ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΛΑΘΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Δημήτρης Αριστοτέλους

Φωτογραφία: Σκίτσο του ΑΡΚΑ

Αν δεχτούμε πως το τραγικό ατύχημα των Τεμπών ήταν κυρίως, ή και αποκλειστικά, αποτέλεσμα ενός “ανθρώπινου λάθους”, και πως κανένας άλλος πέραν του σταθμάρχη δεν έχει σοβαρές ευθύνες, όπως θέλει να πιστεύει και να ισχυρίζεται σχεδόν το 40% των Ελλήνων (μέσω των ιδεολογικών ηγητόρων του), αυτό σημαίνει κάτι πολύ απλό. Σημαίνει πως κάθε φορά που θα βάζουμε τα παιδιά μας στο τραινο για να πάνε από την Αθήνα στην Θεσσαλονίκη, ή το αντίθετο, θα είναι σαν να τα βάζουμε να παίξουν ρωσική ρουλέττα: αν δεν γίνει το “ανθρώπινο λάθος” θα γλυτώσουν. Αν όμως γίνει, τότε…

Ο ισχυρισμός περί αποκλειστικά “ανθρώπινου λάθους”, όταν χρησιμοποιείται για να απαλλάξει την κυβέρνηση από τις ευθύνες της είναι μία αδιανόητη προσβολή για την μνήμη των αδικοχαμένων ψυχών, και για των πόνο των δικών τους ανθρώπων. Είναι όμως και μία βάναυση πρόκληση της κοινής λογικής. Μας καλεί, σχεδόν ευθέως, να δεχθούμε πως πάντα η μοίρα μας θα εξαρτάται από τις διαθέσεις και τα τυχόν λάθη ενός σταθμάρχη που θα γυρίζει μόνος και ανεξέλεγκτος τα κλειδιά ώστε να προχωρήσουν οι υπάρξεις μας είτε στην γραμμή της ζωής, είτε στην γραμμή του θανάτου. Και αυτό το έτος 2023.

Δεν χρειάζεται να είναι μηχανικός σιδηροδρόμων ή καθηγητής του ΜΙΤ στην ασφάλεια συστημάτων, όπως προσπαθούν να μας πείσουν, για να έχει κανείς και γνώμη για το τι συνέβη και πεποίθηση για το ποιός φταίει. Δύο τραίνα, ταξιδεύοντας σε αντίθετη φορά, στην ίδια γραμμή, που την διαχειρίζεται το Δημόσιο και κατ’ επέκτασιν η κυβέρνηση, συγκρούστηκαν μετωπικά. Αυτό συνέβη για τον απλό λόγο πως το ένα και μόνο λάθος ενός και μόνο ανθρώπου δεν υπήρχε κανείς για να το αντιληφθεί και να το διορθώσει. Δεν υπήρχε κανένας μηχανισμός και κανένα πρωτόκολλο επαλήθευσης και ελέγχου της πράξης που ήταν “λάθος”. Και υπάρχουν άνθρωποι, και μάλιστα πολλοί, που ισχυρίζονται, πως αυτό είναι κάτι φυσιολογικό και μοιραίο και συνεπώς δεν προκύπτουν ευθύνες για κανέναν πέραν του “σταθμάρχη” που ξέχασε να γυρίσει ένα κλειδί!

¨Οσον αφορά το ποιός ή ποιοί θα μπορούσαν να είναι αυτοί οι μηχανισμοί ασφαλείας η απάντηση είναι απλή: εφ΄όσον η χώρα, λόγω των ιδιαιτεροτήτων της,  αδυνατεί να έχει οπτικές ίνες, ή σύρματα από χαλκό, ή διάφορα άλλα διαπλανητικού χαρακτήρα σύνθετα ηλεκτρονικά συστήματα, θα μπορούσε να χρησιμοποήσει την απλή λογική, που δεν στοιχίζει τίποτα και βοηθάει σχεδον σε όλα τα προβλήματα. Για την περίπτωση τραίνων που εισέρχονται στην αντίθετη γραμμή πορείας θα έπρεπε να υπάρχει ένα απλό πρωτόκολλο ασφαλείας σύμφωνα με το οποίο ο μηχανοδηγός τους θα όφειλε να επιβεβαιώσει την εντολή που έλαβε και να ενημερώσει για την θέση του και την κίνησή του, τρία σημεία: το σταθμαρχείο εισόδου στην αντίθετη γραμμή, το επόμενο σταθμαρχείο, καθώς και ένα κέντρο ελέγχου το οποίο θα είχε σαν αποστολή του να ελέγχει την κίνηση στην ουσιαστικά μία και μόνη σιδηροδρομική γραμμή που διαθέτει η χώρα. Σε μία χώρα που απέκτησε σχετικά πρόσφατα σιδηροδρομική γραμμή διπλής κατευθύνσεως, και στην οποία οι Ρομά κλέβουν συνεχώς τα καλώδια και καταστρέφουν τις υποδομές, αλλά τα τραίνα μπορούν να τρέχουν με 160 χιλιόμετρα την ώρα και συχνά, μάλιστα, πρέπει να το κάνουν αυτό στις αντίθετες γραμμές, το πρώτο μέλημα όποιου αναλαμβάνει την ευθύνη για την διαχείριση του δικτύου, θα έπρεπε να ήταν πολύ συγκεκριμένο: να επιβάλει ένα πρωτόκολλο ενεργειών που θα εξασφαλίζουν πως ένα και μόνο “ανθρώπινο σφάλμα” ενός και μόνο ανθρώπου, δεν θα μπορεί να προκαλέσει μετωπική σύγκρουση και δεν θα είναι ικανό να καταστρέψει τόσες ζωές και να κλείσει τόσα σπίτια.

Όμως κανένας αρμόδιος δεν το έκανε αυτό. Δεν το έκανε για δύο λόγους: πρώτον γιατί δεν μπορούσε και δεύτερον γιατί δεν τον ενδιέφερε να το κάνει. Δεν μπορούσε να το κάνει διότι, κατά τεκμήριο, τις περισσότερες φορές είναι ανίκανος. Τα κομματικά στελέχη που καταλαμβάνουν τις θέσεις στο Δημόσιο και στους κρατικούς οργανισμούς είναι άτομα που έχουν στραφεί στην πολιτική γιατί, στο 95% των περιπτώσεων, δεν έχουν την δυνατότητα να πετύχουν κάτι στον ιδιωτικό τομέα είτε ως επιχειρηματίες, είτε ως προσφέροντες εξαρτημένη εργασία είτε ως αυτοαπασχολούμενοι. Εν τούτοις, τις περισσότερες φορές είναι φιλόδοξοι, ρέκτες και bon viveurs. Αυτoί οι φιλόδοξοι  αποτυχημένοι πυκνώνουν, ως επί το πλείστον, τις γραμμές των κομμάτων, -και ιδιαίτερα του πιό κραταιού από όλα- και γίνονται τα στελέχη τους. Και φυσικά λόγω της ανικανότητας τους είναι φυσικό να μην μπορούν να λύσουν τα προβλήματα. Ούτε και ενδιαφέρονται όμως να επιχειρήσουν κάτι τέτοιο διότι όλη τους η ενέργεια και όλη τους ή στόχευση προσανατολίζεται προς άλλες κατευθύνσεις: πρέπει να βρουν τρόπο να γίνει η απ΄ευθείας ανάθεση, (και όχι μόνο να γίνει αλλά να πάει και στον δικό τους “συνοδοιπόρο” αντί σε κάποιον ανταγωνιστή), πρέπει να βρούν τρόπο να υπερτιμολογήσουν τις τακτικές προμήθειες, να υποτιμολογήσουν τις παροχές στους “συνοδοιπόρους”, να διευκολύνουν τις προσλήψεις των ημετέρων  και ούτω καθ΄ εξής. Και να υπήρχε διάθεση επίλυσης των προβλημάτων δεν υπάρχει χρόνος . Αυτή είναι η απλή πραγματικότητα .

Ίσως το 1969 και το 1972 που έγιναν τα προηγούμενα μεγάλα δυστυχήματα συγκρούσεως τραίνων να μην υπήρχε δυνατότητα να εφαρμοστούν κάποιες “έξυπνες” πρακτικές λύσεις για την αποφυγή των δυστυχημάτων. Τα τελευταία όμως 20 χρόνια με την πρόοδο των επικοινωνιών αυτό θα ήταν κάτι εξαιρετικά εύκολο. Το ότι δεν το έκαναν οι προηγούμενες διοικήσεις του ΟΣΕ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν απαλλάσσει καθόλου από τις ευθύνες τους την παρούσα διοίκηση του οργανισμού και την παρούσα κυβέρνηση. Ειδικά οι κυβερνήσεις δεν εκλέγονται για να συνεχίσουν με υπερηφάνεια και οίηση την νοσηρή κατάσταση πού παρέλαβαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Έχουν ιερή υποχρέωση να προστατέψουν την ζωή, την υγεία και την ευημερία των πολιτών και για να το πετύχουν αυτό οφείλουν να μην αφήσουν λίθο επί λίθου σε κάθε κατάσταση, σε κάθε περίπτωση, σε κάθε πραγματικότητα όπου υπάρχουν δυνητικοί κίνδυνοι. Όσοι έχουν τέτοιες βαρύτατες, κυβερνητικές και διοικητικές, ευθύνες δεν θα πρέπει να κοιμούνται τα βράδια από την ανησυχία και την έννοια για την μοίρα τόσων ψυχών που ουσιαστικά έχει εναποτεθεί στα χέρια τους. Από ό,τι φαίνεται όμως και τα μέλη της παρούσας κυβέρνησης και τα στελέχη της τρέχουσας διοίκησης τα βράδια κοιμόντουσαν ήσυχοι χωρίς να ανησυχούν. Γι’ αυτό, συνεπώς, η ευθύνη τους είναι τεράστια και το ψέμα δεν μπορεί να την κρύψει.

Δυστυχώς, όμως, χειρότερη ακόμα και από την κυβέρνηση η οποία τουλάχιστον μπορεί να ισχυριστεί ότι και το έργο της ήταν δύσκολο και ότι εκμαυλίστηκε από την ηδονή της εξουσίας, είναι η στάση αυτού του μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού, -και των επωνύμων και ημιεπωνύμων ηγητόρων του- που ισχυρίζονται ανερυθρίαστα ότι αυτό που συνέβη δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα “ανθρώπινο λάθος”. Το ισχυρίζονται, εκφράζοντας μία τέτοια απαράδεκτη και ανήθικη άποψη, για τον απλό λόγο πως για αυτούς όλα είναι ένα παιχνίδι πολιτικών εντυπώσεων και κομματικών συσχετισμών. Αυτό που μόνο τους ενδιαφέρει, είναι να μην χάσει το κόμμα τους την πολυπόθητη εξουσία, και γι’ αυτό δεν έχουν χρόνο να αισθανθούν ούτε αγανάκτηση, ούτε οργή ούτε και πόνο για τον άδικο χαμό τόσων αθώων ψυχών. Αν σκεφτούμε, μάλιστα, πως ενδεχομένως και από την αντίθετη πλευρά, -αυτήν που σήμερα βρίσκεται στη θέση του κατήγορου αλλά χθες ήταν στη θέση του κατηγορούμενου- υπάρχει άλλος ένας τόσο μεγάλος αριθμός “πολιτών”, που η κομματική τύφλωσή του και ο πολιτικός φανατισμός του θα το οδηγούσε, σε μία ανάλογη-αντίστροφη περίπτωση, να αγνοεί εξ ίσου τον ανθρώπινο πόνο και να ενδιαφέρεται μόνο για τις “πολιτικές επιπτώσεις”, τότε καταλαβαίνουμε ποιο είναι το πρόβλημα της κοινωνίας μας και γιατί συμβαίνουν όλα αυτά που συμβαίνουν. “Ανθρώπινο λάθος” δεν ήταν το κλειδί που γύρισε προς την κατεύθυνση που δεν έπρεπε. “Ανθρώπινο λάθος” είναι, συνολικά, ο τρόπος που ζούμε. Και πάρα πολύ συχνά, εξ αιτίας αυτού, καλούμαστε να πληρώσουμε το τίμημα με πόνο και οδύνη.

 

 

 

spot_img

23 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κανείς, όσο γνωρίζω τουλάχιστο, δεν ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο “αποκλειστικά” για ανθρώπινο λάθος. Η εκτίμηση επιπλέον ότι οι πεποιθήσεις μας οφείλονται σε δήθεν “ιδεολογικούς ηγήτορες” ανήκει επίσης στην φαντασία του αρθρογράφου (ή στις επιταγές των δικών του ιδεολογικών καταβολών).
  Σίγουρα πολλά τροχαία δυστυχήματα θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με περισσότερες επενδύσεις στον οδικό άξονα αλλά αυτός δεν είναι λόγος να εξαφανιστεί ο όρος της ποινικής ευθύνης από το λεξιλόγιό μας (καί τα θύματα είναι πολλά περισσότερα, απλά δεν “φαίνονται” επειδή είναι… καλά διαμοιρασμένα στον χρόνο).
  Εξακολουθώ, για αυτό τον λόγο, να επιμένω στην διάκριση των ποινικών από τις πολιτικές ευθύνες.

 2. “Κανείς, όσο γνωρίζω τουλάχιστο, δεν ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο “αποκλειστικά” για ανθρώπινο λάθος”.

  Ως γνήσιος Λούμπεν μάλλον κάνετε πλάκα, μόνο που η εποχή δεν είναι για αστεία. Η θα ήσασταν εκτός Ελλάδος. Αυτό ακριβώς ισχυριζόντουσαν τις πρώτες ημέρες, μετά το δύστύχημα, προπετώς, όλη η κυβέρνηση και η κυβερνητική παράταξη, μαζί με τους διατεταγμένους δημοσιογράφους. (Παραπέμπτω χαρακτηριστικά στον πασίγνωστο διάλογο του κ. Πρετεντέρη με την κ. Τζίμα).
  Όσο για το άρθρο δεν νομίζω να ισχυρίζεται πως ο σταθμάρχης είναι αθώος! Αυτό καταλάβατε εσείς. Μάλλον το αντίθετο λέει: πως ποινική δίωξη πρέπει να υπάρξει και για τους διοικητικούς και πολιτικούς προϊσταμένους του.

  • Τον διάλογο Πρετεντέρη-Τζίμα δεν τον έχω υπόψη μου αλλά ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε την φράση “όλα δείχνουν πως το δράμα οφείλεται, δυστυχώς, κυρίως σε τραγικό ανθρώπινο λάθος”.
   Την διαφορά ανάμεσα στο “κυρίως” και στο “αποκλειστικά” δεν χρειάζεται νομίζω να την εξηγήσω.
   Βέβαια, επειδή ως “γνήσιος Λούμπεν” δεν διαθέτω την δική σας αυτοπεποίθηση σχετικά με το ορθό των απόψεών μου διατηρώ, όπως σίγουρα θα παρατηρήσατε και στο προηγούμενο σχόλιο, μια επιφύλαξη στις διατυπώσεις μου.

 3. Αγαπητέ κύριε Λούμπεν, και το ανωτέρω άρθρο, που με κάνατε και το ξαναδιαβασα, στην πρώτη-πρώτη γραμμή του μάλιστα, αναφέρεται και στο “κυρίως”. Εσείς το κατακεραυνώσατε, όμως, ώς ένα άρθρο που λέει αποκλειστικά “αποκλειστικά”. (Που το είπαν, άλλωστε, πολλοί άλλοι της κυβερνητικής παρατάξεως). Συνεπώς, αντί να μπείτε στον κόπο να μας εξηγήσετε την διαφορά μεταξύ “αποκλειστικά” και “κυρίως”, ασκηθείτε πρωτίστως στην ανάγνωση και στην κατανόηση κειμένου.
  (Ορθώς, πάντως, διατηρείτε τις επιφυλάξεις σας).

  • Με συγχωρείτε που σας κούρασα υποχρεώνοντας σας να ξαναδιαβάσετε το άρθρο, αλλά πού ισχυρίστηκα εγώ ότι γράφει αποκλειστικά “αποκλειστικά” και ποιοί άλλοι της κυβερνητικής παράταξης υποστήριξαν ότι οφείλεται “αποκλειστικά” σε ανθρώπινο λάθος;

 4. Γράψατε “…αλλά αυτός δεν είναι λόγος να εξαφανιστεί ο όρος της ποινικής ευθύνης από το λεξιλόγιό μας”. Ζήτησε, όμως, ποτέ κανείς εδώ ή αλλού να μην υπάρξουν ποινικές ευθύνες; Γιατί ψεύδεσθε έτσι ασύστολα; Την στιγμή που όλη η κοινωνία ζητάει να πάνε στην φυλακή οι πραγματικοί ένοιχοι;

  Και ναι, ας μην το κουράζουμε πολύ. Απλά πείτε μας εάν μαζί με το κομματικό στέλεχός σας σταθμάρχη, που έπινε τον μπάφο και δεν ήξερε που βρισκόταν, στέλνοντας στην καταστροφή τόσους ανθρώπους, θα πρέπει να διωχθούν ως έχοντες ποινικές ευθύνες και τα στελέχη σας που διοικούσαν τον ΟΣΕ, και φρόντιζαν τόσα χρόνια να εισπράττουν τις αποζημιώσεις από τις ρήτρες οι εργολάβοι χωρίς να κάνουν το παραμικρό έργο. Και που άφησαν ένα τραίνο το 2023 να τρέχει ανάποδα στις γραμμές χωρίς να το ξέρει κανείς και χωρίς να μπορεί να το σταματήσει κανείς. Πείτε μας σας παρακαλώ αν κυρίως, ή αποκλειστικά, θα πρέπει να αισθανόμαστε αηδία για όσα αντιπροσωπεύετε.

 5. Ισχυριστήκατε ότι είπα ότι το άρθρο μιλάει αποκλειστικά για “αποκλειστικά”. Κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από το σχόλιό μου. Το συγκεκριμένο απόσπασμα από το σχόλιό μου αναφέρεται στην τάση του συγγραφέα να μην είναι “ικανοποιημένος” από το “κυρίως”.

  Μπορείτε σας παρακαλώ να παραθέσετε δήλωση κυβερνητικού στελέχους το οποίο να υποστηρίζει ότι επρόκειτο για “αποκλειστικά” ανθρώπινο λάθος;

 6. Έγραψες “…αλλά αυτός δεν είναι λόγος να εξαφανιστεί ο όρος της ποινικής ευθύνης από το λεξιλόγιό μας”. Σχόλιο κάτω από ένα άρθρο που μιλούσε για τις πραγματικές ευθύνες της τραγωδίας. Μπορείς να παραθέσεις ένα σημείο του άρθρου που έλεγε πως “…πρέπει να εξαφανιστεί ο όρος της ποινικής ευθύνης από το λεξιλόγιό μας”. Δεν μπορείς να το παραθέσεις γιατί δεν υπάρχει. Είπες ψέματα για να δημιουργήσεις αρνητικές εντυπώσεις γιατί θέλεις να υπερασπίζεις δολοφόνους.
  Έγραψες “Κανείς, όσο γνωρίζω τουλάχιστο, δεν ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο “αποκλειστικά” για ανθρώπινο λάθος”. Αυτό το έγραψες ως “απάντηση” και “κριτική” σε ένα άρθρο που αρχίζει ως εξής “Αν δεχτούμε πως το τραγικό ατύχημα των Τεμπών ήταν κυρίως, ή και αποκλειστικά, αποτέλεσμα ενός “ανθρώπινου λάθους…” και επιχειρηματολογούσε επ’ αυτού στην συνέχεια. Το “κυρίως”, στο οποίο αναφέρεται το άρθρο, το είπε, εάν δεν το γνωρίζεις και αυτό, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, την πρώτη ημέρα μετά το δύστύχημα. (Το “αποκλειστικα” το είπαν ή το εννόησαν οι “διατεταγμένοι δημοσιογράφοι” όπως ο κ. Πρετεντέρης, που δεν γνωρίζεις την συνομιλία του με την κα Τζίμα).
  Ζητάς να σου παραθέσουμε μία δήλωση κυβερνητικού στελέχους ότι το δυστύχημα οφείλεται “αποκλειστικά” σε ανθρώπινο λάθος. Γιατί το ζητάς αυτό; Λέει το άρθρο σε κάποιο σημείο πως κάποιο κυβερνητικό στέλεχος υποστήριξε κάτι τέτοιο;
  Προφανώς θα είχες περάσει από την ΚΝΕ στα νιάτα σου πριν γίνεις επαγγελματίας Νεοδημοκράτης, και εκεί είχες μάθει την σταλινική τέχνη να ψεύδεσαι και να στρεψοδικείς με τον πιό πρόστυχο τρόπο, προσπαθώντας να θολώσεις ένα μήνυμα που δεν σε βολεύει, διαστρέφοντάς το και παραποιώντας το περιεχόμενό του. Έστω κι αν εδώ πρόκειται για μία συζήτηση για τον θάνατο 60 νέων ανθρώπων. Πως κοιτιέσαι το πρωί στον καθρέφτη;
  Περιμένω να παραθέσεις μία δική σου δήλωση ότι τόσο ο σταθμάρχης που έκανε “κυρίως” το λάθος, όσο και όλοι εκείνοι που με την αβελτηρία τους και την κακοποιό συμπεριφορά τους το επέτρεψαν, πρέπει να υποστούν τις ποινικές συνέπειες. Εγώ απλά προσθέτω πως όλοι αυτοί ανήκουν στην παράταξη που με τόσο αρρωστημένη και διαταραγμένη ψυχοσύνθεση, υπηρετείς.

 7. γράψατε:

  (Που το είπαν, άλλωστε, πολλοί άλλοι της κυβερνητικής παρατάξεως)

  οπότε ξανά:

  Μπορείτε σας παρακαλώ να παραθέσετε δήλωση κυβερνητικού στελέχους το οποίο να υποστηρίζει ότι επρόκειτο για “αποκλειστικά” ανθρώπινο λάθος;

 8. Εσύ ισχυρίστηκες ότι αυτό το λεει το κείμενο. Που το λέει το κειμενο; Είσαι ψεύτης και λες ψέματα; (Εδώ δεν κάνουμε κριτική σε εμένα, αλλά στο κείμενο. Που το λεει το κείμενο;). Που λέει το κείμενο πως πρέπει να καταργηθεί η ποινική δίωξη; (Γιατί να καταργηθεί άλλωστε; Πως θα πάνε μετά φυλακή όλοι οι φίλοι σου τα καθάρματα).

  Επίσης, να ένα κυβερνητικό φερέφωνο:
  https://www.google.com/search?q=%CE%A0%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%B7%CF%82+%CE%A4%CE%B6%CE%AF%CE%BC%CE%B1&rlz=1C1AVNE_enIN862IN862&oq=%CE%A0%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%B7%CF%82+%CE%A4%CE%B6%CE%AF%CE%BC%CE%B1&aqs=chrome..69i57j33i22i29i30.4014j0j15&sourceid=chrome&ie=UTF-8#fpstate=ive&vld=cid:bbcec03d,vid:yVFHgRhH1Og

  Γιατί λές όλα αυτά τα πρόστυχα ψέματα, σε βάρος τόσων χαμένων ζωών; Για να δικαιολογήσεις τους όμοιούς σου που ευθύνονται;

  • μάταια προσπαθείται να εκτραχύνετε την συζήτηση.

   Ξανά:

   Μπορείτε σας παρακαλώ να παραθέσετε δήλωση κυβερνητικού στελέχους το οποίο να υποστηρίζει ότι επρόκειτο για “αποκλειστικά” ανθρώπινο λάθος;

 9. Δεν λέει κάτι τέτοιο το κέιμενο. Λέει ότι είστε δολοφόνοι. Μήπως να φτιάξουμε περισσότερες φυλακές για να σας βάλουμε μέσα; Ίσως αυτό να είναι η λύση για να σωθεί η χώρα.

 10. Για να μην εκτραχύνω πολύ την συζήτηση να αναφέρω μία ελαφρύτερη κατηγορία: και ψεύτες.

 11. Και σταματάω εδώ, προς το παρόν για να μην εκτραχυνθώ. Τα υπόλοιπα δεν τα αναφέρω γιατί δεν είναι politically correct.

 12. Το χειρότερο από όλα είναι πως είστε όλοι τόσο φαιδροί, και εμφανώς διαταραγμένοι, ώστε ακόμη και στην συζήτηση για ένα τόσο τρομερό έγκλημα, μας παρασέρνετε στην θυμηδία.

 13. “Μήπως να φτιάξουμε περισσότερες φυλακές για να σας βάλουμε μέσα;”

  προσέξτε μόνο μην γίνει πάλι ό,τι και με την Novartis, όπου κάποιοι προανήγγειλαν ότι θα πάνε άλλους στην φυλακή και τελικά κατέληξαν να απολογούνται οι ίδιοι στα δικαστήρια.

  Κατά τα άλλα σας ευχαριστώ που δεν εκτραχύνατε τελικά την συζήτηση αλλά περιοριστήκατε στο να με χαρακτηρίσετε διαδοχικά ως “ψεύτη”, “επαγγελματία νεοδημοκράτη” και “δολοφόνο” και ζητώ συγγνώμη για το γεγονός ότι σας υποχρέωσα με την επίμονη ερώτησή μου να με απειλήσετε με άμεση φυλάκιση.

 14. Ποσο λιγότερο από το μηδέν! Τα περι Novartis κύριε Λούμπεν, (που τιμάτε το όνομά σας με το παραπάνω), στους Συριζαίους πρώην συντρόφους σας στην ΚΝΕ. Ο υπογράφων δεν είναι κομματόσκυλο, και κομματάνθρωπος, όπως κάποιοι ονόματα να μην λέμε, που ακριβώς σαν τα σκυλάκια του Παβλώφ, με εξαρτημένα αντανακλαστικά, όταν συλλαμβάνονται κλέπτοντες, δολοφονούντες κλπ. το μόνο που ξέρουν να απαντησουν είναι Novartis, Επιτροπή της Φλωρεντίας κλπ.

  Μπορεί να μην χωράει στο φτωχό, διεστραμένο μυαλό κάποιων, αλλά υπάρχουν και ορισμένοι άνθρωποι που δεν είναι κομματόσκυλα αλλά είναι ελεύθεροι Έλληνες πολίτες και πατριώτες και απεχθάνονται το ψέμα, και ακόμη περισσότερο το φονικό, από όπου και αν προέρχονται.

  Όσο για τις φυλακές μην με ευχαριστείτε. Τις αξίζουν δικαιωματικά όλοι οι παρακρατικοί κλέφτες και δολοφόνοι. Να δούμε πότε θα καταφέρουμε να τις γεμίσουμε με τους κατάλληλους ανθρώπους (το πίανετε το υπονοούμενο), για να σωθεί η Ελλάδα.

 15. Και δεν απαντήσατε: που λέει το κείμενο πως κάποιο κυβερνητικό στέλεχος είπε την λέξη “αποκλειστικά”: Δεν το λέει πουθενά φυσικά. Εσείς το δημιουργήσατε με βάση τις οδηγίες της NKVD πως να δημιοουργείς σύγχυση με προπαγάνδα και ψεύδος, διαστρέφοντας τα λεγόμενα των άλλων και απαντώντας σε κάτι που δεν είπε. Είναι γραμμένα αυτά στα εγχειρίδια οδηγιών της NKVD. Τα μελετήσατε και τα θέσατε στην υπηρεσία του Μάκη Βορίδη! Διατομεακότητα λεγεται αυτό!

 16. Και για να συνοψίζουμε, η μονη κάθαρση όπως λέει και ο κύριος Σαββίδης είναι μία: φυλακή για τους δολοφόνους.

 17. Η παραπομπή στο πείραμα Παβλώφ είναι ενδιαφέρουσα.
  Παραδόξως εγώ δεν σας έχω αποδώσει μέχρι τώρα κομματική ταμπέλα, εσείς έχετε αποφασίσει για τον εαυτό σας ότι είμαι νεοδημοκράτης και δολοφόνος, χωρίς φυσικά να έχετε στοιχεία, αλλά αυτά βέβαια είναι λεπτομέρειες, αφού έχετε φθάσει σε σημείο να μιλάτε σε πρώτο πληθυντικό απευθυνόμενος σε εμένα, λες και εκπροσωπείτε κάποιον άλλον εκτός από τον εαυτό σας.
  Μένει μόνο μια ερώτηση εκ μέρους μου: έχετε τικ όταν διαβάζετε τα σχόλιά μου;

  • Παρακαλώ να μου συγχωρέσετε την ρητορική ερώτηση στο τελευταίο μου σχόλιο. Ήταν άστοχη.
   Να είστε καλά.

 18. Δεν ήταν άστοχη ερώτηση κύριε Λούμπεν. Εξ ιδίων τα αλλότρια κρινετε, όταν δεν θέλετε να πάρετε τα φάρμακά σας κάνετε εκείνες τις γνωστές κινήσεις. Νομίζετε ότι τις κάνουν και οι άλλοι;
  Εσείς, ως πειραματόζωο του Παβλώφ, απαντήσατε “κι εσείς γιατί καταπιέζετε τους μαύρους”, (Novartis). Το επίπεδό σας είναι εκείνο των εξαρτημένων αντανακλαστικών-με ότι αυτό συνεπάγεται για την ψυχοδομή σας και την προσωπικότητά σας. Αυτό που λένε οι Νεοδημοκράτες στους Συριζαίους ξέρετε να λέτε, και τίποτε άλλο.
  Εν πάση περιπτώσει είστε ένας ξεσκολισμένος ψεύτης, με σοβαρή ιυυχική διαταραχή, εμμονική και σχιζοειδή, και γι’ αυτό δεν έχετε συνείδηση τι μεγέθους είναι το έγκλημα τους υπευθύνους του οποίου υπερασπίζετε με σωρεία κακοήθων ψεμμάτων, και ψυχοπαθολογικών στρεψοδικιών. Τι είδους ίδρυμα απαιτείται για εσάς και τους ομοίους σας; Δεν είναι politically correct να το πω, το αφηνω στην κρίση των εμφρόνων αναγνωστών. Εκεί πάντως πρέπει να πάτε όλοι. Μόνο τότε η Ελλάδα θα λυτρωθεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,741ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
24,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα