Απίθανο η Τουρκία να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μέχρι το τέλος του έτους -Τι ζητάει ακόμη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Οι διαθέσεις της Τουρκίας καθιστούν δύσκολη την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εντός του 2022 / Φωτογραφία: AP
03/11/2022  19:21
Η Τουρκία είναι απίθανο να εγκρίνει την προσπάθεια της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ πριν από το τέλος του έτους, τονίζουν αξιωματούχοι στο πρακτορείο Bloomberg.

Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι οι πιθανότητες να συμβεί αυτό ακόμη και πριν από τις τουρκικές εκλογές του επόμενου έτους είναι ελάχιστες. Η Σουηδία δεν έχει κάνει αρκετά για να ικανοποιήσει τις τουρκικές απαιτήσεις και η ατζέντα του τουρκικού κοινοβουλίου είναι γεμάτη για το υπόλοιπο του έτους, δήλωσαν στο πρακτορείο Bloomberg οι αξιωματούχοι. Σύμφωνα με τους ίδιους, η Τουρκία είναι ευχαριστημένη με τη συνεργασία της Φινλανδίας, η οποία έχει επίσης υποβάλει αίτηση για ένταξη στη συμμαχία, αλλά σχεδιάζει να ψηφίσει και για τις δύο αιτήσεις ταυτόχρονα.

Με τον Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικό γραμματέα του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, να καταφτάνει στην Τουρκία την Πέμπτη για συναντήσεις, η Άγκυρα επιμένει σε σταθερά βήματα ειδικά από τη Σουηδία. Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιθυμεί να εδραιώσει τις ψήφους των εθνικιστών ενόψει των εκλογών, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο, αλλά δεν αποκλείεται η ψηφοφορία να διεξαχθεί και νωρίτερα.

Τα αιτήματα της Τουρκίας από τη Σουηδία για να εγκρίνει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ
Η τουρκική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να ζητήσει από το κοινοβούλιο την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας, εκτός εάν η σκανδιναβική χώρα ανταποκριθεί στις υπάρχουσες απαιτήσεις για πάταξη των Κούρδων αυτονομιστών, έκδοση υπόπτων και άρση των περιορισμών στις πωλήσεις όπλων στην Άγκυρα, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι θα επισκεφθεί την Τουρκία για να διασφαλίσει ότι και οι 30 σύμμαχοι θα επικυρώσουν τις προσχωρήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας το συντομότερο δυνατό. Ο Στόλτενμπεργκ θα συναντήσει τον Ερντογάν, τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ μαζί με άλλους ανώτερους αξιωματούχους κατά την επίσκεψη που θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο.

Η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι οι μόνοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ που δεν έχουν ακόμη υπογράψει την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών, οι οποίες υπέβαλαν αίτημα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Για την ένταξη των δύο χωρών, πρέπει να επικυρώσουν τις αιτήσεις όλα τα μέλη της συμμαχίας. Ενώ η Ουγγαρία κινήθηκε αργά σε σχέση με άλλα μέλη, ενδέχεται να ψηφίσει για τη διεύρυνση της βορειοατλαντικής συμμαχίας μέχρι το τέλος του έτους.

«Φυσικά θα το υποστηρίξουμε τη στιγμή που θα έρθει ενώπιον του κοινοβουλίου, ελπίζουμε ότι αυτό θα συμβεί το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Ούγγρος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Τάμας Βάργκα στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Telex σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, αναφερόμενος στη νομοθεσία για την επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την οποία υπέβαλε η κυβέρνηση τον Ιούλιο. Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έχει μεγάλη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και η κυβέρνηση της Ουγγαρίας έχει καθυστερήσει τις αιτήσεις.

Στην Τουρκία την ερχόμενη εβδομάδα και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας για συζητήσεις.

Ο νέος πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, θα επισκεφθεί την Τουρκία την επόμενη εβδομάδα. Ο Κρίστερσον, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο μήνα, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η χώρα του θα τιμήσει τη συμφωνία με την Τουρκία και θα συνεργαστεί για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Οι ηγέτες των σκανδιναβικών χωρών έχουν υπογραμμίσει ότι επιδιώκουν να εισέλθουν από κοινού στη συμμαχία.

Οι συνομιλίες του Στόλτενμπεργκ πραγματοποιούνται καθώς η Τουρκία έχει διαπραγματευτεί με τη Ρωσία για να επιτρέψει τη συνέχιση της ροής σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας. Η Μόσχα ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα το Σαββατοκύριακο, για να επιστρέψει σε αυτήν αφού έλαβε γραπτές εγγυήσεις από την Ουκρανία, όπως δήλωσε.

Η Τουρκία έχει προειδοποιήσει τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ σχετικά με την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία, φοβούμενη ότι οι επιθέσεις αντιποίνων από τη Ρωσία θα μπορούσαν να βαθύνουν περαιτέρω τον πόλεμο και αναμένεται να μεταφέρει τις ανησυχίες της για άλλη μια φορά στον Στόλτενμπεργκ.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα