Απαραίτητες διευκρινίσεις για την μονομερής οριοθέτηση ΑΟΖ της Αιγύπτου

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

 

Απαραίτητες διευκρινίσεις για την πρόσφατη μονονερής οριοθέτηση ΑΟΖ της Αιγύπτου δόθηκαν μετά από σχετικό ερώτημα που έθεσε το iEpikaira σε νομικό (διδάκτορα με ειδίκευση στο Δίκαιο της Θάλασσας), ο οποίος εξηγεί ότι:
Στο διεθνές δίκαιο δεν υπάρχει η έννοια της «μονομερούς οριοθέτησης». Ελλείψει συμφωνίας οριοθέτησης ή δικαστικής απόφασης που να καθορίζει σύνορα, ένα κράτος έχει δικαίωμα να γνωστοποιήσει στη διεθνή κοινότητα, μέσω του ΟΗΕ, ότι έχει συγκεκριμένη αξίωση σχετικά με τα εξωτερικά όρια των θαλασσίων ζωνών του.
Με άλλα λόγια, μπορεί ένα κράτος να υποβάλει στον ΟΗΕ χάρτες και συντεταγμένες και να λέει πως «θεωρώ ότι τα όρια των θαλασσίων ζωνών μου είναι μέχρι εδώ» (π.χ. Άρθρο 16 Σύμβασης ΔΘ).
Αυτό επ’ ουδενί δεν θεωρείται οριοθέτηση. Πρόκειται για μονομερή καθορισμό των απωτάτων ορίων των θαλασσίων ζωνών ενός κράτους, ο οποίος είναι απλώς μια αξίωση/διεκδίκηση. Τέτοιες μονομερείς αξιώσεις δεν παράγουν έννομες συνέπειες, δεν εγκαθιδρύουν οριστικά σύνορα, άρα δεν δεσμεύουν άλλα κράτη.
Συνεπώς, καίτοι η Αίγυπτος είχε κάθε δικαίωμα να κάνει αυτό που έκανε, εντούτοις δεν θεωρείται οριοθέτηση. Είναι απλώς μια επισημοποίηση των αξιώσεών της. Μόνο με διμερή συμφωνία με τη Λιβύη ή απόφαση διεθνούς δικαστηρίου θα θεωρηθεί οριστικό οποιοδήποτε σύνορο μεταξύ των δύο κρατών.
Τέλος, δεν έχει σημασία για τη νομιμότητα τέτοιων πράξεων το κατά πόσο έγινε με βάση τη μέση γραμμή ή όχι.

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com

spot_img

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,751ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
23,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα