Απάντηση Κοτζιά σε Κουμουτσάκο στις κατηγορίες περί μυστικής διπλωματίας με την Αλβανία

30/1/18 | 0 | 0 | 445 εμφανίσεις

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Στην αντεπίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας για τα όσα του αποδίδει περί «μυστικής διπλωματίας» πέρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, διαψεύδοντας παράλληλα εκ νέου ότι Ελλάδα και Αλβανία έχουν συζητήσει «τσάμικο».

Ο υπουργός Εξωτερικών άφησε αιχμές για τους χειρισμούς παλαιότερων κυβερνήσεων της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι σήμερα δεν υπάρχουν «μυστικοί απεσταλμένοι».

Απαντώντας σε ερώτηση του τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Κουμουτσάκου στη Βουλή, ο κ. Κοτζιάς επαναβεβαίωσε ότι «τσάμικο» δεν υφίσταται ούτε έχει τεθεί στις διαβουλεύσεις με τα Τίρανα.

Απάντηση Κοτζιά:

1. Οι συνομιλίες τις οποίες είχα με τον Αλβανό ομόλογό μου κ. Ντ. Μπουσάτι από τις 19 έως τις 21 Ιανουαρίου στην Κορυτσά, σε συνέχεια της συνάντησης μας στην Κρήτη τον περασμένο Νοέμβριο, εστίασαν σε διμερή θέματα στα οποία υπήρξαν διαφωνίες ή εκκρεμότητες τα τελευταία 70 χρόνια.

Εκτιμώ ότι σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος, προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης βιώσιμων λύσεων στα ζητήματα αυτά, προς αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών και των πολιτών τους και σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και αξίες.

2. Όπως έχω κατ’ επανάληψη τονίσει στο παρελθόν, δεν υφίσταται «Τσάμικο» ζήτημα και ασφαλώς δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των δύο πλευρών.

3. Η θεαματική βελτίωση του κλίματος στις ελληνο-αλβανικές σχέσεις, αποτέλεσμα του υπό εξέλιξη ειλικρινούς διαλόγου των δύο πλευρών, πιστοποιείται πλέον από απτές πράξεις.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνω την ψήφιση από την αλβανική κυβέρνηση των δύο εκτελεστικών νόμων σχετικών με τη συμφωνία για τα στρατιωτικά κοιμητήρια του 2009 δυνάμει των οποίων ξεκίνησαν και συνεχίζονται, όπως γνωρίζετε, οι διαδικασίες αναζήτησης, εκταφής, ταυτοποίησης και ταφής οστών Ελλήνων πεσόντων στην Αλβανία.

Η ταφή των νεκρών και μάλιστα εκείνων οι όποιοι έπεσαν υπέρ βωμών και εστιών, αποτελεί παντού και ιδιαίτερα στην Ελλάδα όπως μας υπενθυμίζει ο Σοφοκλής στην Αντιγόνη, ιερή υποχρέωση.

Η δρομολόγηση της διευθέτησης αυτού του ανθρωπιστικού ζητήματος, το οποίο απ’ ό,τι φαίνεται, δεν ήταν υψηλά στις προτεραιότητες προηγούμενων κυβερνήσεων, συζητήθηκε κατά τις προαναφερθείσες διαπραγματεύσεις στην Κρήτη.

Αυτά που συμφωνήθηκαν εκεί, σήμερα εφαρμόζονται βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος με στόχο την πλήρη εφαρμογή της σχετικής συμφωνίας.

4. Χαιρετίζω την ανταπόκριση της αλβανικής κυβέρνησης στο ιστορικά δίκαιο αυτό αίτημα, που αποδεικνύει ότι ο διάλογος και η συνεργασία σε πνεύμα εποικοδομητικό και χωρίς αγκυλώσεις μπορεί να οδηγήσει στην επίλυση διαφορών και τη δημιουργία θετικών προοπτικών για τις σχέσεις μεταξύ των χωρών της περιοχής μας και των λαών τους.

5. Στο Δελτίο Τύπου του ερωτώντος σχετικό με την κατάθεση της παρούσας κοινοβουλευτικής ερώτησης, μου προσάπτεται η κατηγορία διεξαγωγής «μυστικής διπλωματίας και στις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία».

Η Νέα Δημοκρατία και μερίδα πολιτικών της αντιπολίτευσης εσκεμμένα συγχέουν τις θεσμικές διαπραγματεύσεις, το περιεχόμενο των οποίων, βεβαίως, δεν μπορεί να ανακοινωθεί, έως ότου υπάρξει ένα πρώτο ουσιαστικό αποτέλεσμα, με τη «μυστική διπλωματία».

Ως πρώην διπλωμάτης ήλπιζα ότι τουλάχιστον ο ερωτών θα γνώριζε τη διάκριση αυτή για τον επιπλέον λόγο ότι ως εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών επί κυβερνήσεων ΝΔ ουδέποτε έδωσε την δημοσιότητα στοιχεία για το περιεχόμενο των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία που οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ διεξήγαγαν με τη γείτονα επί 20 χρόνια.

6. Η Ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται μέσω των επίσημων, θεσμικών, πολιτικών και διπλωματικών διαύλων (Πρωθυπουργοί, Υπουργοί Εξωτερικών, διπλωμάτες) και όχι μέσω «μυστικών απεσταλμένων», όπως το πρώην στέλεχος της ΕΥΠ και μετέπειτα σύμβουλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Νίκος Γρυλλάκης και ο εξωθεσμικός παράγοντας Άλεξ Ρόντος.

Ενημερώθηκε ποτέ ο ελληνικός λαός για το τι έκαναν αυτοί οι δύο, τι επαφές είχαν, ποια ήταν τα «αποτελέσματα» τους και τι ρόλο έπαιξαν στην υπόθεση των Σκοπίων;

Πότε θα απολογηθούν επιτέλους τα δύο κόμματα γι’ αυτό; Λόγος για μυστική διπλωματία γίνεται επίσης στην υποθετική περίπτωση που δύο κράτη συνωμοτούν εις βάρος τρίτου με απώτερο σκοπό το διαμελισμό του και τη διαμοίραση των εδαφών του. Είναι λοιπόν πασιφανές ότι, σε πραγματικά μυστική διπλωματία επιδόθηκαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και μάλιστα με ολέθρια αποτελέσματα.

7. Σημειώνω πάντως ότι σε μια έκλαμψη υπευθυνότητας, με την ευκαιρία της πρόσφατης επίσκεψης του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι «η διπλωματία δεν διεξάγεται σε δημόσια θέα».

Ας ενημερώσει κάποιος υπεύθυνα τον ελληνικό λαό τι από τα δύο επιθυμεί τελικά η ΝΔ: την τηλεοπτική διπλωματία, υπό τις κάμερες, ή την θεσμική, ουσιαστική και αποτελεσματική διπλωματία;

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ
Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ’ την Βόρειο Ήπειρο

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    22/6/21 | (0 σχόλια)
    του Παντελή Οικονόμου Ο νόμος για τα εργασιακά που ψηφίστηκε στην Βουλή, πέρα και πάνω από επί μέρους διατάξεις, έχει ένα και μόνον ένα κύριο θέμα: την διαιώνιση του 8ωρου. Και αιτιολογική βάση δυο γνωστά επιχειρήματα. Πρώτο η, erga ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο