση περιλαμβάνει και την κουρδική πολιτοφυλακή YPG στη Συρία, η οποία κατονομάζεται σε ξεχωριστή παράγραφο. Αυτό ήταν πολύ σημαντικό για τον Ερντογάν».
«Η Τουρκία υποχωρεί στη διαμάχη με το ΝΑΤΟ» είναι η πρώτη εκτίμηση της Neue Zürcher Zeitung (NZZ). Μεταξύ άλλων η ελβετική εφημερίδα αναφέρει: «H Τουρκία ανακάλεσε τις αντιρρήσεις της για την προσχώρηση της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο το βράδυ της Τρίτης, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ η Άγκυρα θα στηρίξει την αποστολή πρόσκλησης στις δύο βόρειες χώρες να γίνουν μέλη της Συμμαχίας». H εφημερίδα Tageszeitung (ΤΑΖ) του Βερολίνου αναφέρει στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι «κανείς δεν φαινόταν ευτυχής με το αποτέλεσμα. Πιο ευχαριστημένος από όλους έδειχνε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Το βέτο που είχε προβάλει πριν από έναν μήνα η Τουρκία για την προσχώρηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, έπρεπε να ανακληθεί. Με οποιονδήποτε τρόπο. Αργότερα, η πρωθυπουργός της Σουηδίας Άντερσον έκανε λόγο για ένα ‘δούναι και λαβείν’ που συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις».
Μαζικές απολύσεις στη Novartis
Νέα ανεπιθύμητη δημοσιότητα για την ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis, αυτή τη φορά λόγω μαζικών απολύσεων που δρομολογούνται στο πλαίσιο σχεδίου για την αναδιάρθρωση της επιχείρησης. Η εφημερίδα Tagesanzeiger της Ζυρίχης, που είχε αποκαλύψει την είδηση, επισημαίνει: «Συνολικά η Novartis θέλει να καταργήσει 8.000 από τις 108.000 θέσεις εργασίας που διατηρεί σε όλον τον κόσμο. Οι μαζικές απολύσεις οφείλονται στη συγχώνευση δύο τμημάτων, που αναμένεται να αποφέρει εξοικονόμηση ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, αλλά και σε μία σαφέστερη στρατηγική».
Σύμφωνα με την εφημερίδα «κανονικά δεν θα ήταν απαραίτητες οι περικοπές, γιατί μετά την πώληση του μεριδίου της στην Roche η επιχείρηση κολυμπάει στο χρήμα, το οποίο όμως πρέπει να επιστρέψει στους μετόχους μέσω ενός προγράμματος επαναγοράς μετοχών. Η Novartis βρίσκεται υπό πίεση, καθώς θα πρέπει να αναπτύξει νέα φάρμακα, με υψηλό τζίρο, για να προσελκύσει επενδυτές στο Χρηματιστήριο. Σε αυτό αναμένεται να συμβάλει και το νέο μοντέλο μάρκετινγκ της επιχείρησης».
Γιάννης Παπαδημητρίου
DW