Ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Περίπου 10.000 πρόσφυγες, καμία διέξοδος: Η κατάσταση για τον άμαχο πληθυσμό είναι δραματική. Οι προμήθειες βασικών ειδών μειώνονται, ενώ η πανδημία παραμένει.

Παλαιστίνια στο συνοριακό πέρασμα της Χαβάρα- Διαδηλώνει κατά των βομβαρδισμών στη Γάζα

Η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ κάποιες φορές προειδοποιεί όταν πρόκειται να βομβαρδίσει στόχους στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό. Αλλά, και όταν ο ισραηλινός στρατός είχε ως στόχους υπόγειες σήραγγες της Χαμάς την περασμένη εβδομάδα, αυτές οι προειδοποιήσεις ήταν εφικτές, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ισραηλινής αεροπορίας.

Η ριζοσπαστική ισλαμική οργάνωση Χαμάς, την οποία η ΕΕ και οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση, ελέγχει πολιτικά από το 2007 τη Λωρίδα της Γάζας και μπλέκει συνειδητά τις δομές της με θεσμούς που σχετίζονται με τον άμαχο πληθυσμό, με σκοπό να αυξήσει το βάρος των ισραηλινών επιθέσεων.Οι σχεδόν 2.000 ρουκέτες που έχουν καταπέσει από την περασμένη Δευτέρα στο Ισραήλ προέρχονται από κατοικημένες περιοχές στη Λωρίδα της Γάζας.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σε φυγή

Παιδί στη Λωρίδα της Γάζας 2014Παιδί στη Λωρίδα της Γάζας το 2014

Όπως και στις προηγούμενες βίαιες συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, η κατάσταση για τον άμαχο πληθυσμό στη Λωρίδα της Γάζας επιδεινώθηκε εκ νέου αυτή την εβδομάδα. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, περίπου 10.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους, φοβούμενοι επικείμενες χερσαίες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού. Αυτό όμως που επιδεινώνει την κατάσταση των προσφύγων από τη Λωρίδα της Γάζας ακόμη περισσότερο είναι ο συνοριακός φράχτης που μπλοκάρει την οδό διαφυγής. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί κανείς να διαφύγει από την περιοχή των 360 τ.χμ., χωρίς άδεια από το Ισραήλ ή την Αίγυπτο.

Επίσης 16 σχολεία που βρίσκονται υπό την εποπτεία της οργάνωσης αρωγής UNRWA του ΟΗΕ (Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή) έχουν μετατραπεί σε καταφύγια έκτακτης ανάγκης. Ο επικεφαλής της UNRWA στη Γάζα, Ματίας Σμάλε, ανέφερε στην DW: «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προσφέρουμε την υποστήριξη που χρειάζονται όσοι έχουν εκτοπιστεί». Από την έναρξη των αεροπορικών επιθέσεων του Ισραήλέχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 140 άνθρωποι, ενώ 1.000 έχουν τραυματιστεί στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με παλαιστίνιους διασώστες το περασμένο Σάββατο σκοτώθηκαν δέκα μέλη παλαιστινιακής οικογένειας στον προσφυγικό καταυλισμό Σάτι -μεταξύ αυτών οκτώ παιδιά. «Δεν μετέφεραν όπλα, δεν εκτόξευαν ρουκέτες. Φορούσαν τα καλά τους γιορτάζοντας το τέλος του Ραμαζανιού» ανέφερε ο πατέρας τους. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ 40 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής από την περασμένη Δευτέρα στη Γάζα.

Σημαντικές ελλείψεις σε βασικά είδη

Ματίας Σμάλε UNRWA Ο επικεφαλής της οργάνωσης αρωγής UNRWA του ΟΗΕ, Ματίας Σμάλε

Η συνέχιση των επιθέσεων καθιστά επίσης επαχθή τη δουλειά οργανώσεων αρωγής, που προμηθεύουν με είδη πρώτης ανάγκης μεγάλα τμήματα του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟCHA (Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ) από το 2019 το 75% των 1,6 εκατομμυρίων κατοίκων εξαρτώνται από την παροχή τροφίμων και φαρμάκων από οργανώσεις αρωγής. Το πόσιμο νερό και το ηλεκτρικό βρίσκονται διαρκώς σε έλλειψη. Επειδή από τέλος Μαΐου έχουν κλείσει εντελώς οι συνοριακές διαβάσεις από το Ισραήλ, δεν γίνονται μεταφορές καυσίμων. Το ντίζελ πετρέλαιο που είναι απαραίτητο για την κίνηση πχ. των ασθενοφόρων βρίσκεται επίσης σε έλλειψη. Όπως δήλωσε ο Ματίας Σμάλε, επαρκής φαίνεται να είναι τουλάχιστον η προμήθεια βασικών τροφίμων, εκφράζοντας όμως ανησυχία για το πόσιμο νερό.

Την ίδια ώρα, σε όλα αυτά προστίθεται ο κορωνοϊός. Η βρετανική μετάλλαξη έχει οδηγήσει σε ένα δεύτερο κύμα πανδημίας και τα παλαιστινιακά εδάφη. Αν και στο Ισραήλ το 62% του πληθυσμού έχει ήδη λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου, στα παλαιστινιακά εδάφη το ποσοστό αυτό ανέρχεται μόλις στο 5%. Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στις αρχές Μαΐου το 60% των ενεργών κρουσμάτων κορωνοϊού στα παλαιστινιακά εδάφη εντοπίζονταν στη Γάζα -η οποία είναι μικρότερη σε έκταση και έχει λιγότερους κατοίκους από τη Δυτική Όχθη. Με λίγα λόγια η νέα στρατιωτική κλιμάκωση ήρθε τη στιγμή που στην περιοχή καταγραφόταν έξαρση του κορωνοϊού λόγω της βρετανικής μετάλλαξης. Αναφορικά με την κατάσταση στα παλαιστινιακά νοσοκομεία, ο Ματίας Σμάλε αναφέρει ότι, εξ όσων γνωρίζει, είναι ακόμη διαχειρίσιμη. «Αλλά φυσικά αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και υπάρξει και χερσαία επιχείρηση, τα νοσοκομεία πολύ γρήγορα θα φτάσουν στα όριά τους. Κι αυτό θα ήταν ένα σοβαρό πρόβλημα ανθρωπιστικής φύσης».

Nτάβιν Ελ

Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα